V Taliansku podľahlo koronavírusu za posledný deň 168 ľudí

Epidémia koronavírusu si vo svete vyžiadala už viac než 4 000 mŕtvych a vo vyše 100 krajinách sa infikovalo viac ako 117-tisíc osôb, z toho zhruba polovica sa z choroby zotavila. K výnimočnému kroku pristúpila talianska vláda, ktorá kvôli šíreniu koronavírusu nariadila karanténu v celej krajine. V Taliansku za posledných 24 hodín podľahlo vírusu 168 ľudí. V Číne, odkiaľ sa nákaza začala koncom minulého roka šíriť do celého sveta, sa situácia už pomaly zlepšuje. Slovensko po potvrdení prvých prípadov tohto ochorenia zakázalo verejné podujatia. Dianie sme sledovali online.

10.03.2020 04:00 , aktualizované: 23:52
debata (227)

23:51 Turecko v utorok večer potvrdilo prvý prípad nákazy koronavírusom. Ide o tureckého občana, ktorý sa nedávno vrátil z Európy, informovala turecká tlačová agentúra Anadolu.

Podľa tureckého ministra zdravotníctva Fahrettina Kocu sa nakazený muž nachádza v karanténe a jeho stav je stabilizovaný. „Pacientov celkový stav je dobrý. Všetci jeho rodinní príslušníci i osoby, ktoré s ním prišli do kontaktu, sú monitorované,“ uviedol minister zdravotníctva na tlačovej konferencii, ktorá sa konala v Ankare v stredu po polnoci miestneho času.

22:30 Bernie Sanders (78), ktorý sa uchádza o nomináciu Demokratickej strany v nadchádzajúcich prezidentských voľbách, zrušil v utorok predvolebný míting v meste Cleveland v štáte Ohio. Podľa agentúry AFP ide o prvé veľké predvolebné podujatie, ktoré v USA zrušili v obave pred šírením koronavírusu.

K podobnému kroku následne pristúpil aj volebný tím ďalšieho demokratického kandidáta Joea Bidena (77).

22:15 Nemecká kancelárka Angela Merkelová predpokladá, že v Nemecku sa môžu koronavírusom nakaziť až dve tretiny obyvateľstva. Informovala o tom v utorok agentúra DPA s odvolaním sa na účastníkov zasadnutia frakcie strán Únie (CDU/CSU).

„Infikovať by sa mohlo 60–70 percent ľudí,“ povedala Merkelová na utorňajšom zasadnutí frakcie v priestoroch Spolkového snemu.

22:08 Guvernér štátu New York Andrew Cuomo vyhlásil v utorok časť mesta New Rochelle za „zónu kontaminovanú“ koronavírusom. Zóna má polomer 1,6 kilometra, píše portál spravodajskej televízie BBC. Príslušníci národnej gardy teraz budú čistiť školy a ľuďom v karanténe distribuovať potraviny.

V štáte New York je aktuálne 173 prípadov nákazy koronavírusom, pričom 108 z nich je v New Rochelle. V meste New York, ktoré leží približne 40 kilometrov južne od New Rochelle, potvrdili medzi ôsmimi miliónmi ľudí 36 prípadov nákazy. Guvernér dosiaľ nenariadil zákaz cestovania.

21:50 Pravoslávna cirkev bude na Slovensku naďalej vykonávať bohoslužby „vrátane bozkávania ikon a prijímania z jedného kalicha“. Svojim veriacim pripomína cirkev nevyhnutnosť rovnocenného zabezpečovania svojich duchovných a materiálnych potrieb. Informoval o tom tajomník tlačového odboru Úradu metropolitnej rady Pravoslávnej cirkvi na Slovensku Peter Soroka.

Podľa Soroku je prijímanie obojakým spôsobom bezpečné a nevidia dôvod ho nateraz meniť. Veriaci budú mať tak k dispozícii pravoslávne chrámy aj počas opatrení v súvislosti s koronavírusom.

21:37 Rímska radnica z preventívnych dôvodov uzavrela pre verejnosť prístup k Fontáne di Trevi. Ide o súčasť opatrení v boji proti koronavírusu, informovala v utorok agentúra ANSA. V Ríme, rovnako ako v celom Taliansku, sú zatvorené všetky múzeá, divadlá a kiná. Vo Vatikáne uzavreli Baziliku sv. Petra i rovnomenné námestie.

Foto: SITA/AP, Claudio Furlan
Koronavírus / Taliansko /

20:56 Európska únia v rámci boja s koronavírusom vytvorí investičný fond v hodnote 25 miliárd eur s cieľom zmierniť dlhodobý ekonomický dopad súčasnej epidémie. Dnes sa na tom pri telekonferencii zhodli šéfovia krajín a vlád Európskej únie.

