Historicky prvá prezidentka Grécka Sakellaropulová sa ujala úradu

Grécko v piatok inaugurovalo svoju prvú prezidentku Katerinu Sakellaropulovú. Bývalá 63-ročná sudkyňa sa stala hlavou štátu na päťročné obdobie po tom, ako zložila prísahu v takmer prázdnom parlamente; krajinu sužuje epidémia koronavírusu.

13.03.2020 12:06
debata (1)

Nová prezidentka neskôr položí veniec k hrobu neznámeho vojaka a zamieri do prezidentského sídla, kde jej odovzdá štátnickú štafetu dosluhujúci prezident Prokopis Pavlopulos.

Sakellaropulovú zvolil za prezidentku parlament v januári; z 300 poslancov za ňu zahlasovala 261. Za svoje priority si Sakellaropulová určila vyriešenie ekonomickej krízy, klimatických zmien a masovej migrácie.

Ekaterini „Katerina“ Sakellaropulová vyštudovala na Sorbonnskej univerzite v Paríži, neskôr sa stala prvou ženou na čele gréckeho Najvyššieho správneho súdu (v rokoch 2018–20).

Hoci je grécky prezident oficiálne hlavou štátu a vrchným veliteľom ozbrojených síl, jeho funkcia je prevažne symbolická. Schvaľuje vládu a zákony a technicky má právomoc vyhlásiť vojnu – ale iba v súčinnosti s vládou, približuje tlačová agentúra AFP.

Grécko v týchto dňoch bojuje so šírením koronavírusu, pričom dosiaľ potvrdilo 117 prípadov nákazy a jedno úmrtie. Vláda v súvislosti s epidémiou na dva týždne zatvorila školy, univerzity, súdy, kiná, posilňovne i iné uzavreté miesta, kde sa stretáva množstvo ľudí.

Krajina zápasí aj s preplnenými utečeneckými tábormi na ostrovoch, na ktorých v súčasnosti žije približne 20.000 migrantov – neraz v nedôstojných podmienkach pre život. Krízová situácia nastala po tom, ako turecký prezident Recep Tayyip Erdogan koncom februára otvoril hranice do Európy pre utečencov žijúcich v Turecku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Katerina Sakellaropulová