Ukrajinského premiéra Hončaruka nahradí Šmyhaľ

Ukrajinskí zákonodarcovia sa rozhodli prijať rezignáciu premiéra Oleksija Hončaruka a nahradiť ho Denysom Šmyhaľom, ktorého na post ministerského predsedu nominoval prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovali o tom v utorok tlačové agentúry TASS a AP.

03.03.2020 22:17
Ukrajina Oleksij Hončaruk Foto: ,
Na snímke ukrajinský premiér Oleksij Hončaruk na tlačovej konferencii v Kyjeve 2. marca 2020.
debata

Hončaruk ponúkol svoj odchod z premiérskeho postu už po druhý raz.

Predstavitelia politickej strany Sluha národa absolvovali v tejto súvislosti stretnutie za účasti Zelenského. O Šmyhaľovom nástupe do funkcie premiéra budú poslanci hlasovať v stredu.

Šmyhaľ, ktorého vo februári vymenovali za vicepremiéra, predtým slúžil ako šéf miestnej administratívy v Ivanofrankivskej oblasti.

Hončaruk pôvodne predložil svoju rezignáciu v januári po tom, ako sa na verejnosť dostal videozáznam, na ktorom Hončaruk tvrdí, že Zelenskyj – bývalý televízny komik bez politickej skúsenosti – nevie nič o ekonomike.

Zelenskyj označil situáciu za „nepríjemnú“, avšak Hončaruka požiadal, aby vo svojej funkcii zotrval. Bezprostredne nebolo jasné, čo Hončaruka teraz primalo odstúpiť.

Reorganizácia vládneho kabinetu prichádza v čase, keď Zelenského podpora zo strany verejnosti od jeho jednoznačného víťazstva v prezidentských voľbách z vlaňajšieho apríla výrazne klesá.

Zelenskyj totiž svoju predvolebnú kampaň založil na prísľube ukončiť vojnu s proruskými separatistami, ako aj rozsiahlu korupciu. Konflikt na východe Ukrajiny však stále pokračuje.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Volodymyr Zelenskyj #Oleksij Hončaruk