Uplynulá zima bola podľa meteorológov najteplejšia v histórii meraní

Uplynulá zima bola v Európe najteplejšia od začiatku meraní v roku 1981. Informovali o tom odborníci z európskej služby Copernicus, ktorá monitoruje počasie a klimatické zmeny. Priemerná teplota počas uplynulej meteorologickej zimy, ktorá sa začala 1. decembra a skončila sa 29. februára, prekonala doterajší rekord zimy z prelomu rokov 2015 a 2016 o takmer 1,4 stupňa Celzia.

06.03.2020 08:32
debata (13)

V porovnaní s priemernou zimnou teplotou rokov 1981 až 2010 bolo od začiatku decembra do konca februára teplejšie dokonca o 3,4 stupňa. Obzvlášť na severe a východe Európy boli teploty výrazne vyššie, než je obvyklé. Vysoké teploty tento rok panovali tiež na Sibíri a v Strednej Ázii.

Copernicus údaje vzťahuje k meteorologickej zime (december až február), ktorá sa líši od astronomickej zimy. Tá sa tento rok skončí až 20. marca.

„Európa zažila najmiernejšiu zimu od začiatku merania,“ zdôraznil riaditeľ služby Copernicus Carlo Buontempo. Dáta má služba od roku 1981. Svoj podiel majú podľa Buontempa na rekordných teplotách klimatické zmeny. „Hoci toto bola sama o sebe skutočne extrémny udalosť, je pravdepodobné, že tento druh udalostí urobil trend globálneho otepľovania ešte extrémnejším,“ dodal riaditeľ.

Uplynulý február bol v Európe druhým najteplejším v záznamoch služby Copernicus. Za najteplejším druhým mesiacom roka, ktorým bol február 2016, zaostal len o 0,1 stupňa Celzia. Prvý mesiac tohto roka bol najteplejším januárom v Európe i na svete od roku 1981. Priemerná teplota bola v Európe o 3,1 stupňa vyššia, než aký je priemer rokov 1981 až 2010.

Copernicus je európsky program monitorovania životného prostredia, na ktorého prevádzke sa podieľajú Európska únia a Európska vesmírna agentúra (ESA).

13 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #globálne otepľovanie #klimatické zmeny