Vo Viedni potvrdili ďalšie dve nákazy koronavírusom

Informovala o tom agentúra APA. Prvou preukázateľne nakazenou osobou vo Viedni je muž vo veku 72 rokov, hospitalizovaný už pred desiatimi dňami s klasickými príznakmi chrípky v nemocnici Rudolfstiftung.

27.02.2020 06:41 , aktualizované: 22:57
Koronavírus, Nemecko, nemocnica, sanitka,... Foto: ,
Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus v stredu oznámil, že v utorok prvýkrát počet nových prípadov hlásených mimo Číny presiahol počet novo infikovaných v najľudnatejšej krajine sveta.
debata (33)

Vo štvrtok ho preložili do Nemocnice cisára Františka Jozefa, ktorá sa špecializuje na diagnostikovanie a liečbu podobných vírusových ochorení. Ochorenie COVID-19 má uňho ťažký priebeh.

V rovnakej nemocnici sú hospitalizované aj ďalšie štyri osoby — manželský pár a jeho dve deti. Výsledky testov u manželov boli pozitívne. Ich deti taktiež vykazujú symptómy, ale na výsledky odberov sa ešte čaká. Symptómy u týchto štyroch osôb sú ľahké. Celá rodina bola predtým na dovolenka v talianskom regióne Lombardsko, ktorý je najhoršie postihnutým v Európe.

Predstaviteľ viedenskej mestskej rady pre zdravotníctvo Peter Hacker oznámil, že nemocničných pracovníkov, ktorí prišli s pacientom do styku, poslali do domácej karantény, zatiaľ čo návštevníkov podrobujú testom. Príslušné tri nemocničné oddelenia uzavreli. Stav nakazeného vyhodnotili ako vážny.

Klinický stav druhého pacienta s pozitívnym výsledkom testu na koronavírus bol, naopak, vyhodnotený ako veľmi dobrý a nevyžaduje si tak hospitalizáciu. Bližšie neidentifikovaný muž sa nachádza v domácej karanténe.

Nie je zatiaľ jasné, kde sa mohol koronavírusom nakaziť prvý z uvádzaných pacientov. Zdravotníci momentálne preverujú všetky jeho kontakty, pričom v danej skupine dosiaľ nenarazili na žiadny ďalší prípad nakazenia. Predpokladá sa, že druhý pacient sa mohol nakaziť v Taliansku. Na vyšetrenie sa prihlásil sám.

Išlo by tak o štvrtý prípad nákazy týmto infekčným a potenciálne smrtiacim ochorením v Rakúsku.

Rúška a dezinfekcia sú v rakúskych lekárňach úplne vypredané

Šírenie koronavírusu vedie v Rakúsku k vypredaným rúškam a dezinfekčným prostriedkom v lekárňach. Kým rúška bolo možné ešte sporadicky zohnať, niekoľko dní sú spolu s dezinfekčnými prostriedkami úplne vypredané. Lekárnici sa snažia zachrániť situáciu výrobou vlastnej dezinfekcie s vysokým obsahom alkoholu.

„Poslednú fľašu hotového dezinfekčného prostriedku sme predali v pondelok (24. 2.). Ďalšie objednávky v súčasnosti nie sú možné,“ povedala pre agentúru APA jedna farmaceutka z Viedne. Komora lekární na nedostatok zareagovala rozposlaním receptu na prípravu vlastného dezinfekčného prostriedku. Potrebný Isopropanol však takisto nie je jednoduché zohrať, nateraz ho podľa lekárničky dokázali nahradiť vysokopercentným alkoholom.

Dopyt po ochranných rúškach je stále vysoký, no podľa rakúskej komory lekární nie je vzhľadom na vysoký globálny dopyt po rúškach akéhokoľvek druhu možné tovar doobjednať. Medzičasom sa zvýšil dopyt aj medzi samotnými lekármi. Nie je ani jasné, kedy budú kvalitné rúška opäť k dispozícii.

