Assad stanovil parlamentné voľby v Sýrii na 13. apríla

Sýrsky prezident Bašár Asad podpísal príkaz na vypísanie volieb do Národnej rady (parlamentu), ktoré sa budú konať 13. apríla. Oznámila to v utorok Asadova prezidentská kancelária, ktorú cituje tlačová agentúra TASS.

03.03.2020 15:59 , aktualizované: 16:05
debata

Dekrét tiež určuje počet poslancov na 250, pričom 127 kresiel je vyčlenených pre robotnícko-roľnícky sektor a 123 kresiel pre členov z ostatných skupín obyvateľstva, spresňuje tlačová agentúra SANA. Sýrsky jednokomorový parlament je volený na štvorročné obdobie a tvoria ho zástupcovia 15 volebných obvodov.

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho turecký náprotivok Recep Tayyip Erdogan potvrdili pred plánovaným štvrtkovým stretnutím svoju ochotu spolupracovať na riešení zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie v Sýrii.

Ergodgan vyjadril v súvislosti s plánovaným rokovaním nádej, že umožní uzavretie prímeria medzi Asadom a povstalcami. „Vo štvrtok pôjdem do Moskvy, aby som tam s pánom Putinom diskutoval o vývoji v Sýrii. Dúfam, že tam urobíme potrebné opatrenia vrátane uzavretia prímeria a že vyriešime túto otázku,“ uviedol.

Turecko, ktoré v Idlibe podporuje islamistické milície, sa snaží aj napriek narastajúcemu napätiu vyhnúť priamemu konfliktu s Ruskom, s ktorým ho spájajú dôležité vojenské a obchodné väzby. Napriek tomu, že obe mocnosti podporujú v sýrskej občianskej vojne opačné strany konfliktu, sa im v minulosti darilo v tejto oblasti úzko spolupracovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #parlamentné voľby #Bašár al-Asad