Zároveň sa lídri 27 členských štátov EÚ dohodli na koordinácii postupov v boji proti koronavírusu.

20:50 Životy najmenej 11 väzňov si vyžiadali vzbury v talianskych väzniciach, namierené proti opatreniam v súvislosti so šírením nového koronavírusu. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Nepokoje sa začali v nedeľu, keď väzni zakladali požiare, brali rukojemníkov a vyskytli sa aj úteky trestancov. Talianske ministerstvo spravodlivosti oznámilo, že nepokoje zasiahli viac ako 20 väzníc.

Osem väzňov prišlo o život vo väznici v meste Modena na severe Talianska a troch mŕtvych našli vo väznici v meste Rieti ležiacom približne 80 kilometrov severovýchodne od Ríma. Predpokladá sa, že väčšinu úmrtí spôsobilo predávkovanie liekmi, ktoré väzni ukradli vo väzenských zdravotníckych zariadeniach. Z väznice v meste Foggia je navyše na úteku 22 väzňov.

20:23 Prezident Spojených štátov Donald Trump dnes vyzval Američanov, aby kvôli koronavírusu zachovali pokoj, pretože infekcia podľa neho nakoniec „odíde“. Informovala o tom agentúra Reuters.

Denník The New York Times (NYT) k dnešnému dňu zaevidoval v USA 794 prípadov nákazy, ktorej podľahlo 27 ľudí. Prepočet sa líši od oficiálnej bilancie amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), ktoré eviduje 647 prípadov a 25 úmrtí.

„Koronavírus odíde,“ vyhlásil Trump po rokovaní s republikánskymi zákonodarcami, s ktorými v Kongrese rokoval o postupe proti nákaze. Novinárom prezident povedal, že testy doteraz neabsolvoval a že sa cíti výborne.

19:56 Španielska vláda v utorok v rámci opatrení proti šíreniu koronavírusu do 25. marca zakázala priame lety z Talianska do Španielska a parlament na týždeň prerušil svoju činnosť. Informovali o tom agentúra DPA a denník El País.

Počet prípadov ochorenia Covid-19 v utorok dosiahol viac ako 1600, z toho 782 zaznamenali v metropolitnej oblasti Madridu. Koronavírus si v Španielsku vyžiadal doteraz 35 obetí na životoch.

Prázdné kreslá v dolnej komore španielskeho... Foto: SITA/AP, Bernat Armangue
Španielsko / koronavírus / parlament / Madrid / Prázdné kreslá v dolnej komore španielskeho parlamentu 10. marca 2020 v Madride.

19:19 Pre kontakt s osobou, ktorá bola pozitívne testovaná na koronavírus SARS-CoV-2, je od utorka v domácej izolácii personálny šéf Elyzejského paláca Patrick Strzoda.

Informoval o tom portál France Info, ktorý dodal, že Strzoda je „v dobrej forme“ a nemá žiadne príznaky choroby Covid-19, ktorý koronavírus spôsobuje. Testom na SARS-CoV-2 by sa mal Strzoda podrobiť v utorok alebo v stredu. S prezidentom Emmanuelom Macronom bol naposledy v kontakte minulú nedeľu 8. marca.

19:10 Počet ľudí infikovaných koronavírusom sa v ČR v utorok večer zvýšil na 58. Aktuálne údaje uviedol vo vysielaní Rádiožurnálu český minister zdravotníctva Adam Vojtěch.

Ide o doteraz najvyšší nárast prípadov za jeden deň (18), napísal spravodajský portál Novinky.cz s tým, že ešte v utorok dopoludnia bolo evidovaných 40 prípadov.

U všetkých infikovaných má ochorenie Covid-19 zatiaľ mierny priebeh a nikto z nich nie je v ohrození života, poznamenal Vojtěch.

19:08 Aj nasledujúce plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu (EP), ktoré sa pôvodne malo konať v Štrasburgu od 30. marca do 2. apríla, sa uskutoční v Bruseli a bude skrátené na dva pracovné dni. Dôvodom je epidémia koronavírusu, uviedla v utorok podpredsedníčka EP Katarina Barleyová.

19:00 Počet úradmi potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Slovinsku stúpol v utorok na 31. S odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva o tom informovala agentúra STA. Slovinská vláda zároveň oznámila, že uzatvorí hranice s Talianskom.

V krajine podľa ministerstva zdravotníctva podrobili testom takmer 1500 ľudí. Nové prípady v Slovinsku majú spojitosť s predchádzajúcimi nakazenými. Celkovo 17 ľudí sa infikovalo v zahraničí a 14 v rámci komunity. Najviac postihnutým je s 15 prípadmi región hlavného mesta Ľubľana.