Dopyt rastie aj po vitamínových preparátoch, no hádky medzi zákazníkmi zatiaľ lekárne nezaznamenali. „Niektorí si zo situácie uťahujú, ďalší sa chcú zásobiť a utiecť do zahraničia, iní len panikária,“ popísala situáciu lekárnička. Komora vyzdvihla prácu lekární, ktoré sa snažia zákazníkom poradiť, vysvetliť im situáciu a upokojiť ich, aby sa vyhli prehnaným reakciám.

Nárast dopytu po dezinfekčných prostriedkoch pociťujú aj samotní výrobcovia. Napríklad salzburský Hagleitner zaznamenal 10-násobný nárast dopytu. Ako pre agentúru APA povedal majiteľ firmy a šéf predstavenstva Georg Hagleitner, linky pracujú nonstop a čas dodania špeciálnych dezinfekcií sa predĺžil z jedného týždňa na osem.

Prvý prípad nákazy oznámilo Holandsko

Holandsko vo štvrtok potvrdilo prvý prípad výskytu koronavírusu. Infikovaný pacient je v izolácii v nemocnici TweeSteden v Tilburugu. Informoval o tom minister zdravotníctva Bruno Bruins, píše holandský denník Nederlands Dagblad.

Pacient podľa informácií holandských médií nedávno navštívil taliansky región Lombardsko, ktorý je najviac postihnutou oblasťou v Európe. Prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2 uňho potvrdili výsledky laboratórneho tes­tu.

Počet nakazených koronavírusom vo Francúzsku sa zvýšil na 38

Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 sa vo Francúzsku za 24 hodín viac než zdvojnásobil. Aktuálne je infikovaných 38 ľudí, oznámil vo štvrtok na tlačovej konferencii francúzsky minister zdravotníctva Olivier Veran, píše agentúra Reuters. Tento „náhly nárast“ od stredy, keď bolo zaznamenaných 18 nakazených osôb, vznikol podľa ministra v dôsledku identifikovania tzv. kontaktných osôb spojených s už známymi prípadmi. „Francúzsko je pripravené na epidémiu,“ konštatoval Veran.

Riaditeľ generálnej sekcie pre verejné zdravie pri ministerstve zdravotníctva Jérôme Salomon neskôr doplnil, že z 38 prípadov sa dva skončili smrťou, 12 ľudí sa už vyliečilo a 24 je hospitalizovaných, z toho dvaja sú vo „vážnom stave“.

Prvou obeťou koronavírusu vo Francúzsku bol 80-ročný čínsky turista, ktorý zomrel v Paríži. Bol zároveň aj prvou obeťou vírusu hlásenou mimo Ázie. Ako druhý zomrel 60-ročný francúzsky učiteľ, ktorý však nebol na miestach s väčším výskytom nákazy. S nákazou koronavírusom hospitalizovali aj 55-ročného muža z toho istého regiónu, pričom ani on necestoval do oblasti s výskytom nákazy.

Počet obetí koronavírusu v Taliansku stúpol na 17

Talianske úrady vo štvrtok oznámili päť nových úmrtí na nákazu koronavírusom, čím sa celkový počet obetí v krajine zvýšil na 17 a nakazených je 650 osôb. Informoval o tom webový portál The Local s odvolaním sa na taliansky úrad civilnej ochrany.

Úrad civilnej ochrany vo štvrtok večer oznámil, že počet nakazených dosiahol 650. Toto číslo zahŕňa aj približne 40 osôb, ktoré boli nakazené, ale došlo u nich k úplnému vyliečeniu.

Taliansko má v súčasnosti najvyšší počet potvrdených prípadov koronavírusu zo všetkých európskych krajín.

