V Česku sa objavil piaty prípad nákazy koronavírusom, Španielsko má prvú obeť

V Českej republike potvrdili piaty prípad výskytu nakazenia novým typom koronavírusu. Ide o ženu z Ekvádoru, u ktorej bol prvý test negatívny. Na tlačovej konferencii to v utorok ráno uviedol český minister zdravotníctva Adam Vojtěch.

03.03.2020 07:10 , aktualizované: 04.03.2020 23:10
Koronavírus Foto: ,
Nemocnica v Teheráne, kde tiež bojujú s koronavírusom.
debata (16)

Žena z Ekvádoru cestovala spolu s Američankou, u ktorej sa nákaza koronavírusom potvrdila v nedeľu. Obe študujú v talianskom Miláne.

Hygienici zmapovali kontakty oboch nakazených cudziniek. V karanténe sú cestujúci a vodič autobusu, dvaja taxikári a čašník z reštaurácie.

Predchádzajúcim potvrdeným prípadom je 53-ročná žena, ktorú v nedeľu prijali do Masarykovej nemocnice v Ústí nad Labem. V piatok sa vrátila z Talianska s horúčkou, bolesťami svalov a zimnicou. Bývala v tom istom hoteli ako ďalší nakazený, ktorým je muž okresu Děčín. Nákaza sa potvrdila taktiež u pedagóga Českej poľnohospodárskej univerzity, ktorý bol na konferencii v talianskom Udine.

Celkovom bolo v ČR testovaných 236 ľudí, na 16 výsledkov sa čaká, uvádza internetový server Novinky.cz.

Španielsko oznámilo prvé úmrtie

Španielske úrady v utorok oznámili prvé úmrtie, ku ktorému došlo v dôsledku nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Ide o muža, ktorý zomrel ešte 13. februára v španielskom regióne Valencia. Informovala o tom agentúra AFP.

Prvá infikovaná osoba po ochorení zomrela na zápal pľúc neznámeho pôvodu a koronavírus u nej zistili až pitvou po smrti, uviedla prítomným novinárom regionálna ministerka zdravotníctva Ana Barcelóová Chicová. Španielsko má podľa denníka El País zatiaľ zaznamenaných 151 prípadov nákazy koronavírusom.

Na Ukrajine potvrdili prvý prípad nákazy

Na Ukrajine bol potvrdený prvý prípad nákazy koronavírusom SARS-COV-2, ktorý spôsobuje ochorenie nazvané COVID-19. Pre agentúru Reuters to v utorok uviedol úradujúci riaditeľ ukrajinského centra pre verejné zdravie Ihor Kuzin.

Nakazený muž bol podľa Kuzinových slov ešte v sobotu hospitalizovaný v západoukrajinskom meste Černivci po tom, ako do krajiny pricestoval z Talianska cez územie Rumunska.

Ako pripomína Reuters, nové potenciálne smrtiace infekčné ochorenie sa momentálne zdanlivo šíri rýchlejšie vo zvyšku sveta než v Číne, ktorá je považovaná za jeho epicentrum. Mnohé letiská preto pristúpili ku skríningu pasažierov.

New York ohlásil druhého nakazeného

V New Yorku ohlásili druhého pacienta nakazeného koronavírusom. Spojené štáty tak evidujú celkom 100 nakazených a šesť úmrtí. Prezident Donald Trump dnes povedal, že jeho administratíva bude spolupracovať s Kongresom s cieľom nájsť zhodu vo veci mimoriadnych financií pre boj s koronavírusom.

Druhý nakazený v New Yorku je päťdesiatročný muž z predmestia, ktorý pracuje na Manhattane. Trpí chronickými dýchacími ťažkosťami a bol hospitalizovaný, povedal guvernér štátu New York Andrew Cuomo. Pacient podľa neho nenavštívil žiadnu krajinu, kde sa vyskytujú prípady nákazy, ale nedávno bol v Miami. Newyorský starosta Bill de Blasia vo vyhlásení oznámil, že je stav chorého muža vážny. Všetkých šesť prípadov úmrtia pripadá na západoamerický štát Washington.

