V Česku vyhlásili núdzový stav na 30 dní, Slovákov do krajiny pustia

Český premiér Andrej Babiš oznámil závažné rozhodnutie súvisiace s bojom proti šíreniu koronavírusu. Vláda sa rozhodla vyhlásiť núdzový stav. Je to opatrenie, aké si Česká republika nepamätá.

12.03.2020 14:40
debata (22)

Núdzový stav platí od štvrtkovej 14. hodiny nasledujúcich 30 dní. Samozrejme, že nie je vylúčené, že potom by sa ešte mohol predĺžiť.

Vláda zakázala vstup na územie Českej republiky cudzincom z trinástich rizikových krajín. Slovensko na zoznam nezaradila. Medzi dotknutými štátmi sú napríklad aj Rakúsko, Taliansko, Británia.

Babiš spolu s ministrom vnútra Janom Hamáčkom informovali, že pre obyvateľov ČR začína platiť zákaz cestovať do rizikových štátov. Výnimka sa vzťahuje na kamionistov, rušňovodičov a pilotov nákladnej dopravy, aby sa zabezpečilo zásobovanie českých obyvateľov.

Obaja tiež povedali, že štát zakazuje podujatia s účasťou nad 30 ľudí. Obmedzenie sa nevzťahuje na pohreby. Stravovacie prevádzky musia byť pre verejnosť nedostupné od ôsmej hodiny večer do šiestej hodiny ráno. Dvere povinne zatvoria posilňovne i kryté plavárne.

Hamáček upozornil, že hranice medzi Českom a Nemeckom bude možné prekročiť len na určených prechodoch. Armáda pritom pomôže s dohľadom nad týmto mimoriadnym režimom. Z rakúskej strany ide o štyri prechody, z nemeckej o sedem. Ešte niekoľko bude fungovať v rámci malého pohraničného styku.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus