V Česku rastie počet nakazených koronavírusom

V Česku potvrdili v pondelok štvrtý prípad nákazy koronavírusom COVID-19. Pre spravodajský portál iDNES.cz to uviedol primár infekčného oddelenia Masarykovej nemocnice v Ústí nad Labem, kde 53-ročnú pacientku prijali. Ženu prijali na infekčné oddelenie nemocnice v nedeľu. Nakazená žena sa v Taliansku zdržiavala v rovnakom hoteli ako prvý pozitívny pacient v ČR z mesta Děčín. V utorok pribudol piaty prípad.

02.03.2020 10:26 , aktualizované: 22:09
koronavírus Foto: ,
Zamestnanec Koordinačného centra pre núdzové situácie v Bruseli si v pondelok 2. marca 2020 prezerá mapu zobrazujúcu šírenie koronavírusu.
debata (11)

„Je to zaujímavá súvislosť, v hoteli bývali spoločne štyri rodiny,“ povedal pre iDNES.cz Pavel Dlouhý.

„Z Talianska sa žena vrátila v piatok a mala príznaky, teda horúčku, zimnicu, bolesti svalov a kĺbov a kašeľ. K nám na oddelenie prišla v nedeľu a aktívne ju vyhľadali hygienici. U nás v izolácii zostane aj naďalej,“ doplnil Dlouhý.

Česko pozastavilo lety z viacerých talianskych miest

Bezpečnostná rada Českej republiky pre obavy zo šírenia koronavírusu rozhodla v pondelok o pozastavení letov zo severotalianskych miest Miláno, Benátky a Bologna, ako aj letov z Južnej Kórey. Informoval o tom spravodajský portál Českej televízie.

Opatrenia odporučil minister zdravotníctva Adam Vojtěch, keďže Taliansko, najmä región Lombardsko, je v Európe najviac zasiahnutou oblasťou. Počet prípadov nákazy v Južnej Kórei sa takisto ako v Taliansku stále zvyšuje. Český premiér Andrej Babiš občanov krajiny opakovane vyzval, aby do Talianska necestovali.

Minister priemyslu a obchodu Karel Havlíček zdôraznil, že obmedzenia sa týkajú len priamych letov z Kórey a severotalianskych miest. Ak sa ľudia chcú do Česka vrátiť, môžu využiť napríklad možnosť prestupu v inej krajine.

V ČR zaznamenali doteraz štyri prípady nákazy koronavírusom. Štátny zdravotný ústav podľa Vojtěcha aktuálne skúma 20 ďalších vzoriek. Američanka, u ktorej sa vírus potvrdil, a je hospitalizovaná v nemocnici v Prahe, bola aj v Brne. Hygienici teda momentálne zisťujú, kde presne sa pohybovala.

Keďže do kontaktu s kolegom nakazeným koronavírsuom prišiel aj jeden z vyučujúcich na Českom vysokom učení technickom v Prahe, škola podľa informácií Českej televízie z tohto dôvodu prerušila výučbu.

Bezpečnostná rada (BR) ČR občanom odporučila obmedziť aj návštevy liečební dlhodobo chorých, domovov dôchodcov a ústavov sociálnych služieb. Ministri a úrady štátnej správy majú podľa nariadenia BR vypracovať v rámci svojich rezortov plány pre prípadnú epidémiu. BR sa opäť stretne v stredu, kde má rokovať o ďalších opatreniach.

Česko stav núdze nevyhlási

Česká vláda v súvislosti s ochorením Covid-19 spôsobeným novým koronavírusom nevyhlási núdzový stav, ako navrhol minister vnútra Jan Hamáček (ČSSD). V pondelok to oznámil český minister zdravotníctva Adam Vojtěch (hnutie ANO), podľa ktorého takého opatrenie nie je potrebné. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

„Vyhlásenie stavu núdze nie je na mieste, koronavírus sa nešíri. Sme schopní to zvládnuť v rámci mantinelov, ktoré máme,“ povedal Vojtěch po pondelkovom rokovaní vlády. Zopakoval, že v Česku bolo na koronavírus testovaných celkovo 211 ľudí, nakazení sú naďalej traja.

