Maďarsko, Poľsko a Slovinsko hlásia prvé prípady koronavírusu

V Maďarsku zaznamenali prvé dva prípady nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Oznámil to v stredu večer predseda maďarskej vlády Viktor Orbán prostredníctvom Facebooku. Na rokovaní krízového štábu podľa Orbána zaznelo, že ide o dvoch občanov Iránu študujúcich v Maďarsku.

04.03.2020 08:54 , aktualizované: 22:41
debata (12)

„Máme prvého infikovaného, dokonca hneď dvoch pacientov, ktorých sme museli pre nákazu hospitalizovať,“ povedal premiér po schôdzke krízového štábu v budove ministerstva vnútra. Podľa jeho slov sa zdá, že zatiaľ sa u nich neprejavili žiadne zdravotné problémy, ale nákaza novým koronavírusom sa už potvrdila. Dvojicu previezli do budapeštianskej Nemocnice sv. Ladislava.

Krízový štáb podľa slov Orbána preveril stav opatrení a skonštatoval, že je k dispozícii potrebný počet zdravotného personálu, ktorý je patrične pripravený. K dispozícii je aj potrebné materiálové zabezpečenie na ochranu proti nákaze a vhodné na zavedenie nutných opatrení je aj právne prostredie, ktoré zabezpečuje výkon úlohy lekárov, policajtov, pracovníkov štátnej správy i expertov.

„Vstupujeme do etapy ochrany. Každý deň na poludnie zasadne krízový štáb a potom bude o vývoji informovať verejnosť,“ uzavrel videoodkaz predseda vlády.

Nakazený Poliak sa vrátil z Nemecka

V Poľsku bol v stredu potvrdený prvý prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. S odvolaním sa na poľského ministra zdravotníctva Lukasza Szumowského o tom informoval spravodajský portál Newsweek Polska. Szumowski na narýchlo zvolanej tlačovej konferencii uviedol, že „dnes sme dostali pozitívne výsledky (testov) pacienta, ktoré potvrdili výskyt koronavírusu“.

Ide o muža z Lubuského vojvodstva ležiaceho na západe Poľska. Pacient je hospitalizovaný v nemocnici v meste Zielona Góra.

Minister dodal, že muž sa nedávno vrátil z Nemecka a po tom, ako sa uňho prejavili príznaky ochorenia, telefonicky kontaktoval lekára.

Infikovaný muž podľa Szumowského nebol v kontakte s veľkým počtom ľudí. Všetky osoby, ktoré s ním boli v kontakte, sú momentálne v domácej karanténe.

Česko má už osem prípadov nákazy

České Národné referenčné laboratórium Štátneho zdravotného ústavu potvrdilo v stredu ďalšie tri prípady nákazy koronavírusom, celkovo ich je v Česku osem. V dvoch nových prípadoch ide o rodinných príslušníkov ženy zo severočeského mesta Děčín, ktorá mala už v predchádzajúcich dňoch pozitívne testy, a tretím novým prípadom je žena z Prahy 6. Uviedol to web Novinky.cz.

Dvaja ľudia zo severu Čiech sa do výsledkov testov zdržiavali v domácej karanténe a od stredy budú hospitalizovaní v Masarykovej nemocnici v Ústí nad Labem. Rodina sa vrátila z regiónu Benátsko na severovýchode Talianska.

Koronavírus bol potvrdený aj u ženy z Prahy 6, ktorá si dala urobiť testy na súkromnej klinike. Žena sa vrátila z Talianska a mala príznaky – údajne telefonovala na linku Štátneho zdravotného ústavu, ale tam jej povedali, že nebola v rizikovom regióne, a testy jej neurobili, ako sama uviedla.

„Vzhľadom na to, že neexistuje potvrdenie o kvalite pôvodnej vzorky, bola v Nemocnici Na Bulovke u danej pacientky odobratá nová vzorka a odoslaná znovu na vyšetrenie do Národného referenčného laboratória,“ informovalo ministerstvo zdravotníctva.

Žena je v karanténe v Nemocnici Na Bulovke, zvyšok rodiny je v domácej karanténe. Epidemiológovia zisťujú jej ďalšie kontakty. Dve deti nakazenej ženy navštevujú Základnú školu Antonína Čermáka v Prahe 6. Škola vyhlásila na štvrtok riaditeľské voľno.