S pribúdajúcimi prípadmi pristúpili úrady k prísnym bezpečnostným opatreniam s cieľom zabrániť ďalšiemu šíreniu vírusu. Vláda už vydala zákaz zhromaždení s účasťou viac než 100 ľudí. Výnimky platia pre nákupné strediská, svadby a pohreby. V dôsledku tohto zákazu pozastavili na nasledujúce dva týždne prezenčnú výučbu na vysokých školách.

Foto: SITA/AP, Kerstin Joensson
Koronavírus

18:30 V Taliansku podľahlo koronavírusu za posledných 24 hodín ďalších 168 ľudí. Ide o najvyšší nárast obetí v priebehu jedného dňa. Informovala o tom v utorok agentúra AFP. Ostaňte doma! je novým heslom, ktoré sa po masívnom šírení nákazy začalo v Taliansku používať.

Počet osôb nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 v Taliansku zvýšil zo 7985 na 10 149, oznámila dnes miestna civilná ochrana. V krajine evidujú celkovo 631 úmrtí v dôsledku ochorenia Covid-19. Z nákazy sa uzdravilo 1004 pacientov, čo je o 280 viac ako v pondelok.

18:28 Dolnokubínska samospráva vydala v utorok plošný zákaz organizovať hromadné športové, kultúrne a spoločenské podujatia v meste. Okrem toho do 24. marca uzatvára zimný i letný štadión a aj akvapark. Dôvodom je ochrana obyvateľov v súvislosti s možnou hrozbou nákazy novým koronavírusom. Po utorkovom zasadnutí krízového štábu mesta o tom informoval Martin Buzna z kancelárie primátora mesta.

18:22 V Maďarsku je dostatok dýchacích prístrojov, celkom 1600 kusov, avšak v súčasnosti z dôvodu šírenia nového koronavírusu prebieha zaobstarávanie ďalších. Uviedla to v utorok v Budapešti po zasadaní krízového štábu šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová.

Podľa spravodajského servera Index.hu zo záverov zasadnutia štábu vyplýva, že školy a materské školy v Maďarsku zatiaľ pre hrozbu nákazy nezatvárajú. Štáb im ale adresoval výzvu, aby zrušili pripravované oslavy štátneho sviatku 15. marca, keď si Maďari pripomínajú výročie vypuknutia protihabsburskej revolúcie z rokov 1848–49. Vláda už v nedeľu odvolala budapeštianske podujatia ústredných osláv.

17:10 Počet nových potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2 sa vo Švajčiarsku za posledných 24 hodín zvýšil o viac ako 50 percent z 312 na 476. Pribudlo tak 164 nových prípadov, informovala v utorok agentúra APA s odvolaním sa na tamojší úrad pre zdravotníctvo (BAG). Najviac postihnutou oblasťou je po meste Ženeva talianskojazyčný kantón Ticino ležiaci na juhu krajiny a hraničiaci s talianskym regiónom Lombardsko, ktorý je najviac zasiahnutou oblasťou v Európe. V Ticine je doteraz evidovaných viac ako 90 nakazených, ako aj tretí prípad úmrtia. Vírusu podľahla 80-ročná žena, ktorá už trpela aj inými ochoreniami.

16:34 Počet úmrtí na nový koronavírus SARS-CoV-2 sa v Británii zvýšil na šesť po tom, čo v pondelok večer ochoreniu COVID-19 podľahol muž v pokročilom veku, ktorý trpel aj inými zdravotnými problémami. Informovala o tom v utorok televízia Sky News s odvolaním sa na zdravotníckych predstaviteľov. Počet potvrdených prípadov koronavírusu sa v Británii za posledných 24 hodín zvýšil o 54 a stúpol tak na celkových 373.

Video: Kollár o súčasnej vláde a koronavíruse: Nas..ali ma! Má vlastnú predstavu, ako riešiť vírus. Zavrieť hranice a dať ľudí do karantény.

Video

16:20 Na pohreboch sa môžu zúčastniť od stredy (11. 3. ) do 23. marca výlučne iba blízke osoby. Informoval riaditeľ Marianum – Pohrebníctva mesta Bratislavy Boris Šramko. Opatrenie súvisí s novým koronavírusom. Pre ostatných smútočných hostí odporúča Marianum využiť možnosť zaslania kvetín a zúčastniť sa aspoň takým spôsobom na poslednej rozlúčke.

15:58 Zasadnutie ústredného krízového štábu sa presúva zo stredy (11. 3.) na štvrtok (12. 3.), dôvodom sú organizačné a časové dôvody. Pred novinármi to povedala dosluhujúca ministerka vnútra Denisa Saková (Smer). Dôvodom je, že v stredu dopoludnia zasadá vláda SR, podľa Sakovej by tak krízový štáb začínal neskôr.

