Koronavírus je už v celej EÚ, Taliansko je v karanténe

Koronavírus už hlásia vo všetkých krajinách EÚ. Najviac zasiahnutou krajinou v Európe je Taliansko, kde na ochorenie Covid-19 zomrelo už 463 osôb a 7985 ďalších sa nakazilo. Talianska vláda preto dnes zaviedla karanténu pre celú krajinu. Podľa agentúry Reuters sa na celom svete nakazilo koronavírusom vyše 111 600 ľudí a viac ako 3880 mu podľahlo. Sledovali sme online.

09.03.2020 09:37 , aktualizované: 23:09
debata (256)

23:08 Izrael zaviedol v pondelok z dôvodu šírenia koronavírusu dvojtýždňovú domácu karanténu pre všetkých ľudí prichádzajúcich do krajiny zo zahraničia. Informoval o tom izraelský premiér Benjamin Netanjahu, píše agentúra AFP.

Opatrenie začalo platiť o 20.00 h miestneho času (19.00 h SEČ). „Po dni zložitých rokovaní sme rozhodli, že každý, kto pricestuje do Izraela zo zahraničia, bude na 14 dní umiestnený do izolácie,“ vyhlásil Netanjahu vo videu zverejnenom na svojom účte na Twitteri. Zároveň prisľúbil opatrenia na podporu ekonomiky.

22:01 Talianska vláda od utorka zavedie kvôli koronavírusu karanténu pre celú krajinu, podľa agentúry DPA a Reuters to dnes oznámil premiér Giuseppe Conte. Ľudia by podľa neho okrem cestovania mali tiež obmedziť pohyb na verejnosti. Až do 3. apríla bude tiež predĺžené uzatvorenie škôl v celej krajine. Všetkých občanov vyzval premiér k zodpovednosti.

„Naše zvyky sa musia zmeniť, musia sa zmeniť teraz, všetci sa musím niečoho vzdať pre dobro Talianska,“ vyhlásil Conte s tým, že avizované opatrenia vstúpia do platnosti v utorok ráno. „Celé Taliansko sa stáva červenou zónou,“ dodal.

Pozastavené bude konanie všetkých športových podujatí vrátane futbalových zápasov najvyššej talianskej futbalovej ligy. Bude obmedzený pohyb osôb po celom Taliansku a zakázané verejné zhromaždenia.

Príslušníci talianskych policajných a armádnych... Foto: SITA/AP, Antonio Calanni
Miláno / Koronavírus / Príslušníci talianskych policajných a armádnych zložiek kontrolujú pasažierov na železničnej stanici v Miláne, 9. marec 2020

21:38 V Číne sa z približne 80-tisíc nakazených koronavírusom zotavilo už viac než 70 percent pacientov a medzičasom ich poprepúšťali z nemocníc. V pondelok to oznámila Svetová zdravotnícka organizácia.

Pacientov zvyčajne prepúšťajú po tom, čo majú dvakrát negatívne výsledky testov v priebehu 24 hodín, to znamená, že už nie sú nositeľmi vírusu.

21:28 Prvú obeť koronavírusu oznámila v pondelok Kanada. Stala sa tak už dvadsiatou druhou krajinou, kde si toto ochorenie vyžiadalo najmenej jednu obeť. Ochoreniu v pondelok podľahol obyvateľ domova dôchodcov na severnom predmestí Vancouveru.

Predstavitelia štátu Britská Kolumbia už cez víkend informovali, že koronavírusom sú infikovaní dvaja obyvatelia domova dôchodcov na predmestí North Vancouver, už predtým sa nákaza zistila aj u jedného pracovníka tohto zariadenia. V Britskej Kolumbii je potvrdená nákaza u 32 ľudí, v celej Kanade je podľa aktuálnych údajov infikovaných 71 osôb.

21:05 Koronavírus si v Európe vyžiadal už viac ako 500 obetí. Vyplýva to z najnovšej bilancie zverejnenej agentúrou AFP v pondelok podvečer, podľa ktorej Taliansko ako stále najviac zasiahnutá krajina v Európe zaznamenalo ďalší nárast úmrtí.

Okrem Talianska zaznamenali úmrtia aj vo Francúzsku (25), Španielsku (29), Británii (5), Holandsku (3), Švajčiarsku (2) a Nemecku (2).

20:52 Na koronavírus bol pozitívne testovaný aj francúzsky minister kultúry Franck Riester. Podľa agentúry AFP to oznámilo v pondelok jeho tlačové oddelenie, ktoré dodalo, že sa „má dobre“.

Podľa televízie BFM sú koronavírusom nakazení aj štyria poslanci a dvaja členovia personálu francúzskeho Národného zhromaždenia. Jeden z nakazených poslancov, Jean-Luc Reitzer, je stále hospitalizovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti. Ostatní nakazení sú izolovaní.

Foto: SITA/AP, Jean-Francois Badias
Koronavírus / Francúzsko / Prevencia /

20:47 Konferencia biskupov Slovenska (KBS) si počká na vyjadrenie hlavného hygienika SR Jána Mikasa v súvislosti s obmedzením konania bohoslužieb pre šírenie koronavírusu. Uviedol to hovorca KBS Martin Kramara. K zrušeniu konaní svätých omší ešte nepristúpili.

20:42 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v pondelok prostredníctvom videokonferencie rokoval s lídrami piatich krajín EÚ a Izraela, informovala internetová stránka komerčnej televízie ATV.

Rokovanie inicioval izraelský premiér Benjamin Netanjahu a zúčastnili sa na ňom aj predstavitelia Talianska, Chorvátska, Bulharska, Rumunska, Rakúska a Cypru.

Politici podľa televízie vyhodnotili aktuálnu situáciu šírenia nákazy koronavírusom a dohodli sa na zosúladení medzinárodných krokov v ochrane proti šíreniu infekcie.

20:26 Írska vláda zrušila v pondelok pre obavy zo šírenia koronavírusu oslavy Dňa svätého Patrika. Potvrdil to v Dubline írsky premiér Leo Varadkar, píše agentúra DPA.

Írsko eviduje 21 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Varadkar však uviedol, že sa ľahko mohlo infikovať 50 až 60 percent obyvateľstva.

Minister zdravotníctva Simon Harris v pondelok povedal, že epidémia koronavírusu v krajine bude „veľmi vážna“. Dodal, že existuje mierne až vysoké riziko, že vznikne podobná situácia, ako je v iných európskych krajinách.

Foto: SITA/AP, Ariel Schalit
Koronavírus

19:58 Fakulta nemocnica v Trenčíne bude od utorka (10. 3.) poskytovať iba neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Informovala o tom nemocnica na svojom webovom sídle.

„S účinnosťou od 10. marca až do odvolania, z dôvodu zvýšeného počtu akútnych respiračných ochorení a možnosti nákazy koronavírusom, Fakultná nemocnica Trenčín ruší plánované operácie, plánované ambulantné zákroky a kontrolné vyšetrenia,“ informuje nemocnica.

19:54 Krízový štáb mesta Martin na svojom mimoriadnom zasadnutí prijal ďalšie opatrenia.„Na­riaďujeme dočasne prerušiť vyučovanie v materských a základných školách, vrátane voľnočasových krúžkov pre školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, a zároveň odporúčame rovnako postupovať aj v prípade súkromných a cirkevných zriaďovateľov,“ informovala Zuzana Kalmanová, hovorkyňa mesta Martin.

Mesto tiež vydalo zákaz konania akýchkoľvek zhromaždení s počtom účastníkov väčším ako 10, ako aj konanie športových, kultúrnych a spoločenských podujatí platí zákaz návštev v zariadeniach pre seniorov, denných centrách a denných stacionároch, neodporúča sa používanie verejných a hromadných dopravných prostriedkov. Mesto tiež nariadilo dočasne uzatvoriť mestskú plaváreň a odporučilo rovnako postupovať aj u ostatných plavární na území mesta.

19:17 Hrozba vypuknutia pandémie v súvislosti so šírením koronavírusu na celom svete je „veľmi reálna“. Vyhlásil to v pondelok na mediálnom brífingu v Ženeve šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus s tým, že vírus je stále pod kontrolou, informovala agentúra AFP.

Zdôraznil, že by išlo o prvú pandémiu v dejinách, ktorá sa dá kontrolovať. „Nie sme vydaní vírusu na milosť,“ povedal.