Predstavitelia amerického zdravotníctva uvádzajú, že zdraví ľudia rúška nosiť nemusia a že najlepšou prevenciou je časté umývanie rúk. Rúška by mali byť určené hlavne zdravotníkom a pacientom.

Newyorský mestský dopravný systém zvyšuje sanitárne opatrenia v staniciach, vagónoch a autobusoch. Mesto bude tiež každých 72 hodín dezinfikovať miesta, ktorých sa ľudia často dotýkajú, ako sú automaty na lístky alebo turnikety. Americká vláda oznámila, že do konca týždňa budú k dispozícii testovacie súpravy pre overenie zdravotného stavu milióna ľudí.

Trump dnes povedal, že administratíva chce spolu s Kongresom zabezpečiť mimoriadnych 8,5 miliardy dolárov na boj s koronavírusom. Americká centrálna banka (FED) dnes kvôli negatívnym dopadom koronavírusu na ekonomiku znížila základnú úrokovú sadzbu.

V Taliansku počet obetí stúpol na 79

Počet úmrtí spôsobených nákazou SARS-CoV-2 sa v utorok v Taliansku zvýšil na 79, čo je od pondelka nárast o 27. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady s tým, že infikovaných je už vyše 2 500 ľudí.

Väčšinu úmrtí (55) zaznamenali v regióne Lombardsko na severe krajiny v okolí Milána. V regióne Emilia Romagna hlásili 18 úmrtí.

V pondelok úrad civilnej ochrany oznámil, že od nedele, teda v priebehu 24 hodín, zomrelo v krajine 18 ľudí. Podľa oficiálnych údajov sa počet pacientov, ktorí sú v Taliansku na oddeleniach intenzívnej starostlivosti, v pondelok zvýšil zo 166 na 229. V Taliansku doposiaľ evidujú už 2 502 nakazených. Celkovo bolo v krajine preverených 28 856 vzoriek, uvádzajú úrady.

Írsko potvrdilo druhý prípad nákazy

Írsko potvrdilo v utorok druhý prípad nákazy koronavírusom. Ide o ženu, ktorá sa vrátila z pobytu v severnom Taliansku. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Írsko potvrdilo prvú nákazu koronavírusom v nedeľu. Ide o muža z východu Írska. Aj tento prípad súvisí so severným Talianskom, kde zaznamenali najvyšší počet prípadov nákazy koronavírusom v Európe.

Francúzsko zatvorilo desiatky škôl, ostatné sa zásobujú mydlom

Francúzske úrady rozhodli o zatvorení približne 120 škôl v oblastiach, odkiaľ sú hlásené najvyššie počty ľudí nakazených novým koronavírusom. Zatvorenie ďalších môže nasledovať v nadchádzajúcich dňoch, oznámil v utorok minister školstva Jean-Michel Blanquer, ktorého údaje prevzala tlačová agentúra AFP.

V departmáne Oise severne od Paríža prerušili vyučovanie na školách prvého i druhého stupňa. Ide o región, kde sa objavil najvýraznejší zhluk prípadov nakazenia a kde žili aj dvaja pacienti, ktorí ochoreniu spôsobenému koronavírusom podľahli.

Vo Francúzsku podľa AFP oficiálne evidujú už 191 nakazených a troch mŕtvych.

Blanquer povedal pre televíznu stanicu LCI, že zatvorenie škôl v departmáne Oise postihlo približne 35 000 detí. Ďalších 9 000 má zostať doma v departmáne Morbihan, ktorý je súčasťou regiónu Bretónsko. Na parížskom predmestí Montreuil zatvorili triedu s 20 žiakmi po tom, ako u jedného z nich testy potvrdili koronavírus.

Vyučovanie v Oise je prerušené až do odvolania, v prípade Morbihanu opatrenie platí prinajmenšom do 14. marca. Iné školy sa medzitým vo väčšej miere zásobujú mydlom na umývanie rúk. Podľa Blanquera však zatiaľ nie je plánované prerušenie vyučovania v celej krajine.

„Nemalo by zmysel obmedziť každého a ochromiť krajinu. Bolo by to kontraproduktívne,“ vyjadril sa minister.

