Dve tváre MDŽ: Protest žien v Mexiku, rozohnaný pochod v Istanbule

Ženy v Mexiku protestovali proti narastajúcemu počtu vrážd žien v tejto krajine. Informovala o tom agentúra DPA.

09.03.2020 09:18 , aktualizované: 10:49
debata (3)

V uliciach mesta bolo rozmiestnených viac ako 2700 príslušníčok poriadkovej polície s cieľom udržať protestný pochod pod kontrolou.

Protesty proti násiliu na základe pohlavia sa v posledných rokoch v Mexiku zintenzívnili a sprevádzalo ich násilie z dôvodu nárastu násilných prejavov voči ženám a dievčatám a nečinnosti vlády. V priemere je v Mexiku každý deň zavraždených desať žien.

„Ženy sú dnes hlavnými predstaviteľkami zmeny spoločnosti s cieľom vyhubiť násilie, odstrániť sexizmus a zaručiť práva a rovnosť pre ženy a dievčatá,“ napísala na Twitteri primátorka mexickej metropoly Claudia Sheinbaumová.

Protesty sa konali aj v ďalších mestách v Mexiku. Ženy v krajine plánujú na pondelok celonárodný štrajk, počas ktorého majú milióny žien a dievčat zostať doma namiesto toho, aby išli do práce alebo do školy.

Polícia v Istanbule rozohnala pochod žien

Polícia v tureckom Istanbule použila v nedeľu slzotvorný plyn, aby zabránila stovkám žien pochodovať známou centrálnou ulicou mesta na Medzinárodný deň žien (MDŽ), keďže úrady už druhý rok po sebe pochod zakázali.

Poriadková polícia sa snažila rozhnať davy na populárnom námestí Taksim, nachádzajúcom sa v blízkosti známej obchodnej triedy Istiklal, ktorou chceli ženy pochodovať, uviedol spravodajca tlačovej agentúry AFP.

Na námestí boli rozmiestnené vo veľkom počte poriadkové sily a demonštrantky preto narazili na stenu policajtov. Situácia bola pokojná, kým sa ženy nepokúsili vojsť na ulicu – vtedy policajti zasiahli. Pochodujúce ženy skandovali feministické heslá a niektoré niesli pútače s nápismi „Trans ženy sú ženy“, „Zneužívanie nemožno odpustiť ani ospravedlniť“ a „Nech žije zápas feministiek“.

Vlaňajší pochod bol tiež zakázaný a polícia použila na spomínanej ulici Istiklal slzotvorný plyn proti tisícom žien, aj napriek pokojnej demonštrácii v roku 2018. Úrad guvernéra Istanbulu v nedeľu už skôr oznámil, že všetky cesty vedúce na námestie Taksim a ulicu Istiklal budú uzatvorené.

Práva žien sú po mimoriadne medializovaných vraždách často témou správ a kritici obviňujú islamisticky orientovanú vládu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana z toho, že neberú násilie proti ženám dostatočne vážne. Jednou vraždou, ktorá mala obzvlášť veľký ohlas, bola vražda 38-ročnej Turkyne Emine Bulutovej, ktorú zabil jej bývalý manžel v auguste 2019. Zavraždil ju pred jej desaťročnou dcérou.

V roku 2019 zavraždili v Turecku 474 žien v súvislosti s ich pohlavím, uviedla organizácia na ochranu ich práv „Zastavíme zabíjanie žien“ – pre porovnanie, v roku 2018 bolo zavraždených 440 žien a v roku 2012 ich bolo 210.

Demonštrácie za práva žien v Čile sprevádzalo násilie

Desaťtisíce ľudí demonštrovali v nedeľu v Čile za ženské práva pri príležitosti Medzinárodného dňa žien (MDŽ). Ženy v uliciach poukazovali na najnovšie vraždy spájané s pohlavím a požadovali posilnenie svojich práv v novej ústave, informovala tlačová agentúra DPA.

V hlavnom meste Santiago sa podľa údajov polície zhromaždilo približne 150.000 ľudí, ďalších 40.000 účastníkov hlásili z iných častí krajiny, uviedla agentúra Reuters. Organizátori zhromaždení však tvrdili, že účasť bola oveľa vyššia.

Mnohé z demonštrujúcich žien niesli transparenty požadujúce sprístupnenie interrupcií a zastavenie násilia voči ženám. Zhromaždenie v Santiagu prerástlo do násilia, keď sa demonštranti dostali do potýčok s políciou blízko vládnych úradov. Výsledkom bolo 19 zranených policajtov a 16 osôb zatknutých pre výtržnosti. V celom Čile nasadili v súvislosti s týmito demonštráciami 1700 policajtov.

Na mnohých miestach predviedli ženy scénku „Znásilňovač na tvojej ceste“, vytvorenú čilskou feministickou skupinou Las Tesis, ktorá sa podľa DPA stala v posledných mesiacoch „globálnou hymnou feministiek“.

Čile bolo od októbra dejiskom širších protestov proti sociálnej nerovnosti, ktoré mali na svojom vrchole viac než miliónovú účasť. Na pondelok je v Čile naplánovaný „feministický generálny štrajk“.

Demonštrácie pri príležitosti MDŽ sa konali aj v iných latinskoamerických krajinách vrátane Mexika, kde ženy ohlásili na pondelok takisto celonárodný štrajk.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #Turecko #ženy #Čile #MDŽ