Vyhlásenie núdzového stavu podľa spravodajského servera odmietol ešte pred rokovaním vlády český premiér Andrej Babiš (ANO), podľa ktorého by to bolo aktuálne v prípade epidemického šírenia koronavírusu.

„Nehlasovali sme, situáciu sledujeme a vyhodnotíme ju v stredu ráno na Bezpečnostnej rade štátu,“ dodal Hamáček. Ten navrhol vyhlásiť stav núdze, pretože by to podľa neho uľahčilo prijímanie ďalších opatrení ako regulácia dodávok zdravotníckeho materiálu či zákaz akcií s vyšším počtom ľudí.

Zemanov poradca išiel po návrate z Číny do reštaurácie

Poradca českého prezidenta Miloša Zemana Martin Nejedlý, ktorý minulý týždeň navštívil spolu s kancelárom Pražského hradu Vratislavom Mynářom Čínu, nerešpektuje odporúčanú 14-dňovú karanténu. Podľa pondelkového článku českého serveru Aktuálně navštívil v nedeľu reštauráciu v pražskej časti Letná.

Nejedlý bol v Číne spolu s kancelárom Mynářom a šéfom futbalového klubu Slavia Jaroslavom Tvrdíkom. Po návrate do vlasti všetci traja podstúpili testy na koronavírus, ktoré mali negatívny výsledok, uviedol hovorca Pražského hradu Jiří Ovčáček, citovaný portálom Novinky.cz.

Podľa serveru Aktuálně Nejedlý nedodržal dobrovoľnú karanténu a išiel v nedeľu popoludní do reštaurácie, kde ho spoznali hostia. Nemenovaná osoba ho aj odfotografovala. Poradca prezidenta Zemana v reakcii uviedol, že si návštevu takého podniku nepamätá.

EÚ zvýšila úroveň rizika, ktoré predstavuje šírenie koronavírusu

Európskeho stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC), zvýšilo úroveň rizika, ktoré predstavuje šírenie nového koronavírusu, zo stredne vysokej na vysokú. V pondelok to novinárom oznámila predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. „ECDC uviedlo, že úroveň rizika pre ľudí v Európskej únii sa zvýšila z mierneho na vysoké. Inými slovami, vírus sa naďalej šíri,“ opísala situáciu von der Leyenová.

Zároveň predstavila aj nový krízový tím, ktorý bol v tejto súvislosti zriadený v rámci kolégia komisárov. Nový pracovný tím tvoria eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič, komisárka pre zdravie Stella Kyriakidisová, komisárka pre dopravu Adina Valeanová, komisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová a eurokomisár pre hospodárstvo Paolo Gentiloni.

Von der Leyenová predstavila aj novú webovú stránku fungujúcu v rámci ECDC, ktorá má byť kontaktným miestom pre všetky relevantné informácie o výskyte koronavírusu v EÚ.

Portugalsko potvrdilo prvý prípad koronavírusu

Prvý prípad koronavírusu Sars-CoV-2 potvrdili v pondelok v Portugalsku. Pozitívne testovaný bol 60-ročný lekár v meste Porto na severe krajiny, informovala ministerka zdravotníctva Marta Temidová, píše agentúra DPA.Pacient sa podľa slov ministerky pravdepodobne nakazil počas pobytu na severe Talianska. Od nedele večera sa nachádza v miestnej nemocnici a jeho stav je stabilizovaný.

Podozrenia na infikovanie koronavírusom sa objavilo aj v prípade 33-ročného muža, takisto z Porta, dodala ministerka. Ten v nedávnej dobe navštívil Španielsko, kde počet nakazených v pondelok dosiahol číslo 110. Temidová pred novinármi vyhlásila, že je možné, že v Portugalsku sa situácia vyvinie podobne ako v Taliansku. Tam sa už počas nakazených vyšplhal na 1694. Ministerka však dodala, že krajina je na vypuknutie väčšieho šírenia nákazy dobre pripravená.