Foto: SITA/AP, Ng Han Guan
Koronavírus

19:07 Taliansko za posledných 24 hodín zaregistrovalo 97 nových úmrtí na koronavírus nového typu. Počet obetí nákazy tak v Taliansku stúpol na 463, informovala v pondelok agentúra APA. Väčšina obetí je vo veku nad 70 rokov, na jednotkách intenzívnej starostlivosti je aktuálne 733 pacientov. Z ochorenia sa vyliečilo 724 pacientov.

18:59 Akadémia umení (AU) v Banskej Bystrici od pondelka až do 22. marca v súvislosti so šírením koronavírusu prerušila prezenčnú formu vzdelávania. Informovala Danica Šimková z AU s tým, že vzdelávací proces na všetkých troch stupňoch a formách štúdia sa bude v uvedenom období uskutočňovať inými vhodnými metódami podľa pokynov dekanov fakúlt. Umelecko-pedagogická činnosť sa bude realizovať formou tzv. home office.

18:53 Taliansko z dôvodu šírenia nového koronavírusu zatvára všetky lyžiarske strediská v krajine. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

18:32 V Maďarsku vzali do karantény 16 zdravotníckych pracovníkov pre podozrenie z nákazy koronavírusom. Doposiaľ sa ani u jedného z nich prítomnosť vírusu nepotvrdila. Zdravotníkov umiestnili v Juhopeštianskej nemocnici Centrum, kde ich pozorujú.

17:33 Nemecko oznámilo v pondelok v súvislosti s koronavírusom dve úmrtia na svojom území. Oba prípady boli zaznamenané v najviac zasiahnutej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko.

17:23 Cyprus v pondelok potvrdil prvé dva prípady nového koronavírusu. Podľa agentúry AFP sa tak tento vírus rozšíril už do všetkých členských krajín EÚ.

16:39 Počet prípadov nákazy novým koronavírusom sa v Británii za uplynulých 24 hodín zvýšil o 46 a v pondelok tak stúpol na 319. Oznámilo to britské ministerstvo zdravotníctva, informujú agentúra Reuters a spravodajská stanica Sky News. V Británii vírusu doteraz podľahli tri osoby.

Foto: SITA/AP, Tatan Syuflana
Koronavírus

16:20 Aj horehronská metropola Brezno pre obavy z možného šírenia sa nového koronavírusu preventívne od 10. marca ruší všetky verejné kultúrne a športové podujatia organizované alebo spoluorganizované mestom. Informoval o tom v pondelok popoludní magistrát na svojej webovej stránke.

„Na čas minimálne jedného týždňa mesto zatvára krytú plaváreň, ruší verejné korčuľovanie a vstupy do sauny na zimnom štadióne. Zatvára mestskú knižnicu, Denné centrum Prameň a centrum voľného času až do odvolania. Ruší filmové a divadelné predstavenia v dome kultúry a synagóge,“ uvádza vedenie Brezna s tým, že o ďalšom postupe bude občanov informovať.

16:15 Vládni politici budú musieť zaviesť významné a cielené opatrenia v rámci boja proti ekonomickým dôsledkom rýchlo sa šíriaceho nového koronavírusu. Uviedla to v pondelok hlavná ekonómka Medzinárodného menového fondu Gita Gopinathová.

V príspevku uverejnenom na webe MMF napísala, že jej hlavné odporúčania zahŕňajú uvoľnenie hotovosti priamo pre domácnosti a firmy. Široké zníženie úrokových sadzieb môže vzbudiť dôveru, ale bude fungovať až vtedy, keď sa obchodné podmienky normalizujú, upozornila.

16:05 Poľsko sa rozhodlo, že zavedie sanitárne kontroly na hraniciach s Nemeckom a Českom v súvislosti so šíriacou sa epidémiou nového koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom v pondelok agentúra PAP s odvolaním sa na oznámenie poľského premiéra Mateusza Morawieckieho.

Kontroly sa podľa neho budú vykonávať na štyroch poľsko-nemeckých hraničných priechodoch a na jednom hraničnom priechode s Českou republikou. Okrem hraničných kontrol sa v nadchádzajúcich dňoch budú vykonávať kontroly vo vlakoch a v prístavoch, uviedol premiér.

