Taliani majú rekordný počet mŕtvych pre koronavírus

Počet prípadov nákazy koronavírusom na celom svete prekročil 100-tisíc. V Taliansku majú rekordný počet mŕtvych. Vláda možno uzavrie celé Lombardsko.

07.03.2020 08:41 , aktualizované: 23:06
debata (30)

Počet obetí nového koronavírusu v Taliansku stúpol na 233. Stalo sa tak po najväčšom náraste úmrtí za jeden deň od začiatku rozšírenia epidémie.

V boji proti šíriacej sa epidémii nového koronavírusu chce talianska vláda uzavrieť celý región Lombardsko, ktorého hlavným mestom je Miláno, ako aj oblasti okolo Benátok a miest Parma a Rimini na severe krajiny. S odvolaním sa na miestne médiá o tom v sobotu informovali agentúry AFP a APA.

Návrh príslušného nariadenia vlády, ktorý získali noviny Corriere Della Sera i ďalšie médiá, uvádza, že vstup a vycestovanie z určených oblastí by mali byť zakázané do 3. apríla. Podľa správ by vláda v Ríme mala toto nariadenie prijať ešte v sobotu večer alebo v nedeľu.

Opatrenie by sa okrem Lombardska, v ktorom žije viac než desať miliónov ľudí, malo podľa informácií médií týkať aj 13 provincií v severotalianskych regiónoch Piemont, Benátsko a Emilia-Romagna, v ktorých hlásili mnohé prípady nákazy.

Nákaza sa nevyhýba ani politikom

Taliansko má už najviac obetí epidémie po Číne, kde sa vírus v decembri prvýkrát objavil. Okrem počtu úmrtí zapríčinených koronavírusom sa o 1247 – na 5883 – zvýšil v Taliansku aj počet infikovaných osôb.

Nakazil sa aj predseda talianskej vládnej Demokratickej strany (PD) Nicola Zingaretti. Informovala o tom agentúra DPA, podľa ktorej to politik oznámil prostredníctvom videa na svojom účte na sociálnej sieti Facebook. DPA dodala, že Zingaretti je zatiaľ najvyššie postaveným európskym politikom, ktorý bol pozitívne testovaný na vírus SARS-CoV-2.

AFP v sobotu uviedla, že koronavírusom nového typu sa v Taliansku nakazil aj príslušník amerického námorníctva pôsobiaci v Neapoli na juhu krajiny.

Ide súčasne o prvý prípad na vírus pozitívne testovaného vojaka jednotiek americkej armády dislokovaných v Európe.

Ako deklarovalo velenie amerických jednotiek v Európe, vojak je v domácej karanténe. Zisťuje sa, s kým bol v kontakte a závislosti od toho budú prijaté ďalšie opatrenia.

Na svete sa novým koronavírusom, ktorý spôsobuje respiračné ochorenie COVID-19, nakazilo už viac ako stotisíc ľudí. Vyše 3 000 ich ochoreniu podľahlo, prevažná väčšina v Číne. K posledným krajinám, ktoré potvrdili výskyt vírusu, patria Slovensko, Vatikán, Srbsko, Peru či Togo.

Z krajín V4 má najviac potvrdených prípadov Česko, už 26, šesť má Poľsko, päť Maďarsko a tri Slovensko (plus štyri potvrdené prípady Slovákov v Rakúsku).

Testujú estónsku prezidentku

Estónska prezidentka Kersti Kaljulaidová v sobotu zrušila svoju účasť na podujatí pri príležitosti 30. výročia vzniku Estónskeho kongresu, keďže čaká na výsledky testu na koronavírus, ktorý absolvovala po nedávnom návrate zo Spojených štátov.

Prezidentkin poradca Taavi Linnamäe v sobotu pre spravodajský portál ERR uviedol, že „prezidentka mala vystúpiť na slávnostnom podujatí na počesť 30. výročia založenia Estónskeho kongresu. Keďže však výsledky testov ešte nie sú k dispozícii, rozhodla sa nezúčastniť sa, aby sa minimalizovalo riziko rozšírenia koronavírusu“.

Taavi Linnamäe vysvetlil, že prezidentka Kaljulaidová sa začiatkom tohto týždňa zúčastnila na kongrese americkej lobbingovej skupiny Americko-izraelský výbor pre verejné záležitosti (AIPAC), ktorý sa konal vo Washingtone. Organizátori AIPAC v piatok informovali, že u dvoch účastníkov kongresu bol diagnostikovaný koronavírus.