Viac ako 50.000 ľudí je od nedele uzavretých v 10 mestách v regióne Lombardsko a jednom meste v Benátsku po tom, ako tam talianska vláda nariadila dočasnú izoláciu s cieľom zastaviť šírenie nákazy. Talianski ministri ľudí vyzvali, aby zachovali pokoj, a zdôraznili, že Taliansko je stále bezpečné pre turistov, keďže väčšina krajiny nie je vírusom zasiahnutá.

Turisti rušia pobyty v Taliansku

Taliansky minister zahraničných veci Luigi Di Maio odkázal vo štvrtok turistom znepokojeným šírením nového typu koronavírusu, aby sa do Talianska nebáli cestovať a nerušili svoje plánované zájazdy. Informovala o tom agentúra AFP.

Di Maio odsúdil „falošné správy“ zahraničných médií o panike, zatvorených mestách a supermarketoch, ktorým dochádzajú zásoby. Takéto tvrdenia páchajú viac škody než samotný vírus. „Ak sú otvorené školy, ak naše deti chodia do škôl, môžu prísť aj turisti a podnikatelia,“ povedal zahraničným novinárom.

Celkovo však najmenej jeden prípad nákazy hlásili z dovedna 12 talianskych regiónov vrátane Sicílie, píše AFP a poukazuje na nezrovnalosti v Di Maiovom tvrdení. Minister totiž trval na tom, že „spomedzi viac ako 7000 miest v Taliansku, je touto epidémiou zasiahnutá len vyše desiatka“.

Di Maio ďalej uviedol, že v Taliansku je najviac prípadov nákazy v celej Európe, lebo testy sa vykonávajú masovo. Podľa jeho slov dosiaľ v Taliansku na vírus otestovali už vyše 11.000 ľudí. Mnohé pozitívne prípady sa však neskončili prepuknutím ochorenia. Minister povedal, že Taliansko sa správa „spoľahlivo a transparentne“ a je nespravodlivo trestané turistami, ktorí pre obavy z koronavírusu rušia svoje plánované cesty do Milána či Benátok.

AFP uvádza, že hotely v Miláne sú momentálne vyťažené len na 20 percent, pričom tradične v tomto období bývajú na takmer 90 percent. V metropole Rím, ktorá sa nachádza ďaleko od epicentra na severe Talianska, turisti taktiež húfne odhlasujú pobyty. Do konca marca tam podľa zväzu talianskych hotelierov Federalberghi bolo zrušených vyše 50 percent hotelových rezervácií.

Nemecká vláda zavádza opatrenia v doprave

Nemecká vláda v súvislosti so šírením sa typu koronavírusu zavádza nové opatrenia vrátane registrácie pasažierov, ktorí sa vracajú z postihnutých krajín leteckou dopravou. Uviedol to na svojej stránke týždenník Der Spiegel. Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn a minister vnútra Horst Seehofer informovali o opatreniach v boji s typom koronavírusu na tlačovej konferencii v Berlíne.

Spahn pripomenul, že spolková vláda z dôvodu šírenia koronavírusu v Nemecku v stredu zriadila krízový štáb, ktorý bude koordinovať činnosť rezortov zdravotníctva a vnútra.

„Spolkové ministerstvo vnútra a spolkové ministerstvo zdravotníctva vytvorili včera — v súlade s pandemickým plánom — krízový štáb na boj proti šíreniu koronavírusu. Cieľom je čo najlepšie ochrániť obyvateľstvo a túto epidémiu čo najviac utlmiť. Ukazuje to, že epidémiu koronavírusu berieme vážne a reagujeme na novú situáciu, v ktorej sa nachádza Nemecko, Európa a celý svet,“ povedal Spahn.

Cestujúci vracajúci sa do Nemecka z Číny, Južnej Kórey, Japonska, Iránu a Talianska budú musieť úradom oznámiť miesto svojho pobytu. Pasažieri po vystúpení z lietadla vyplnia špeciálne registračné karty, aby ich úrady mohli bezprostredne kontaktovať v prípade, že sa nákaza potvrdí u niektorého z cestujúcich.

