Kim dohliadal na vojenské cvičenie, opäť bez rúška

Severokórejské štátne médiá v piatok informovali, že vodca Kim Čong-un dozeral na ďalšie kolo delostreleckých cvičení, ktoré by mali posilniť bojaschopnosť severokórejskej armády. Správu priniesla agentúra AP. Agentúra Reuters napísala, že sa vodca objavil na verejnosti tento týždeň po druhýkrát, napriek obavám, že sa koronavírus šíri aj v KĽDR.

13.03.2020 10:47
severná kórea kim čong un Foto: ,
Na fotografii, ktorú zverejnila severokórejská agentúra KCNA, majú členovia Kimovho sprievodu čierne rúška, zatiaľ čo severokórejský vodca nie.
debata (23)

Na fotografii, ktorú zverejnila severokórejská agentúra KCNA, majú členovia Kimovho sprievodu čierne rúška, zatiaľ čo severokórejský vodca nie. Kim podľa KCNA dohliadal na cvičenie delostrelectva a vyhodnocoval jeho pripravenosť k boju.

Severná Kórea doteraz nehlásila žiadne prípady nákazy koronavírusom, hoci susedí s Čínou a Južnou Kóreou, čo sú najpostihnutejšie štáty v Ázii. Pchjongjang však podľa Reuters zaviedol tvrdé karanténne opatrenia a ešte viac posilnil kontrolu hraníc. Kim nemal rúško ani na cvičení v pondelok. Vtedy išlo o prvé raketové skúšky KĽDR za tri mesiace.

V pondelok z KĽDR do Vladivostoku odcestovali po karanténe desiatky zahraničných diplomatov, ktorým Pchjongjang nariadil mesačnú karanténu a následne zákaz kontaktu s miestnymi občanmi.

Tieto vojenské cvičenia boli už štvrtými v krajine od konca februára.

Američanmi vedené diplomatické snahy o nukleárne odzbrojenie Severnej Kórey sú už mesiace na mŕtvom bode. Koncom decembra Kim oznámil, že predstaví „novú strategickú zbraň“ a rozšíri nukleárny arzenál KĽDR.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Kim Čong-un #koronavírus