Francúzske úrady už predtým pozastavili všetky školské výlety do zahraničia a zakázali zhromaždenia v uzavretých priestoroch s účasťou viac ako 5000 osôb. Prezident Emmanuel Macron, ktorý má v utorok na programe návštevu krízového strediska ministerstva zdravotníctva, tento týždeň zrušil účasť na viacerých podujatiach.

Obavy z nakazenia koronavírusom viedli vo Francúzsku k nedostatku čistiaceho gélu na ruky a tvárových rúšok. Dodávatelia sa snažia doplniť svoje zásoby, väčšina výrobcov však sídli v Číne, kde úrady pre koronavírus nechali zatvoriť tisíce tovární.

Z nemocnice v Marseille ukradli okolo 2 000 chirurgic­kých masiek

Približne 2 000 chirurgických masiek ukradli z nemocnice v juhofrancúzskom prístavnom meste Marseille práve počas šíriacej sa nákazy novým koronavírusom. V utorok to oznámili francúzske úrady. Masky ukradli z časti nemocnice Conception, ktorá je prístupná len personálu a pacientom, čo podstúpili operáciu, informuje tlačová agentúra AFP.

Správa nemocníc v Marseille (AP-HM) pre AFP uviedla: „Okamžite sa sme spustili vnútorné vyšetrovanie s cieľom nájsť páchateľov.“ Zároveň uistila, že nemocnica má dostatok masiek na to, aby pokračovala v operáciách podľa obvyklého rozvrhu – nariadila a podnikla však ďalšie opatrenia, aby zabezpečila svoje zásoby masiek a dezinfekčných gélov na ruky.

Informácia o krádeži masiek prišla, keď prezident Emmanuel Macron oznámil, že úrady zhabú v prospech štátu všetky zásoby ochranných masiek a ich ďalšiu produkciu. Macron vysvetlil, že masky budú poskytnuté pacientom s koronavírusom a zdravotníkom – profesionálom.

V Nemecku je infikovaných najmenej 188 osôb

Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 sa v Nemecku v utorok zvýšil na najmenej 188. Od pondelňajšieho popoludnia, keď bolo hlásených 157 prípadov, sa tak pribudlo ďalších 31 infikovaných ľudí. Aktuálne údaje priniesol Inštitút Roberta Kocha (RKI), ktorý citovala agentúra Reuters.

„K dnešnému dňu máme v Nemecku laboratórne potvrdených 188 prípadov. Z globálneho pohľadu ide naďalej o veľmi dynamickú a nebezpečne sa zhoršujúcu situáciu. V Nemecku musíme naďalej počítať s ďalšími prípadmi, infekčnými reťazcami a ohniskami infekcie. Nebezpečenstvo pre našich obyvateľov hodnotíme aktuálne ako mierne,“ vyhlásil podľa agentúry DPA zástupca riaditeľa RKI Lars Schaade.

Podľa údajov RKI, ktorý sa špecializuje na kontrolu a prevenciu ochorení, sa nový druh koronavírusu objavil už v 13 zo 16 spolkových krajín Nemecka. Najviac postihnutou spomedzi nich je Severné Porýnie-Vestfálsko, dodal RKI. Ako uviedol denník Die Welt, nakazených je tam 101 osôb.

V Bavorsku je podľa Die Welt nakazených 45 ľudí, Bádensko-Württembersko zaznamenalo 28 prípadov nákazy, 11 prípadov hlásilo Hesensko, po štyri prípady sa vyskytli v Porýní-Falcku a v Šlezvicku-Holštajnsku, po tri potvrdené prípady majú Hamburg a Berlín, po jednom prípade zaznamenali v Brémach, Dolnom Sasku, Sasku, Brandenbursku a v Durínsku. Nemecko doposiaľ nehlásilo nijaké úmrtie na ochorenie Covid-19, ktoré vírus spôsobuje.

Británia oznámila opatrenia

Britský premiér Boris Johnson oznámil v utorok opatrenia vlády v boji koronavírusu SARS-CoV-2, informovali na svojich webových stránkach stanice BBC a Sky News.„Udržať Spojené kráľovstvo v bezpečí je prvoradá priorita vlády,“ povedal Johnson, ktorého vyjadrenia priniesla stanica BBC.

