Koronavírus sa objavil už aj v Litve, Bielorusku, Mexiku či na Zélande

V Mexiku potvrdili v piatok prvé dva prípady nákazy koronavírusom. Informovala o tom agentúra AP. Predstaviteľ ministerstva zdravotníctva Hugo Lopez-Gatell uviedol, že jeden nakazený je v metropole Mexiko, druhý v štáte Sinaloa, ale ani jeden z nich nie je vážne chorý. Lopez-Gatell poznamenal, že jeden z mužov bol v kontakte s osobou, ktorá navštívila oblasť severného Talianska, kde sa najviac šíri nákaza koronavírusom.

28.02.2020 06:04 , aktualizované: 22:01
Koronavírus Foto: ,
debata (18)

Mimo Číny zaznamenali SARS-CoV-2 v 47 krajinách, v ktorých sa dokopy infikovalo 3 700 ľudí a 57 zomrelo. Koronavírus sa rozšíril na všetkých kontinentoch s výnimkou Antarktídy.

Približne 1000 ľudí bolo v piatok v Nemecku v karanténe po tom, ako počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v tejto krajine presiahol 50. Informovali o tom agentúry AFP a DPA. Predstavitelia okresu Heinsberg v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko uviedli, že sa rozhodli do karantény umiestniť 1000 ľudí po tom, ako sa tam infikovaná dvojica v polovici februára zúčastnila na karnevale.

Do pondelka by mali byť v okrese uzatvorené aj všetky školy a škôlky. Miestne orgány sa tak podľa agentúry snažia reagovať na skutočnosť, že v okrese bolo potvrdených už 20 nových prípadov tohto infekčného a potenciálne smrtiaceho ochorenia. Taktiež v Hamburgu nariadili miestne úrady rodinám, ktoré boli v kontakte s infikovaným zamestnancom miestnej univerzitnej nemocnice, aby zostali 14 dní doma.

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn tento týždeň vyhlásil, že Nemecko sa ocitlo „na začiatku epidémie koronavírusu“ po tom, ako bolo toto ochorenie potvrdené v už niekoľkých spolkových krajinách vrátane Hesenska, Bavorska a Bádenska-Württemberska.

Nemecké úrady začali vo štvrtok v tejto súvislosti vyžadovať kontaktné údaje od návštevníkov z Číny, Južnej Kórey, Japonska, Iránu a Talianska, aby mohli v prípade nákazy identifikovať miesta ich pobytu.

Inštitút Roberta Kocha (RKI), ktorý je spolkovým úradom pre kontrolu a prevenciu chorôb, uviedol, že od štvrtka bolo v Nemecku zaznamenaných vyše 20 nových prípadov nákazy, čo je za jeden deň takmer toľko než doposiaľ od začiatku roka.

Koronavírus je podľa Johnsona hlavná priorita britskej vlády

Britský premiér Boris Johnson v piatok povedal, že koronavírus je „hlavnou prioritou“ vlády a takisto bránil rozhodnutie, na základe ktorého Británia ľudí z lode Diamond Princess nepreviezla naspäť do krajiny už skôr. Informovali o tom na svojich webových stránkach stanice BBC a Sky News.

Vláda podľa Johnsona dodržiavala pokyny zdravotníckych úradov.

Brit, ktorý bol takisto na palube výletnej lode Diamond Princess, v Japonsku podľahol ochoreniu spôsobenému koronavírusom. Bol jedným zo štyroch britských občanov z lode, u ktorých potvrdili nákazu, a tieto osoby zostali v Japonsku aj po tom, ako ostaných britských pasažierov evakuovali. Lietadlo s nimi pristálo v Británii minulú sobotu.

Smrť muža, ktorý je prvou britskou obeťou vírusu, podľa Sky News potvrdilo japonské ministerstvo zdravotníctva i britské ministerstvo zahraničných vecí.

Johnson na pondelok v súvislosti s narastajúcim počtom prípadov nákazy koronavírusom v Európe zvolal zasadanie špeciálneho bezpečnostného výboru Cobra.

Loď Diamond Princess bola od začiatku februára až do stredy 19. februára v karanténe pri pobreží Japonska.

Niekoľko desiatok Britov a občanov členských krajín EÚ, ktorí strávili na lodi dva týždne v izolácii, sa v sobotu 22. februára letecky vrátilo do Británie. Koronavírus následne potvrdili aj u štyroch z evakuovaných.

Celkový počet infikovaných v Spojenom kráľovstve je 20, z toho jeden prípad zaznamenali v Severnom Írsku a jeden vo Walese.