Podľa ministerky sa krízový štáb stretáva dvakrát do týždňa, v prípade nutnosti, zmeny podmienok či situácie sa vedia dohodnúť na stretnutí aj operatívne. S hlavným hygienikom SR Jánom Mikasom či ministerstvom zdravotníctva a ďalšími zástupcami štábu sú v „minútovom“ kontakte.

15:55 Počas utorka neboli na území Slovenska zaznamenané nové prípady ochorenia COVID-19. Podľa hovorkyne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR je aktuálne 583 vzoriek negatívnych a sedem pozitívnych.Od utorka musia slovenskí občania vracajúci sa z Talianska, Číny, Južnej Kórey a Iránu podstúpiť 14-dňovú karanténu vrátane rodinných príslušníkov, ktorí s nimi žijú v jednej domácnosti. Každý má povinne kontaktovať svojho všeobecného lekára, ktorý mu vypíše práceneschopnosť.

Budhistickí mnísi s ochrannými rúškami v... Foto: SITA/AP, Sakchai Lalit
Koronavírus Budhistickí mnísi s ochrannými rúškami v Bangkoku, Thajsko, 10. marec 2020

15:49 V Konžskej demokratickej republike (KDR) potvrdili v utorok prvý prípad nového druhu koronavírusu, a to v hlavnom meste Kinshasa, informovala agentúra AFP. Podľa nej tamojší minister zdravotnícta Eteni Longondo uviedol, že pacientom je belgický občan, ktorý je v KDR niekoľko dní.

15:10 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok varoval, že jeho krajina je „iba na začiatku“ epidémie šírenia nákazy koronavírusom. Informovala o tom agentúra AFP. „Sme iba na začiatku tejto epidémie,“ uviedol Macron po návšteve zdravotnej služby v Paríži. Francúzov tiež naliehavo vyzval, aby nepanikárili, a ubezpečil, že úrady čeliace tejto kríze sú „zorganizované“.

14:19 Nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair ruší do 8. apríla letecké spojenie s Talianskom. K rovnakému kroku pristúpili až do odvolania aj aerolínie British Airways. Všetku leteckú dopravu s Talianskom pozastavilo aj Španielsko, oznámila v utorok vláda v Madride.

14:14 Ministerstvo vnútra SR apeluje na občanov, aby nechodili na úrady, pokiaľ to nie je naozaj nevyhnutné. Rezort totiž zaznamenal veľký nárast návštev klientskych centier, do ktorých chodia ľudia s deťmi. Verejnosti ministerstvo odporúča využiť možnosti elektronického vybavovania, prípadne, aby sa o svojich žiadostiach informovali telefonicky. Informoval o tom Tlačový odbor Ministerstva vnútra SR.

13:58 Pražský taxikár nakazený novým koronavírusom odviezol za tri dni najmenej 90 ľudí. V utorok po rokovaní s českým premiérom Andrejom Babišom a ministrami to uviedla riaditeľka pražskej hygienickej stanice Zdeňka Jágrová, ktorú citoval spravodajský server Novinky.cz.

Námestník českého ministerstva zdravotníctva Roman Prymula v utorok uviedol, že taxikár jazdil pre spoločnosť Uber a na základe toho sú „schopní ľudí, ktorých viezol, zmapovať veľmi dobre“. Počet prípadov nákazy novým koronavírusom v Česku zvýšil na 41. Novým potvrdeným prípadom je zamestnanec zahraničnej firmy v Olomouckom kraji.

13:55 Ochorenie Covid-19 sa u 86-ročného pacienta, ktorý leží v Nemocnici Košice – Šaca s vážnymi dýchacími ťažkosťami, nepotvrdilo. Nákazu koronavírusom vylúčili výsledky testov tak z Infekčnej kliniky Košice, ako aj z Referenčného centra v Bratislave. Informovala o tom hovorkyňa AGEL SK Martina Pavliková.

„Rovnako negatívne boli výsledky testu aj u jeho príbuzných, ktorí mali pozitívnu cestovateľskú anamnézu. Zamestnanci, ktorí prišli do styku s 86-ročným pacientom a preventívne boli v karanténe, sa môžu vrátiť do práce. V tejto chvíli Nemocnica Košice – Šaca pracuje v štandardnom režime, naďalej však platí zákaz návštev," uviedla Pavliková.

Foto: SITA/AP, Aaron Favila
Koronavírus

13:35 Koronavírus, ktorý spôsobuje chorobu Covid-19, sa môže prenášať na vzdialenosť až 4 a pol metra a vo vzduchu môže zotrvávať aj 30 minút. Uvádzajú to čínski vládni epidemiológovia v štúdii, o ktorej dnes informoval hongkonský denník South China Morning Post. Podľa serveru CNBC je priemerná inkubačná doba choroby COVID-19, ktorú vírus spôsobuje, päť dní. Do 12 dní sa príznaky choroby prejavia u prevažnej väčšiny (97,5 percenta) nakazených.

