Kríza: O konflikte v Idlibe budú hovoriť šéfovia diplomacie krajín EÚ

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell v nedeľu oznámil, že zvolal krízové zasadnutie na úrovni ministrov zahraničných vecí so zameraním na pokračujúce boje v sýrskej provincii Idlib. Schôdzka sa má uskutočniť počas nadchádzajúceho týždňa, presný termín však ešte nebol stanovený, informovala tlačová agentúra DPA.

01.03.2020 09:57 , aktualizované: 20:05
debata (35)

Oznámenie bolo zverejnené v čase, keď Turecko už niekoľko dní podniká útoky proti sýrskym vládnym silám, ktoré v Idlibe vedú ofenzívu s cieľom ovládnuť túto poslednú významnejšiu baštu povstalcov v deväť rokov trvajúcej občianskej vojne. Turecké vedenie zároveň začalo posielať tisíce migrantov k hraniciam s EÚ, pričom poukázalo na súvisiace záväzky zo strany Únie.

„Pokračujúce boje v Idlibe a jeho okolí predstavuje vážnu hrozbu pre medzinárodný mier a bezpečnosť. Spôsobuje nevýslovné ľudské utrpenie medzi tamojšími obyvateľmi a má vážny dosah v danom regióne aj mimo neho,“ uviedol Borrell vo svojom vyhlásení. Dodal, že pokiaľ ide o túto krízu, EÚ musí zdvojnásobiť svoje úsilie.

Šéf diplomacie EÚ vyzval všetky strany konfliktu v Idlibe, aby sa „bezodkladne znovu zapojili do politického procesu“. Únia medzitým musí „naďalej mobilizovať zdroje na zníženie utrpenia civilného obyvateľstva“ a zaistiť prísun humanitárnej pomoci do všetkých oblastí.

Podľa Borrella medzitým EÚ „pozorne sleduje migračnú situáciu na svojich vonkajších hraniciach“. Zdôraznil, že migračná dohoda medzi EÚ a Tureckom musí byť zachovaná.

Soylu: Hranice prekročilo vyše 76 000 migrantov

Turecký minister vnútra Süleyman napísal na Twitteri, že Ankara umožnila o nedeľňajšieho dopoludnia prekročiť hranice s krajinami EÚ celkove 76 358 migrantom. Susedné Grécko ani Bulharsko však podľa DPA príchod takéhoto počtu migrantov nehlásili.

Bulharská vláda v nedeľu uviedla, že hranicu neprekročil jediný ilegálny migrant. „V týchto chvíľach je situácia pokojná,“ vyhlásil bulharský minister obrany Krasimir Karakačanov.

Bulharsko už v piatok posilnilo stráženie svojej 259 kilometrov dlhej hranice s Tureckom. Karakačanov tiež potvrdil, že bulharský premiér Bojko Borisov sa v pondelok stretne s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a bude s ním diskutovať o situácii v Sýrii a o migračnom probléme. Minister neuviedol, kde presne sa bude stretnutie konať.

Podľa vládnych zdrojov v Aténach zabránila grécka polícia a armáda približne 10.000 migrantom prekročiť pohraničnú rieku Evros. Grécko zároveň posilnilo svoje jednotky na pozemnej, ako aj námornej hranici. Danú oblasť navštívil aj grécky minister obrany Nikos Panagiotopulos, ktorý obvinil Turecko z organizovania masového presunu migrantov k spoločnej hranici.

Rokovať sa bude aj v Záhrebe

Ministri zahraničných vecí krajín EÚ chcú prerokovať situáciu okolo Turecka aj na neformálnom zasadnutí naplánovanom na budúci štvrtok a piatok v chorvátskej metropole Záhreb. Potvrdila to v sobotu hovorkyňa diplomatickej služby EÚ Virginie Battuová.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan predtým oznámil, že Turecko otvorilo svoje hranice s dvoma členskými krajinami EÚ – Gréckom a Bulharskom – pre migrantov, keďže už ďalej nemôže zvládať nápor ľudí utekajúcich z vojnou sužovanej Sýrie. Podľa Battuovej však bola téma Turecka zaradená na program nadchádzajúceho zasadnutia už dávnejšie.

OSN: Pri turecko-gréckej hranici je 13 000 migrantov

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) v nedeľu oznámila, že pri pozemnej hranici Turecka s Gréckom sa zhromaždilo najmenej 13.000 ľudí po tom, ako Turecko oficiálne vyhlásilo svoje západné hranice za otvorené pre migrantov dúfajúcich, že sa dostanú do Európskej únie.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan svojím rozhodnutím o otvorení hraníc naplnil dlhodobé vyhrážky, že vpustí utečencov do Európy. Jeho sobotňajšie vyhlásenie je radikálnou zmenou doterajšej politiky Ankary a zjavným pokusom vyvinúť nátlak na európske krajiny, napísala agentúra AP.

Migračná agentúra OSN uviedla, že do sobotňajšieho večera jej pracovníci pri turecko-gréckej hranici zaznamenali najmenej 13.000 ľudí, ktorí sa zhromaždili pri oficiálnych priechodoch Pazarkule a Ipsala, ako aj pri viacerých „neoficiálnych“ priechodoch, a to v skupinách od niekoľkých desiatok do viac než 3000 ľudí.

Reportér agentúry AFP medzitým informoval, že k priechodu Pazarkule dorazilo v nedeľu ráno ďalších približne 2000 ľudí vrátane žien a detí. Skupina pricestovala z Istanbulu a boli v nej Afganci, Sýrčania a Iračania.

