Manningová sa vo väzení pokúsila o samovraždu

Právnička Američanky Chelsea Manningovej oznámila, že táto bývalá analytička americkej tajnej služby sa v stredu pokúsila o samovraždu, ale previezli ju do nemocnice, kde sa zotavuje. Vo štvrtok o tom informovala tlačová agentúra AP.

12.03.2020 09:30
debata (9)

Manningová je od mája 2019 vo väzení za to, že odmietla vypovedať pred veľkou porotou vyšetrujúcou organizáciu WikiLeaks.

Niekdajšia vojenská analytička Manningová sa mala v piatok postaviť pred federálny súd v Alexandrii v americkom štáte Virgínia. Tamojší súd sa mal na pojednávaní zaoberať podnetom na zrušenie jej trestu za pohŕdanie, vyplývajúceho z tohto odmietnutia.

V podnete podanom minulý mesiac Manningovej právnici argumentovali, že Manningová vo väzení vyhlásila, že ju nemožno nútiť k svedeckej výpovedi pred veľkou porotou.

Manningová si už odpykala sedem rokov vo vojenskej väznici za prezradenie a odovzdanie množstva dokumentov webovej stránke WikiLeaks, potom jej vtedajší prezident USA Barack Obama v roku 2017 odpustil zvyšok z celkového 35-ročného trestu. Dokumenty sa týkali zatajovania možných vojnových zločinov v Afganistane a Iraku a vďaka ich zverejneniu na webe WikiLeaks sa z Manningovej stala hrdinka. Pôvodne bola mužského pohlavia a vystupovala pod menom Bradley Manning, neskôr sa z nej stala trans žena, ako pripomenula agentúra AFP.

Právnička Alexandria Andy Stepanianová v stredu vo vyhlásení uviedla, že Manningová „nezradí svoje zásady, stále sa neoblomne odmieta zúčastňovať na utajovanom procese veľkej poroty, lebo má silné podozrenie, že môže byť zneužitý“.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #samovražda #Chelsea Manningová