Putin môže ostať pri moci aj po roku 2024

Ruský ústavný súd schválil v pondelok ústavné zmeny, ktoré súčasnému prezidentovi Vladimirovi Putinovi umožňujú zostať pri moci aj po roku 2024. Informovala o tom agentúra AP.

16.03.2020 17:49
debata (17)

Legislatívu musia ešte odobriť občania v referende, ktoré je naplánované na 22. apríla. Rozhodnutie ústavného súdu prichádza iba dva dni po tom, ako Putin návrh zákona podpísal.

Minulý týždeň ústavné zmeny odobrili obe komory ruského parlamentu. Pri platnosti súčasnej legislatívy by Putin nemohol v roku 2024 opäť kandidovať z dôvodu maximálneho počtu dvoch funkčných období pre prezidenta. Navrhované zmeny ústavy však Putinovi počet jeho mandátov vynulovali.

Zmeny v ústave tiež posilňujú právomoci parlamentu, zavádzajú obmedzenia pre vyšších funkcionárov a stanovujú nadriadenosť ruského práva pred medzinárodným dohodami. Figuruje v nich aj zmienka o „viere v Boha“ uvedená ako jedna z tradičných ruských hodnôt a tiež zmienka o ruskom jazyku, ako o jazyku občanov štátu. Agentúra AP píše, že navrhovaná legislatíva zakazuje uzatváranie manželstiev osôb rovnakého pohlavia.

17 debata chyba