Na Kryme odsúdili člena spoločnosti Jehovových svedkov

Príslušník v Rusku zakázanej náboženskej spoločnosti Jehovovi svedkovia dostal vo štvrtok na Kryme šesť rokov väzenia za extrémizmus. Informovala o tom agentúra Interfax.

05.03.2020 11:52
debata (8)

Spravodajský portál Novaja gazeta s odvolaním sa na vyhlásenie na webovej stránke náboženskej organizácie Jehovovi svedkovia, odsúdený Sergej Filatov bol obvinený z podkopávania „základov ústavného poriadku a bezpečnosti štátu“, ktorého sa dopustil spoločným čítaním Biblie „s rodinou a priateľmi vo vlastnom dome“.

Verdikt vyniesol vo štvrtok okresný súd v krymskom meste Džankoj.Rusko v roku 2017 oficiálne zlikvidovalo Správnu radu Jehovových svedkov v Rusku, vyhlásilo ju extrémistickú organizáciu a zakázalo jej činnosť na celom území krajiny. Na základe vágne formulovaného zákona o extrémizme sú prenasledovaní aj aktivisti ruskej opozície.

Od vydania spomínaného zákazu boli stovky jehovistov v Rusku terčom útokov, zatknutí a stíhania. Usvedčených z extrémizmu bolo 24 členov tejto náboženskej spoločnosti, pričom deviati z nich boli odsúdení na tresty odňatia slobody. Vyšetrovaných je v súčasnosti viac ako 300 osôb.

Prenasledovanie Jehovových svedkov v Rusku pokračuje napriek prísľubu ruského prezidenta Vladimira Putina, že sa bude zaoberať „týmto úplným nezmyslom.“

„Jehovovi svedkovia sú tiež kresťania, takže nechápem, prečo ich prenasledujú,“ povedal Putin ešte v roku 2018 na stretnutí s členmi prezidentskej rady pre ľudské práva.

Agentúra Reuters pripomenula, že Krymský polostrov sa po anexii v roku 2014 stal subjektom Ruskej federácie. Ide o krok, ktorý väčšina krajín sveta neuznáva. Do roku 2014 bol polostrov súčasťou územia Ukrajiny.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Svedkovia Jehovovi