Počet obetí v Taliansku stúpol

Počet úmrtí spôsobených nákazou SARS-CoV-2 sa v pondelok v Taliansku zvýšil na 52. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady s tým, že infikovaných je už vyše 2000 ľudí.

Úrad civilnej ochrany oznámil, že od nedele zomrelo v krajine 18 ľudí vrátane troch osôb v regióne Emilia Romagna. Ide o staršie osoby alebo osoby s inými vážnymi zdravotnými problémami. Väčšinu úmrtí zaznamenali v regióne Lombardsko na severe krajiny. Úrady v jedenástich mestách a dedinách v regiónoch Benátsko a Lombardsko na severe krajiny vyhlásili karanténu, a zaznamenaný bol aj pokles cestovného ruchu.

Ochoreniu podľahol už aj poradca ajatolláha Chameneího

V pondelok podľahol koronavírusu člen rady, ktorá radí najvyššiemu vodcovi Iránu ajatolláhovi Alímu Chameneímu. Ide tak o doteraz najvyššie postaveného predstaviteľa islamskej republiky, ktorý sa stal obeťou obávanej choroby.

Smrť 71-ročného Mohammada Mirmohammádího prichádza v čase, keď si nový vírus v krajine vyžiadal už najmenej 66 mŕtvych z 1 501 nakazených. Celkovo je na Blízkom východe potvrdených vyše 1 690 prípadov ochorenia COVID-19, ktoré majú však väčšinou pôvod v Iráne. Blízkovýchodná krajina má po Číne najvyšší počet obetí epidémie.

Iránska vláda, ktorá ešte minulý týždeň zľahčovala situáciu, medzičasom oznámila, že plánuje potenciálne zmobilizovať 300-tisíc vojakov a dobrovoľníkov s cieľom bojovať proti šíreniu vírusu.

Prvý prípad v Saudskej Arábii

Saudská Arábia potvrdila v pondelok prvý prípad nákazy koronavírusom. Informoval o tom denník The Jerusalem Post s odvolaním sa na saudskoarabskú štátnu tlačovú agentúru. Nakazená osoba prišla do krajiny z Iránu cez Bahrajn. Jej občianstvo ani pohlavie nebolo bezprostredne po zverejnení správy známe.

Belgicko potvrdilo ďalších šesť prípadov

Belgická federálna ministerka zdravotníctva Maggie De Blocková v pondelok potvrdila, že v krajine je šesť nových potvrdených prípadov koronavírusu. Celkovo je doteraz v Belgicku známych osem pacientov s výskytom tejto choroby, pripomína televízna stanica RTBF.

V pondelok dopoludnia ministerka zvolala konzultačný výbor zostavený z odborníkov federálnej vlády a regionálnych vlád, na ktorom sa potvrdilo, že v priebehu víkendu pribudlo šesť nových pacientov s potvrdením nákazy koronavírusom. Ide o infikovaných ľudí, ktorí sa vrátili domov z rizikových regiónov v severnom Taliansku.

Predošlé dva prípady sa týkali ženy, ktorá bola letecky repatriovaná z čínskeho Wu-chanu a ktorá sa už vyliečila a opustila nemocnicu, a tiež osoby, o ktorej médiá informovali v nedeľu. „Začína sa pre nás rozhodujúci týždeň. Návrat z dovoleniek má svoje následky,“ opísala situáciu ministerka De Blocková. Úrady musia zistiť, s kým všetkým sa infikovaní ľudia po návrate z Talianska stretli, aby mohli skontrolovať aj tieto osoby.

