Extrémisti si pochodom v Budapešti pripomenuli Horthyho vymenovanie

Spravodlivosť pre Maďarsko požadovali v nedeľu v Budapešti približne dve stovky prívržencov extrémnej pravice, ktorí si pripomenuli sté výročie vymenovania Miklósa Horthyho za regenta Maďarska.

01.03.2020 21:07
debata (9)

Účastníci fakľového pochodu, ktorý zorganizovala parlamentná strana Hnutie naša vlasť (Mi Hazánk Mozgalom) a niekoľko radikálnych organizácií, skandovali: „Preč s Trianonom!“

Podľa spravodajského servera Index.hu sa na podujatí zúčastnili aj gardisti v uniformách. Parlamentný poslanec Hnutia naša vlasť Erik Fülöp pripomenul, že počas Horthyho vládnutia vrátili Maďarsku viaceré územia, vrátane juhu Slovenska, o ktoré prišlo v rámci Trianonskej mierovej zmluvy v roku 1920.

Na trase pochodu extrémistov, ktorá viedla z Budína cez Most slobody na peštiansku stranu Dunaja, sa objavili dve skupiny zhruba stovky antifašistov, ktorí okrem iného skandovali: „Nacisti zmiznite!“. Na oboch brehoch rieky zabezpečovalo poriadok množstvo policajtov, ktorí dôsledne izolovali účastníkov extrémistického pochodu od antifašistov.

Po potlačení Maďarskej republiky rád sa 14. novembra 1919 v Maďarsku ujali moci konzervatívne kruhy pod vedením admirála Miklósa Horthyho. Vyhlásili ho za regenta a Maďarsko tak počas celého medzivojnového obdobia bolo monarchiou bez kráľa. Pre Horthyho vládu bol typický tzv. „biely teror“, ktorého obeťou sa okrem komunistov stali aj nevinní ľudia vrátane mnohých židov. V roku 1937 donútil Horthy parlament, aby mu odhlasoval diktátorské právomoci.

Vďaka spolupráci horthyovského režimu s fašistickým Nemeckom a Talianskom (tzv. Pakt troch) získal Horthy pre Maďarsko na základe prvej a druhej Viedenskej arbitráže územia na juhu Slovenska a Podkarpatskej Rusi – takmer 10.565 kilometrov štvorcových – a východné Sedmohradsko.

V roku 1941 horthyovské Maďarsko vstúpilo na strane krajín Osi (Berlín-Rím-Tokio) do druhej svetovej vojny. Horthy sa neskôr pokúsil Maďarsko z vojnového konfliktu vyviesť a uzavrieť separátny mier so spojeneckými mocnosťami. Ako odpoveď na tieto kroky spustili 19. marca 1944 Nemci akciu Margarethe a Maďarsko obsadili. Horthyho zajali a až do konca vojny bol internovaný v Nemecku. Po skončení vojny so súhlasom veľmocí odišiel do portugalského exilu, kde v roku 1957 zomrel. Jeho pozostatky v roku 1993 previezli do Maďarska.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #extrémisti