Koronavírus zabíja v Taliansku a Iráne, v Rakúsku pribúdajú nakazení

Koronavírus sa šíri po Európe, najhoršie je na tom Taliansko. V Ázii už pribúdajú nakazení viac v Južnej Kórei ako v Číne. Na Slovensku sa koronavírus zatiaľ nepotvrdil.

29.02.2020 05:18 , aktualizované: 19:32
Taliansko, Miláno, koronavírus Foto: ,
Muž s ochrannou maskou v nákupnej pasaáži Galérie Vittorio Emanuele v Miláne. Taliansko má mimo Ázie najviac nakazených koronavírusom.
debata (51)

Počet nakazených novým koronavírusom v Taliansku už v sobotu prekročil 1000 a počet úmrtí stúpol za posledných 24 hodín o osem na 29, informovalo ministerstvo zdravotníctva citované tlačovými agentúrami AFP a AP.

Počet nakazených dosiahol od začiatku epidémie v krajine 1128, čo je nárast z piatkových 888 prípadov.

Civilná obrana oznámila, že počet ľudí testovaných pozitívne sa zvýšil zo štvrtkových 650 na 821. Uviedla ale tiež, že 46 infikovaných sa už vyliečilo. Z počtu nakazených 412 má len mierne alebo žiadne príznaky a sú tak v domácej karanténe, ostatní sú hospitalizovaní.

Prvý človek nakazený týmto koronavírusom zomrel v Taliansku minulý týždeň a stal sa tak prvou známou európskou obeťou. Podľa lekárov ale väčšina z obetí trpela aj inými zdravotnými problémami.

V rakúskom Štajersku potvrdili sedem prípadov nákazy

Celkovo siedmy prípad nákazy koronavírusom v Rakúsku potvrdili v piatok neskoro večer v spolkovej krajine Štajersko. Bližšie informácie by mali tamojšie úrady zverejniť v sobotu dopoludnia v krajinskej metropole Graz, informovala agentúra APA.

Podľa oficiálne nepotvrdených informácií denníka Kleine Zeitung je nakazenou osobou Štajerčanka, ktorá bola na dovolenke v severnom Taliansku. Následne sa u nej prejavili prvé príznaky a pri vyšetrení v nemocnici v Grazi bol jej test na koronavírus pozitívny.

Len v piatok popoludní prišli správy o nákaze viedenského stredoškoláka. Ide o syna infikovaného manželského páru z rakúskej metropoly, ktorých dcéra sa však ochorením nenakazila. Mladík z Viedne je študentom arcibiskupského gymnázia v Hollabrunne. Okresné úrady krátko na to avizovali umiestnenie štyroch učiteľov a 23 žiakov do domácej karantény, v ktorej by mali zotrvať do 11. marca.

Prvú nákazu v Rakúsku potvrdili vo štvrtok vo Viedni u muža vo veku 72 rokov, hospitalizovaného ešte začiatkom minulého týždňa s klasickými príznakmi chrípky v nemocnici Rudolfstiftung. Vo štvrtok ho preložili do Nemocnice cisára Františka Jozefa, ktorá sa špecializuje na podobné vírusové ochorenia. U 181 nemocničných pracovníkov, ktorí s ním mohli prísť do kontaktu, boli testy na vírus negatívne. Naďalej však nie je objasnené, kde sa tento muž nakazil.

V rovnakej nemocnici je hospitalizovaný zmienený manželský pár s infikovaným synom. Celá rodina bola na dovolenke v talianskom regióne Lombardsko, ktorý je najhoršie postihnutým v Európe.

Koronavírusom je infikovaný aj taliansky pár v Innsbrucku. Zdravotný stav oboch Talianov je podľa správy APA naďalej dobrý.

V Dolnom Rakúsku sú prvé dva prípady nákazy

Počet prípadov nákazy koronavírusom sa v Rakúsku v sobotu zvýšil na deväť po tom, ako testy ešte počas noci potvrdili infekciu u manželského páru v spolkovej krajine Dolné Rakúsko. Oznámili to predpoludním miestni predstavitelia, informovali agentúra APA a televízia ORF.