Záchranné služby majú pripravené opatrenia s cieľom plniť úlohy v prípade stavu krízy. Polícia, Národná zdravotná služba (NHS) a ďalšie služby však budú musieť obmedziť svoju činnosť v prípade, ak vírus postihne väčší počet ich príslušníkov.

Práca polície môže byť na základe vládneho plánu obmedzená len na riešenie vážnych trestných činov a udržiavanie verejného poriadku. Národná zdravotná služba bude odstavená a bude riešiť len kritické prípady. Vláda zároveň potvrdila, že v prípade potreby môže na udržanie verejného poriadku povolať armádu. Británia má takisto k dispozícii zásoby liekov pre NHS a ochranné odevy a vybavenie pre zdravotníckych pracovníkov.

Ďalšie opatrenia môžu zahŕňať zatvorenie škôl, zavedenie práce z domu a obmedzenie počtu zhromaždení, na ktorých sa zúčastňuje veľký počet ľudí. Vláda bude vo zvýšenej miere komunikovať s parlamentom, verejnosťou a médiami.

Vláda podľa Sky News varovala, že môže nastať aj druhá vlna nákazy novým koronavírusom. „Je možné, že prepuknutie alebo pandémia ochorenia COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje, sa môže vyskytnúť vo viacerých vlnách,“ uvádza sa vo vládnom pláne.

Europarlament nebude tri týždne prijímať návštevníkov

Európsky parlament (EP) na tri týždne preruší prehliadky pre návštevníkov pre narastajúce nebezpečenstvo nákazy novým druhom koronavírusu. Ako uviedol v pondelok v Bruseli predseda EP David Sassoli, toto opatrenie sa začína uplatňovať okamžite. Informovala o tom v utorok rakúska verejnoprávna stanica ORF.

Zrušené sú aj iné podujatia v priestoroch EP, na ktorých sa podieľajú ľudia z externého prostredia, ako napríklad semináre, výstavy či iné kultúrne akcie.

Kľúčovú pracovnú náplň EP však vírus nijako neovplyvní, povedal šéf EP. „Nechceme, aby parlament zostal nečinný,“ vyhlásil.

Napriek tomu budú na nadchádzajúce tri týždne pozastavené vypočúvania v parlamentných výboroch. Podľa informácií z parlamentných kruhov však pozvanie klimatickej aktivistky Grety Thunbergovej, ktorá sa má v stredu zúčastniť na stretnutí výboru pre životné prostredie, odvolané nebolo.

Plenárne zasadnutie EP, ktoré sa uskutoční budúci týždeň vo francúzskom Štrasburgu, prebehne podľa slov Sassoliho bežným spôsobom.

David Sassoli poukázal na to, že europarlament ročne navštívi asi 700-tisíc ľudí.

V Iráne zomrelo 77 osôb

Ďalších 11 ľudí podľahlo v Iráne novému koronavírusu SARS-CoV-2, čím sa celkový počet obetí ochorenia zvýšil na 77. Nákazu doposiaľ potvrdili u 2336 osôb. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na iránske ministerstvo zdravotníctva.

Iránsky najvyšší vodca Alí Chameneí predtým v utorok nariadil ozbrojeným zložkám krajiny, aby pomáhali ministerstvu zdravotníctva v boji so šíriacim sa koronavírusom.

Irán má po Číne, ktorá je epicentrom šírenia nákazy, najvyšší počet obetí na následky infekcie týmto koronavírusom. Za posledný deň sa počet potvrdených prípadov ochorenia v Iráne zvýšil o 835. Experti sa obávajú, že vzhľadom na neobvykle vysokú mieru úmrtnosti na koronavírus v Iráne je skutočná miera rozšírenia nákazy v tejto blízkovýchodnej krajine omnoho vyššia, ako uvádzajú oficiálne štatistiky.

Austrália obmedzí pohyb pacientov s koronavírusom

Austrálske úrady začnú využívať len zriedka uplatňovaný zákon o biologickej bezpečnosti, aby obmedzili pohyb osôb s podozrením na nákazu novým koronavírusom SARS-CoV-2. S odvolaním sa na utorkové vyhlásenie austrálskeho generálneho prokurátora Christiana Portera o tom informovala agentúra Reuters.