Belgická premiérka Sophie Wilmesová vzhľadom na šírenie koronavírusu trvá na koordinácii informácií a postupov medzi rôznymi úrovňami moci, federálnej, regionálnej a miestnej, pričom opatrenia majú byť prijímané na báze vedeckých odporúčaní. "Sledujeme situáciu krok za krokom,

V Nemecku zaznamenali už 150 nakazených, Rakúsko má 16 prípadov

Počet potvrdených prípadov ľudí nakazených novým druhom koronavírusu v Nemecku dosiahol v pondelok 150. Od nedele tak pribudlo 21 nových prípadov, ako uvádza Inštitút Roberta Kocha (RKI), podľa ktorého je riziko nákazy v krajine „mierne“.

Viac než polovica prípadov (86) je podľa agentúry Reuters v západnej časti krajiny v Severnom Porýní-Vestfálsku. V tejto najľudnatejšej spolkovej krajine Nemecka zostalo v pondelok v snahe zabrániť šíreniu vírusu zatvorených viacero škôl či iných zariadení po tom, ako sa u ich zamestnancov potvrdila nákaza.

Šéf RKI Lothar Wieler uviedol, že z aktuálnych 150 prípadov v Nemecku sa tamojším úradom podarilo zistiť príčinu nákazy u 140 z nich.

Nákazu vírusom u jedného zo svojich pracovníkov potvrdil aj telefonický operátor Vodafone. „Môžeme potvrdiť, že niekoľko našich zamestnancov v Británii prišlo do kontaktu s osobou, ktorá navštívila ich kanceláriu a neskôr bola pozitívne testovaná na koronavírus,“ uviedol hovorca spoločnosti Vodafone. „Ako preventívne opatrenia sme identifikovali daných zamestnancov a požiadali sme ich, aby pracovali z domu,“ dodal.

Okrem samotnej Číny, odkiaľ sa vírus rozšíril, ho už zaznamenali vo viac ako 55 krajinách, uvádza agentúra TASS. Na ochorenie COVID-19 spôsobené koronavírusom podľa verejne dostupných údajov doposiaľ zomrelo 3 069 ľudí a vyliečilo sa približne 45 500. Viac než 89 700 ľudí je stále nakazených.

V nedeľu večer potvrdili výskyt koronavírusu aj u prvého pacienta v nemeckom hlavnom meste Berlín. Dvadsaťdvaročný muž je hospitalizovaný v nemocnici Virchow-Klinikum patriacej pod univerzitnú nemocnicu Charité, ako uviedla v pondelok tamojšia senátorka pre zdravie Dilek Kalayciová, píše agentúra DPA. Identifikovaných bolo zhruba 60 ľudí, ktorí s ním prišli do kontaktu; tých musia teraz vyšetriť, dodala.

Podľa berlínskej nemocnice Charité nákazu koronavírusom u mladého muža zistili náhodne, keďže v nemocnici už týždeň pri testoch na chrípku zároveň robia testy aj na koronavírus. To, kde sa muž nakazil, zatiaľ nie je jasné. Uvažuje sa ale nad tým, že stopa môže viesť do Severného Porýnia-Vestfálska, kde žijú jeho rodičia, ktorí ho nedávno navštívili.

V Rakúsku bolo v pondelok doposiaľ zaznamenaných 16 prípadov nákazy koronavírusom, píše denník Kurier. V nedeľu nahlásila štyri nové prípady Viedeň. Jedným z nakazených je muž, ktorý viedol počítačové kurzy na základnej škole vo štvrti Leopoldstadt, kde bol v kontakte s ôsmimi deťmi. Tie sú aktuálne v domácej karanténe. V pondelok pribudli nové prípady v Salzburgu a opätovne aj v rakúskej metropole, kde sa vírusom nakazila jedna žena. Tá je matkou už predtým infikovanej pacientky.

V Salzburgu nahlásili nakazeného Nemca, ktorý si do Rakúska prišiel pozrieť futbalový zápas a prespal v dvoch tamojších ubytovacích zariadeniach – hoteli Meininger a hosteli YOHO. Muž sa medzičasom vrátil do Frankfurtu nad Mohanom, kde je v domácej karanténe. V karanténe je aj 18 zamestnancov spomínaných ubytovacích zariadení, kde muž prespal.