13:07 Ľudia zostaňte doma, nedá sa pomôcť všetkým. Varuje taliansky lekár. Lekári sa musia podľa jeho slov rozhodnúť, ktorým pacientom dať prednosť. Viac sa dočítate tu.

13:05 Slovenskí väzni vyrobili za posledných šesť dní v súvislosti s novým koronavírusom približne 7 000 ochranných rúšok na tvár. Informovala o tom hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Monika Kacvinská.

„ZVJS začal prípravu výroby rúšok na tvár vykonávať 27. februára a výroba sa začala realizovať vo vybraných ústavoch 5. marca. K dnešnému dňu bolo vyrobených približne 7 000 rúšok na tvár. Aktuálne sa uskutočňuje výroba v siedmich ústavoch, ktoré majú zriadené strediská šitia,“ priblížila hovorkyňa. Dodala, že od stredy je plánovaná produkcia približne 2 400 kusov rúšok na tvár denne.

13:01 Asociácia na ochranu práv pacientov upozorňuje ľudí, aby výber lieku na recept zbytočne neodkladali. Papierový recept aj erecept majú totiž obmedzenú platnosť. „Platnosť receptov je 24 hodín na recepty vystavené na pohotovosti, tri dni na recepty na antibiotiká a chemoterapeutiká a päť dní na recepty na lieky s obsahom omamných a psychotropných látok. Sedem dní platia štandardné recepty na väčšinu klasických liekov,“ uvádza asociácia na webovom portáli projektu Lieky s rozumom.

12:58 Pre šírenie nového typu koronavírusu Rakúsko zakáže talianskym občanom vstup do krajiny. Výnimku dostanú len tí, ktorí predložia lekárske potvrdenie o bezinfekčnosti. Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámil rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Úrady podľa neho tiež zorganizujú návrat Rakúšanov z Talianska do vlasti. Tieto osoby ale budú musieť následne do dvojtýždňovej karantény. Rakúsko má k dnešnému dňu 158 nakazených koronavírusom.

12:51 Počet úmrtí v súvislosti s nákazou novým koronavírusom vo Francúzsku stúpol z 25 na 30, oznámila dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na tamojšie úrady. Nakazených je 1 412. Je medzi nimi aj minister kultúry Franck Riester. Francúzsko je po Taliansku najviac zasiahnutou krajinou EÚ.

12:46 V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) v Košiciach doteraz vyšetrili 77 ľudí s podozrením na koronavírus, hospitalizovaných bolo 20 pacientov a pozitívny je jeden nález. Informoval o tom na stretnutí s novinármi primár kliniky infektológie a cestovnej medicíny Martin Novotný. „V tomto momente čakáme na výsledky troch pacientov a mám informáciu o príchode ďalších dvoch, ktorí majú teploty a budeme ich izolovať,“ informoval Novotný.

12:43 Srbsko v snahe zabrániť ďalšiemu šíreniu nového koronavírus v utorok dočasne zakázalo vstup na svoje územie návštevníkom prichádzajúcim z najviac zasiahnutých krajín. Dočasné uzavretie hraníc sa vzťahuje na ľudí, ktorí prišli z „Talianska, istých provincií Číny, Južnej Kórey, Iránu a Švajčiarska“, uvádza sa vo vyhlásení srbskej vlády. Kedy bude zákaz zrušený, vláda neuviedla.

12:41 Iránska vláda v utorok oznámila, že za posledných 24 hodín zaznamenala 54 nových úmrtí na ochorenie spôsobované novým druhom koronavírusu. Ide o zatiaľ najväčší takýto nárast v Iráne od začiatku šírenia nákazy pred necelými dvoma týždňami, uviedla tlačová agentúra AFP. Spolu s najnovšími prípadmi koronavírusu v Iráne podľahlo už celkove 291 ľudí. V Iráne sa nakazilo už 8 042 ľudí.

12:25 Rakúsko zakázalo vstup na svoje územie ľuďom prichádzajúcim zo susedného Talianska, ktorí nemajú osvedčenie o zdravotnom stave. Viedeň tiež do konca marca zakázala usporadúvanie akýchkoľvek vonkajších podujatí, ktorých by sa zúčastnilo viac ako 500 ľudí, ako aj vnútorných podujatí s viac ako 100 účastníkmi. Informovala o tom agentúra DPA.

12:16 V slovenských kostoloch sa dva týždne neuskutočnia bohoslužby.

12:00 Ročne je na celom svete evidovaných okolo jednej miliardy prípadov chrípky. Z tohto počtu je od 300-tisíc do 650-tisíc prípadov smrteľných. „Z hľadiska podielu smrteľných prípadov sa nový koronavírus javí byť aspoň desaťkrát nebezpečnejší ako bežná sezónna chrípka,“ uviedli vedci z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV). Viac sa dočítate tu.

