V Rakúsku potvrdili koronavírus u slovenskej rodiny

Štvorčlenná rodina so Slovenska sa nachádza v karanténe v chate pri Neziderskom jazere v spolkovej krajine Burgenland, kde bola na dovolenke.Informoval o tom v piatok rakúsky portál verejnoprávneho rozhlasu a televízie (ORF).

06.03.2020 08:12 , aktualizované: 23:26
debata (15)

V Rakúsku sa tak počet prípadov nákazy zvýšil na 66, prípady evidujú vo všetkých spolkových krajinách. Viedeň medzičasom v rámci opatrení proti šíreniu koronavírusu dočasne zrušila priame letecké spojenia s Južnou Kóreou, Iránom a Milánom a Bolognou v Taliansku.

Matka rodiny bola nedávno na medzinárodnom kongrese v Spojených štátoch. V deň svojho návratu vykazovala prvé symptómy. Následne ju informovali, že prišla preukázateľne do styku s osobou s ochorením COVID-19. Keďže aj zvyšní členovia rodiny – manžel a dve deti – vykazovali príznaky ochorenia, nechali si odobrať vzorky.

„Výsledky testov sa nedávno potvrdili ako pozitívne. Rodina je v súčasnosti v domácej karanténe,“ povedala na margo slovenskej rodiny podľa ORF Brigitte Novoselová z krízového štábu. Aktuálne sa pripravuje zoznam osôb, s ktorými mohli prísť do kontaktu, ktoré sa taktiež podrobia karanténe.

Počet nakazených ľudí vo svete prekročil 100 000

V piatok o tom informovala televízia Sky News, ktorá sa odvolala na bilanciu Johns Hopkins University sídliacu v americkom štáte Maryland. Podľa nej koronavírusu celkovo podľahlo 3398 ľudí a vyliečilo sa 55 991 osôb.

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus vo štvrtok varoval, že príliš veľa krajín neprijíma všetky potrebné kroky v boji proti šíreniu koronavírusu.

Tedros pred novinármi v Ženeve uviedol, že sa obáva, že veľa krajín nepreukazuje také politické úsilie, ktoré by „zodpovedalo rozsahu hrozby, ktorej všetci čelíme“. „Toto nie je cvičenie,“ povedal Tedros.

Vyzval vedúcich predstaviteľov všetkých krajín, aby koordinovali všetky súčasti vlády, nielen ministerstvo zdravotníctva, ale aj bezpečnostné zložky, diplomaciu, financie, obchod, dopravu, obchod, informácie a ďalšie. „Mala by byť zapojená celá vláda,“ uviedol.

Najviac obetí a nakazených evidujú v Číne, kde sa vírus prvýkrát objavil koncom decembra 2019 a odkiaľ sa postupne rozšíril do viac ako 90 krajín sveta.

Odborníci pre oblasť verejného zdravia sa domnievajú, že novovznikajúce centrá nákazy v Európe a na Strednom východe by mohli urýchliť globálne šírenie choroby. India doteraz identifikovala 31 prípadov nákazy, pričom najmenej 17 z nakazených bolo v kontakte s ľuďmi cestujúcimi z Talianska.

Táto situácia vedie k obavám, že druhá najľudnatejšia krajina na svete by v najbližších dňoch mohla zaznamenať prepuknutie choroby COVID-19 spôsobovanej koronavírusom SARS-CoV-19. V iných krajinách sveta sa zasa objavili prípady nakazenia súvisiace s Iránom.

V Česku je 19 nakazených

Pričom za jeden deň tam pribudlo sedem nových prípadov. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz. s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva zdravotníctva.

Ani jeden z pacientov nemá podľa ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha vážny priebeh ochorenia. Medzi nakazenými je aj 12-ročné dievča a ročné dojča. Traja z nakazených sú v domácom liečení, medzi nimi aj ročné dieťa.