Seehofer povedal, že takéto karty by mali byť zavedené aj v rámci cezhraničnej železničnej a autobusovej dopravy. V tomto prípade sa spolieha na spoluprácu zo strany dopravcov.

Žiadatelia o azyl budú podľa Seehofera takisto podrobení testom na nový koronavírus. Krízový štáb sa bude v piatok zaoberať odporúčaniami na zrušenie masových podujatí, ako napríklad medzinárodná turistická burza ITB v Berlíne. Podľa Seehofera musí existovať rovnováha medzi ochranou zdravia a hospodárskymi záujmami. Spahn povedal, že konečné rozhodnutia závisia na jednotlivých spolkových krajinách a miestnych samosprávach.

„Musíme rátať s tým, že vírus sa bude ďalej šíriť,“ povedal Spahn. Ten sa prostredníctvom telefonickej konferencie spojil s ministrami zdravotníctva spolkových krajín v súvislosti s aktualizáciou a revíziou plánov pre prípad pandémie. Takisto hovoril so zástupcami nemocníc a domovov sociálnych služieb a zdôraznil potrebu dôkladného testovania.

Z nemeckých spolkových krajín Severné Porýnie-Vestfálsko a Bádensko-Württembersko hlásili vo štvrtok večer 14, resp. štyri nové prípady infekcií novým koronavírusom. Celkový počet infikovaných osôb v Nemecku tak prekročil číslo 40.

Severné Írsko potvrdilo prvý prípad nákazy

Severné Írsko vo štvrtok potvrdilo prvý prípad výskytu koronavírusu, informovala na svojej webovej stránke stanica Sky News s odvolaním sa na zdravotnícke úrady.

Poradca severoírskej vlády pre oblasť zdravotníctva Michael McBride uviedol, že nakazená osoba pricestovala do Severného Írska z Talianska cez Dublin. Bola hospitalizovaná na špeciálnom oddelení.

Pacient mal podľa McBridea pozitívny predbežný test, ktorý má byť potvrdený v laboratóriu v Anglicku. Dva prípady nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 potvrdili ešte predtým v Anglicku. Tieto osoby sa nakazili v Taliansku a na španielskom ostrove Tenerife.

Počet prípadov nákazy sa v Británii po potvrdení severoírskeho prípadu zvýšil na 16. Niekoľkým britským turistom vo štvrtok povolili opustiť hotel na Tenerife, v ktorom bolo v utorok približne 1000 hostí vrátane viac ako 160 Britov umiestnených do karantény. Stalo sa tak potom, čo mali štyria talianski hostia pozitívne testy na nový koronavírus.

Koronavírus sa potvrdil u 33 ľudí v Kalifornii

Na koronavírus bolo v Kalifornii vo štvrtok pozitívne otestovaných 33 ľudí, z toho piati následne tento najľudnatejší americký štát opustili. Oznámil to na tlačovej konferencii kalifornský guvernér Gavin Newsom, píše agentúra DPA.

Monitorovaných je v Kalifornii približne 8400 ľudí, ktorí v nedávnej dobe cestovali do oblastí, v ktorých sa vírus vyskytuje, dodal guvernér. Verejnosť uistil, že cestovatelia prichádzajúci zo zasiahnutých krajín sú monitorovaní a riziko nákazy zostáva naďalej nízke, doplnila agentúra AFP.