11:55 Poľská vláda rozhodla, že zruší všetky hromadné podujatia s cieľom obmedziť šírenie epidémie nového koronavírusu SARS-CoV-2 v krajine. V utorok to oznámil poľský premiér Mateusz Morawiecki. V Poľsku doposiaľ ohlásili 18 prípadov nákazy, nikto z nich nezomrel.

11:49 Pápež František vyzval v utorok katolíckych kňazov, aby „nabrali odvahu“ a vyšli medzi ľudí nakazených novým koronavírusom a pomohli im. „Modlime sa k Bohu aj za našich kňazov, aby nabrali odvahu a vyšli a navštívili chorých… a pridali sa k zdravotníckemu personálu a dobrovoľníkom pri práci, ktorú robia,“ uviedol pápež počas omše vo Vatikáne.

11:35 Predseda Európskeho parlamentu David-Maria Sassoli v utorok uviedol, že po návrate z Talianska sa z preventívnych dôvodov nachádza v samoizolácii vo svojom bruselskom sídle. Dôvodom je epidémia nákazy novým typom koronavírusu, pričom Taliansko je jednou z najviac postihnutých krajín. Informovala o tom agentúra Reuters.„Parlament si aj naďalej bude plniť svoje povinnosti. Nijaký vírus nemôže stáť v ceste demokracii,“ uvádza sa v Sassoliho vyhlásení.

11:23 Na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka v Trenčíne prerušia od stredy (11. 3.) do 23. marca kontaktnú prezenčnú výučbu vo všetkých formách a stupňoch štúdia a nahradia ju inou vhodnou metódou s dôrazom na samoštúdium. Vyplýva to z príkazu rektora univerzity Jozefa Habánika, ktorý vydal v súvislosti so snahou zabrániť šíreniu nového koronavírusu a na odporúčanie Kolégia rektora TnUAD.

11:03 Rakúsko varuje svojich občanov pred cestami do susedného Talianska, ktorého vláda zaviedla pre koronavírus karanténu v celej krajine. V utorok o tom informovala tlačová agentúra DPA. „Rakúskym cestujúcim naliehavo odporúčame vrátiť sa do Rakúska,“ napísalo rakúske ministerstvo zahraničných vecí na svojej webovej stránke.

10:53 V čínskej provincii Chu-pej, epicentre nákazy novým koronavírusom, zmiernia cestovné obmedzenia s cieľom umožniť zdravým ľuďom, aby sa mohli pohybovať v rámci jej hraníc. Podľa provinčnej vlády sa prostredníctvom mobilnej aplikácie priradí obyvateľom farebný zdravotný kód a ľudia so „zeleným“ kódom v oblastiach s miernym a nízkym rizikom budú môcť cestovať v rámci provincie. V nej sú od konca januára izolované desiatky miliónov obyvateľov a v provinčnej metropole Wu-chan platia prísne obmedzenia.

Čínsky prezident Si Ťin-pching s ochranným... Foto: SITA/AP, Xie Huanchi
Koronavírus / Si Ťin-pching / Čínsky prezident Si Ťin-pching s ochranným rúškom počas videoprejavu k zdravotným pracovníkom v jednej z nemocníc v čínskej provincii Hu-Bei, 10. marca 2020.

10:38 Až 80 percent prípadov infikovaných novým koronavírusom má miernu formu ochorenia. Zdôrazňujú to vedci z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied. Zdrojom infekcie môžu byť aj infikované osoby bez príznakov ochorenia. Poukázali tiež na to, že na neživých predmetoch môže vírus pretrvávať niekoľko dní, ale dezinfekcia bežnými prostriedkami na báze peroxidu alebo alkoholu účinne odstráni vírus do jednej minúty.

10:29 Sociálna poisťovňa v súvislosti s rizikom šírenia nákazy novým koronavírusom od utorka až do odvolania zatvára menšie vysunuté pracoviská. Konkrétne ide o pracoviská Sereď, Šahy, Štúrovo, Banská Štiavnica, Žarnovica, Medzilaborce, Stropkov, Giraltovce, Moldava nad Bodvou. Z dôvodu prijatých opatrení samosprávou bolo v pondelok uzavreté aj pracovisko bratislavskej pobočky v Malackách.

10:28 Talianski lekári oslavovali jedno malé víťazstvo v boji proti koronavírusu, keďže 38-ročného muža premiestnili z jednotky intenzívnej starostlivosti na iné oddelenie. Urobili to prvýkrát odvtedy, čo mal muž 21. februára pozitívne výsledky testov a začal tým zdravotnú krízu v Taliansku ako pacient číslo jeden.