Koronavírusu podľahol vo Francúzsku už tretí človek

Na ochorenie vyvolané novým koronavírusom zomrel vo Francúzsku už tretí človek. S odvolaním sa na miestne zdroje o tom v pondelok informovala agentúra AFP.

Podľa tohto zdroja šlo o staršiu ženu – osemdesiatničku z mesta Crépy-en-Valois, ležiacom 70 kilometrov severovýchodne od Paríža, kde na nákazu minulý týždeň zomrel 60-ročný francúzsky učiteľ.

Prvou obeťou koronavírusu vo Francúzsku bol 80-ročný čínsky turista, ktorý zomrel v Paríži. Bol zároveň aj prvou obeťou vírusu hlásenou mimo Ázie.

Počet potvrdených prípadov nakazenia vírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje akútne respiračné ochorenie, vo Francúzsku podľa agentúry AP stúpol na 130, pričom vo viac ako polovici regiónov v krajine evidujú najmenej jeden prípad nákazy.

V USA nákaze podľahlo šesť ľudí

Predstavitelia amerického štátu Washington v pondelok oznámili ďalšie štyri úmrtia na koronavírus, čím sa počet jeho obetí v tomto západnom štáte USA i na celom území krajiny zvýšil na šesť. Informovala o tom agentúra AP.

Vo všetkých prípadoch ide o starších ľudí alebo osoby s vážnymi chorobami. Päť obetí pochádza z okresu King County, ktorého hlavným mestom je Seattle, a jedna osoba z okresu Snohomish County.

Doteraz v tomto americkom štáte zaznamenali 18 potvrdených prípadov nákazy, avšak existujú obavy z nárastu tohto počtu. Prvou obeťou koronavírusu v Spojených štátoch bol päťdesiatnik, ktorý zomrel v zdravotníckom zariadení EvergreenHealth na predmestí Seattlu s názvom Kirkland. O jeho úmrtí informovalo v sobotu tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

Americký prezident Donald Trump sa v súvislosti s koronavírusom v pondelok stretáva s vedúcimi predstaviteľmi farmaceutických spoločností. Podľa predošlých vyjadrení predstaviteľov z oblasti zdravotníctva bude vakcína voči novému typu koronavírusu pravdepodobne dostupná na budúci rok.

Prvé prípady ohlásili Senegal a Tunisko

Senegal v utorok potvrdil prvý prípad nákazy koronavírusom. Agentúra AFP pripomenula, že ide po Nigérii o druhý prípad infekcie zaznamenaný v regióne subsaharskej Afriky. Zároveň to vyvoláva obavy pred schopnosťou regiónu zvládať nákazlivé ochorenia.

Ide o Francúza, ktorý žije v Senegale a ktorý v polovici februára navštívil Francúzsko. Navštívil tam mesto Nimes a lyžiarske stredisko. Muž sa nakazil pred návratom do Senegalu, momentálne je v karanténe v hlavnom meste Dakar, povedal novinárom senegalský minister zdravotníctva Diouf Sarr s tým, že mužovu rodinu monitorujú.

Prezident Senegalu vyzval na zachovanie pokoja. Obyvateľov uistil, že krajina je na boj s nákazou pripravená.

Prvý prípad nákazy koronavírusom potvrdili v pondelok aj úrady v severoafrickom Tunisku. Ide o Tunisana, ktorý pracoval v Taliansku, v dôsledku šírenia vírusu v krajine sa však vrátil do vlasti. Do Tuniska pricestoval vo štvrtok, neskôr dostal horúčku a podrobil sa testom, ktoré boli pozitívne.

Tuniský minister zdravotníctva zdôraznil, že „netreba panikáriť alebo mať nepriateľské reakcie na pacienta alebo jeho príbuzných“. Úrady dodali, že všetkých, ktorí s ním boli cestou v kontakte, identifikovali a monitorujú.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #koronavírus