Video: Hospitalizovaný 86-ročný pacient v Nemocnici Šaca pochádza z obce Veľká Ida pri Košiciach. V dedine sa pripravujú na možnú karanténu, ak by sa potvrdilo, že ochorel na koronavírus.

Video

15:51 Lídri Európskej únie (EÚ) pripravujú telekonferenciu o koordinovanej reakcii na epidémiu koronavírusu. Uviedol to v pondelok predseda Európskej rady Charles Michel na Twitteri.

„Po konzultáciách usporiadam krátku konferenciu členských štátov o COVID-19 s cieľom skoordinovať úsilie Európskej únie (EÚ). Musíme spolupracovať, aby sme chránili zdravie našich občanov,“ napísal Michel na Twitteri. Podľa nemenovaného predstaviteľa Únie sa konferencia pravdepodobne uskutoční v utorok (10. 3.).

15:04 Materské a základné školy v Trnave budú v rámci preventívnych opatrení do piatka (13. 3.) zatvorené. Mesto zároveň ruší marcové podujatia vo svojej kompetencii v rámci eliminácie šírenia nového koronavírusu.

14:51 V Malackách a okolí sa neobjavil ďalší prípad infikovania koronavírusom, spôsobujúceho ochorenie Covid-19. Mesto to potvrdilo po pondelkovom rokovaní mestského krízového štábu.Samospráva však prijíma ďalšie preventívne opatrenia.

14:12 Irán dočasne prepustil približne 70-tisíc väzňov v snahe bojovať proti šíreniu nového koronavírusu v preplnených väzniciach. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na iránsky súdny portál Mizan Online. Šéf iránskej justície Ebráhím Raísí povedal, že „prepustenie väzňov bude pokračovať dovtedy, kým to nevytvára v spoločnosti neistotu“.

Zdravotná pracovníčka v ochrannom odeve v... Foto: SITA/AP, Mohammad Ghadamali
Zdravotná pracovníčka / Zdravotná sestrička / Irán / Teherán / Ochranný odev / Koronavírus / Zdravotná pracovníčka v ochrannom odeve v jednej z nemocníc v iránskom hlavnom meste Teherán. 8. marec 2020

13:45 Na zasadnutí ústredného krízového štábu v súvislosti s koronavírusom na Slovensku je aj líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý je poverený zostavením novej vlády. Dosluhujúci premiér Peter Pellegrini o pozvaní Matoviča informoval krátko popoludní.

13:43 Žilinská župa v súvislosti s koronavírusom zatiaľ školy nezatvára. O ich preventívnych opatreniach si prečítajte tu.

13:41 Mesto Ružomberok s okamžitou platnosťou zakazuje organizovanie kultúrno-spoločenských udalostí na jeho území vrátane premietania filmov, koncertov či besied. Dôvodom je ochrana obyvateľov mesta v súvislosti s možnou hrozbou nákazy novým koronavírusom. Po zasadnutí krízového štábu mesta o tom v pondelok informoval hovorca ružomberského primátora Viktor Mydlo.

13:33 Predstavitelia Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) vyzývajú kompetentné orgány, aby zabezpečili bezproblémovú dostupnosť ochranných a dezinfekčných prostriedkov. V rámci svojich kompetencií majú urobiť regulačný zásah v záujme bezpečnosti zdravotníckych pracovníkov verejných lekární, ale aj bezpečnosti pacientov v priestoroch lekární.

Poukazujú na badateľnú nedostupnosť ochranných rúšok, respirátorov a dezinfekčných prostriedkov v uplynulom mesiaci. Podľa SLeK sa následne dramaticky niekoľkonásobne zvýšili ich ceny. „Pokiaľ štát prísne reguluje ceny liekov či ceny zdravotníckych výkonov, musí byť schopný regulovať aj ceny všetkých prostriedkov, ktoré sú nevyhnutné pre kvalitné a správne poskytovanie zdravotnej starostlivosti v kritických situáciách,“ tvrdí prezident SLeK Ondrej Sukeľ.

13:30 Počet potvrdených prípadov nakazenia koronavírusom SARS-CoV-2 v Maďarsku stúpol na deväť, informovala v pondelok vládna informačná internetová stránka Koronavirus.gov.hu.