Manželia z dolnorakúskeho okresu Korneuburg sú prvými osobami v tejto spolkovej krajine, u ktorých diagnostikovali vírus SARS-CoV-2. Ženu umiestnili s vysokou horúčkou do viedenskej Nemocnice cisára Františka Jozefa, ktorá sa špecializuje na podobné vírusové ochorenia, muž sa nachádza v domácej karanténe, keďže príznaky ochorenie sú uňho len mierne. U ich troch detí boli testy negatívne.

Obaja manželia – tridsiatnici boli minulú nedeľu v kontakte s viedenským manželským párom, ktorý s pozitívnym testom na koronavírus hospitalizovali v rovnakej nemocnici v rakúskej metropole. Prvé príznaky sa u manželov z Korneuburgu objavili vo štvrtok.

V piatok popoludní potvrdili testy nákazu aj u syna manželov z Viedne, nie však u ich dcéry. Celá rodina bola na dovolenke v talianskom regióne Lombardsko, ktorý je najhoršie postihnutým v Európe. Mladík z Viedne je študentom arcibiskupského gymnázia v dolnorakúskom Hollabrunne, kde okresné úrady umiestnili štyroch učiteľov a 23 žiakov do domácej karantény do 11. marca.

V Rakúsku do piatkového popoludnia podľa ministerstva zdravotníctva vykonali testy u 763 ľudí. Boli medzi nimi aj minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg a členovia jeho delegácie, u ktorých boli testy po návšteve Iránu negatívne. Ochorenie Covid-19 sa nepotvrdilo ani u novinára z tejto delegácie, ktorý po návrate vykazoval príznaky vírusovej infekcie.

Českí hotelieri začínajú tvrdo pociťovať šírenie nákazy

Zákazníci z nového ohniska nákazy, Talianska, totiž hromadne rušia zájazdy. Cestovné kancelárie navyše od hotelov v dôsledku takzvaného zásahu vyššej moci žiadajú bezplatné storná. Podobnú situáciu zažili hotelieri už pri turistoch z Číny.

Na hotely nepriaznivo vplývajú najmä preventívne opatrenia spojené s koronavírusom. „Na počiatku tohto problému bolo ukončenie leteckého spojenia s Čínou,“ povedal pre server iDNES.cz Václav Stárek, prezident Asociácie hotelov a reštaurácií ČR. Čínski turisti následne začali hromadne rušiť zájazdy a rezervácie hotelových izieb. Keďže vtedy išlo o takzvaný zásah vyššej moci, teda nepredvídateľnú a neodvrátiteľnú prekážku, boli hotely povinné umožniť im storno zadarmo.

Teraz sa opakuje podobná situácia a hotelieri začínajú počítať škody za cestujúcich z Talianska. A tieto škody podľa všetkého nebudú malé.

„Koncom februára a začiatkom marca jazdilo a jazdí do Česka pomerne dosť turistov z radov študentov – školské zájazdy a podobne,“ povedal Stárek. Talianske ministerstvo školstva však vydalo zákaz na cestovanie mládeže do zahraničia. České hotely tak o týchto zákazníkov prídu.

Ostražitosť talianskych turistov už pocítili niektoré hotely, ktoré sa zameriavajú práve na skupinové zájazdy zahraničných škôl. „Z Talianska nás kontaktovali niektoré cestovné kancelárie, ktoré sem študentov priamo vozia,“ povedal pre iDNES.cz zástupca jedného z menších pražských hotelov, ktorý si neželal byť menovaný. Ako dodal, najmä talianske štátne školy budú pravdepodobne svoje zájazdy rušiť alebo odkladať.

Navyše sa dá očakávať, že aj teraz bude väčšina stornovaných zájazdov bez poplatku. V prípade Číny to žiadal najmä server Booking.com, v súčasnosti to už od hotelierov podľa Stárka žiada niekoľko cestovných kancelárií.

Na odhad rozsahu škôd je však podľa hotelierov zatiaľ príliš skoro. „Je ťažké niečo predikovať,“ povedal Stárek. „Dúfajme, že je to krátkodobá záležitosť.“

Cestovný ruch je na podobné prípady obzvlášť citlivý. To sa ukázalo aj počas epidémie koronavírusu SARS, ktorá práve toto odvetvie zasiahla veľmi silno. Niektoré české mestá sa pritom na cestovný ruch spoliehajú. „Napríklad Český Krumlov je veľmi závislý od ázijskej klientely,“ doplnil Stárek. Ako dodal, v súčasnosti hľadajú cesty, ako sa na prípadný výrazný pokles pripraviť.

