Niekdajšia favoritka Warrenová sa vzdala prezidentskej kandidatúry

Rozhodnutie niekdajšej favoritky prichádza po neúspechu v "supervolebnom" utorku. Správu priniesla vo štvrtok spravodajská stanica CNBC.

05.03.2020 18:01
Election 2020 Elizabeth Warren Foto: ,
Elizabetha Warrenová
debata

Progresívna senátorka minulé leto stála na čele niekoľkých prieskumov verejnej mienky. Odvtedy však jej podpora klesala.

Počas „supervolebného“ utorku, keď sa demokratické primárky konali v 14 štátoch, sa jej nepodarilo vyhrať ani v jedinom. V svojom domácom štáte Massachusetts skončila až tretia – za bývalým viceprezidentom Joeom Bidenom a senátorom Berniem Sandersom.

Nedarilo sa jej už v úvodných piatich primárkach. Po treťom mieste z Iowy klesla na štvrté miesto v New Hampshire a Nevade. V Južnej Karolíne skončila až piata.

V stredu z boja o prezidentskú nomináciu odstúpil miliardár Michael Bloomberg. Ešte pred utorkom sa vzdala senátorka z Minnesoty Amy Klobucharová a bývalý starosta South Bend v Indiane Pete Buttigieg.

Najväčšími favoritmi na zisk demokratickej nominácie sú Joe Biden a Bernie Sanders. Biden v utorok zvíťazil v celkom desiatich štátoch a v počte delegátov sa posunul na prvé miesto pred progresívneho senátora z Vermontu Sandersa.

Klobucharová, Buttigieg aj Bloomberg po svojom odstúpení podporili Bidena. Koho podporí Warrenová, nebolo bezprostredne po jej odstúpení známe.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Elizabetha Warrenová