Island potvrdil prvý prípad nového koronavírusu

Island potvrdil v piatok prvý prípad infekcie novým koronavírusom. Nakazeným je muž, ktorý sa nedávno vrátil zo severného Talianska. Informovala o tom agentúra AFP.

Pacienta, u ktorého prítomnosť vírusu, potvrdili v piatok popoludní, umiestnili do izolácie v univerzitnej nemocnici v hlavnom meste Reykjavík.

„Muž nie je vážne chorý, ale prejavujú sa uňho typické syptómy ochorenia COVID-19,“ uviedol vo vyhlásení islandský Úrad civilnej ochrany a zvládania mimoriadnych situácií.

Podľa agentúry DPA ide o štyridsiatnika, ktorý sa nedávno vrátil z lyžiarskeho strediska v severnom Taliansku. Nenavštívil pritom oblasti Talianska, považované za rizikové z dôvodu šírenia vírusu.

Islandské úrady sa momentálne snažia nájsť všetky osoby, ktoré mohli prísť s nakazeným do kontaktu.

Švajčiarska vláda zakázala podujatia s viac ako 1000 účastníkmi

Švajčiarska vláda uvalila v piatok zákaz na všetky verejné aj súkromné podujatia s viac než 1000 účastníkmi po tom, ako v krajine stúpol počet osôb nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 na 15. S odvolaním sa na vyhlásenie švajčiarskeho ministra vnútra Alaina Berseta o tom informovala agentúra DPA. „Chceme obmedziť počet nových infekcií tak, ako to len bude možné,“ uviedol Berset na tlačovej konferencii v Ženeve.

Zákaz by mal platiť najmenej do 15. marca, pričom sa ale nebude vzťahovať na kancelárske budovy, v ktorých pracuje viac než 1000 osôb. Podujatia s menším počtom účastníkov môžu byť zorganizované len po ich vyhodnotení a schválení miestnymi úradmi. Toto opatrenie však zasiahlo prestížny autosalón v Ženeve, ktorý bol na poslednú chvíľu zrušený.

Prvý prípad nákazy oznámila Litva

Prvý potvrdený prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 oznámila v piatok Litva. Ide o ženu, ktorá sa tento týždeň vrátila zo severotalianskeho mesta Verona. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na tamojšiu vládu.

Litovská vláda vo vyhlásení uviedla, že infikovaná žena, ktorá sa do krajiny vrátila v pondelok, sa nachádza v izolácii v nemocnici v meste Šiauliai v strednej časti tohto pobaltského štátu. Odkedy nakazená žena prišla späť do vlasti, je na pozorovaní a vykazuje len mierne príznaky ochorenia – momentálne nemá ani zvýšenú teplotu, dodala vláda.

Litva vyhlásila v stredu v súvislosti s rastúcim počtom prípadov infikovania koronavírusom SARS-CoV-2 vo svete a v Európe ako preventívne opatrenie proti šíreniu nového koronavírusu celoštátny stav núdze.

V Bielorusku má koronavírus študent z Iránu

Prvý výskyt choroby oznámilo aj Bielorusko. Testy podstúpilo podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva 27 ľudí a choroba sa preukázala u jedného z študenta z Iránu.

„Radi by sme vás informovali, že testy vykonané 27. februára v Republikovom výskumnom a praktickom stredisku pre epidemiológiu a mikrobiológiu (RRPCM) potvrdili prítomnosť koronavírusu 2019-nCoV u jedného zo študentov z Iránu,“ uviedol na svojej webovej stránke bieloruský rezort zdravotníctva.

Pozitívne testovaný študent pricestoval do Bieloruska 22. februára z azerbajdžanského hlavného mesta Baku. „Pacient a osoby, ktoré sa s ním dostali do kontaktu, boli umiestnení do karantény v nemocnici pre infekčné choroby v Minsku. Zdravotný stav mladého muža je uspokojivý,“ dodalo ministerstvo.

Južná Kórea oznámila 256 nových prípadov nákazy

Počet v krajine zvýšil na 2022. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC).

Nárastom počtu nakazených sa Južná Kórea stala druhou najviac zasiahnutou krajinou po Číne. Viac než 90 percent nových prípadov nákazy zaznamenali v meste Tegu na juhovýchode krajiny, ktoré je epicentrom nákazy v Južnej Kórei a v jeho susednej provincii Severný Kjongsang.

Počet ľudí, ktorí dosiaľ v Južnej Kórei chorobe COVID-19 spôsobenej vírusom podľahli, sa nezvýšil a zostáva na čísle 13.