Najvyššou prioritou štátu je podľa slov Newsoma zaistiť dostatok testovacích súprav na potvrdenie prítomnosti vírusu. Ako však uviedol, ich zásoby sú v Kalifornii momentálne „nedostatočné“. V štáte s takmer 40-miliónovou populáciou je k dispozícii „len niekoľko stoviek testovacích súprav“, povedal s tým, že federálnu vládu požiadal o zaslanie ďalších.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v stredu oznámilo, že v Spojených štátoch zaznamenali prvú pacientku nakazeného koronavírusom SARS-CoV-2 bez zjavnej väzby na ostatné prípady infekcie v krajine. To spôsobilo narastajúce obavy, že toto potenciálne smrtiace ochorenie sa začalo voľne šíriť v USA. Nakazená žena totiž v nedávnej dobe nenavštívila žiadnu krajinu, kde sa vírus vyskytuje, a nebola ani vystavená inej infikovanej osobe. V Spojených štátov je zatiaľ 60 potvrdených prípadov nákazy.

Biely dom má koordinátorku pre boj proti šíreniu vírusu

Koordinátorkou Bieleho domu pre boj proti šíreniu koronavírusu sa vo štvrtok stala Debbie Birxová, ktorá mala donedávna na starosti boj proti šíreniu vírusu HIV a chorobe AIDS. Informoval o tom vo štvrtok spravodajský portál Politico.

Podľa vyhlásenia Bieleho domu Birxová bude členkou pracovnej skupiny vedenej ministrom zdravotníctva Alexom Azarom. V jej misii jej majú byť nápomocní aj zamestnanci americkej Rady národnej bezpečnosti. Všetky tieto snahy bude zastrešovať viceprezident Mike Pence, ktorého prezident USA Donald Trump vo štvrtok poveril, aby v USA koordinoval boj proti koronavírusu.

Podľa Trumpa na území USA – bez zarátania Američanov evakuovaných zo zahraničia – registrujú 15 prípadov nakazenia vírusom SARS-CoV-2. Stav jednej osoby je považovaný za pomerne vážny. Trumpova administratíva medzičasom v Kongrese čelí kritike za nedostatočnú a oneskorenú reakciu na hrozbu rozšírenia koronavírusu na území USA.

„Napriek naliehavým upozorneniam Kongresu a komunity verejného zdravotníctva Trumpovej administratíve trvalo týždne, kým požiadala o tento núdzový balík opatrení,“ uviedla predsedníčka výboru Snemovne reprezentantov pre rozpočtové prostriedky Nita Loweyová. „Je veľmi znepokojujúce, že reakciou je teraz vyplieniť peniaze, ktoré Kongres určil pre ďalšie rozhodujúce priority v oblasti verejného zdravia,“ dodala.

Trumpova administratíva podľa denníka The Washington Post požiadala Kongres o núdzový balík opatrení v hodnote 1,8 miliardy dolárov. Ide o vyčlenenie 1,25 miliardy dolárov pre americké ministerstvo zdravotníctva a sociálnej starostlivosti, ako aj presun ďalších 535 miliónov dolárov pôvodne vyčlenených na boj proti ebole.

Biely dom však uviedol, že očakáva použitie celkove 2,5 miliardy dolárov. Ďalšie peniaze chce získať od iných vládnych agentúr, ako aj v rámci prehodnotenia priorít v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. Podľa opozičnej Demokratickej strany ide o príliš nízku sumu. Výbor Snemovne reprezentantov pre rozpočtové prostriedky avizované opatrenie označil za „žalostne nedostatočné“.

WHO: Šírenie koronavírusu dosiahlo rozhodujúci bod

Povedal to vo štvrtok na brífingu v Ženeve riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, ktorého citovala agentúra AFP. Ghebreyesus poukázal na pokles nových prípadov v Číne, pričom ale poznamenal, že „to, čo sa deje vo zvyšku sveta, je teraz našou najväčšou obavou“.

„Sme v rozhodujúcom bode… Ak teraz budeme konať dôrazne, môžeme tento vírus zvládnuť, môžeme zabrániť ochoreniu ľudí, môžeme zachrániť životy,“ povedal Ghebreyesus. Zdôraznil, že všetky krajiny by mali zabezpečiť, aby boli ich systémy zdravotnej starostlivosti pripravené na vypuknutie nákazy. „V skutočnosti sme vo veľmi chúlostivej situácii, keď epidémia môže ísť ktorýmkoľvek smerom na základe toho, ako ju zvládneme,“ dodal riaditeľ WHO.

