Erdogan: Európa sa musí podeliť o "bremeno" spojené s migrantmi

Európa bude musieť prevziať svoju časť "bremena" spojeného s migrantmi, vyhlásil v pondelok turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Povedal tiež, že Turecko bude aj naďalej umožňovať utečencom opúšťať územie krajiny.

02.03.2020 12:02 , aktualizované: 16:18
debata (26)

Európa bude musieť prevziať svoju časť „bremena“ spojeného s migrantmi, vyhlásil v pondelok turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Povedal tiež, že Turecko bude aj naďalej umožňovať utečencom opúšťať územie krajiny.

„Po tom, ako sme otvorili dvere, objavili sa mnohé výzvy ‚uzavrite dvere‘,“ uviedol Erdogan v televíziou prenášanom prejave. „Povedal som im ‚už stačilo. Už to skončilo. Dvere sú teraz otvorené. Teraz budete vy musieť prevziať svoj diel bremena‘,“ dodal.

Erdogan minulý týždeň oznámil, že Turecko otvorilo svoje hranice s dvoma členskými krajinami Európskej únie – Gréckom a Bulharskom – pre migrantov, keďže už ďalej nemôže zvládať nápor ľudí utekajúcich z vojnou sužovanej Sýrie.

Podľa vládnych zdrojov v Aténach zabránila grécka polícia a armáda približne 10.000 migrantom prekročiť pohraničnú rieku Evros. Grécko zároveň posilnilo svoje jednotky na pozemnej, ako aj námornej hranici. Danú oblasť navštívil aj grécky minister obrany Nikos Panajotopulos, ktorý obvinil Turecko z organizovania masového presunu migrantov k spoločnej hranici.

Grécko žiada Frontex o pomoc proti prílivu migrantov

Grécko požiadalo Európsku agentúru pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex), aby zasiahla proti zhoršujúcemu sa prílivu migrantov na hraniciach s Tureckom. Správu priniesla v pondelok agentúra DPA.

„Frontex prijal žiadosť gréckej vlády o rýchly zásah na jeho vonkajších hraniciach. Uvažujeme o spôsoboch, ako v čo najkratšom čase Grécko podporiť,“ uviedol Frontex na sociálnej sieti Twitter.

Grécko takisto požiadalo o pomoc na svojich ostrovoch. Oznámil to hovorca Frontexu Chris Borowski.

Informácie o presnom počte prichádzajúcich migrantov zatiaľ nie sú známe. Podľa Borowskeho však nie sú najväčšou skupinou Sýrčania. „Z veľkej časti sú to občania Afganistanu, Iraku a Iránu,“ dodal.

Lídri Ruska a Turecka chcú spolupracovať na riešení konfliktu v Sýrii

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho turecký náprotivok Recep Tayyip Erdogan potvrdili pred plánovaným štvrtkovým stretnutím svoju ochotu spolupracovať na riešení zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie v Sýrii. V pondelok o tom informovala agentúra AFP.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok potvrdil štvrtkové stretnutie oboch prezidentov, pričom zdôraznil, že spolupráca s „tureckými partnermi“ je pre Moskvu „veľmi dôležitá“.

Ergodgan vyjadril v súvislosti s plánovaným rokovaním nádej, že umožní uzavretie prímeria medzi sýrskym prezidentom Bašárom Asadom a povstalcami. „Vo štvrtok pôjdem do Moskvy, aby som tam s pánom Putinom diskutoval o vývoji v Sýrii. Dúfam, že tam urobíme potrebné opatrenia, vrátane uzavretia prímeria a že vyriešime túto otázku,“ uviedol Erdogan.

Ankara v nedeľu potvrdila, že v provincii Idlib, ktorá je poslednou významnejšou baštou protivládnych povstalcov v Sýrii, začala vojenskú operáciu proti Ruskom podporovaným silám sýrskeho prezidenta Bašára Asada. V ten istý deň zabila turecká armáda prostredníctvom dronov 19 sýrskych vojakov a zostrelila dve sýrske stíhačky.

Ako však pripomína AFP, Turecko, ktoré v Idlibe podporuje islamistické milície, sa snaží aj napriek narastajúcemu napätiu vyhnúť priamemu konfliktu s Ruskom, s ktorým ho spájajú dôležité vojenské a obchodné väzby. Napriek tomu, že obe mocnosti podporujú v sýrskej občianskej vojne opačné strany konfliktu, darilo sa im v minulosti v tejto oblasti úzko spolupracovať.

Sýrske sily, ktoré podporuje ruské vojenské letectvo, pokračovali v posledných týždňoch aj napriek prímeriu v provincii Idlib vo svojej ofenzíve, pričom povstalcov vytlačili z rozsiahlych území. Pri nálete z uplynulého štvrtka, ktorý Ankara pripísala sýrskym vládnym silám, v Idlibe zahynulo vyše 30 tureckých vojakov. Turecko následne pristúpilo k rozsiahlym protiútokom.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #migranti