10:05 Od utorkového večera sa v Česku zastavujú všetky kultúrne, spoločenské i náboženské akcie s účasťou nad 100 osôb. Od stredy vláda tiež ruší výučbu v základných, stredných a vyšších odborných školách. Po zasadnutí Bezpečnostnej rady štátu to v utorok oznámil český premiér Andrej Babiš, informovala Česká televízia. Kabinet zatiaľ neplánuje zatvárať reštaurácie alebo nákupné centrá.

9:50 Na 20 mŕtvych stúpol v utorok počet obetí po tom, čo sa vo východočínskej provincii Fu-ťien v sobotu večer náhle zrútil hotel využívaný na karanténu osôb, ktoré prišli do styku s ľuďmi infikovanými koronavírusom. Ďalších desať ľudí zostáva po páde budovy nezvestných. Z trosiek hotela v prímorskom meste Čchüan-čou sa podarilo vyslobodiť 41 zranených, ktorých previezli do okolitých nemocníc. V hoteli bolo aktuálne na lekárske pozorovanie umiestnených dovedna 58 ľudí z oblastí Číny postihnutých epidémiou.

9:26 Malta pozastavila všetky dopravné spojenia s Talianskom. K tomuto opatreniu prichádza v čase, keď sa počet ľudí nakazených koronavírusom na tomto stredomorskom ostrove od soboty zvýšil na štyri. Maltský premiér Robert Abela uviedol, že letecké spojenie medzi Maltou a Talianskom bude okamžite prerušené a každodenná trajektová doprava medzi talianskym ostrovom Sicília a Maltou sa bude využívať len na prepravu liekov a nákladu.

8:53 Stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) zostanú zatvorené od utorka do piatka 13. marca vrátane, a nie až do 23. marca, ako sa uvádzalo v pôvodnom pondelkovom (9. 3.) príkaze predsedu TSK. Ako informoval Matej Plánek z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK, v pôvodnom príkaze došlo k preklepu. Kultúrne zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK zostanú pre zabránenie šírenia vírusu zatvorené do 23. marca.

8:29 V Česku momentálne evidujú už 40 prípadov nákazy. Dva nové oznámil v utorok ráno minister zdravotníctva Adam Vojtěch. „Národné referenčné laboratórium hlási dnes ráno dva pozitívne výsledky na koronavírus. Jedna žena ročník 1959 zo Stredočeského kraja prišla do kontaktu s nakazenou ženou v zamestnaní, ktorá bola na lyžiach v talianskej Val Gardene,“ napísal v utorok ráno minister na Twitteri. Dodal, že druhým potvrdeným je muž ročník 1966 z Ústeckého kraja, ktorý sa vrátil z talianskeho Sextenu.

8:16 Mesto Senica po zasadaní krízového štábu prijalo opatrenia súvisiace s prevenciou šírenia koronavírusu. „Situáciu v súvislosti so šírením nového koronavírusu nechceme podceniť. RÚVZ nám odporučil minimalizovanie rizík, preto sme pristúpili k zatvoreniu umeleckej školy, centra voľného času, detských jaslí a stopnutiu všetkých krúžkov na školách. Rovnako do konca týždňa bude pre verejnosť zatvorený dom kultúry, plaváreň, športová hala a zimný štadión. Od stredy (11. 3.) do piatka (13. 3.) budú v rámci preventívnych opatrení zatvorené aj všetky mestské materské a základné školy,“ informoval o prijatých opatreniach primátor mesta Martin Džačovský.

7:45 Po zasadnutí krízového štábu mesta Piešťany prijali predstavitelia mesta opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Vedúca kancelárie vedenia mesta Drahomíra Moretová informovala, že s platnosťou od 11. do 13. marca je vyhlásené riaditeľské voľno a uzavreté školy. Mesto zrušilo všetky kultúrne, športové a iné hromadné podujatia v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta s platnosťou na dobu minimálne dvoch týždňov. Takisto sa zatvorili kultúrne inštitúcie pre verejnosť s platnosťou predbežne na dobu dvoch týždňov.

7:15 Krízový štáb mesta Hlohovec prijal preventívne opatrenia na spomalenie šírenia koronavírusu. Informovala hovorkyňa mesta Zuzana Hrinková Siebenstichová. V tejto súvislosti primátor mesta Hlohovec Miroslav Kollár z pozície zriaďovateľa vyzval riaditeľky materských a základných škôl v Hlohovci, aby z preventívnych dôvodov udelili žiakom riaditeľské voľno od utorka do piatka 13. marca.

6:56 V Česku momentálne evidujú už 38 prípadov s nákazou. Posledným potvrdeným je taxikár, ktorý by podľa námestníka českého ministerstva zdravotníctva Romana Prymulu mohol byť zlomovým prípadom. Nemá totiž väzby na ľudí, ktorí sa v ostatnom čase zdržiavali na severe Talianska. „Nevieme, z akého zdroja sa nakazil. Je to človek v Prahe. Je potenciálnym rizikom pre ďalších klientov, ktorých viezol,“ upozornil Prymula. Dodal, že vystopovanie osôb, ktoré taxikár viezol je „v tejto chvíli veľmi ťažké“.