„Všetko sú to cestovateľské anamnézy s výnimkou jedného prípadu v Ústeckom kraji. Infikovaná žena sa ale nakazila v kruhu rodiny, ktorá cestovala v Taliansku,“ povedal Vojtěch. Sedemnásť z 19 pacientov bolo na území Talianska v posledných týždňoch. Jedna pacientka sa nakazila na konferencii v americkom Bostone.

Český premiér Andrej Babiš Foto: Reuters (Toby Melville)
Andrej Babiš Český premiér Andrej Babiš

Český premiér tiež povedal, že pri porušení pravidiel karantény, ktoré pre návraty z Talianska vyhlásilo ministerstvo zdravotníctva, hrozí pokuta až tri milióny korún. Ľudia, ktorí sa od soboty vrátia z Talianska, sú povinní kontaktovať lekára, ktorý rozhodne, či budú umiestnení do dvojtýždňovej karantény.

Námestník českého ministerstva zdravotníctva Roman Prymula uviedol, že ľudia nakazení koronavírusom budú izolovaní doma, do nemocnice budú prevážané len ťažké prípady.

Rakúsko popri koronavíruse zápasí aj so šmelinou

V čase pribúdania prípadov nakazenia koronavírusom musia nemocnice v rakúskom Salzburgu riešiť problém s miznutím značného množstva dezinfekčných prostriedkov a ochranných masiek z ich zásob. Ukradnutý zdravotnícky materiál sa často objavuje v internetovom predaji za prehnané ceny, uviedol v piatok portál verejnoprávneho rozhlasu a televízie (ORF).

Podľa člena vedenia salzburskej Univerzitnej kliniky Jürgena Koehlera sa zatiaľ nepodarilo zistiť, či si dezinfekčné prostriedky a rúška berú domov a ďalej predávajú pacienti alebo zamestnanci.

„Museli by sme preverovať každého predávajúceho a pýtať sa, kto za tým je. To sme doteraz neurobili, pretože máme k našim zamestnancom určitú základnú dôveru,“ povedal s tým, že pri súčasnej potrebe tohto materiálu by nebolo na mieste „dopátravať sa po jednotlivých fľašiach“, hoci ide o „povážlivú situáciu“.

Podľa ORF nemocnice sprísnili pravidlá používania ochranných masiek pri operáciách, čo súvisí predovšetkým s tým, že takéto pomôcky sú vyrábané v Číne a v súčasnosti sú ťažko dostupné. Salzburským zdravotníkom má pomôcť armáda, ktorá poskytne zo svojich zásob 120.000 operačných masiek. Rakúska Všeobecná úrazová poisťovňa (AUVA) zároveň začala v piatok prvýkrát s rušením operačných termínov v prípadoch, ktoré nie sú naliehavé.

Problémy rakúskym zdravotníkom spôsobuje aj postup Nemecka, ktoré v súvislosti so šírením nového koronavírusu zakázalo vývoz zdravotníckych pomôcok, ako sú ochranné odevy.

Dopyt po dezinfekčných prostriedkoch a rúškach v Rakúsku od vypuknutia koronavírusovej epidémie prudko stúpa. Ľudia pritom tieto výrobky čoraz častejšie nenachádzajú v drogériách či lekárňach a hľadajú ich preto na internete, kde sa stávajú obeťami podvodníkov a šmelinárov. Výrobky sú na internetových burzách ponúkané aj za troj- až štvornásobok bežnej ceny, upozorňuje ORF.

Podľa údajov tlačovej agentúry APA Rakúsko zaznamenalo do piatku 56 potvrdených prípadov nakazenia novým koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobujúce respiračné ochorenie COVID-19, a to prevažne v hlavnom meste Viedeň a spolkovej krajine Dolné Rakúsko.

Lupič v ČR prepadol obchod, využil paniku z vírusu

Policajti v severočeskom Liberci pátrajú po neznámom lupičovi, ktorý prepadol predajňu potravín v meste. S hygienickým rúškom na tvári a s nožom v ruke si od obsluhy vynútil vydanie peňazí. Lúpež sa stala už v pondelok 2. marca, policajti však podrobnosti prípadu a zábery z kamery v obchode zverejnili až v priebehu piatka. Informácie priniesol portál Novinky.cz.