Predstavitelia WHO na brífingu informovali, že k dnešnej 06 h Čína nahlásila WHO 78.630 prípadov ochorenia COVID-19 vrátane 2747 úmrtí. Mimo Číny sa vyskytlo 3474 prípadov nákazy a 54 úmrtí v 44 krajinách.

Hotel na španielskom Tenerife môže opustiť 130 ľudí

Španielske úrady povolili približne 130 hosťom opustiť jeden z hotelov na ostrove Tenerife, v ktorom sa ocitli v karanténe v súvislosti s nákazou spôsobenou koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

V hoteli sa momentálne nachádza zhruba 700 hostí. V skupine, ktorá môže štvorhviezdičkový hotel H10 Costa Adeje Palace opustiť, sú občania 11 štátov.

Hoteloví hostia, ktorých bolo približne 1000 boli do karantény umiestnení v utorok. Stalo sa tak potom, čo mal taliansky lekár, ktorý sa v hotelovom komplexe ubytoval, pozitívne testy na nový koronavírus.

Nakazila sa aj iránska viceprezidentka

V Iráne, kde doteraz na ochorenie COVID-19 spôsobené koronavírusom zomrelo už 26 ľudí, sa ním nakazila už aj viceprezidentka Masumeh Ebtekar. Informovali o tom vo štvrtok iránske štátne médiá. Evtekar sa stala aj na Západe známou najmä počas rukojemníckej drámy v rokoch 1979 až 1981, keď Irán 444 dní zadržiaval 52 Američanov, a práve táto žena bola hovorkyňou ich väzniteľov. Nejde pritom o prvú iránsku vysokopostavenú političku, u ktorej sa objavila nákaza novým koronavírusom.

Už v utorok zverejnili informáciu o tom, že je nakazený aj námestník ministra zdravotníctva Irádž Harírčí. Ešte v pondelok mal pritom tlačovú konferenciu, na ktorej vehementne vyvracal sťažnosti novinárov, že iránske vedenie o nákaze nehovorí pravdu a bojí sa priznať skutočný rozsah epidémie. Na tlačovke viackrát kašlal a bolo vidno, že sa veľmi potí.

V utorok o nakazení sa koronavírusom informoval aj poslanec iránskeho parlamentu Mahmúd Sadígí. „Nemám veľkú nádej, že budem naďalej žiť na tomto svete,“ napísal v utorok 57-ročný poslanec na Twitteri. Vo štvrtok k nemu pribudol ďalší poslanec, Mudžtába Zunnúrí. „Áno, aj môj test bol pozitívny, som v karanténe,“ informoval.

Celkovo je v Iráne nakazených 254 ľudí. Oficiálne čísla však spochybňujú mnohí domáci aj zahraniční pozorovatelia, podľa ktorých musí byť podľa všetkého – aj vzhľadom na počet úmrtí – počet nakazených oveľa vyšší.

Maďarský Wizz Air zruší 60 % letov z Viedne do Talianska

Maďarská nízkonákladová spoločnosť Wizz Air reaguje na šírenie koronavírusu a s ním súvisiaci prepad počtu cestujúcich na jej letoch do Talianska. Spoločnosť od 11. marca do 2. apríla zruší zhruba 60 % letov z Viedne, zvyšný letový plán zostane po 2. apríli nezmenený.

„Cestujúci, ktorých rezervácií sa tieto zmeny dotknú, budú automaticky informovaní a ich cesta sa čo najskôr, minimálne však 14 dní pred pôvodným termínom, presunie na alternatívnu trasu,“ informoval o tom Wizz Air vo štvrtok v tlačovej správe.