Očakáva sa však, že počet ďalších prípadov nákazy ešte vzrastie, keďže aktuálne je na vírus testovaných 210.000 členov náboženského hnutia Sinčchondži, ktorého bohoslužby navštevovala aj 61-ročná žena považovaná za superprenášačku. Približne polovica zo všetkých prípadov nákazy v krajine súvisí práve s návštevou kostolov. Infikovaná žena dostala horúčku 10. februára, avšak ešte predtým, než jej diagnostikovali koronavírus, sa zúčastnila na najmenej štyroch bohoslužbách v Tegu – štvrtom najväčšom meste Južnej Kórey s populáciou 2,5 milióna.

Starosta Tegu, ktorého citovala agentúra Jonhap, povedal, že v nasledujúcich dňoch sa počet nakazených v meste môže vyšplhať až na 3000.

Na Novom Zélande leží infikovaný v nemocnici

Novozélandské ministerstvo zdravotníctva medzitým informovalo, že sa choroba potvrdila u približne 60-ročného človeka, ktorý sa nedávno vrátil na Nový Zéland z Iránu, kde si koronavírus po Číne doteraz vyžiadal najviac obetí na životoch. Infikovaný je v nemocnici v Aucklande a jeho stav sa zlepšuje.

Pacient sa podľa úradov vrátil z Iránu lietadlom spoločnosti Emirates, ktoré pristálo na letisku v Aucklande. Úrady v tejto súvislosti vyzvali ďalších cestujúcich tohto letu, ktorí majú nejaké obavy o svoje zdravie, aby kontaktovali odborníkov v oblasti zdravotníctva.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová počas cesty do Sydney na stretnutie s austrálskym premiérom Scottom Morrisonom potvrdila, že zmienená osoba bola pozitívne testovaná na koronavírus.

Obyvatelia izolovaných mestečiek v Taliansku zažívajú nudu

Obyvatelia a návštevníci desiatich malých miest v talianskom Lombardsku a jedného v Benátsku, ktoré vláda uzavrela a nariadila v nich dočasnú izoláciu s cieľom zastaviť šírenie nákazy koronavírusom, zažívajú nudu.

Niektorí už nedokážu vydržať za zatvorenými dverami a na ulici hrajú napríklad karty, informovala vo štvrtok agentúra Reuters.

V týchto mestečkách, kde je od nedele uzavretých viac ako 50.000 ľudí, sa nedajú kúpiť aktuálne noviny, a jedným z najväčších problémov pre ľudí, ktorí sú v nich izolovaní, sa stali rúška na tvár, respektíve otázka ako ich zohnať, uvádza Reuters.

„Nemáme rúška… ak si ich objednáte v lekárni, dorazia až na ďalší týždeň,“ povedal 35-ročný učiteľ Marzio Toniolo z lombardského mestečka San Fiorano, ktorý Reuters o situácii denne informuje. „Každý, kto potrebuje ísť nakupovať do supermarketu, na miesto, kde sú ďalší ľudia, sa musí chrániť, nosiť rúško a rukavice. Takže každý ako ja, kto si tieto veci nekúpil vopred, má problém,“ dodal.

V Taliansku je momentálne najvyšší počet nakazených koronavírusom zo všetkých európskych krajín. Ochoreniu, ktoré vírus spôsobuje, tam už podľahlo 17 ľudí, zatiaľ čo 655 ďalších je infikovaných.

Vo vstupe aj odchode z mestečiek v karanténe bránia ľuďom policajné zátarasy. Medzi ich obyvateľmi sa rôznia aj názory na efektívnosť rúšok. Niektorí ľudia ich nosia, iní nie.

Miestni sa však napriek tomu nevzdávajú radosti a osláv dôležitých udalostí, píše Reuters. Dodáva, že malý chlapec v inom lombardskom mestečku Casalpusterlengo sa odmietol vzdať karnevalových osláv a na ulicu vyšiel prezlečený za Supermana.

V Číne je 327 nových denných prípadov nákazy

Čína oznámila v piatok 44 ďalších úmrtí na koronavírus a 327 nových prípadov nákazy. Ide o najmenší nárast počtu nakazených osôb za jeden deň počas obdobia viac než jedného mesiaca. Informovala o tom agentúra AFP.

V pevninskej Číne zaznamenali podľa aktuálnych údajov čínskej Národnej zdravotníckej komisie (NHC) doteraz 2788 úmrtí a počet potvrdených prípadov nákazy dosiahol 78.824.

Stredočínska provincia Chu-pej, ktorá je ohniskom nákazy, nahlásila podľa agentúry Reuters 41 nových úmrtí, pričom 28 ľudí zomrelo v hlavnom meste tejto provincie Wu-chan.

Z ochorenia sa už úplne vyliečilo 36.117 ľudí, doplnila agentúra TASS.

