Iba 19 percent Britov sa hanbí za koloniálnu minulosť krajiny

Tretina obyvateľov Spojeného kráľovstva si myslí, že bývalé britské kolónie sa mali lepšie pod správou Londýna. Ide o vyšší pomer ako v iných bývalých koloniálnych mocnostiach. Informoval o tom v stredu britský denník The Guardian s odvolaním sa na prieskumy agentúry YouGov.

11.03.2020 08:57
debata (34)

Proti tomuto tvrdeniu je iba 17 percent Britov, zatiaľ čo 21 percent si myslí, že krajiny na tom nie sú ani horšie, ani lepšie.

Až 27 percent Britov tvrdí, že ich krajina by sa opäť mala stať koloniálnou ríšou. Za minulosťou sú nostalgickí najmä voliči konzervatívcov a podporovatelia odchodu Británie z Európskej únie.

YouGov prieskum vykonala aj vo Francúzsku, Taliansku, Španielsku, Holandsku, Belgicku, Nemecku a Japonsku.

Oku Ekpenyonová, šéfka kampane za výstavbu pamätníka transatlantického obchodu s otrokmi, označila výsledky prieskumu v Británii za „alarmujúce“. Podľa Ekpenyonovej prieskum vyvoláva otázky o výučbe týkajúcej sa kolonializmu v britských školách. Zdôraznila takisto príklon časti krajiny k nostalgii za minulosťou.

Z bývalých koloniálnych veľmocí sú na svoju minulosť viac hrdí len Holanďania. Až polovica tamojších obyvateľov si myslí, že koloniálna minulosť je niečo, na čo môžu byť hrdí, v porovnaní s 32 percentami Britov.

Iba 19 percent Britov považuje minulosť krajiny za zahanbujúcu.

Najmenej hrdí na koloniálnu minulosť sú Nemci (deväť percent). Belgičania zase najčastejšie tvrdia, že koloniálne územia nechali v horšom stave, v akom ich našli.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #kolonializmus #Spojené kráľovstvo