Zákazníci, ktorí si rezervovali let priamo na stránke aerolínie (www.wizzair.com) alebo prostredníctvom jej mobilnej aplikácie, dostanú email s ponukou bezplatnej zmeny rezervácie, úplnej úhrady ceny alebo vrátenia 120 % ceny vo forme dobropisu.

Estónsko a Dánsko potvrdili prvé prípady nákazy

Estónsko potvrdilo vo štvrtok prvý prípad nákazy koronavírusom. Nakazený sa údajne nedávno vrátil z Iránu. Informovali o tom agentúry TASS a Interfax s odvolaním sa na estónske úrady.

„Hovoríme o mužovi s trvalým pobytom v Estónsku, ktorý ale nie je občanom Estónska,“ povedal podľa agentúry Interfax estónsky minister sociálnych vecí Tanel Kiik. „Podľa mojich informácií je (pacient) občanom Iránu,“ dodal Kiik pre estónsku televíziu.

Aj Dánsko potvrdilo vo štvrtok prvý prípad nákazy koronavírusom. Nakazený muž sa vrátil z dovolenky zo severného Talianska, ktoré sa stalo epicentrom nákazy. Oznámil to dánsky inštitút verejného zdravia, informovala agentúra AFP. „Ide o človeka, ktorý sa 24. februára vrátil z lyžovačky spolu so svojou manželkou a synom, a odvtedy vykazoval symptómy ako kašeľ a vysokú teplotu,“ uviedol inštitút.

Pacient bol pozitívne testovaný na koronavírus, u jeho manželky a syna lekárske testy výskyt koronavírusu nepotvrdili, dodal inštitút. Muž sa cíti relatívne dobre a je v domácej izolácii spolu so svojou rodinou.

Maďarská vláda občanom: Zostaňte doma

Operatívny štáb expertov, ktorý zriadila maďarská vláda pre ochranu proti koronavírusu SARS-CoV-2, vyzval vo štvrtok rodičov detí, ktoré navštívili v uplynulom období severné Taliansko, aby svoje deti neposielali do školy.

Štáb vyzval aj podniky, ktorých zamestnanci absolvovali pracovné cesty v uvedenej oblasti, aby týchto pracovníkov nechali doma.

Podľa internetového vydania týždenníka Heti Világgazdasság (HVG) minister riadiaci úrad vlády v Budapešti novinárom povedal, že uplynulú noc dostali laboratóriá sedem nových vzoriek od pacientov s podozrením na nákazu, avšak zatiaľ neevidujú žiadny pozitívny nález.

V Japonsku zatvoria všetky školy

Japonsko zatvorí všetky školy, čím chce zabrániť šíreniu koronavírusu. Vo štvrtok o tom informoval premiér Šinzó Abe s tým, že školy zostanú zatvorené až do marcových jarných prázdnin. Opatrenie sa týka 12,8 milióna žiakov a 34 847 škôl po celej krajine, dodalo ministerstvo školstva. „Nadchádzajúci týždeň alebo dva sú extrémne dôležité. Je pre nás prioritou zabezpečiť zdravie a bezpečie detí a prijať preventívne opatrenia, aby sa predišlo riziku možných infekcií žiakov a učiteľov, ktorí sa každý deň stretávajú a trávia spolu niekoľko hodín,“ uviedol premiér.

Vyjadrenie prišlo niekoľko hodín po tom, ako sa niektoré miestne úrady rozhodli zatvoriť školy. Japonsko v súčasnosti hlási 890 nakazených, vrátane 705 z výletnej lode držanej v karanténe. Vo štvrtok informovali o ôsmej obeti na severnom ostrove Hokkaido, kde majú 54 nakazených a zatvorili 1 600 škôl.

Južná Kórea nahlásila 334 nových prípadov

Južná Kórea vo štvrtok nahlásila 334 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Celkovo už v krajine evidujú 1595 prípadov nákazy, čo je druhý najvyšší počet po Číne.Chorobe COVID-19, ktorú vírus spôsobuje, dosiaľ v Južnej Kórei podľahlo 13 ľudí.