Linnamäe dodal, že „momentálne zisťujeme, či sme tam boli v ten istý deň alebo v rovnakej miestnosti ako infikovaní účastníci v AIPAC.“ Pripomenul, že vírus sa prenáša priamym kontaktom.

Uviedol, že prezidentská delegácia počas cesty do USA a pobytu vo Washingtone prijala preventívne opatrenia a dodržiavala zvýšené hygienické normy. „Nikto v delegácii nemá žiadne príznaky,“ dodal Linnamäe.

Na kongrese AIPAC sa okrem Kaljulaidovej zúčastnili aj viceprezident USA Mike Pence a minister zahraničných vecí USA Michael Pompeo.

Estónsky kongres vznikol v roku 1990 ako alternatívny „parlament“ v rámci procesu opätovného získania nezávislosti od Sovietskeho zväzu. Spochybnil tiež právomoc a autoritu predchádzajúceho parlamentu v krajine – Najvyššieho sovietu Estónskeho SSR. Estónsky kongres po svojom vzniku deklaroval, že predstavuje najvyššiu autoritu v otázkach estónskej štátnosti a občianstva, pričom túto svoju autoritu odvodzoval od súhlasu a iniciatívy občanov Estónska.

WHO: Plaťte bezkontaktne, nie hotovosťou

Panika okolo nového koronavírusu sa preniesla už aj do sveta peňazí. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča ľuďom, aby obmedzili manipuláciu s bankovkami a namiesto toho prešli na bezkontaktné platby. Toto odporúčanie prišlo po tom, ako Čína a Kórea začali dezinfikovať používané bankovky. Dôvodom je, že hotovosť prenáša vírusy a baktérie. Jedna štúdia o používaní bankoviek v New Yorku z roku 2017 napríklad zistila, že na peniazoch sa nachádza takmer 400 rôznych baktérií a vírusov.

Loď v Luxore je v karanténe

V egyptskom Luxore dali v sobotu do karantény výletnú loď s viac než 150 turistami a členmi posádky. Stalo sa tak po tom, čo tam 12 osôb otestovali pozitívne na koronavírus. Taiwansko-americká turistka, ktorá bola predtým na lodi a vrátila sa do Taiwanu koncom februára, mala po návrate pozitívny test. Svetová zdravotnícka organizácie o tom informovala egyptské úrady, ktoré teraz testujú všetkých terajších pasažierov a posádku. Medzi pasažiermi sú momentálne Američania, Francúzi či Indovia. Dvanásť infikovaných egyptských členov posádky na lodi izolovali, zatiaľ čo zvyšok čaká na výsledky testov. Nakazení nevykazovali príznaky ochorenia. Nové prípady zvýšili celkový počet nakazených v Egypte na 15.

V Číne sa nákaza spomaľuje

Čína v sobotu ohlásila 28 nových úmrtí na koronavírus a 99 ďalších prípadov nákazy. Informovala o tom agentúra AFP.

V súvislosti s koronavírusom prišlo v Číne o život doteraz celkovo 3070 osôb, uviedla čínska Národná zdravotnícka komisia (NHC). Upozornila, že už tretí deň po sebe evidujú nárast prípadov mimo hlavného epicentra nákazy, provincie Chu-pej.

Hoci krajina v boji proti šíreniu nákazy zaviedla už množstvo opatrení, aktuálne narastá počet prípadov nakazených ľudí prichádzajúcich do Číny zo zahraničia.

V Číne je síce stále najviac úmrtí aj nakazených, počet infikovaných však čoraz rýchlejšie narastá i v zahraničí – najviac postihnutými krajinami sú Južná Kórea, Irán a Taliansko.

Úrady z amerického štátu Florida informovali v noci na sobotu o ďalších dvoch úmrtiach v dôsledku nového typu koronavírusu, píše agentúra AP.

Podľa floridského ministerstva zdravotníctva ide o dvoch sedemdesiatnikov, ktorí boli predtým vycestovaní mimo územia USA. Na Floride evidujú sedem prípadov nákazy. V Spojených štátoch je celkovo viac ako 338 prípadov a dovedna 15 úmrtí.

V piatok presiahol počet prípadov na celom svete 100-tisíc. Koronavírusu z celosvetového hľadiska podľahlo 3493 ľudí a vyliečilo sa 57 436 osôb.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #koronavírus