Muž vošiel do predajne v pondelok pred 19.00 h, tesne pred zatváracou hodinou. „Čistou češtinou prikázal obsluhe vydať mu všetky peniaze s vyhrážkou fyzickej likvidácie. Svoju direktívnu žiadosť obsluhe umocnil namiereným dlhým kuchynským nožom,“ uviedol hovorca polície Vojtěch Robovský. Obsluha v obave o svoj život mužovi hotovosť vydala.

Násilník potom predajňu rýchlo opustil. Podľa polície je páchateľom muž vo veku okolo 25 rokov, 170 až 175 centimetrov vysoký. Muž mal na tvári biele lekárske rúško, na hlave čiapku „kulich“ a na nej ešte kapucňu bundy.

Polícia zverejnila aj ďalšie podrobnosti mužovho oblečenia, snímky z predajne a vyzvala verejnosť o pomoc. Za lúpež hrozí páchateľovi od dvoch do desiatich rokov väzenia, dodal portál Novinky.cz.

Počet úmrtí na koronavírus stúpol v Španielsku na päť

Piaty človek zomrel v piatok v Španielsku na ochorenie spôsobené novým koronavírusom. Úrady už zatvorili opatrovateľské centrá pre seniorov v celom Madride. Krajina zaznamenala za jeden deň skok v prípadoch nákazy na 374, informovali zdravotnícke úrady citované tlačovou agentúrou AFP.

Zatiaľ sú všetci nakazení ľudia z vysoko rizikových kategórií, staršie osoby alebo osoby trpiace už existujúcim zdravotným problémom, uviedol hlavný koordinátor núdzových situácií na ministerstve zdravotníctva Fernando Simón.

Za posledný deň potvrdili 111 nových prípadov infekcie, čo je najväčší nárast za jediný deň od začiatku epidémie.

Najväčšia koncentrácia prípadov – 137 – je v hlavnom meste Madrid a v okolitej oblasti, kde zdravotnícki predstavitelia oznámili zatvorenie všetkých centier starostlivosti o seniorov. Práve v nich totiž zistili najvyšší výskyt prípadov za posledných 24 hodín, dva z nich smrteľné.

Zdravotnícki predstavitelia najprv zatvorili dve denné centrá, keď zomreli 99-ročná žena a 76-ročný muž, ale neskôr zatvorenie rozšírili na všetky takéto zariadenia, denné aj celopobytové.

Španielsko zaznamenalo prvé úmrtie na koronavírus v utorok večer 3. marca s tým, že obeť zomrela 13. februára, ale ochorenie COVID-19 spôsobené vírusom jej diagnostikovali až posmrtnou analýzou, keď už vývoj situácie znepokojoval predstaviteľov krajiny. Odvtedy stúpol počet úmrtí na päť.
Tieto úmrtia „ukazujú, že vírus sa dostal do Španielska skôr, ako sa myslelo“, povedal šéf preventívnej medicíny a epidemiológie v Nemocnici s poliklinikou v Barcelone Antoni Trilla, ktorého citovali noviny El País.

V Taliansku zomrelo 197 ľudí

V Taliansku podľahlo nákaze spôsobenej koronavírusom SARS-CoV-2 ďalších 49 ľudí, čim sa počet úmrtí v tejto krajine zvýšil na 197. Informovala o tom agentúra AFP.

Ide o najvyšší denný prírastok počtu úmrtí v Taliansku od vypuknutia nákazy. Okrem počtu úmrtí zapríčinených koronavírusom sa na 4636 zvýšil v Taliansku aj počet infikovaných osôb, ktorých je v súčasnosti okrem Číny, Južnej Kórey a Iránu najviac na svete.