Južná Kórea a Spojené štáty vo štvrtok oznámili, že pre šírenie koronavírusu na juhu Kórejského polostrova odkladajú na neurčito každoročné spoločné vojenské cvičenie, ktoré sa malo uskutočniť v prvej polovici tohto roka. Podľa agentúry Jonhap ide o vôbec prvý prípad odkladu týchto spoločných manévrov zo zdravotných dôvodov.

Väčšina z celkového počtu nakazených aj z nových prípadov (307), sa koncentruje v meste Tegu na juhovýchode krajiny a jeho okolí, ktoré je epicentrom nákazy v Južnej Kórei. V tomto meste, ležiacom 300 kilometrov juhovýchodne od Soulu, žije približne 2,5 milióna obyvateľov.

Viac ako polovica nových potvrdených prípadov nákazy súvisí s veľkým cirkevným zborom so sídlom neďaleko Tegu, ktorý má viac ako 210-tisíc členov. Chorobe najnovšie podľahol 74-ročný pacient, ktorý má taktiež napojenie na túto cirkev.

V metropole Soul doposiaľ hlásili 55 prípadov nákazy a z druhého najväčšieho mesta Pusan 58.

Americké jednotky v Južnej Kórei v stredu oznámili, že sa koronavírus potvrdil u amerického vojaka slúžiaceho na základni Camp Carroll približne 30 kilometrov severne od Tegu. Ide o prvý potvrdený prípad nákazy u príslušníka americkej armády.

Saudská Arábia pre koronavírus pozastavila púte do Mekky

Saudská Arábia vo štvrtok pozastavila vydávanie víz pre zahraničných moslimov, ktorí chcú vykonať púť do najposvätnejších miest islamu, Mekky a Mediny. Dôvodom sú obavy zo šírenia nového typu koronavírusu, informovala agentúra AFP.

„Dočasne sa pozastavuje vstup do Kráľovstva za účelom vykonania malej púte (do Mekky) a návštevy Prorokovej mešity (v Medine),“ uvádza sa v oznámení saudskoarabského ministerstva zahraničných vecí.

Rozhodnutie sa týka tzv. malej púte zvanej umra, ktorú je možné vykonať počas celého roka. V rámci nej prichádzajú do Mekky každý mesiac tisíce moslimských pútnikov z celého sveta. Mnohí z nich zároveň navštevujú aj prorokovu svätyňu v Medine.

Rezort diplomacie v Rijáde súčasne vo štvrtok pozastavil vydávanie turistických víz pre občanov krajín, v ktorých došlo k rozsiahlejšiemu šíreniu nového nákazlivého koronavírusu SARS-CoV-2.

Jedným z hlavných regionálnych ohnísk nákazy je Irán, kde zaznamenali už minimálne 19 úmrtí a 139 infikovaných. Nákaza sa šíri najmä v šiitskom pútnickom meste Kom. Tam sa vírus podľa úradov dostal prostredníctvom ľudí, ktorí prišli z Číny, odkiaľ sa nový koronavírus rozšíril už do vyše 45 krajín sveta.

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 hlásili po prvý raz v decembri 2019 v čínskom meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. V Číne epidémia podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vrcholila 2. februára a odvtedy slabne.

Celosvetovo je koronavírusom nakazených už vyše 82-tisíc ľudí, viac ako 2 700 pacientov zomrelo. Veľká väčšina obetí aj nakazených pochádza z Číny. Irán je jednou z troch krajín mimo Číny, ktoré sú pokladané za sekundárne epicentrá nákazy. Ďalšími sú ešte Taliansko a Južná Kórea. Z Talianska vo štvrtok hlásia 14 obetí a 528 nakazených, z Južnej Kórey 13 obetí a 1 766 nakazených.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #svet #koronavírus