Predtým v ČR potvrdili päť prípadov nákazy novým koronavírusom. Okrem profesora Českej poľnohospodárskej univerzity, ktorý bol na vedeckej konferencii v talianskom Udine, je infikovaná aj americká študentka a jej kamarátka z Ekvádoru. Obe študujú v Miláne. Nakazili sa tiež dvaja ľudia z Děčína, ktorí boli lyžovať v Taliansku. Ubytovaní boli v rovnakom hoteli, pripomenuli Novinky.cz.

Prvý prípad aj v Slovinsku

Prvý prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2V v stredu potvrdili aj v Slovinsku. Pacient pricestoval do krajiny z Maroka cez Taliansko. S odvolaním sa na vyhlásenie slovinského ministra zdravotníctva Aleša Šabedera o tom informovala agentúra APA.

Pacient sa podľa dostupných informácií v stredu sám s príznakmi ochorenia obrátil na svojho praktického lekára. Ten nakazeného muža následne poslal na infekčnú kliniku v Ľubľane, kde sa momentálne nachádza v karanténe.

Slovinské úrady sa teraz snažia zistiť, s kým sa muž stretol a koho mohol ešte infikovať. Maja Socanová zo slovinského Národného inštitútu pre verejné zdravie v tejto súvislosti zdôraznila, že medzi pricestovaním infikovaného muža do krajiny a jeho hospitalizáciou ubehlo niekoľko dní.

Taliansko uzavrie školy a univerzity

Počet úmrtí na nový koronavírus v Taliansku prekročil v stredu 100 a počet prípadov nákazy presiahol 3000, informovala vláda citovaná tlačovou agentúrou AFP. Za posledných 24 hodín podľahlo ochoreniu v krajine 28 ďalších ľudí, takže celkový počet obetí na životoch je 107 – je to najvyšší počet úmrtí mimo Číny, pôvodného ohniska infekcie. Počet prípadov nákazy dosiahol v Taliansku 3 089, ako ukazujú oficiálne údaje.

Taliansko aktuálne čelí najrozsiahlejšej nákaze koronavírusom aj zo všetkých krajín v Európe.

V dôsledku šírenia vírusu krajina od zajtra do 13. marca uzavrie všetky školy a univerzity. Rozhodla o tom v stredu talianska vláda. Tá v Ríme preto pripravuje ďalšie opatrenia na obmedzenie šírenia koronavírusu. Agentúra DPA v tejto súvislosti pripomenula, že v krajine, kde si pozdrav bez bozku a objatia nevedia predstaviť, to bude obzvlášť ťažké.

Talianska vláda v stredu zakázala aj účasť fanúšikov na všetkých športových podujatiach v krajine. Opatrenie zatiaľ platí do 3. apríla.

Taliansky premiér Giuseppe Conte by mal na základe odporúčaní poradcov v stredu vydať dekrét, ktorý bude okrem iného venovať osobným kontaktom, napísala talianska agentúra ANSA. Podľa týchto informácií budú Taliani vyzvaní, aby sa okrem tradičného bozku na uvítanie vyhli aj podaniu rúk. Osoby nad 75 rokov by mali byť čo najviac doma.

DPA píše, že odporúčania významne ovplyvnia každodenný život v krajine, kde sú bozky na líca bežnou formou pozdravu medzi priateľmi vrátane mužov. Odborníci zvažujú i rozšírenie počtu uzatvorených obcí a miest. V súčasnosti to platí pre 11 miest a obcí v Lombardsku a Benátsku.

Počet nakazených v Británii stúpol na 85

Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom stúpol v stredu v Británii na 85. Ide o najväčší skok za deň odvtedy, čo v ostrovnej krajine zistili prvý prípad tejto infekcie. Vyplýva to z údajov ministerstva zdravotníctva, uviedla tlačová agentúra Reuters. Počet potvrdených údajov nákazy bol v utorok 51.

Británia zatiaľ nezaznamenala žiadne úmrtie na ochorenie COVID-19. Z 34 nových prípadov, potvrdených v stredu, sa 32 vyskytlo v Anglicku a dva v Škótsku, napísal web televízie Sky News. Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že traja z nových nakazených v Anglicku sa infikovali na území Spojeného kráľovstva, čo prehlbuje obavy, že teraz už dochádza k prenosu v rámci komunít ľudí.

Správa o nových pacientoch prišla v čase, keď hlavný predstaviteľ zdravotníctva pre Anglicko Chris Whitty pre Sky News povedal, že vážny výskyt koronavírusu v Británii je „takmer istý“ a očakávajú sa „nejaké úmrtia“.