Piatkové čísla predstavujú najnižší nárast v počte infikovaných od 24. januára, keď ich bolo nahlásených 259. Ako však poznamenala AFP, zatiaľ čo v Číne sa počet nových prípadov znižuje, v iných krajinách je to práve naopak. V snahe zabrániť importovaniu nových prípadov nákazy zo zahraničia, nariadila čínska vláda ľuďom, ktorí boli v zasiahnutých krajinách, 14-dňovú domácu karanténu.

V Nigérii je nakazeným taliansky občan

V Nigérii zaznamenali v piatok prvý potvrdený prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Vírus sa tak po prvý raz objavil aj v subsaharskej Afrike. Informoval o tom tamojší minister zdravotníctva Osagie Ehanire, píše agentúra AFP.

„Ide o talianskeho občana, ktorý pracuje v Nigérii a 25. februára sa vrátil z Milána do Lagosu, povedal minister. "Pacient je klinicky stabilizovaný, nemá žiadne vážne symptómy a nachádza sa v nemocnici zameranej na infekčné choroby v (štvrti) Yaba v (hlavnom meste) Lagos,“ dodal.

Spomedzi afrických krajín sa nákaza novým typom koronavírusu predtým objavila len v Egypte a Alžírsku. Infikovanou osoba v Alžírsku je takisto ako v Nigérii Talian; ktorý do krajiny pricestoval 17. februára. V Egypte bola nákaza potvrdená u cudzinca, u ktorého sa nijaké symptómy ochorenia neprejavovali.

Výnimka zo sankcií pre Severnú Kóreu

Bezpečnostná rada OSN z humanitárnych dôvodov schválila výnimku z prísnych hospodárskych sankcií uvalených na Severnú Kóreu s cieľom pomôcť tejto chudobnej krajine bojovať s novým koronavírusom. Podľa agentúry AFP to v noci na piatok uviedol nemecký veľvyslanec pri OSN Christoph Heusgen.

„Diskutovalo sa o otázke koronavírusu a BR OSN okamžite vydala povolenie na export (zdravotníckeho) vybavenia,“ ktoré sa používa na boj proti chorobe, uviedol Heusgen, stojaci na čele úradu OSN, ktorý monitoruje dodržiavanie sankcií uvalených na Pchjongjang v snahe prinútiť ho vzdať sa svojho balistického a jadrového programu.

Analytici tvrdia, že v prípade Severnej Kórey, ktorá je slabo vybavená, má nerozvinutú zdravotnú infraštruktúru a odrezala sa od vonkajšieho sveta, je prevencia jedinou možnou ochranou pred akútnym vírusovým respiračným ochorením.Heusgen po neverejnom zasadnutí BR OSN upozornil, že „problém je v tom, že Severokórejčania v súčasnosti uzavreli hranice“ svojej krajiny.

Členovia BR OSN preto vyzvali KĽDR, aby „umožnila dovoz tohto vybavenia, aby obyvateľstvo mohlo byť chránené“. O aký typ vybavenia ide, Heusgen nespresnil.

Pchjongjang zatiaľ nehlásil výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované COVID-19. Tomuto ochoreniu v susednej Číne podľahlo už viac ako 2780 ľudí. Viac ako 2000 prípadov nákazy evidujú aj v Južnej Kórei. Počet krajín, kam sa vírus rozšíril z Číny, každým dňom stúpa a momentálne ich je viac ako 30.

Heusgen sa pred novinármi vyjadril, že BR OSN nemá informácie o počte potvrdených alebo podozrivých prípadov nákazy novým koronavírusom v Severnej Kórei, a to vzhľadom na jej izolovanosť od zvyšku sveta.

AFP dodala, že podľa dostupných správ Severná Kórea údajne v školách odložila začiatok nového polroka, výrazne obmedzila pohyb turistov, pozastavila medzinárodné vlakové a letecké spojenia a stovky cudzincov dala do karantény – všetky tieto kroky boli podniknuté v snahe zabrániť prepuknutiu epidémie choroby COVID-19.

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa novým ochorením v Číne nakazilo už takmer 80 000 ľudí, pričom 2 788 mu podľahlo. Mimo Číny zaznamenali SARS-CoV-2 v 47 krajinách, v ktorých sa dokopy infikovalo 3 700 ľudí a 57 zomrelo. V Číne epidémia podľa WHO vrcholila 2. februára a odvtedy slabne. Koronavírus sa rozšíril na všetkých kontinentoch s výnimkou Antarktídy. Rozsiahle šírenie vírusu zaznamenali v Južnej Kórei, Taliansku či Iráne.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #svet #koronavírus