Ľudia zostaňte doma. Nedá sa pomôcť všetkým, varuje taliansky lekár

Anesteziológ Christian Salaroli z talianskej Lombardie izolovanej z dôvodu nákazy novým typom koronavírusu hovorí, že pre nedostatočné kapacity miestni lekári teraz opakovane stoja pred rozhodnutím, ktorým pacientom dať pri liečbe prednosť. Rozhodujú sa "podľa veku a zdravotného stavu ako cez vojnu", píše agentúra AFP.

10.03.2020 13:13
Miláno, Taliansko, koronavírus Foto: ,
Ľudia v Miláne na nedeľňajších nákupoch v supermarkete.
debata (48)

„Výrok, že sa na koronavírus neumiera, je lživý a vyvoláva vo mne horkosť,“ povedal v pondelok 48-ročný Salaroli z nemocnice pápeža Jána XXIII. v Bergame talianskemu denníku Corriere della Sera.

Lekár vysvetľuje, že nakazených koronavírusom je toľko, že sa on i jeho kolegovia musia rozhodovať, ktorým z pacientov v najkritickejšom stave môžu poskytnúť intubáciu, teda zavedenie rúrky do priedušnice.

Pacientom, u ktorých sa rozvinie vírusový zápal pľúc a majú akútnu dychovú nedostatočnosť, sa spočiatku dávajú kyslíkové masky. „To sa deje v prvej fáze, ale po niekoľkých dňoch sa musíme rozhodovať ďalej. Bohužiaľ nemocničné zdroje a resuscitačné lôžka nestačia pre všetkých pacientov v kritickom stave, a preto nemôžeme vykonávať intubáciu u všetkých,“ priznáva lekár.

„Rozhodujeme sa na základe veku a zdravotného stavu. Ak má pacient vo veku 80 až 95 rokov závažnú dychovú nedostatočnosť, pravdepodobne k intubácii nepristúpime. Pokiaľ mu zlyháva niekoľko životne dôležitých orgánov, už sa nedá nič robiť, pravdepodobnosť, že zomrie, je prakticky stopercentná,“ pokračuje lekár.

Salaroli, ktorý je zároveň horský záchranár, opisuje, že pre niektorých jeho kolegov je terajšia situácia „zdrvujúca“.

„Môže sa stať, že vedúci oddelenia, ale aj mladý neskúsený lekár bude musieť v skorých ranných hodinách takto rozhodovať o ľudskej bytosti,“ hovorí.

O karanténe na severe Talianska, ktorú v nedeľu zaviedla talianska vláda v snahe šíreniu koronavírusu zabrániť, anestéziológ hovorí, že je „na mieste, ale rozhodnutie o nej prišlo o týždeň neskôr, než malo“.

Podľa neho je dôležité, aby ľudia „naozaj zostávali doma“. „Opakujem to stále dookola. Na uliciach vídam príliš veľa ľudí, nemáte predstavu o tom, čo sa práve deje,“ uzatvára Salaroli.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19