Novými infikovanými pacientmi sú iránsky študent budapeštianskej Semmelweisovej univerzity a 74-ročná manželka Maďara, ktorý okrem ochorenia COVID-19 spôsobeného koronavírusom trpí aj onkologickou chorobou.

13:05 Slovenské národné divadlo ruší všetky predstavenia. Jeho kostymérka mala pozitívny test na koronavírus. Viac sa dočítate tu.

12:04 Koronavírus môže zasiahnuť aj do organizácie písomných maturít v Bratislavskom kraji. V súvislosti s termínom skúšok, ktoré sa majú začať budúci týždeň, to nevylúčil predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba. Zároveň zdôraznil, že zatiaľ sa žiadne opatrenia v tomto smere nerealizujú.

Prázdne regále na papierové vreckovky v jednom... Foto: SITA/AP, Vincent Yu
Koronavírus Prázdne regále na papierové vreckovky v jednom zo supermarketov v Hong Kongu

11:29 Albánske ministerstvo zdravotníctva v pondelok oznámilo, že zaznamenalo prvé dva potvrdené prípady nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Ide o otca a syna, ktorí sa vrátili z talianskeho mesta Florencia.

11:14 Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) po dnešnom zasadnutí krízového štábu prijal opatrenia smerujúce ku spomaleniu šírenia koronavírusu. Krízový štáb odsúhlasil uzatvorenie všetkých kultúrnych inštitúcií vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti od dnešného dňa až do odvolania. Ide o knižnice, múzeá, galérie, divadlá, osvetové strediská a podobne.

11.02 Japonský politik Hirojuki Morota sa ospravedlnil v pondelok za to, že predajom rúšok na internetovej dražbe zarobil v prepočte 74 570 eur, zatiaľ čo táto ázijská krajina v období šírenia nového koronavírusu rieši nedostatok týchto tvárových masiek.

10.56 Výsledky testov na nový koronavírus boli u dvoch Sloveniek, ktoré boli na pozorovaní v nemocnici na Bali, negatívne. Informoval riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Tomaga.

10:59 Trnavský samosprávny kraj zatvára od utorka 10. marca do konca týždňa všetky stredné školy vo svojej pôsobnosti, do konca týždňa ruší predstavenia v Divadle Jána Palárika v Trnave a hromadné podujatia v ďalších kultúrnych inštitúciách.

10:47 Základné, umelecké i materské školy v Bratislave ostanú od utorka (10. 3.) do konca týždňa zatvorené. O preventívnom opatrení v dôsledku rizika prenosu nového koronavírusu to po stretnutí so starostami mestských častí hlavného mesta SR uviedol primátor Bratislavy Matúš Vallo.

10:37 Prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 je už v Nemecku viac ako 1000. Informovala o tom tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na Inštitút Roberta Kocha.V najväčšej európskej ekonomike hlásia v súčasnosti 1112 potvrdených prípadov nákazy. Najviac prípadov (484) hlási naďalej spolková krajina Severné Porýnie-Vestfálsko.

9:59 V Bratislave sú ďalšie dva potvrdené prípady koronavírusu. „Bohužiaľ, dnes ráno som dostal informáciu, že u jednej z učiteliek v materskej škole Palkovičova bol testom potvrdený koronavírus,“ oznámil starosta Ružinova Martin Chren. Primátor Bratislavy Vallo informoval aj o siedmom prípade u vodičky električky.

9:37 Filipínsky prezident Rodrigo Duterte vyhlásil stav ohrozenia verejného zdravia. Stalo sa tak po tom, ako v krajine zaznamenali desať prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV2.

8:59 Dve stredné školy uzavreli v pondelok v austrálskom Sydney po tom, ako troch študentov testovali pozitívne na koronavírus. Počet prípadov nakazenia týmto koronavírusom sa tak zvýšil na viac ako 80. Doteraz zomreli traja ľudia.

8:05 Portugalský prezident v súvislosti s koronavírusom zrušil všetky verejné aktivity a zostáva v domácej karanténe. Jeho kancelária o tom informovala s tým, že 71-ročný politik nedávno prijal skupinu študentov zo školy, ktorú následne zatvorili, keďže jednému zo študentov diagnostikovali respiračné ochorenie COVID-19 spôsobené koronavírusom.