6:40 Test na koronavírus medzičasom podstúpil aj podpredseda českej vlády a minister vnútra Jan Hamáček. Otestovať sa nechal po tom, ako sa minulú stredu zúčastnil na rokovaní ministrov vnútra členských krajín EÚ. Na tejto schôdzke bol totiž prítomný aj človek, ktorý bol v kontakte s nakazenou osobou. Výskyt vírusu u Hamáčka test nepotvrdil. Hamáček sa o človeku, ktorý mohol byť nakazený a ktorého identitu odmietol zverejniť, dopočul vo štvrtok dopoludnia, v dôsledku čoho odišiel domov zo zasadnutia Poslaneckej snemovne.

6:23 Mongolsko v utorok ohlásilo prvý prípad nákazy koronavírusom a hneď na to zakázalo – po dobu nasledovných šiestich dní – komukoľvek vchádzať do a opúšťať mongolské mestá. „Hlavné mesto Ulánbátar a všetky provinčné centrá (metropoly) sú do 16. marca v karanténe, aby sa potlačilo šírenie nákazy,“ povedal na tlačovej konferencii po oznámení prvého prípadu podpredseda mongolskej vlády Ulzíšaichan Enchtuvšin. Prvým potvrdeným nakazeným v Mongolsku je zamestnanec francúzskej energetickej spoločnosti, ktorý tam priletel z Moskvy.

6:10 Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestoval v utorok do mesta Wu-chan. Ide o jeho prvú návštevu tohto mesta od vtedy, ako sa odtiaľ začala šíriť epidémia nového koronavírusu. K prezidentovej nehlásenej návšteve dochádza v čase, keď sa ukazuje, že bezprecedentné karanténne opatrenia sa vyplácajú.

5:50 Lídri Európskej únie budú rokovať o šírení koronavírusu prostredníctvom videokonferencie, skutoční sa v utorok o 17:00. Európske orgány utlmujú svoju činnosť. Prvý prípad nákazy sa objavil aj v centrále NATO v Bruseli.

4:40 Počet pozitívne testovaných ľudí v USA vyskočil už na viac ako 700, informovala CNN. Prezident Trump situáciu okolo koronavírusy vo svojich verejných vyjadreniach zľahčuje a pred niekoľkými dňami, keď mali USA len 15 prípadov nákazy, vyhlásil, že čoskoro bude bilancia na nule. Okrem stoviek nakazených však USA hlásia už aj 26 mŕtvych, väčšinou ľudí v pokročilom veku. Za uzdravených je považovaná iba hŕstka pacientov.

4:15 Taliansko je celé v karanténe, platia prísne opatrenia, ktoré obmedzujú pohyb ľudí po krajine a zakazujú verejné akcie. Taliansko je zo všetkých európskych štátov nákazou zasiahnuté najhoršie, prítomnosť čínskeho vírusu sa tu za posledné týždne potvrdila u viac ako 9000 ľudí. Infekciu neprežilo najmenej 463 pacientov, väčšinou išlo o ľudí vo veku nad 80 rokov. Najviac nakazených aj mŕtvych hlási sever krajiny, koronavírus sa už ale rozšíril do všetkých 20 talianskych regiónov.

4:10 Výskyt nového koronavírusy už potvrdili vo viac ako 100 krajinách a u viac ako 113 000 ľudí. Podľa databázy agentúry AFP je už infekcia v súčte všetkých krajín spojená s úmrtím viac ako 4000 ľudí. U väčšiny nakazených nespôsobí vírus vážne problémy a prejavuje sa iba zvýšenou teplotou alebo kašľom. Hrozbou je najmä pre seniorov a ľudí s už existujúcimi zdravotnými problémami, u ktorých môže COVID-19 viesť napríklad k zápalu pľúc.

4:00 Šírenie koronavírusu v najľudnatejšej krajine sveta Číne sa podľa oficiálnych údajov naďalej spomaľuje. Národná zdravotnícka komisia v utorok oznámila, že úrady v pevninskej Číne po nedeľných 40 evidovali za pondelok iba 19 nových prípadov nákazy. Čínska vláda zároveň ohlásila úmrtia ďalších 17 nakazených, čím celková bilancia narástla na 3136 mŕtvych. Všetky nové obete sú hlásené z veľkomesta Wu-chan v provincii Chu-pej, ktoré je hlavným ohniskom nákazy novým koronavírusom a pridruženého ochorenia označovaného ako COVID-19.

© Autorské práva vyhradené

227 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19