Profesor Whitty, ktorý pomáha vláde koordinovať plánovanie prípadnej epidémie ochorenia COVID-19, upozornil na šesťtýždňový časový priestor, ktorý má Spojené kráľovstvo a ktorý by malo využiť na vystupňovanie opatrení. „Všetky epidémie sa začnú veľmi pomaly, potom postupne naberajú spád a zrazu pomerne rýchlo prepuknú,“ zdôraznil profesor Whitty.

Kalifornia oznámila prvé úmrtie, Washington desiate

Kalifornia oznámila v stredu prvé úmrtie na koronavírus. V štáte Washington podľahol koronavírusu desiaty nakazený. Informovala o tom agentúra AP.

V severnej Kalifornii v meste Roseville zomrel na koronavírus starší muž, ktorý podľa zdravotníkov trpel aj inými ochoreniami. Podľa vyhlásenia úradov sa mohol koronavírusom nakaziť na výletnej plavbe zo San Francisca do Mexika vo februári.

Ministerstvo zdravotníctva v štáte Washington v stredu zverejnilo aktualizované údaje, v ktorých sa počet mŕtvych zvýšil na desať. Počet nakazených sa zvýšil na 39. Žiadne ďalšie informácie úrady neposkytli.

Vedci z Washingtonskej univerzity predpokladajú, že vírus SARS-CoV-2, spôsobujúci ochorenie COVID-19, môže vo Washingtone obiehať už šesť týždňov. To podľa nich znamená stovky nezistených prípadov.

Putin: Hystéria okolo koronavírusu je výsledkom falošných správ zo zahraničia

„Vírus je pod kontrolou, nič kritické sa nedeje,“ ubezpečil Putin vo svojom vyhlásení citovanom agentúrou TASS. Vyhlásil tiež, že cieľom správ médií o hrozbe koronavírusu v Rusku je „zasiať“ paniku medzi obyvateľstvom.

„Tieto provokatívne falošné správy… sa väčšinou organizujú zo zahraničia,“ tvrdil Putin s tým, že to vyplýva zo zistení ruskej tajnej služby FSB. Podľa Putina sa proti tejto kampani dá brániť len tým, že ruské úrady budú občanom poskytovať „včasné, komplexné a spoľahlivé informácie“.

Agentúra Interfax medzičasom v stredu informovala, že ruská polícia zadržala niekoľko osôb podozrivých zo šírenia falošných správ o prepuknutí epidémie koronavírusu v Moskve.

Spoločnosť Group-IB monitorujúca internet v Rusku ešte v pondelok oznámila, že identifikovala viac ako 9500 príspevkov, repostov a iných publikácií, v ktorých sa uvádza, že ruské úrady skrývajú údaje o hromadnej nákaze Moskovčanov koronavírusom.

Generálny riaditeľ spoločnosti Ilia Sačkov to označil za informačnú kampaň, ktorá sa vykonáva prostredníctvom internetových robotov na serveri VKontakte a „rodičovských skupín náchylných na šírenie paniky prostredníctvom messengerov“.

Agentúra TASS medzičasom informovala, že ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) obmedzí prístup k internetovým zdrojom šíriacim nepravdivé informácie o infekcii koronavírusmi v Rusku.

Toto opatrenia bude prijaté na žiadosť ruskej generálnej prokuratúry, ktorá po analýze správ s týmto obsahom na sociálnych sieťach, najmä na VKontakte a Facebooku, dospela k záveru, že uvedené materiály sú nepravdivé a „predstavujú hrozbu veľkého narušenia verejného poriadku a verejnej bezpečnosti, narušenia fungovania činnosti veľko- i maloobchodu“.

Správy o šírení koronavírusu v Rusku vyvolali v krajine okrem iného veľký dopyt po rúškach, pričom v niektorých regiónoch bol zaznamenaný úplný výpadok v dodávkach. Agentúra Interfax informovala, že ruská vláda v stredu zakázala vývoz určitých druhov zdravotníckych pomôcok a osobných ochranných prostriedkov z Ruska. Toto nariadenie platí do 1. júna.

Spahn: Situácia okolo koronavírusu je globálna pandémia

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn v stredu vyhlásil, že situácia okolo šírenia koronavírusu predstavuje „globálnu pandémiu“. Podľa agentúry AFP Spahn varoval, že to najhoršie ešte len príde.

