Trump: Odchod vojakov z Afganistanu začne okamžite

Americký prezident Donald Trump v sobotu uviedol, že americké jednotky sa z Afganistanu začnú sťahovať s "okamžitou platnosťou". Informovala o tom agentúra DPA.

01.03.2020 08:15 , aktualizované: 14:47
debata (7)

„Dnes. Začnú okamžite,“ povedal Trump po tom, čo Spojené štáty podpísali s afganským militantným hnutím Taliban dohodu o prímerí, ktorá zahŕňa aj stiahnutie amerických jednotiek z Afganistanu.

„Túto dohodu by nikto nemal kritizovať, po 19 rokoch,“ dodal Trump, čím mal na mysli dĺžku angažovanosti Spojených štátov v afganskom konflikte.

Dohoda, pri ktorej podpise bol prítomný aj americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo, stanovuje časový plán, na základe ktorého Spojené štáty stiahnu všetky svoje sily z Afganistanu v priebehu 14 mesiacov, ak bude tamojšie militantné hnutie Taliban dohodu dodržiavať.

Dohoda by mala viesť k dialógu medzi vládou v Kábule a Talibanom. Mierové rokovania v rámci Afganistanu by sa podľa AFP mali začať 10. marca.

Pozícia afganskej vlády v Kábule, ktorá bola z rozhovorov medzi Spojenými štátmi a Talibanom vylúčená, je však naďalej nejasná v čase, keď Afganistan sužuje nová politická kríza po sporných výsledkoch volieb.

Prezident odmieta prepúšťanie väzňov pred začiatkom rokovaní s Talibanom Rozhodnutie o prepustení akýchkoľvek väzňov je len na afganskej vláde, skonštatoval Ašraf Ghaní.

V Afganistane zatiaľ neprepustia tisícky väzňov z Talibanu

Afganský prezident Ašraf Ghaní v nedeľu oznámil, že pred začiatkom medziafganských rokovaní neprepustí tisícky väzňov z militantného hnutia Taliban. Verejne tak vyjadril nesúhlas s časovým rozvrhom prepúšťania väzňov, ktorý je súčasťou v sobotu podpísanej mierovej dohody medzi Spojenými štátmi a Talibanom.

Na základe nej by mala vláda do rokovaní, ktoré by sa mali začať 10. marca v nórskom Osle, prepustiť z väzenia do päťtisíc členov Talibanu a Taliban asi tisícku svojich vládnych zajatcov.

Ghaní sa však na dnešnej tlačovej konferencii v Kábule vyjadril, že taký prísľub nemôžu dať Spojené štáty a rozhodnutie o prepustení akýchkoľvek väzňov je len na jeho vláde, pričom on sám nie je pripravený prepúšťať väzňov pred začiatkom rokovaní. „Požiadavku na prepustenie väzňov dali Spojené štáty a môže byť súčasťou rokovaní, ale nemôže byť ich podmienkou,“ skonštatoval.

Pre Taliban je prepustenie väzňov nevyhnutnosť

Vysokopostavený vyjednávač Talibanu pre afganskú televíziu Tolo po podpísaní dohody s USA povedal, že prepustenie väzňov zo strany afganskej vlády je nevyhnutnosťou. Taliban by na základe tejto dohody mal prepustiť 1000 zadržiava­ných osôb.

Okrem toho sa objavili rôzne názory na pokračovanie fázy „obmedzenia násilia“ v Afganistane, ktorého dodržiavania na jeden týždeň bolo podmienkou podpísania dohody USA a Talibanu. Ghaní v nedeľu povedal, že obmedzenie násilia je naďalej platné a cieľom je premeniť ho na prímerie. Hovorca Talibanu v nedeľu pre DPA povedal, že táto fáza sa skončila.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Donald Trump