V USA zaznamenali prvé úmrtie na koronavírus

V Spojených štátoch zaznamenali prvé úmrtie na koronavírus. Obeťou je muž v štáte Washington, informovalo v sobotu úsečne tamojšie ministerstvo zdravotníctva, ktoré citovali tlačové agentúry AP, AFP a DPA.

Muž zomrel v zdravotníckom zariadení EvergreenHealth na predmestí Seattlu s názvom Kirkland, ďalšie podrobnosti hovorca zariadenia neposkytol. Majú tam aj ďalších ľudí s touto infekciou.

Prvé úmrtie na ochorenie COVID-19 spôsobené koronavírusom v tomto západnom štáte USA hlásili v čase, keď prípadov prenosu vírusu medzi ľuďmi pomaly pribúda.

Prezident Donald Trump má predstúpiť pred médiá a vyjadriť sa k situácii. Predtým vyhlásil, že USA sú „veľmi dobre organizované“ a obvinil médiá zo šírenia strachu vo verejnosti.

Počet prípadov s koronavírusom je v USA pokladaný za malý.

Vláda odporučila Francúzom nebozkávať sa pri pozdrave

Francúzska vláda v sobotu oznámila, že v záujme spomalenia šírenia nového koronavírusu budú v krajine zakázané všetky verejné zhromaždenia v zastrešených priestoroch s účasťou viac ako 5000 ľudí. Zároveň odporučila občanom, aby sa zdržali bozkávania pri zdravení alebo vítaní, informovala tlačová agentúra AP.

Minister zdravotníctva Olivier Véran oznámil najnovšie opatrenia po skončení mimoriadnej vládnej schôdze so zameraním na spôsoby, ako čeliť epidémii nového koronavírusu. Už predtým odporučil verejnosti upustiť pri stretnutiach od podávania rúk, teraz však odrádzal aj od tradičného bozkávania na líce, známeho ako „la bise“.

Obmedzenie verejných zhromaždení sa okamžite prejavilo napríklad v Cannes, kde štvordňové podujatie pre stavebných investorov preložili z marca na jún. Zrušený však bol aj polmaratón naplánovaný na nedeľu v Paríži alebo karneval v alpskom meste Annency.

Podľa Vérana totiž môže rušenie zasiahnuť takisto zhromaždenia na otvorených priestranstvách, pokiaľ hrozí, že by sa medzi účastníkov zamiešali ľudia z oblastí zasiahnutých nákazou.

Úplný zákaz verejných zhromaždení vydali v departmáne Oise severne od Paríža, ako aj v oblasti na úpätí Álp, kde zaznamenali šírenie nového koronavírusu.

Japonsko vynaloží na boj s vírusom 2,26 miliardy eur

Japonský premiér Šinzó Abe oznámil v sobotu núdzový ekonomický balík za 270 miliárd jenov (2,26 miliardy eur), ktorý má pomôcť v boji proti koronavírusu. Abe sa takto snaží získať podporu verejnosti pre svoju vládu a jej zápas s epidémiou, napísala tlačová agentúra AP.

Abe na tlačovej konferencii povedal, že Japonsko stojí v dôležitom, kritickom bode, keď sa rozhodne, či krajina pred letnými olympijskými hrami v Tokiu dostane epidémiu koronavírusu pod kontrolu.

Premiér Abe tento týždeň oznámil plán, podľa ktorého sa na vyše mesiac zatvoria všetky školy, a vyvolal tým kritiku verejnosti. Premiér vysvetlil, že núdzový balík zahŕňa aj finančnú pomoc rodičom a ich zamestnávateľom, ktorých sa zatvorenie škôl nepriaznivo dotkne.

Japonský líder povedal, že o chorobe COVID-19 spôsobenej novým koronavírusom sa toho stále veľmi veľa nevie a „boj proti neznámemu a nejasnému nepriateľovi nie je ľahký“.

„Úprimne povedané, táto bitka sa nedá vyhrať len samotnou snahou vlády. Nedokážeme to bez pochopenia a spolupráce každého z vás, vrátane zdravotníckych inštitúcií, rodín, firiem a miestnych samospráv,“ apeloval.

Abe dodal, že chápe, že zatvorenie škôl až do konca marca prekazí slávnosti absolventom štúdia a rodičia žiakov si budú musieť vziať dovolenku navyše. Vysvetlil však, že tento krok je nutný, aby sa minimalizovalo riziko, že sa deti a učitelia vírusom masovo nakazia.