„Epidémia koronavírusu v Číne prerástla do globálnej pandémie,“ povedal Spahn v nemeckom Spolkovom sneme. „Situácia sa mení veľmi rýchlo,“ uviedol s tým, že „je jasné, že sme ešte nedosiahli vrchol tejto epidémie“.

Spahn vo vyhlásení vlády občanov Nemecka upozornil na to, že situácia okolo koronavírusu sa môže ďalej vyostrovať. Podľa denníka Süddeutsche Zeitung Spahn uviedol, že systém zdravotníctva v nasledujúcich týždňoch bude možno musieť vstúpiť od takzvanej „druhej fázy“ v boji proti vírusu. To by znamenalo, že by boli posunuté termíny plánovaných operácií v nemocniciach a lekári by sa zamerali v prvom rade na ťažké prípady ochorení Covid-19 spôsobených koronavírusom. „Zatiaľ sa však v tomto bode nenachádzame,“ poznamenal Spahn.

Minister zdôraznil, že úsilie Nemecka sa v súčasnosti zameriava na zabránenie šíreniu nákazy a jej spomalenie vrátane karanténnych opatrení a rušení veľkých obchodných či kultúrnych veľtrhov. Bezpečnosť ľudí je podľa jeho slov na prvom mieste, a to aj pred ekonomickými záujmami.

„O víruse vieme teraz viac ako v januári. Situáciu nepretržite analyzujeme a vyskytujúce sa problémy sa snažíme čo najskôr, ako je to možné, odstrániť. Vrchol rozšírenia sa ešte nedosiahol. Situácia v našej krajine je veľmi rôznorodá,“ povedal Spahn. „Našou stratégiou naďalej je spomaliť a zastaviť rozširovanie koronavírusu v Nemecku a v zasiahnutých oblastiach. Pri tom je vždy, bezpochyby, na prvom mieste bezpečnosť obyvateľov, a to aj pred ekonomickými záujmami.“

Medzitým vydalo nemecké ministerstvo hospodárstva zákaz vyvážať do zahraničia zdravotnícky materiál, ako sú napríklad dýchacie masky, rukavice a ochranné odevy. Výnimku predstavujú napríklad akcie medzinárodnej pomoci. V Nemecku bolo do stredy podľa denníka Die Welt potvrdených 258 prípadov nákazy, pričom poslednou zo 16 spolkových krajín, kde sa vírus zatiaľ nevyskytol, je Sasko-Anhaltsko.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zatiaľ pandémiu v súvislosti s koronavírusom nevyhlásila.

V Indii na koronavírus pozitívne otestovali 17 Talianov

Sedemnásť Talianov v Indii bolo pozitívne testovaných na nový koronavírus SARS-CoV-2. Agentúru AFP o tom v stredu informoval nemenovaný zdroj.

Vírus sa najprv potvrdil u dvoch ľudí z 23-člennej skupiny turistov v západoindickom štáte Radžastan, ktorí do krajiny prišli vo februári. Zvyšných 21 ľudí bolo následne v utorok umiestnených do karantény v špeciálnom zariadení v indickom hlavnom meste Naí Dillí.

„Z 21 turistov bolo 15 pozitívne testovaných na koronavírus. Čakáme na výsledky ostatných,“ povedal pre AFP zdroj pod podmienkou anonymity.

India zaviedla proti šíreniu nákazy viaceré preventívne opatrenia, ktoré zahŕňajú zákaz vstupu do krajiny návštevníkom prichádzajúcim z najviac postihnutých krajín – Južnej Kórey, Talianska, Iránu a Japonska s výnimkou diplomatov a predstaviteľov medzinárodných inštitúcií. Indickí zdravotníci tiež vykonávajú skríning zdravotného stavu ľudí prichádzajúcich do krajiny.

„Nie je dôvod na paniku. Musíme spolupracovať, prijať malé, no dôležité opatrenia na zabezpečenie ochrany ľudí,“ napísal v utorok na Twitteri indický premiér Naréndra Módí.

Celosvetovo sa koronavírusom, ktorý spôsobuje respiračné ochorenie COVID-19, nakazilo už vyše 94-tisíc ľudí a podľahlo mu vyše 3 200 osôb. Ochorenie, ktoré sa prvý raz objavilo vlani v decembri v čínskom meste Wu-chan, sa rozšírilo už do viac ako 80 krajín sveta.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus