Pri útoku na základňu v Iraku zahynuli britský a americký vojak i ďalší Američan

Jeden americký, jeden britský vojak a jeden Američan zmluvne spolupracujúci s americkou armádou prišli v stredu o život pri raketovom útoku na vojenskú základňu ležiacu pri irackom meste Tádží, severne od Bagdadu, na ktorej slúžia zahraniční vojaci v rámci vojenskej koalície vedenej Spojenými štátmi. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyjadrenie nemenovaného predstaviteľa americkej armády.

12.03.2020 06:51
debata (43)

V oblasti tak hrozí ďalšia eskalácia napätia, píše AFP. Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) krátko po útoku na základňu oznámilo, že nálety, pravdepodobne vojenskej koalície vedenej USA, cielené na pozície irackých proiránskych milícií pri sýrskom meste Abú Kamál neďaleko hraníc s Irakom usmrtili prinajmenšom 18 bojovníkov týchto milícií.

Vojenskú základňu pri irackom meste Tádží zasiahlo podľa AFP v stredu večer 18 rakiet.

Medzinárodná vojenská koalícia vedená USA, ktorá pomáha miestnym bojovať proti džihádistom v oblasti, informovala, že pri náletoch boli zabití traja z jej príslušníkov a ďalší 12 utrpeli zranenia. Národnostnú príslušnosť jednotlivých obetí však neuviedla. Nemenovaný zdroj z americkej armády ale agentúre AFP povedal, že išlo o dvoch Američanov a Brita.

K zodpovednosti za útok sa dosiaľ nik neprihlásil. Londýn ani Washington sa zatiaľ k správam o obetiach oficiálne nevyjadrili.

AFP uvádza, že USA nedávno z obdobných útokov obviňovali Iránom podporované iracké milície. Práve na ich pozície na východe Sýrie, neďaleko hraníc s Irakom, zaútočili po stredajších raketových útokoch na vojenskú základňu pri Bagdade tri vojenské lietadlá, podľa SOHR pravdepodobne patriace koalícii vedenej USA. Zmienené milície, ktoré bojujú v Sýrii po boku jednotiek sýrskeho režimu, sú častým terčom koalície vedenej USA ako aj izraelských síl, píše AFP.

Napätie medzi USA a Iránom sa vyostrilo po tom, ako 3. januára nariadil americký prezident Donald Trump zabitie iránskeho generála Kásema Solejmáního. Iránske revolučné gardy odvetne vypálili v noci na 8. januára rakety na celkovo dve základne v irackých provinciách Anbár a Arbíl, kde sa nachádzajú príslušníci amerických a spojeneckých ozbrojených síl.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #USA #Irak #vojenská základňa #raketový útok