Slovinský parlament zvolil za nového premiéra Janeza Janšu

Poslanci slovinského parlamentu zvolili v utorok za nového premiéra Janeza Janšu, lídra protiimigračnej Slovinskej demokratickej strany (SDS). Informovala o tom agentúra DPA.

03.03.2020 19:37 , aktualizované: 20:56
Slovinsko parlament premiér janez Janša Foto: ,
Slovinský expremiér a líder protiimigračnej Slovinskej demokratickej strany (SDS) Janez Janša reční pred poslancami parlamentu v Ľubľane 3. marca 2020.
debata (4)

Za Janšu hlasovalo 52 poslancov 90-členného parlamentu; 31 poslancov boli proti. Janša má teraz dva týždne na to, aby prezidentovi predstavil svoje zostavenie kabinetu.

Janšova SDS už oznámila, že sa s troma ďalšími stranami dohodla na vytvorení novej vlády. Došlo k tomu po januárovej rezignácii slovinského premiéra Marjana Šareca. Ten odstúpil 27. januára po tom, ako z jeho päťčlennej menšinovej vlády odišiel po vnútrokoaličných konfliktoch minister financií Andrej Bertoncelj.

Na vytvorení novej vlády sa SDS dohodla s dosiaľ opozičnou stredopravicovou stranou Nové Slovinsko Kresťanskí demokrati (NSi) a s dvoma stranami opúšťajúcimi koalíciu: Stranou moderného stredu (SMC) a Demokratickou stranou dôchodcov Slovinska (DeSUS). Takáto koalícia by v 90-člennom parlamente mala 48 kresiel.

Orbán zablahoželal na Facebooku svojmu spojencovi

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán na Facebooku zablahoželal novému premiérovi Janšovi. Internetové vydanie denníka Magyar Nemzet v tejto súvislosti pripomenulo, že líder protiimigračnej SDS je Orbánovým dlhoročným spojencom, preto nie je prekvapujúce, že mu zablahoželal aj cez Facebook.

„Blahoželám Janez Janša! Veľa šťastia, môj priateľ!“ napísal maďarský premiér.

Janša (61), dlhoročný líder SDS s blízkym vzťahom k maďarskému premiérovi Orbánovi a jeho strane Fidesz, viedol dve slovinské vlády, v rokoch 2004 – 2008 a znova v rokoch 2012 – 2013.

V roku 2013 bol však nútený z postu premiéra odstúpiť pre korupčný škandál a dokonca čelil súdnemu procesu. Uznali ho za vinného a odsúdili na dva roky väzenia, najvyšší súd však neskôr v roku 2015 verdikt zrušil.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovinsko #Janez Janša