Vo Francúzsku a Taliansku zhabali vyše 3 tony kokaínu

Kontraband smeroval do francúzskeho prístavu Marseille. Na čiernom trhu by takýto objem drogy v jednotlivých dávkach mal hodnotu 230 miliónov eur.

28.02.2020 10:51
debata

Balíky s kokaínom sa nachádzali v 90 športových vakoch ukrytých v kontajneri s nákladom banánového pyré.

Počas zastávky lode v talianskom prístave Livorno kontraband skonfiškovali tamojší karabinieri, ktorí namiesto nich do kontajnera naložili „náhradu“.

Loď potom pokračovala v plavbe cez taliansky prístav Janov do svojho cieľa – prístavu Marseille v južnom Francúzsku, kde si náklad vo štvrtok ráno prebrala trojica priekupníkov.

Francúzska polícia ich zadržala krátko na to v mestečku Saint-Mitre-les-Remparts, ležiacom 40 kilometrov západne od Marseille. K ich zadržaniu došlo v čase, keď vybaľovali obsah vakov s náhradou kokaínu.

Táto operácia sa začala pripravovať 19. februára, keď marseillský úrad pre boj proti pašovaniu drog (OFAST) získal informáciu o bezprostrednej preprave kontajnera s kokaínom z Južnej Ameriky, ktorý prepravovala loď plaviaca sa pod vlajkou Marshallových ostrovov. Okrem talianskej polície sa do operácie zapojilo aj viac ako 50 francúzskych vyšetrovateľov a policajtov.

„Ide o zhabanie najväčšieho množstva kokaínu v kontinentálnom Francúzsku,“ konštatovala šéfka OFAST Stéphanie Cherbonnierová.

OFAST, ktorý oficiálne vznikol k 1. januáru 2020, už zachytil niekoľko veľkých zásielok kokaínu: 720 kilogramov neďaleko mesta Bordeaux a takmer pol tony vo veľkoobchodnej tržnici v meste Rungis pri Paríži. V tomto prípade boli drogy ukryté v prepravkách s banánmi. Ďalších 400 kilogramov drog zhabali nedávno v meste Gennevilliers v metropolitnej oblasti Paríža.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Francúzsko #drogy