Vo Vatikáne bol potvrdený koronavírus

Bruni podľa agentúry Reuters spresnil, že nákaza bola zistená vo štvrtok. Ambulancie vo vatikánskych klinikách dočasne neprijímajú pacientov, aby mohli dezinfikovať svoje priestory. Bruni dodal, že rýchla záchranná zdravotná služba pracuje v obvyklom režime.

Okrem Vatikánu potvrdil dnes aj v Srbsku prvý prípad nákazy koronavírusom. Informovala o tom srbská spravodajská televízna stanica N1.

Srbský minister zdravotníctva Zlatibor Lončar uviedol, že pozitívne testovaný muž z mesta Subotica bol v kontakte so svojou sestrou v Budapešti, ktorá má dýchacie problémy. Muž sa sám izoloval a teraz je v izolácii v nemocnici v Subotici.

Podľa ministra nie je dôvod na paniku. „Srbsko je na toto absolútne pripravené,“ uviedol na tlačovej konferencii s tým, že sa urobí všetko potrebné a verejnosť bude informovaná tým „najtransparen­tnejším spôsobom“.

Dodal, že všetci ministri zdravotníctva v Európe, či už v Európskej únii alebo mimo nej, by sa mali stretnúť, aby sa dohodli, ako bojovať s týmto globálnym problémom.

Británia zaznamenala najväčší nárast počtu prípadov nákazy

Británia má 163 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, pričom za posledných 24 hodín ich pribudlo 47. Dvaja ľudia infekcii podľahli. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Hlavný poradca Britskej vlády Patrick Vallance v oblasti vedy v súvislosti so šíriacou sa nákazou SARS-CoV-2 povedal, že vláda zvažuje zavedenie „extrémnych“ opatrení vrátane izolácie celých domácností.

Starbucks v Británii pre koronavírus zakázal šálky na opakované použitie

Kaviarne siete Starbucks vo Veľkej Británii dočasne zakázali šálky na opakované používanie v reakcii na epidémiu koronavírusu. Obchodný reťazec kaviarní uviedol, že nápoje bude podávať v papierových pohároch.

„V našich kaviarniach vo Veľkej Británii robíme prestávku v používaní osobných šálok alebo pohárov,“ povedal hovorca spoločnosti Starbucks pre Európu Robert Lynch. Informuje o tom portál bbc.com.

Foto: Reuters, LUCY NICHOLSON
starbucks

Podobné opatrenie ako v Británii reťazec už skôr prijal v USA a v Číne sieť Starbucks už v januári zatvorila polovicu zo svojich takmer 4 300 kaviarní v snahe pomôcť úsiliu o zastavenie koronavírusu. Podľa vládnej správy z roku 2018 sa v Británii každoročne zahodí najmenej 2,5 mld. papierových pohárov na kávu.

Avšak profesorka Sally Bloomfieldová z Londýnskej školy hygieny a tropickej medicíny uviedla, že hygiena by mala mať „väčšiu prioritu“ ako obavy o životné prostredie.

Nákaza sa u susedov šíri. Nechoďte do Talianska, vyzval spoluobčanov Babiš

Český premiér Andrej Babiš vyzval v piatok občanov, aby z dôvodu šírenia koronavírusu necestovali do Talianska. Ľudia, ktorí sa budú z tejto krajiny vracať, majú zostať dva týždne doma. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

„Vyzývame všetkých občanov ČR, aby necestovali nikam na územie Talianska,“ napísal Babiš na Twitteri po rokovaní s námestníkom ministra zdravotníctva Romanom Prymulom.

Babiš takisto vyzval zamestnávateľov, aby umožnili pracovať na diaľku zamestnancom, ktorí majú po návrate z Talianska zostať dva týždne doma.

Český premiér na piatok zvolal aj stretnutie s hajtmanmi českých krajov a pražským primátorom, na ktorom sa budú s príslušnými členmi vlády zaoberať nevyhnutnými opatreniami proti šíreniu koronavírusu. Informoval o tom na Twitteri Úrad vlády ČR.