Grécke bezpečnostné zložky počas soboty použili slzotvorný plyn a omračujúce granáty, aby zabránili opakovaným pokusom davu vyše 4000 ľudí dostať sa cez hraničný priechod Kastanies. Zasahovali aj proti skupinám migrantov, ktorí prestrihávali pohraničné oplotenie.

Námestník gréckeho ministra obrany Alkiviadis Stefanis pre televíziu Skai povedal, že v noci zo soby na nedeľu sa cez hranicu pokúsilo nelegálne prejsť okolo 9600 ľudí. Všetkým v tom podľa jeho slov úspešné zabránili. Predtým sa však niekoľkým desiatkam migrantov do Grécka dostať podarilo.

Grécke úrady v piatok a sobotu zadržali 136 migrantov, ktorí prekročili hranicu. Medzi osobami zadržanými v piatok bolo aj 17 Afgancov, ktorých už odsúdili na 3,5 roka väzenia za nelegálny vstup do krajiny. Ide o prvé takéto rozsudky v Grécku od roku 2014.

Ďalší migranti sa vydávali na krátku, no často nebezpečnú plavbu z tureckého pobrežia na grécke ostrovy. Na grécky ostrov Lesbos v nedeľu ráno dorazili najmenej tri člny s migrantmi, dodáva AP.

Turecko na základe dohody z roku 2016 súhlasilo so zastavením prílevu migrantov do Európy výmenou za finančnú pomoc, určenú na starostlivosť o niekoľko miliónov utečencov v tejto krajine. Ankara odvtedy opakovane protestovala, že EÚ túto dohodu nedodržiava.

Frontex je v stave vysokej pohotovosti

Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) vyhlásila stav „vysokej pohotovosti“ na hraniciach EÚ s Tureckom, ktoré sa snažia prekročiť tisíce migrantov, a poskytuje podporu pohraničníkom v Grécku. Oznámila to v nedeľu hovorkyňa Frontex-u, ktorú citovala tlačová agentúra AFP.

„Zvýšili sme úroveň pohotovosti pre všetky hranice s Tureckom na vysokú,“ povedala nemenovaná hovorkyňa. Frontex podľa nej zároveň dostal žiadosť gréckych orgánov o „dodatočnú podporu“, pričom „už podnikol kroky na preskupenie technického vybavenia a dodatočných príslušníkov“.

Turecko v posledných dňoch umožnilo tisícom migrantov, aby sa voľne presunuli k hraniciam s Gréckom a Bulharskom – dvoma členskými krajinami EÚ. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že Ankara migrantom „otvorila dvere“, a odkázal EÚ, že „by mala dodržať svoje prísľuby“.

Podľa AFP ide zo strany Erdogana o pokus vyvinúť nátlak na EÚ a jej členov, ktorí sú zároveň súčasťou NATO, aby podporili Turecko v prebiehajúcej vojenskej operácii v Sýrii.

Frontex uviedol, že situáciu pozdĺž hraníc Grécka a Bulharska s Tureckom dôkladne sleduje a zvažuje „ďalšie spôsoby, ako podporiť krajiny EÚ hraničiace s Tureckom“. Monitoruje pritom aj situáciu na Cypre, ktorého severná časť je pod kontrolou Turkov.

Pohraničná agentúra poznamenala, že už teraz poskytuje personál pre operácie v Grécku a Bulharsku. Približne 400 príslušníkov Frontex-u slúži na gréckych ostrovoch, zatiaľ čo menší kontingent je nasadený v regióne Evros pri pozemnej grécko-tureckej hranici. Ďalších 60 príslušníkov Frontex-u sa nachádza v súčasnosti v Bulharsku.

Turci zostrelili dve sýrske lietadlá

Turecké sily zostrelili v nedeľu nad severozápadnou Sýriou dva stíhacie bombardéry typu Suchoj Su-24 patriace sýrskemu letectvu, ktoré predtým údajne zaútočili na turecké lietadlá. Vyplýva to z vyjadrení tureckého ministerstva obrany a sýrskych aktivistov, ktoré priniesli tlačové agentúry AFP a TASS.

Správy o zostrelení lietadiel nad územím sýrskej provincie Idlib prišli v čase, keď Ankara oznámila pokračovanie cezhraničných zásahov namierených proti sýrskemu vládnemu režimu v reakcii na nálet z minulého štvrtka, pri ktorom zahynulo vyše 30 tureckých vojakov. Turecký minister obrany Hulusi Akar hovoril v nedeľu o „úspešnom pokračovaní operácie Jarný štít“, pričom upozornil, že Turecko nemá „želanie ani úmysel“ dostať sa do stretu s Ruskom, ktoré podporuje ofenzívu sýrskych vládnych síl v Idlibe.

Mimovládna organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) uviedla, že na územie pod kontrolou sýrskeho režimu sa zrútili dva suchoje, a to pravdepodobne po tom, ako na ne zaútočili turecké stíhačky typu F-16.

Sýrska štátna tlačová služba SANA predtým informovala o útoku na sýrske lietadlá nad Idlibom, ktorých piloti sa však katapultovali s padákmi a vyviazli bez zranení. Sýrske sily podľa nej predtým zostrelili blízko mesta Sarákib v Idlibe turecký dron využívaný teroristickými skupinami.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Turecko #emigranti