Turecko otvorilo dvere: Do Európy prešlo vyše 36 000 migrantov

Vyše 36.000 migrantov prešlo do soboty večera cez turecké hraničné priechody do Európy. Oznámil to turecký minister vnútra Süleyman Soylu, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

29.02.2020 08:55 , aktualizované: 21:34
debata (54)

„Celkový počet migrantov, ktorí opustili našu krajinu cez Edirne do 19.02 h SEČ, je 36.776,“ napísal Soylu na Twitteri. Edirne je turecké mesto na hraniciach s Gréckom a Bulharskom.

Minister vnútra ďalšie podrobnosti neuviedol.

Ankara: EÚ nedodržiava dohodu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu vyhlásil, že jeho krajina povolí migrantom cestovať do Európy, keďže už naďalej nemôže zvládať nové vlny ľudí utekajúcich z vojnou sužovanej Sýrie. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

„Čo sme urobili včera (v piatok)? Otvorili sme dvere,“ povedal Erdogan v Istanbule. „Tieto dvere nezatvoríme… Prečo? Pretože Európska únia by mala dodržať svoje prísľuby,“ citovala ho AFP. Turecký líder tiež vyhlásil, že na západných tureckých hraniciach sa od piatka zhromaždilo 18,000 migrantov, pričom ich počet by tam mohol v sobotu dosiahnuť 30.000.

Turecko na základe dohody z roku 2016 súhlasilo so zastavením prílivu utečencov do Európy výmenou za finančnú pomoc pre starostlivosť o niekoľko miliónov utečencov v krajine. Ankara odvtedy opakovane protestovala, že EÚ túto dohodu nedodržiava.

Erdogan sa vyjadril na verejnosti po prvý raz, odkedy vo štvrtok pri náletoch v severnej Sýrii zahynulo 33 tureckých vojakov. Tureckí predstavitelia následne vyhlasovali, že ich krajina nebude brániť v ceste utečencom snažiacim sa dostať do Európy. Predstavitelia susedného Grécka to zhodnotili ako zámernú snahu vyvinúť tlak na európske krajiny, aby poskytli Turecku podporu v čase, keď k jeho hraniciam utiekli pred bojmi na severozápade Sýrie státisíce ľudí.

Sám Erdogan sa často vyhrážal, že „otvorí brány“ a vpustí migrantov do Európy, ak jeho krajina nedostane viac medzinárodnej podpory. Takéto jeho vyhlásenia prichádzali najmä v časoch rozporov s európskymi krajinami, píše AP.

EÚ ma obavy z nerušeného prílivu migrantov

Európska únia „s obavami“ sleduje ničím nerušené prúdenie migrantov z Turecka k vonkajším hraniciam EÚ v Grécku a Bulharsku, uviedla v sobotu predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Citovala ju tlačová agentúra AFP.

„Našou najvyššou prioritou v tejto fáze je zaistiť, aby mali Grécko a Bulharsko našu plnú podporu. Sme pripravení poskytovať ďalšiu pomoc, aj prostredníctvom Frontexu, na pozemnej hranici,“ napísala šéfka eurokomisie na Twitteri. Frontex je Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž.

Niekoľko hodín pred tým turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že Turecko otvorilo svoje hranice s dvoma členskými krajinami EÚ – Gréckom a Bulharskom – pre migrantov, keďže už ďalej nemôže zvládať nápor ľudí utekajúcich z vojnou sužovanej Sýrie.

Ministri zahraničných vecí krajín EÚ chcú prerokovať situáciu okolo Turecka budúci štvrtok a piatok na neformálnom zasadnutí v chorvátskej metropole Záhreb. Podľa tlačovej agentúry DPA to potvrdila v sobotu hovorkyňa diplomatickej služby EÚ Virginie Battuová. Podľa nej však bola téma Turecka zaradená na program zasadnutia už dávnejšie.

Grécky štátny rozhlas a televízia medzitým informovali, že tamojší minister zahraničných vecí Nikos Dendias požiadal v sobotu o zvolanie mimoriadneho ministerského stretnutia na úrovni EÚ vzhľadom na očakávaný prílev migrantov z Turecka. Neformálne zasadnutie bude v Chorvátsku, lebo momentálne plní úlohy predsedníctva v Rade EÚ.

Tisíce ľudí neprekročili hranice

Grécka vláda v sobotu oznámila, že jej bezpečnostné zložky zabránili 4000 migrantom v prekročení hranice s Tureckom. Od piatka tak odvrátili organizovaný a masový nelegálny pokus narušiť hranicu, uviedol hovorca vlády Stelios Petsas v štátnej televízii ERT po krízovom zasadnutí pod vedením premiéra Kyriakosa Mitsotakisa.

Zadržaných bolo 66 migrantov, ktorým sa podarilo dostať na grécke územie. Grécko posilňuje svoje kontroly aj pri ostrovoch vo východnej časti Egejského mora, kde nasadilo vyše 50 lodí pobrežnej stráže a námorných síl, dodal hovorca podľa agentúry DPA.

Podľa reportéra AFP došlo v sobotu dopoludnia k zrážkam medzi migrantmi a gréckou políciou, ktorá proti nim nasadila slzotvorný plyn. Niektorí migranti z tureckej strany hranice na policajtov hádzali kamene. „Vydržali sme to a naše hranice, ktoré sú aj hranicami EÚ, sme ochránili,“ vyhlásil Petsas. Grécko je podľa neho pevne odhodlané urobiť všetko na obranu hraníc EÚ.

Grécko posilnilo aj kontroly v morských úžinách

Grécko bude naďalej vo zvýšenej miere strážiť hranicu s Tureckom a zamedzovať nelegálnemu príchodu migrantov do Európskej únie. Grécky minister obrany Nikos Panajotopulos to uviedol v sobotu vo vysielaní televízie Skai.

„Bezpečnostné sily celú noc bránili nelegálnemu prekračovaniu hranice,“ povedal minister. Dodal, že došlo k zadržaniu viacerých migrantov, ktorým podľa neho Turecko od piatka umožňuje hromadne prichádzať k hranici. Informácie priniesla agentúra DPA.

Grécko posilnilo aj kontroly v morských úžinách medzi svojimi ostrovmi vo východnej časti Egejského mora a tureckým pobrežím, oznámil minister lodnej dopravy Joannis Plakiotakis, do ktorého rezortu spadá aj pobrežná stráž. „Grécke hranice sú aj hranicami Európy,“ zdôraznil v televízii Skai.

Polícia použila slzotvorný plyn

V piatok a v noci na sobotu grécka pohraničná polícia a špeciálne zásahové policajné jednotky použili slzotvorný plyn a oslepujúce granáty, aby migrantom zabránili dostať sa do Grécka cez už uzavretý hraničný priechod Kastanies – Pazarkule. Situácia tam bola v sobotu naďalej napätá. Niektorým migrantom sa podarilo preplávať na nafukovacích člnoch pohraničnú rieku, informovala štátna televízia.

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis v piatok telefonicky informoval nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú o opatreniach na hranici s Tureckom a vyhlásil, že Grécko nestrpí jej nelegálne prekračovanie. V sobotu dopoludnia sa na úrade vlády v Aténach začalo krízové zasadnutie.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Turecko #migranti