7:53 Albánsko dnes ohlásilo prvé dva prípady nákazy koronavírusom. Ide o otca so synom, ktorí sa do krajiny Balkánu vrátili z Talianska. Muži vo veku 54 a 28 rokov sa podľa albánskych médií vrátili do krajiny z niekoľkodňového pobytu vo Florencii. Po príchode sa u nich objavili zdravotné komplikácie, kvôli ktorým vyhľadali lekársku starostlivosť. Testy následne preukázali, že sa dvojica nakazila ochorením COVID-19. Stav oboch nakazených je stabilizovaný.

7:30 Počet ľudí nakazených v Česku sa zvýšil na 32 po tom, ako laboratória potvrdili ďalších šesť prípadov nákazy. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz s odvolaním sa na českého ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha. V karanténe je zatiaľ 1 100 ľudí.

7:10 Približne 60 cudzincov vrátane diplomatov, ktorí strávili niekoľko týždňov v karanténe v Severnej Kórei, bolo v pondelok letecky prevezených do ruského mesta Vladivostok. Severná Kórea držala 380 cudzincov viac než mesiac v karanténe v obavách z toho, že by sa v krajine mohol rozšíriť koronavírus. KĽDR zatiaľ na svojom území nepotvrdila ani jeden prípad nákazy.

6:15 V nemocnici Košice-Šaca leží na jednotke ARO muž (86) s vážnymi respiračnými problémami v kritickom stave. Bol v kontakte s človekom, ktorý sa v Benátkach zúčastnil karnevalu. Informoval o tom portál noviny.sk.

5:40 Počet nakazených vírusom v Rakúsku dosiahol počas víkendu 99, v Nemecku je ich viac ako 900. V Česku sa počet zvýšil na 32.

5:00 Čína oznámila 40 nových prípadov nákazy koronavírusu SARS-CoV-2 a 22 úmrtí. Celkový počet úmrtí v Číne sa tým zvýšil na 3119 a 80 635 ľudí je nakazených. Počty nových úmrtí a prípadov nákazy v Číne postupne klesajú už niekoľko týždňov.

Južná Kórea v pondelok oznámila 248 nových prípadov nákazy a celkový počet nakazených osôb v krajine sa zvýšil na 7382. Nákaze v krajine podľahlo už 51 ľudí. Išlo prevažne o občanov v staršom veku, ktorí mali i ďalšie zdravotné problémy, uviedlo Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC).


Od nedele je v karanténe sever Talianska, úrady izolovali región Lombardsko a 14 provincií v regiónoch Emilia-Romagna, Piemont a Veneto (Benátsko). Toto bezprecedentné opatrenie vyvolal rastúci počet nakazených koronavírusom v Taliansku, ktorý v nedeľu večer stúpol na 7375. Počet mŕtvych bol 366.

Karanténa, ktorá obmedzuje, ale úplne nezakazuje pohyb ľudí, sa dotkne približne 16 miliónov obyvateľov, čo je štvrtina talianskej poulácie. Ľudia sa učia, ako s novými opatreniami žiť, povedala pre Pravdu talianska novinárka denníka Corriere della Sera Maria Serena Nataleová.

Padnuté ochranné rúško pred rímskym Koloseom Foto: SITA/AP, Alfredo Falcone
Koloseum / Koronavírus / Rúško / Padnuté ochranné rúško pred rímskym Koloseom

V štyroch talianskych väzniciach vypukli v nedeľu vzbury proti novým opatreniam, ktoré majú zamedziť šíreniu vírusu. Úrady trestancom zakázali rodinné návštevy. Jeden väzeň zo zariadenia v severotalianskej Modene zomrel, informovali talianske médiá. Jeho smrť je teraz predmetom vyšetrovania.

Počet prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 vo svete vzrástol počas víkendu na 109 032, keď bolo od soboty popoludnia zaznamenaných 4129 nových prípadov a 236 nových úmrtí. Počet obetí vírusu, ktorý vyčíňa už v 99 krajinách sveta, sa tak celosvetovo zvýšil na 3595.

© Autorské práva vyhradené

256 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus