Nákaza je dobrá príprava na pandémie

Taliansko vyhlásilo pre koronavírus šíriaci sa z čínskeho Wu-chanu stav núdze. Podľa agentúry AFP by toto opatrenie mohlo trvať aj pol roka. Stav núdze má pomôcť vláde a regionálnym úradom rýchlejšie reagovať na prípadné rozšírenia sa nákazy, napríklad uvoľniť financie na pomoc ľuďom.

01.02.2020 00:00
China Outbreak Foto:
Lekári s pacientom v čínskom meste Fu-jang.
debata

V Taliansku sú zatiaľ dva prípady koronavírusu. Potvrdil sa u čínskeho páru turistov, ktorých hospitalizovali v Ríme. Lekári tiež testujú jedného pracovníka hotela, kde boli Číňania ubytovaní. Krok vlády v Ríme prišiel po štvrtkovom ozname Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), podľa ktorej koronavírus predstavuje medzinárodné ohrozenie zdravia.

Od vypuknutia nákazy v decembri koronavírus zabil minimálne 213 ľudí. Všetci zomreli v Číne. Potvrdených chorých je takmer 10-tisíc. Najnovšie prípady sa vyskytli v Británii a v Rusku, Nemecko hlási prvé nakazené dieťa. WHO uviedlo, že je predpoklad, že chorý sa môže objaviť v akejkoľvek krajine. Organizácia na základe v súčasnosti dostupných informácií neodporúča žiadne špecifické obmedzenie dopravy alebo obchodu.

"Všetky krajiny by však mali byť pripravené na potlačenie nákazy. To sa týka aktívneho sledovania, skorého určenia choroby, izolácie, vyhľadania kontaktov a prevencie šírenia infekcie. Pripomíname štátom, že je pre ne právne záväzné informovať WHO,“ uviedla organizácia vo vyhlásení stavu medzinárodnej núd­ze.

Obmedzenie dopravy a pohybu osôb, hoci o ňom WHO nehovorí, je momentálne najčastejšou reakciou na šírenie sa vírusu. Česko včera prerušilo letecké spojenie medzi Prahou a čínskym Čcheng-tu. Už skôr uzavrelo hranice s Čínou Mongolsko a pripojilo sa Rusko. Singapur nebude na svoje územie púšťať cudzincov, ktorí boli v Číne. Viaceré krajiny medzitým evakuujú najmä z Wu-chanu svojich občanov, respektíve po dohode obyvateľov ďalších krajín. Takto pomáhajú Británia, Francúzsko či Nemecko.

"Nákaza je dobrých tréningom na čokoľvek horšie, čomu by sme mohli čeliť v budúcnosti. Dúfam, že sa poučíme a budeme múdrejší a lepšie pripravení,“ povedal pre Pravdu Derek Gatherer, expert na pandemické choroby z Lancasterskej univerzity.

Odborník pripomína, že nový koronavírus 2019-nCoV je podobný ochoreniu SARS, ktoré sa šírilo v roku 2003. "Našťastie to však vyzerá tak, že zabíja menej ako SARS. Hovoríme asi o 2,5 percentnej úmrtnosti, čo je však viac ako v prípade prasacej chrípky v roku 2009. Tá mala úmrtnosť nižšiu ako 1,8 percenta. Na základe dostupných dát sa dá hovoriť, že nový koronavírus je aj o niečo viac nákazlivý ako prasacia chrípka. Určite má potenciál, aby prepukol do pandémie,“ myslí si Gatherer. Stále je to však len jedna z možností, lebo karanténa v Číne môže zabrániť rýchlemu šíreniu sa chorých do iných častí sveta.

„Koronavírus nám ukázal, že stále nie sme dostatočne pripravení na šírenie sa nových respiračných infekčných chorôb,“ uviedol pre Pravdu David Sanders z Katedry biologických vied na Purdueovej univerzite v Indiane. Podľa experta by mali byť všetky nemocnice vybavené testami, ktoré by chorobu odhalili, a zároveň by mali byť k dispozícii regionálne centrá, v ktorých by bolo možné zabezpečiť vysokú úroveň karantény pre pacientov. "Zdravotnícke zariadenia sú možným zdrojom šírenia sa nákazy a využitie odborne málo zdatného personálu môže viesť k novým prípadom,“ pripomenul Sanders.

"Vyspelejšie štáty si budú vedieť poradiť s prípadmi nakazených ľudí, ktorí pricestujú z Číny. Ale v chudobnejších častiach sveta, napríklad v Afrike, kde nemajú také prostriedky, to môže byť problém,“ pripomenul Gatherer

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Wu-chan #koronavírus