V Austrálii bol v pondelok zaznamenaný prvý prípad šírenia nového koronavírusu bez zjavnej väzby na ostatné prípady infekcie v krajine. Podľa dostupných informácií ide o lekára, ktorý už niekoľko mesiacov neopustil územie štátu, pričom neliečil žiadneho pacienta s potvrdenou nákazou na SARS-CoV-2.

V kontexte obáv zo šírenia tohto potenciálne smrtiaceho infekčného ochorenia generálny prokurátor oznámil, že vláda rozšíri využitie zriedkavo aplikovaného zákona, ktorý jej umožní izolovať niektoré oblasti a nariadiť potenciálne nakazeným osobám samoizoláciu v ich domovoch.

Zákon prijatý ešte v roku 2015 bol podľa Reuters len zriedka využívaný mimo poľnohospodárskeho sektoru. Austrálsky premiér Scott Morrison však ešte minulý týždeň varoval, že pandémia nového koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie nazvané COVID-19, je pravdepodobná. Vláda preto podľa neho musí urobiť všetko pre to, aby sa vírus nerozšíril aj na území Austrálie.

Kórea vyhlásila „vojnu“ koronavírusu

Juhokórejský prezident Mun Če-in vyhlásil v utorok „vojnu“ novému koronavírusu SARS-COV-2 po tom, ako v tejto východoázijskej krajine zaznamenali najväčší denný nárast nových potvrdených prípadov nákazy. Informovala o tom agentúra AFP.„Celá krajina vstúpila do vojny s týmto infekčným ochorením,“ vyhlásil Mun a nariadil zabezpečiť nepretržité fungovanie všetkých štátnych úradov.

Južná Kórea medzitým v utorok ohlásila 851 nových prípadov SARS-COV-2, čím celkový počet nakazených osôb v krajine dosiahol číslo 5186. Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu ochorení v tejto súvislosti dodalo, že nákaze podľahlo už 28 ľudí.

Viac než polovica potvrdených prípadov sa pritom spája s náboženským hnutím Sinčchondži. SARS-COV-2 sa v kostoloch tohto kresťanského hnutia, ktoré sa často označuje za sektu, začal šíriť po tom, ako sa na bohoslužbách v meste Tegu zúčastňovala infikovaná 61-ročná žena, a to ešte predtým, než u nej vírus potvrdili.

Juhokórejské úrady na epidémiu reagovali rušením alebo odkladaním koncertov a športových podujatí, pričom v školách a škôlkach na celom území štátu boli o tri týždne predĺžené prázdniny.

Poľskí poslanci schválili preventívne opatrenia

Poľský parlament schválil v noci na utorok nový zákon zavádzajúci preventívne opatrenia proti možnému šíreniu nákazy koronavírusom SARS-COV-2. V Poľsku zatiaľ nepotvrdili žiaden prípad infekcie, informovala v utorok agentúra DPA.

Za príslušný zákon zahlasovali poslanci národno-konzervatívnej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), ako aj členovia opozičných parlamentných strán.

Schválená právna norma okrem iného umožňuje podnikom, aby svojim zamestnancom nariadili prácu z domu. V prípade šírenia vírusu tiež zostanú zatvorené škôlky a školy, pričom rodičom vznikne nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa.

Zákon navyše úradom povoľuje zadovážiť si medicínske vybavenie a pomôcky na boj proti koronavírusu bez vypísania verejnej súťaže.

Podľa pondelňajších údajov poľských úradov v tamojších nemocniciach monitorujú 92 ľudí s podozrením na nákazu koronavírusom.

Pellegrini sa v stredu zúčastní na mimoriadnom samite V4

Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer) sa v stredu (4. 3.) zúčastní na mimoriadnom samite premiérov krajín V4 v Prahe. TASR o tom informoval tlačový odbor Úradu vlády SR.

Hlavnou témou stretnutia bude aktuálna situácia v súvislosti s výskytom koronavírusu v Európe, lídri budú hovoriť aj o vývoji situácie v Turecku či o novom viacročnom finančnom rámci Európskej únie.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Španielsko #USA #Južná Kórea #koronavírus