V Prahe protestovali proti rozvratu inštitúcií

Tisíce ľudí sa v nedeľu v Prahe zúčastnili na pochode a demonštrácii, ktoré zvolal spolok Milion chvilek, informoval spravodajský server Novinky.cz. Organizátori chceli vyjadriť nesúhlas s "agrofertizáciou štátu" a "cieleným rozvratom inštitúcií".

01.03.2020 20:22
debata (6)

Organizátori počet ľudí, ktorí sa na pochode zúčastnili, odhadovali na niekoľko tisíc. Účastníci prešli z Hradčanského námestia na Staromestské námestie v Prahe.

Milion chvilek podujatie zvolal po nedávnom zvolení Stanislava Křečka za ombudsmana, ktoré spolok považuje za príklad toho, ako sa štátna správa a významné inštitúcie postupne systematicky a zámerne politicky rozkrádajú.

Demokratické inštitúcie majú podľa spolku „kontrolovať pravidlá a slúžiť všetkým občanom, a nie vybraným politikom“.

Spolok sa obáva, že ak to takto bude pokračovať, stane sa to, čo v Maďarsko alebo v Poľsku a justícia, médiá, štátna správa a verejné zákazky budú podriadené politikom.

„V takej situácii sa už nedá hovoriť o úplne slobodných voľbách, pretože vládni politici majú úplne iné možnosti ako opoziční,“ povedal predseda spolku Mikuláš Minář. Organizátori takisto pripomenuli obavy v súvislosti s pripravovanými voľbami do Rady Českej televízie (ČT).

Spolok Milion chvilek už zvolal viacero demonštrácií. Dve z nich sa uskutočnili minulý rok na Letenskej pláni v Prahe a na oboch sa zišlo viac ako 200.000 ľudí.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #protest