Južná Kórea pomaly pretláča koronavírus

Testovať, testovať, testovať. A opäť testovať. Južná Kórea ešte predtým, ako sa v krajine objavilo prvé ochorenie COVID-19, začala s prácou na tom, ako nákazu čo najlepšie identifikovať.

15.03.2020 12:13
Južná Kórea, Soul Foto: ,
Pastor počas bohoslužieb v juhokórejskom Soule.
debata (18)

Podľa televízie CNN 16. januára šéf biotechnologickej firmy Seegene Čon Čong-jon nariadil svojim zamestnancom, aby sa sústredili na boj s koronavírusom.

O štyri dni neskôr Južná Kórea potvrdila prvý prípad nákazy. Výsledkom práce Seegene je, že teraz firma dokáže za týždeň vyrábať 10-tisíc testovacích súprav na koronavírus. Jedna súprava slúži pre 100 pacientov. O testy majú záujem Francúzsko aj Nemecko.

Po takmer dvoch mesiacoch patrí Južná Kórea k najhoršie postihnutým krajinám. Ale Soul má opatrnú nádej na malý optimizmus. Južná Kórea vo štvrtok potvrdila 110 prípadov COVID-19, ale zároveň oznámila, že 177 ľudí sa podarilo vyliečiť. V piatok to bolo menej, 107 nakazených. Z nemocníc odišlo 204 ľudí. V krajine pribúda viac vyliečených ako nakazených.

Celkovo sa už v krajine nakazilo do soboty 8162 ľudí a 75 zomrelo. Podľa expertov má však Južná Kórea vysoký počet potvrdených prípadov aj preto, že robí mimoriadne rozsiahle testy ľudí.

"Je veľmi dôležité, aby sme chorobu u pacientov dokázali zachytiť v počiatočnom štádiu. Južná Kórea je otvorená spoločnosť a radi by sme ochránili slobodu ľudí, aby sa mohli pohybovať a cestovať. Preto robíme masové testy,“ povedal pre CNN juhokórejský minister zdravotníctva Park Nung-hu.

V krajine, ktorá má okolo 51,5 milióna obyvateľov, robia testy na koronavírus na 118 miestach. Otestovali už viac 230-tisíc ľudí. Testy je možné absolvovať dokonca tak, že ani nie je potrebné vystúpiť z auta.

"Je ešte priskoro hovoriť, že sa nám darí vírus zvládať. No Južná Kórea vyvinula všetko úsilie, aby obmedzila nákazu. V prvom rade máme vysokokvalifikovaný diagnostický systém. Skvelé lekárske tímy sa podieľajú na starostlivosti o pacientov a snažia sa zabrániť ľahšiemu šíreniu nákazy,“ reagoval pre Pravdu Nam Song-wok, profesor na Kórejskej univerzite, ktorý pracoval ako analytik v juhokórejskej tajnej službe.

Bezpečnostný analytik tiež pripomína, že jeho krajina je zvyknutá na krízy a chápe situácie, keď musí čeliť ohrozeniu. "Máme to geneticky zakódované. V dejinách sme zažili katastrofy zo strany superveľmocí, ako sú Čína a Japonsko. Vieme, ako ich prekonať. Všetci spolupracujú a riadia sa pokynmi vlády,“ tvrdí Nam.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Južná Kórea #koronavírus