Súd v USA zablokoval Trumpove opatrenia proti migrantom

Federálny odvolací súd v Spojených štátoch dnes dočasne zablokoval postup vlády prezidenta Donalda Trumpa, keď boli desiatky tisíc migrantov nútené čakať v Mexiku na vybavenie ich prípadov na amerických imigračných súdoch. Informovala o tom agentúra Reuters. Teraz zablokované opatrenie bolo jednou z najradikálnejších zmien Trumpovej administratívy v americkej prisťahovaleckej politike.

28.02.2020 20:50
debata (1)

Protiimigračné opatrenia sa nazývajú Protokol ochrany migrantov (MPP) a vláda ho začala uplatňovať vlani. Podľa podmienok MPP mohli byť migranti, ktorí sa cez južnú hranicu do USA pokúšali dostať nelegálne či bez dokumentov, vrátení do Mexika, aby tam počkali na výsledok imigračného konania. Zodpovednosť za nich pritom nieslo Mexiko.

Americké ministerstvo vnútornej bezpečnosti na svojom webe toto riešenie hodnotí ako rázny krok k ukončeniu humanitárnej krízy na južnej hranici USA a proti zneužívaniu štedrých amerických prisťahovaleckých zákonov. Podľa federálneho odvolacieho súdu je ale táto politika v rozpore s obsahom a zámerom imigračných zákonov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #migranti #Donald Trump