Grécka polícia odrazila migrantov

Polícia použila v stredu ráno slzotvorný plyn a omračujúce granáty, aby odrazila migrantov snažiacich sa prekročiť pozemnú hranicu z Turecka.

04.03.2020 11:15 , aktualizované: 11:36
debata (1)

K stretom došlo neďaleko gréckej pohraničnej dediny Kastanies, pozdĺž hraničného plotu, ktorý je vybudovaný na veľkej časti pozemnej hranice tvorenej aj riekou Evros. Informovala o tom agentúra AP.

Turecko v posledných dňoch umožnilo tisícom migrantov, aby sa voľne presunuli k hraniciam s Gréckom a Bulharskom – dvoma členskými krajinami EÚ. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že Ankara migrantom „otvorila dvere“, a odkázal EÚ, že „by mala dodržať svoje prísľuby“.

Migranti sa vydali k pozemnej hranici Turecka s Gréckom, ale aj na plavbu z tureckého pobrežia ku gréckym ostrovom.

Grécka vláda označila tento nápor migrantov za bezprostrednú hrozbu pre národnú bezpečnosť Grécka a uložila mimoriadne opatrenia v podobe rýchlych deportácií a zmrazenia prijímania žiadostí o azyl na jeden mesiac. Migranti podľa AFP hlásia, že pri pokuse o vstup na grécke územia ich vytláčajú späť za hranice do Turecka.

Tieto pokusy o nelegálne prekročenie grécko-tureckých hraníc súvisia s vystupňovaním ofenzívy sýrskej vládnej armády v provincii Idlib na severozápade Sýrie, odkiaľ pred bojmi k hraniciam s Tureckom ušlo okolo milióna sýrskych civilistov.

Aj keď západné médiá v súvislosti s tým píšu o humanitárnej kríze, šéf ruského centra pre zmierenie znepriatelených strán v Sýrii Oleg Žuravľov to podľa agentúry TASS odmietol.

Vyhlásil, že turecké úrady „násilím ženú“ smerom k hranici s Gréckom asi 130.000 utečencov, ktorí boli v dočasných táboroch blízko turecko-sýrskej hranice. „Dve tretiny z nich nie sú Sýrčania, ale Afganci, Iračania a ľudia z afrických krajín,“ vyhlásil Žuravľov.

Migrantov ubytujú na lodi gréckeho námorníctva

Stovky migrantov, ktorí sa v uplynulých dňoch vylodili pri pobreží gréckeho ostrova Lesbos, ubytujú dočasne na lodi gréckeho námorníctva. Informovala o tom v stredu agentúra AFP. Zdroj gréckeho ministerstva obrany pre AFP uviedol, že migranti zostanú na lodi, kým bude na pevnine zriadené nové centrum na ich ubytovanie.

Od príchodu z Turecka cez víkend zostalo v prístave ostrova Lesbos asi 500 ľudí, medzi nimi aj rodiny s malými deťmi.V snahe obmedziť prílev utečencov, ktorý vypukol po tom, čo Ankara minulý týždeň oznámila, že už nezabráni ich vstupu do Európy, Atény pozastavili azylové konania a posilnili svoje hranice.Noví migranti z Turecka zhoršili už aj tak komplikovanú situáciu na gréckych ostrovoch v blízkosti Turecka.

Na Lesbose, ktorý má približne 85.000 obyvateľov, žije v súčasnosti – podľa najnovších údajov miestnych úradov – aj vyše 21.000 migrantov. Miestni obyvatelia aj úrady chcú, aby žiadateľov o azyl presunuli z tamojších táborov do zariadení v pevninskom Grécku a tamojšie tábory zatvorili, pričom namietajú aj proti výstavbe nových zadržiavacích zariadení pre migrantov.

Hnev ostrovanov proti migrantom v uplynulých dňoch prerástol do násilností, keď časť miestnych radikálov útočila na novopríchodzích migrantov, zastrašovala novinárov a pracovníkov humanitárnych organizácií.

Grécka vláda sľúbila, že výstavbu nových zadržiavacích zariadení uskutoční a na ostrovy nasadila už v pondelok poriadkovú políciu, ktorá má brániť tamojším obyvateľov v tom, aby narúšali stavebné práce. Na grécke ostrovy sa vlani doplavilo takmer 60.000 migrantov, čo je dvojnásobne viac než v roku 2018, uviedol Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Turecko #migranti