Premiér vyzval verejnosť, aby chápala jeho plán pre školy, a sľúbil, že poskytne z núdzového balíka pomoc najmä rodičom s malými deťmi, ktorí zrejme prídu o časť príjmu. Ekonomický balík zahŕňa aj opatrenia na posilnenie zdravotníckej pripravenosti v prípade zhoršenia epidémie a pomoc pri vývoji očkovacích látok a účinnejších testovacích súprav na koronavírus.

Predseda vlády tiež vyzval firmy, aby vyšli v ústrety potrebám svojich zamestnancov, ktorí môžu mať počas zatvorenia škôl problémy nájsť dohľad nad svojimi malými deťmi.

Japonsko má najmenej 940 potvrdených prípadov vírusu, vrátane 705 z výletnej lode Diamond Princess, ktorej karanténa pri pobreží japonského mesta Jokohama vyvolala medzinárodnú kritiku s tým, že takáto izolácia je neúčinná. Niekoľkým z približne 1000 bývalých pasažierov lode, ktorí mali negatívne testy na koronavírus a dovolili im po 14-dňovej karanténe z lode vystúpiť, odvtedy testami tento vírus zistili.

V Iráne zomrelo 43 ľudí

Irán v sobotu odmietol ako „fámy“ správu, podľa ktorej koronavírusu zabil v krajine už viac ako 200 ľudí. Islamská republika patrí k najviac zasiahnutým krajinám a medzi infikovanými sú aj viacerí jej vysokopostavení predstavitelia, píše agentúra AFP.

Od oznámenia prvého úmrtia na koronavírus v krajine sa Irán naliehavo snaží zamedziť šíreniu ochorenia, k prijatým opatreniam patrí uzavretie škôl, zrušenie alebo odloženie kultúrnych a športových podujatí či pozastavenie zasadnutí vlády a parlament.

Iránske ministerstvo zdravotníctva v sobotu oznámilo deväť ďalších úmrtí a 53-percentný nárast počtu infikovaných za uplynulých 24 hodín, čím sa celková bilancia zvýšila na 43 mŕtvych a 593 prípadov nákazy.

Celkovo 205 nových prípadov infekcie je najvyšším počtom za jeden deň, odkedy Irán 19. februára hlásil prvé dve úmrtia v šiitskom pútnickom meste Kom.

Perzské vysielanie stanice BBC v piatok s odvolaním sa na zdroje z iránskeho zdravotníctva uviedlo, že na ochorenie COVID-19 vyvolané koronavírusom SARS-CoV-2 zomrelo v Iráne už najmenej 210 ľudí, väčšina z nich v metropole Teherán a v meste Kom.

Hovorca ministerstva zdravotníctva Kjánúš Džahánpúr pri sobotňajšom oznamovaní nových údajov obvinil zahraničné médiá zo šírenia dezinformácií o epidémii.

Odložili kancelárovu návštevu USA

Kancelária rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza v sobotu ráno oznámila, že jeho návštevu v USA „odložil Biely dom z dôvodu celkovej situácie okolo koronavírusu“. Kurz mal odcestovať s viacerými ministrami do Washingtonu v nedeľu a v utorok ho mal už po druhý raz v Bielom dome prijať prezident Donald Trump.

V Európe hlásia prvé prípady nakazených stále nové krajiny. Infekcia ich zasiahla už vyše 20 a zabila najmenej 23 ľudí. Vo svete sa od decembra nakazilo takmer 84 000 ľudí vo viac ako 50 štátoch, prvé prípady oznámili Litva, Mexika či Island. Takmer 37 000 nakazených sa už zotavilo a približne 2880 zomrelo. Pre epidémiu sa rušia veľké akcie, napríklad oznámili zrušenie berlínskeho veľtrhu cestovného ruchu ITB či ženevského autosalónu.

Južná Kórea hlásila prvý prípad osoby znovu nakazenej

Južná Kórea hlásila v sobotu prvý prípad osoby znovu nakazenej koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

Pozitívne testy na ochorenie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom mala druhýkrát Juhokórejčanka, ktorú predtým prepustili z karantény. Uviedlo to Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC).

Ženu vo veku 73 rokov, ktorej vírus diagnostikovali tento mesiac už skôr, prepustili z nemocnice 22. februára, keď sa úplne uzdravila.

Vo štvrtok 27. februára sa však u nej znovu začali prejavovať príznaky ochorenia a v piatok jej nákazu koronavírusom znovu zistili.

Žena necestovala do zahraničia, ale jej syn a nevesta boli nedávno v čínskej provincii Kuang-tung a obaja sa vírusom nakazili. Uvedená žena úradom povedala, že od svojho prepustenia z nemocnice sa zdržiavala doma.

Soul zároveň v sobotu večer oznámil 219 ďalších prípadov nákazy, takže celkový počet infikovaných v krajine je 3150. Ide zatiaľ o najväčší nárast nakazených za deň. Desať pacientov je v kritickom stave, uviedli zdravotnícke úrady.

Vietnamské úrady v sobotu zabránili juhokórejského lietadlu pristáť v Hanoji a stroj sa musel vrátiť. Očakáva sa, že z obáv pred šírením nového koronavírusu budú pozastavené aj ďalšie letecké linky medzi oboma krajinami.

Let spoločnosti Asiana Airlines, druhej najväčšej v Južnej Kórei, sa po dvoch hodinách letu smerom do Hanoja vrátil naspäť na Medzinárodné letisko Inčchon, západne od metropoly Soul. Spoločnosť Asiana uviedla, že sa rozhodli pre návrat, keď vietnamské úrady žiadali, aby lietadlo pristálo na Medzinárodnom letisku Van Don, približne 140 kilometrov od medzinárodného letiska v Hanoji. V stroji sa viezlo 40 pasažierov.

Chorobe COVID-19 v Južnej Kórei doteraz podľahlo 16 ľudí, čo je o tri obete viac, než bolo doteraz hlásené.

Z 594 nových prípadov nákazy je 476 z mesta Tegu, kde sa infekcia šíri predovšetkým medzi členmi náboženského hnutia Sinčchondži.

V pevninskej Číne vzrástol v piatok počet prípadov nákazy koronavírusom o 427, infikovaných už je 79 251 osôb. Ďalších 47 pacientov s chorobou COVID-19 zomrelo, celkovo má tak v Číne táto choroba už 2835 obetí. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters s odvolaním sa na čínsku národnú zdravotnú komisiu.

Piatkový nárast prípadov je o stovku vyšší, než bol vo štvrtok, keď čínske úrady registrovali 327 novo nakazených. To bola najnižšia bilancia od januára.

Katar potvrdil prvý prípad nákazy

Katar potvrdil prvý prípad nákazy koronavírusom v krajine, oznámili v sobotu štátne médiá. Testy ochorenie preukázali u 36-ročnej Katarčanky, ktorú evakuovali do metropoly Dauha z Iránu, informuje agentúra AFP.

Katar vo štvrtok prepravil späť do vlasti viacerých svojich občanov z Iránu, v ktorom zaznamenali najvyšší počet úmrtí mimo Číny, a umiestnil ich do 14-dňovej karantény, oznámila vláda tejto krajiny v oblasti Perzského zálivu.

Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že infikovanú pacientku prijali do nemocnice. „Očakávalo sa to vzhľadom na šírenie tohto vírusu po regióne a iných krajinách,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení prevzatom štátnou tlačovou agentúrou QNA.

Špecifický prípad nákazy koronavírusom hlási aj Oregon

Americké úrady hlásia v poradí tretí prípad, keď sa koronavírusom SARS-CoV-2 nakazila osoba, ktorá necestovala do zahraničia, ani neprišla do styku s chorým na akútne respiračné ochorenie COVID-19.

Informovala o tom v sobotu agentúra AFP, podľa ktorej z tejto situácie vyplýva, že infekčná choroba sa šíri na území USA.

AFP spresnila, že nakazeným je človek žijúci v štáte Oregon na západe USA. Ide o dospelého, ktorý bol hospitalizovaný. Je tiež známe, že bol v kontakte s inými osobami v základnej škole. Dva ďalšie prípady tohto druhu hlásili tento týždeň zo susedného amerického štátu Kalifornia.

Úrad verejného zdravotníctva amerického štátu Kalifornia v sobotu potvrdil druhý prípad nakazenia koronavírusom SARS-CoV-2 bez zjavnej väzby na ostatné prípady vírusovej infekcie v Spojených štátoch. Informovala o tom agentúra AFP.

Ide o osobu, ktorá v nedávnej minulosti necestovala do krajiny, kde sa vírus vyskytuje, a nebola ani v kontakte s nikým, kto by bol chorý, uviedla Sara Codyová, riaditeľka odboru verejného zdravotníctva v okrese Santa Clara ležiacom neďaleko San Francisca. Spresnila, že ide o dospelú ženu, ktorá je hospitalizovaná v miestnej nemocnici.

V Spojených štátoch v súčasnosti evidujú 15 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, z toho deväť v štáte Kalifornia, dva v Illinois a po jednom v štátoch Massachusetts, Washington, Arizona a Wisconsin. V Illinois a v Kalifornii bol zaznamenaný prenos vírusu z človeka na človeka.

USA odložili kvôli obavám z koronavírusu summit ASEAN

Spojené štáty americké sa rozhodli pre odklad summitu Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN), ktorý sa mal konať v marci v meste Las Vegas. Príčinou odkladu sú obavy z koronavírusu, uviedol podľa agentúry AFP nemenovaný predstaviteľ americkej vlády.

V čase, keď medzinárodné spoločenstvo spolupracuje v boji proti koronavírusu, Spojené štáty po konzultácii s partnermi z ASEAN prijali „ťažké rozhodnutie“ o odložení stretnutia vedúcich predstaviteľov ASEAN, uviedol zdroj.

Lídri združenia ASEAN mali byť hosťami prezidenta Donalda Trumpa na summite zvolanom do Las Vegas na 14. marca.

Koronavírus zasiahol aj trh s bytmi v Bangkoku

Trh s bytmi v Bangkoku, ktorý bol kedysi obľúbeným cieľom čínskych investorov, prežíva zlé časy, keďže epidémia koronavírusu drží kupujúcich ma míle ďaleko.

Realitná agentúra Agency for Real Estate Affairs odhaduje, že cudzinci sa budú v roku 2020 podieľať len 10 % na nákupe nehnuteľností v Bangkoku, čo je citeľný pokles z 25 % pred dvoma rokmi. Čínski kupci pritom tvorili väčšinu zahraničných záujemcov, ale v súčasnosti im v tom bránia cestovné obmedzenia a v dôsledku epidémie aj nepriaznivé ekonomické vyhliadky.

Sopon Pornchokchai, prezident agentúry, sa domnieva, že dopyt po nehnuteľnostiach zo strany cudzincov môže byť v prvej polovici roka takmer nulový. Dodal, že v Bangkoku a jeho okolí je 100.000 voľných bytov. „Budeme sa musieť spoľahnúť na miestnych kupujúcich, ale nebude to ľahké.“

Thajská banka uvoľnila pravidlá poskytovania hypotekárnych úverov s cieľom povzbudiť domácich kupcov, ale developeri sú opatrní. Napríklad Naporn Sunthornchitcha­roen, generálny riaditeľ hlavného thajskej stavebnej firmy Land & Houses, minulý mesiac uviedol, že jeho spoločnosť má „obavy“ o segment bytov.

Zahraničný dopyt však začal stagnovať ešte predtým, ako sa v Číne objavil koronavírus. A vyhliadky thajskej ekonomiky, ktorá je závislá od obchodu a cestovného ruchu, sa pritom zhoršili v dôsledku posilnenia meny v roku 2019 a americko-čínskeho obchodného sporu.

Spoločnosť Land & Houses tento rok neplánuje postaviť žiadne nové byty. Ďalší developer, Singha Estate, je „veľmi opatrný v súvislosti s nákupom pozemkov pre obavy z nadmernej ponuky nehnuteľností v určitých lokalitách“.

Spomalenie sektora nehnuteľností je tak ďalším z rady problémov, ktorým čelí thajské hospodárstvo v roku 2020. Tempo rastu hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny sa môže v tomto roku spomaliť až na 1,5 %, čo bude jeho šesťročné minimum, uviedla minulý týždeň vo svojej prognóze vládna agentúra.

Novým koronavírusom sa po celom svete nakazilo vyše 85.919 ľudí a podľahlo mu 2941 ľudí. Tieto údaje sa týkajú 61 krajín a teritórií. Agentúra AFP sa opierala o oficiálne zdroje zo soboty 18.00 h SEČ.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus