Slovinsko má novú vládu staronového premiéra Janšu

Slovinský parlament dnes schválil novú vládu premiéra Janeza Janšu. Oznámila to agentúra Reuters. Janša podľa nej sľúbil urobiť všetko, aby spomalil šírenie epidémie koronavírusu v krajine. Od štvrtka stúpol počet potvrdených prípadov v krajine z 96 na 141.

13.03.2020 23:17
debata

Poslanci schválili nový kabinet pomerom 52 ku 31 hlasov. Pred desiatimi dňami parlament schválil rovnakým pomerom hlasov za premiéra 61-ročného Janšu, ktorý v minulosti viedol vládu už dvakrát.

Výsledok hlasovania sa očakával vzhľadom k tomu, že sa Janšovi podarilo získať v snemovni väčšinovú podporu vďaka koaličnej dohode jeho Slovinskej demokratickej strany (SDS) s tromi ďalšími parlamentnými stranami.

Posledné voľby pred dvoma rokmi vyhrala protiimigračne zameraná SDS. Stala sa síce najsilnejšou parlamentnou stranou, avšak nemala koaličných partnerov. Spolupracovať s ňou boli ochotní len kresťanskí demokrati (NSi), s ktorými ale SDS nemala potrebnú väčšinu kresiel.

Mandát na zostavenie vlády preto vtedy dostal Marjan Šarec, ktorého strana skončila vo voľbách druhá a ktorému sa podarilo v parlamente vyjednať dostatočnú podporu. Tento rok v januári ale Šarec odstúpil s poukazom na to, že menšinová vládna koalícia už nie je schopná presadzovať schválenie potrebných reformných zákonov. O rastúcich nezhodách a možnom páde Šarecovho kabinetu sa už nejakú dobu špekulovalo.

Janša sa chopil príležitosti vrátiť sa tretíkrát do kresla premiéra, v ktorom sedel už v rokoch 2004 až 2008 a 2012 až 2013.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovinsko #Janez Janša