Pri americkom nálete zahynul veliteľ somálskeho hnutia Šabáb

Pri nálete amerického letectva zahynul jeden z veliteľov somálskeho islamského hnutia Šabáb. Informovala o tom agentúra AFP. Bašír Muhammad Mahamud stál podľa armádnych veliteľov za januárovým útokom na vojenskú základňu v Keni, pri ktorom zahynuli traja Američania.

09.03.2020 08:45
debata (4)

„Letecký útok, ktorý teroristu zabil, bol vykonaný 22. februára,“ potvrdil hovorca veliteľstva amerických síl v Afrike (AFRICOM) Christopher Karns nedeľňajšie správy somálskych médií o smrti veliteľa Šabábu.

„Bašír Muhammad Mahamud bol prvoradým operatívnym veliteľom (…) a dôležitým členom Šabáu po viac ako desaťročia,“ dodal Karns. Podľa neho sa zabitý podieľal na plánovaní a riadení útokov na keňskom území, vrátane toho januárového na základňu Manda Air Field, pri ktorom zomreli traja Američania.

Nie je jasné, prečo bolo zabitie Mahamuda oznámené až teraz. Podľa stanice BBC sa minulý mesiac v somálskych médiách objavili nepotvrdené správy, že hnutie Šabáb opustil kvôli nezhodám s ďalšími veliteľmi.

Šabáb je považovaný za odnož teroristickej siete al-Káida. Hnutie usiluje o zvrhnutie prozápadnej somálskej vlády a chce zaviesť v krajine islamské právo šaría.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #terorista #Somálsko #Šabáb #al-Káida