Putin navrhuje zmeny v ústave. Rusko ich potrebuje, tvrdí prezident

Ruský prezident Vladimir Putin povedal lídrom štyroch parlamentných strán, že navrhnuté ústavné zmeny sú nevyhnutné na to, aby sa Rusko pohlo vpred.

06.03.2020 09:49
debata (15)

Vyjadril sa tak na stretnutí, ktoré sa skončilo v piatok pred úsvitom. Schôdzka sa konala pred druhým čítaním navrhovaných zmien naplánovaným na utorok. Druhé čítanie je rozhodujúce, pretože v rámci neho môžu poslanci Štátnej dumy spraviť podstatné zmeny v navrhovanej legislatíve. „Potrebujeme záruky, že nebude možné skĺznuť späť smerom, kam sa už nechceme vrátiť,“ povedal Putin zákonodarcom.

Celoštátne referendum o ústavných zmenách sa uskutoční 22. apríla, teda v deň, ktorý sa kryje so 150. výročím narodenia vodcu boľševickej revolúcie Vladimira Iľjiča Lenina.

Keď Putin v januári navrhol zmeny v ústave, vo všeobecnosti sa považovali za jeho snahu udržať sa pri moci aj po vypršaní jeho súčasného funkčného obdobia v roku 2024. Stále však nie je jasné, ako by to chcel dosiahnuť.

Cieľom zmien je napríklad posilniť rolu parlamentu a parlamentných strán či právomocí premiéra a členov kabinetu. V pondelok šéf Kremľa predstavil aj 24 strán dodatočných zmien. Tie majú napríklad do ústavy zakotviť zmienku o viere v Boha alebo manželstvo definovať ako „zväzok medzi mužom a ženou“.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #ústava