V Českej republike zatiaľ zaznamenali 12 prípadov nákazy novým typom koronavírusu SARS-CoV-2. Celkovo vyšetrili 483 ľudí, uviedol na Twitteri minister zdravotníctva Adam Vojtěch.

Česka poľnohospodárska univerzita v Prahe, na ktorej učil profesor nakazený koronavírusom, oznámila, že po konzultácii s hygienikmi sa rozhodla od 9. marca pokračovať vo výučbe. Všetci študenti a učitelia, s ktorými profesor prišiel do kontaktu, sú v karanténe. Profesor bol na vedeckej konferencii v talianskom meste Udine.

Taliansko oznámilo vo štvrtok 41 nových prípadov úmrtí, ich celkový počet sa tak zvýšil na 148. Ide o najvyšší počet úmrtí za jediný deň od vypuknutia nákazy v Taliansku. Celkový počet nakazených je 3858 a 414 ľudí sa podľa Noviniek.cz vyliečilo.

Česko potvrdilo prvý prípad šírenia nákazy koronavírusom na území krajiny

Pacientka v Ústí nad Labem je preukázateľne prvou osobou, ktorá sa koronavírusom SARS-CoV-2 nakazila na území Českej republiky. Informoval o tom v piatok spravodajský portál iDNES.cz.

Žena hospitalizovaná v ústeckej Masarykovej nemocnici sa nakazila od svojho syna, ktorý bol na lyžovačke v Taliansku. Jej syn je hospitalizovaný v pražskej Nemocnici na Bulovke.

Riaditeľka krajskej hygienickej stanice Lenka Šimůnková potvrdila, že žena je prvým pacientom, ktorý sa nakazil na území ČR. Jej zdravotný stav je podľa Šimůnkovej dobrý a chce zostať hospitalizovaná v Ústí nad Labem.

V miestnej Masarykovej nemocnici sú hospitalizovaní ďalší štyria pacienti s ochorením COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje.

Hygienici v Ústeckom kraji začnú od soboty v súvislosti s podozrením na nákazu s vyšetreniami v domácom prostredí. Ak sa ľudia vrátia zo zahraničia a budú mať príznaky akútneho ochorenia dýchacích ciest, hygienická stanica ich adresu nahlási záchrannej službe a jej pracovníci ich navštívi.

V Českej republike zatiaľ potvrdili osem prípadov nákazy a vzorky na testovanie odobrali viac ako 400 ľuďom.

Počet infikovaných v Belgicku prekročil sto osôb

V Belgicku pribudlo za uplynulých 24 hodín 59 ďalších prípadov infikovania osôb novým koronavírusom SARS-CoV2. Celkový počet nakazených tak stúpol na 109, informovalo v piatok federálne ministerstvo zdravotníctva.

Ide o doteraz najväčší počet prípadov zistených za jeden deň v Belgicku. Vo štvrtok a v noci na piatok bolo vykonaných celkovo 441 testov osôb s podozrením na prítomnosť koronavírusu.

Ministerstvo zdravotníctva spresnilo, že v piatok doobeda bolo 65 prípadov infekcie vo Flámsku, 31 hlásilo Valónsko a bruselský región mal 12 pacientov s pozitívnym nálezom.

Nárast infikovaných osôb sa premieta aj do verejného života, keď mnohé inštitúcie a firmy odporúčajú zamestnancom prácu z domu. Šírenie koronavírusu má dopad aj na verejné či kultúrne podujatia. Televízna stanica RTBF v piatok informovala, že koncert talianskeho speváka Andreu Bocelliho, pôvodne naplánovaný na 21. marca v Športovej hale v Antverpách, sa pre riziko spojené so šírením koronavírusu odkladá na 9. júna.

Koronavírusu podľahol aj poradca šéfa iránskej diplomacie

Koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, podľahol v Iráne aj poradca ministra zahraničných vecí Mohammada Džaváda Zarífa. Informovala o tom v piatok iránska tlačová agentúra IRNA.

Hosejn Šejcholeslám, „veterán a diplomat revolúcie“ zomrel vo štvrtok večer, dodala IRNA.

Irán bojuje proti rýchlemu šíreniu koronavírusu, ktorým sa doteraz nakazilo 3313 ľudí a najmenej 107 ich zomrelo.

Šejcholeslám, ktorý naposledy pôsobil ako poradca ministra zahraničných vecí Zarífa, bol v rokoch 1981 – 1997 námestníkom ministra zahraničných vecí a bol aj iránskym veľvyslancom v Sýrii.

Šejcholeslám patril tiež v roku 1979 k študentom zapojeným do rukojemníckej krízy, keď necelých deväť mesiacov po zvrhnutí Spojenými štátmi podporovaného šacha Mohammada Rezá Pahlavího zaútočili na americkú ambasádu v Teheráne a zajali ako rukojemníkov 52 Američanov. Táto rukojemnícka dráma mala v roku 1980 za následok prerušenie diplomatických vzťahov Spojených štátov s Iránom.

Rukojemníci sa dostali na slobodu v januári roku 1981 – po 444 dňoch v zajatí.

Medzi obeťami koronavírusu v Iráne je aj šesť politikov alebo vládnych úradníkov: podľahol mu aj Mohammad Mírmohammadí, ktorý bol poradcom najvyššieho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího. Zomrel aj poslanec z regiónu Gílán, ktorý patrí k najviac postihnutým provinciám v Iráne. Podľa spravodajskej agentúry ISNA nakazená je aj poslankyňa parlamentu za Teherán Fáteme Rahbarová. Jej stav je kritický, podľa dostupných informácií je v kóme.

V snahe zastaviť rýchle šírenie koronavírusu, ktorý bol zistený už vo všetkých 31 provinciách, Irán zatvoril školy a univerzity, pozastavil významné kultúrne a športové podujatia a skrátil pracovný čas v celej krajine.

Irán má po Číne, ktorá je epicentrom šírenia nákazy, najvyšší počet obetí na následky infekcie týmto koronavírusom.

Experti sa obávajú, že vzhľadom na neobvykle vysokú mieru úmrtnosti na nový koronavírus v Iráne je skutočná miera rozšírenia nákazy v tejto blízkovýchodnej krajine omnoho vyššia, ako uvádzajú oficiálne štatistiky.

Holandsko oznámilo prvé úmrtie na nákazu

Holandsko v piatok oznámilo prvé úmrtie v súvislosti s nákazou typom koronavírusu SARS-CoV-2. Ide o 86-ročného muža, ktorý zomrel v nemocnici v Rotterdame. Informovala o tom stránka nos.nl.

Národný inštitút pre verejné zdravie (RIVM) uviedol, že nie je známe, kde sa muž nakazil. V nedeľu večer sa sťažoval na problémy s močením, neskôr sa pridalo dýchacie ťažkosti. Následne bol pozitívne testovaný na koronavírus.

Prvý prípad nákazy v Holandsku zaznamenali 27. februára. Celkový počet nakazených je momentálne 82, uvádza na svojej stránke Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC).

Vírus sa od vlaňajšieho decembra už rozšíril do viac ako 80 krajín a teritórií sveta a globálne si vyžiadal približne 3300 obetí. Počet nakazených je viac ako 98.000.

Najviac postihnutou európskou krajinou je Taliansko, kde si vírus podľa ECDC vyžiadal 148 obetí na životoch. Počet nakazených je 3 858.

Počet prípadov nákazy dosiahol v Nemecku 534

Počet prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2 v Nemecku sa od štvrtkového popoludnia zvýšil o 134. Celkovo bolo v piatok o siedmej hodine ráno registrovaných 534 infikovaných, informoval na svojej stránke Inštitút Roberta Kocha (RKI).

Najviac prípadov (281) hlási naďalej spolková krajina Severné Porýnie-Vestfálsko. Školy a škôlky v okrese Heinsberg v Severnom Porýnii-Vestfálsku zostanú podľa denníka Die Welt najmenej do 15. marca zatvorené. Z dôvodu šírenia nákazy úrady zatvorili niektoré školy aj v ďalších spolkových krajinách.

V spolkovej krajine Bádensko-Württembersko zaznamenali 91 prípadov a v Bavorsku 79. V hlavnom meste Berlín je infikovaných 15 osôb.

Po jednom prípade majú Brandenbursko, Durínsko, Sársko a Sasko. Epidémii zatiaľ odoláva Sasko-Anhaltsko.

Saudská Arábia po sterilizácii otvorila posvätné miesta islamu

Úrady opäť otvorili Veľkú mešitu v Mekke a Prorokovu mešitu v Medine po tom, ako ich uzavreli z dôvodu sterilizácie v snahe zastaviť šírenie nového koronavírusu. Informovala o tom v piatok štátna televízna stanica al-Ichbáríja, ktorej správu prevzala tlačová agentúra Reuters.

Obe mešity, patriace medzi najposvätnejšie miesta islamu, v súvislosti s koronavírusom zneprístupnili pre zahraničných pútnikov aj bežných turistov z približne 25 krajín. Obyvatelia krajín šesťčlennej Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu (GCC) musia s návštevou počkať 14 dní, pokiaľ predtým cestovali mimo tohto regiónu, uviedol Reuters.

Zo zverejnenej správy nie je jasné, pre koho budú mešity v Mekke a Medine opäť prístupné. Saudskoarabské ministerstvo vnútra len v stredu oznámilo, že v súvislosti s koronavírusom je celoročná moslimská púť do Mekky pozastavená aj pre „občanov a obyvateľov“ tohto kráľovstva. Saudská Arábia dosiaľ hlásila päť prípadov nakazenia novým koronavírusom.

Takzvanú malú púť do Mekky, v arabčine nazývanú umra, je možné vykonať počas celého roka. V rámci nej prichádzajú do tohto posvätného mesta každý mesiac tisíce moslimských pútnikov z celého sveta. Mnohí z nich zároveň navštevujú aj Prorokovu mešitu v Medine.

Južná Kórea má takmer 6300 nakazených

Počet ľudí nakazených koronavírusom v Južnej Kórei stúpol o 518 a v piatok dosiahol číslo 6284. Informovala o tom agentúra Jonhap s tým, že väčšina infikovaných osôb sa vyskytuje v juhovýchodnom meste Tegu, ktoré je tamojším ohniskom nákazy a v susednej provincii Severný Kjongsang.

Koronavírus SARS-CoV-2 si v Južnej Kórei podľa Kórejského centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC) vyžiadal doteraz 42 obetí – išlo prevažne o starších pacientov, ktorí sa už liečili aj na iné ochorenia.

Približne 60 percent potvrdených prípadov v krajine sa spája s náboženským hnutím Sinčchondži v meste Tegu a jeho okolí. Vírus sa v kostoloch tohto kresťanského hnutia, ktoré sa často označuje za sektu, začal šíriť po tom, ako sa na bohoslužbách zúčastňovala infikovaná 61-ročná žena, a to ešte predtým, než u nej vírus potvrdili.

Z 518 nových prípadov bolo v Tegu nahlásených 367 a v Severnom Kjongsangu 123. Dva prípady nahlásilo i hlavné mesto Soul a ďalšie prípady oznámili aj iné tamojšie provincie a mestá.

Čína hlási 30 ďalších úmrtí

Čína v piatok ohlásila 30 nových úmrtí na koronavírus. Informovala o tom agentúra DPA s tým, že 29 z nich bolo zaznamenaných v najviac postihnutej provincii Chu-pej a jedna osoba zomrela v ostrovnej provincii Chaj-nan.

