Základňu v Iraku s koaličnými vojakmi zasiahli opäť rakety

Vojenskú základňu pri irackom meste Tádží, na ktorej sú americkí a ďalší koaliční vojaci, zasiahli v sobotu rakety. Podľa agentúry AP o tom informovali nemenovaní predstavitelia irackej bezpečnosti.

14.03.2020 18:28
debata (47)
zväčšiť Obrázok, ktorý poskytlo ministerstvo obrany USA... Foto: SITA/AP, U.S. Department of Defense via AP
Irak ciele útok raketový základne Obrázok, ktorý poskytlo ministerstvo obrany USA ukazuje letecké snímky miest, na ktoré sa mali zamerať letecké útoky USA v Iraku v piatok 13. marca 2020.

Bezprostredne neboli hlásené žiadne obete. Podľa agentúry AP boli zranení dvaja irackí vojaci. Agentúra Reuters uviedla, že niekoľko členov irackého letectva utrpelo vážne zranenia. Iracká armáda oznámila, že na základňu bolo vypálených 33 rakiet, pričom niektoré zasiahli priestory koaličných síl, iné leteckú dráhu používanú irackými silami.

Agentúra AP upozornila, že dnes boli rakety vypálené netypicky za dňa, zatiaľ čo predchádzajúce podobné útoky sa odohrali vždy večer alebo v noci.

Túto základňu ležiacu severne od Bagdadu v stredu večer zasiahlo 18 rakiet. O život prišli dvaja Američania a jeden Brit pôsobiaci v koalícii pod vedením USA, ktorá irackým silám pomáha v boji proti džihádistom. Zranenia utrpelo ďalších 14 osôb vrátane Američanov, Britov a Poliakov.

USA ako odvetu spustili sériu leteckých útokov na proiránske šiitské milície na juhu Iraku, pričom zabili piatich príslušníkov irackých bezpečnostných síl a jedného civilistu.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #USA #Irak #Rakety #vojenská základňa