Celkovo prišlo o život v súvislosti s koronavírusom v Číne doteraz 3042 osôb, uviedla čínska Národná zdravotnícka komisia (NHC), ktorej údaje citovala agentúra AFP.

Počet nakazených v Číne sa do piatku zvýšil o 143 a dosiahol tak už 80.552.

Hoci krajina v boji proti šíreniu nákazy množstvo zaviedla opatrení, aktuálne narastá počet prípadov nakazených ľudí prichádzajúcich do Číny zo zahraničia. Tých je momentálne 36, pričom ich od štvrtku pribudlo 16, dodala NHC.

Viac ako 53-tisíc ľudí sa už z ochorenia COVID-19 podľa oficiálnych údajov vyliečilo a boli prepustení z nemocníc.

Hoci je v Číne stále najviac úmrtí aj nakazených, počet infikovaných rýchlejšie narastá v zahraničí – najviac postihnutými krajinami sú Južná Kórea, Irán a Taliansko.

Qantas Airways zoškrtala najmä lety do Japonska

Austrálska letecká spoločnosť Qantas Airways v piatok oznámila, že v marci viac zredukuje prepravnú kapacitu na linkách do zahraničia, pretože čelí poklesu dopytu pre rýchlo sa šíriacu epidémiu koronavírusu v krajinách mimo Číny.

Qantas Airways najnovšie zoškrtali lety do destinácií, ako sú Tokio, Sapporo, Osaka, Hongkong a Auckland. Zníženie ich kapacity zodpovedá 18 lietadlám. „Situácia v súvislosti s koronavírusom a jej vplyvom na dopyt po zahraničných cestách sa vyvíja a my ju pozorne sledujeme,“ uviedla v piatok austrálska letecká spoločnosť. „Očakávajú sa ďalšie zmeny,“ dodala.

Austrália zaznamenala 60 prípadov infekcie a na vírus tam zomreli dvaja starší ľudia. V celosvetovom meradle sa vírus rozšíril do viac ako 60 krajín. Infikovalo sa ním vyše 90.000 ľudí a zomrelo viac ako 3000 osôb, väčšina z nich v Číne. Keďže sa vírus rýchlo šíril, rezervácie zahraničných turistov na lety do Austrálie sa za uplynulý mesiac prepadli o 56 %, uviedol minister cestovného ruchu Simon Simonmingming. Aj ďalšie letecké spoločnosti v Tichomorí – Air New Zealand a Singapore Airlines tento týždeň oznámili nové škrty kapacity v dôsledku šírenia epidémie.

Bhután oznámil prvý prípad nákazy

Prvý prípad nákazy novým koronavírusom bol zaznamenaný v izolovanom himalájskom kráľovstve Bhután. Na vírus bol v krajine pozitívne testovaný americký turista, informoval v piatok na Facebooku tamojší predseda vlády Lotaj Čering, píše agentúra AFP.

Američan vo veku 76 rokov pricestoval do Bhutánu z Indie 2. marca a 5. marca ho prijali do nemocnice s horúčkou. Výsledky testov potvrdili nákazu koronavírusom SARS-CoV-2. Nemenovaný pacient odletel z Washingtonu 10. februára a od 21. februára do 1. marca sa nachádzal Indii.

Zdravotnícki predstavitelia uviedli, že vystopovali približne 90 ľudí, ktorí boli s infikovaným mužom v kontakte. Boli medzi nimi aj mužova 59-ročná partnerka, vodič a turistický sprievodca. Včetci boli umiestnení do karantény a aktuálne nejavia žiadne príznaky ochorenia Covid-19. V karanténe je aj osem indických občanov, ktorí cestovali s nakazeným mužom do Bhutánu v tom istom lietadle.

Vláda Bhutánu po potvrdení prípadu v snahe zabrániť ďalšiemu šíreniu nákazy na dva týždne okamžite zatvorila hranice pre návštevníkov zo zahraničia. Od piatku budú na dva týždne zatvorené aj školy v troch oblastiach vrátanie hlavného mesta Thimphu.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus