EÚ zakáže vstup na svoje územie, v Česku majú vyše 430 nakazených

Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Krajiny zavádzajú rázne opatrenia.V USA a Rusku už začali testovať vakcínu proti koronavírusu. Na celom svete sa nakazilo už vyše ako 194 000 ľudí. Viac ako 7 800 ľudí chorobe Covid-19 podľahlo. Dianie sledujeme online.

17.03.2020 05:00 , aktualizované: 22:29
Poľsko, koronavírus Foto: ,
Zdravotná sestra s ochranným štítom na hlave drží dokumentáciu pacienta, ktorý čaká na koronavírusový test pred nemocnicou vo Varšave.
debata (434)

22:31 Srbské úrady sa v boji proti šíreniu nového koronavírusu rozhodli uplatniť aj zákaz nočného vychádzania v čase od 20.00 h do 05.00 h. Opatrenie má platiť od stredajšieho večera, informovali v utorok tlačové agentúry APA a DPA. Pre obyvateľov miest vo veku nad 65 rokov platí od stredy 10.00 h celodenný zákaz vychádzania. Na vidieku, kde je obyvateľstvo zatiaľ ohrozené v menšej miere, platí takéto opatrenie pre ľudí starších ako 70 rokov. Najstaršej generácii má byť umožnené zaobstarať si najnutnejšie potreby v supermarketoch, ktoré budú osobitne pre tento účel otvorené každú nedeľu v čase od 04.00 do 07.00 h. Zásobovanie seniorov má zabezpečovať aj sieť pomocníkov.

** 22:29 Dánsko dočasne zatvára nákupné strediská, nočné kluby, kryté športoviská, reštaurácie a bary v snahe zabrániť šíreniu ochorenia COVID-19 spôsobovaného koronavírusom.** Krajina tiež od stredy zakazuje zhromaždenia s účasťou viac ako desať ľudí. Oznámila to dánska vláda, píše agentúra DPA. Tieto opatrenia nadobudnú účinnosť od stredy 10.00 h SEČ do 30. marca, povedala dánska premiérka Mette Frederiksenová. Zostanú otvorené iba lekárne a predajne potravín, ktoré musia zabezpečiť, aby si ľudia udržiavali dostatočnú vzdialenosť a mali pre nich dezinfekčné prostriedky na umytie rúk, dodala premiérka.

22:17 Francúzsko by mohlo občanom Británie zakázať vstup na svoje územie, ak Londýn neprijme v boji s pandémiou nového koronavírusu rovnako prísne opatrenia ako Paríž. Podľa agentúry AFP to v utorok povedal francúzsky premiér Édouard Philippe. Ak Británia takéto opatrenia neprijme, „ťažko budeme na svojom území akceptovať britských občanov, ktorí sa vo svojej krajine voľne pohybujú a potom prídu do Francúzska“, povedal Philippe.

** 22:01 Belgicku v dôsledku šírenia epidémie COVID-19 začne od stredy od poludnia platiť zákaz vychádzania. Tento stav by mal trvať do 5. apríla.** V utorok večer o tom rozhodla Rada národnej bezpečnosti (CNS). Za dôsledné presadzovanie zákazu vychádzania bude zodpovedná polícia. Obyvatelia krajiny boli vyzvaní, aby zostali doma. V prípade núdze môžu ísť do obchodu s potravinami, do lekárne, na poštu, do banky alebo s autom na čerpaciu stanicu. Supermarkety budú pod prísnym dohľadom, čo znamená, že na ploche 10 štvorcových metrov môže byť iba jeden zákazník a v obchode môže pobudnúť najviac 30 minút. Večierky a obchody s nočnou prevádzkou budú musieť ukončiť predaj o 22.00 h.

21:22 Európska komisia (EK) oznámila v utorok vytvorenie vedeckej expertnej skupiny pre chorobu COVID-19, zostavenej z epidemiológov a virológov z rôznych členských štátov EÚ. Cieľom tejto poradnej skupiny bude sformulovať na základe vedeckých údajov usmernenia EÚ týkajúce sa opatrení na riadenie rizík. Expertnej skupine, ktorá bola vytvorená na základe mandátu od členských štátov, bude predsedať predsedníčka EK Ursula von der Leyenová a spolupredsedať eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová.

21:06 Európska únia v dôsledku pandémie koronavírusu zakáže na 30 dní občanom iných krajín vstup na územie svojich 27 členských štátov. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Nemecký minister vnútra Horst Seehofer nariadil obmedziť vstup občanov krajín mimo Európskej únie do Nemecka, čím chce zmierniť nebezpečenstvo nakazenia ďalších ľudí novým druhom koronavírusu. Tlačová agentúra DPA o tom informovala s odvolaním sa na vyhlásenie Seehoferovho rezortu, zverejnené v utorok večer.

19:39 V Českej republike potvrdili už 434 prípadov nákazy. Aktualizované údaje platné k 18.00 h zverejnilo na svojom webe české ministerstvo zdravotníctva. Od pondelkového večera tak pribudlo v krajine 90 prípadov nákazy. Informovala o tom televízna stanica ČT24.

Najviac chorých na COVID-19 má Praha (154), nasleduje Stredočeský kraj so 48 prípadmi a Olomoucký kraj s 38 prípadmi. Traja pacienti sa z ochorenia vyliečili v Ústeckom kraji na severozápade ČR. Podľa údajov českého ministerstva zdravotníctva už v krajine celkovo vykonali viac ako 6 300 testov. Traja pacienti sú vo veľmi vážnom stave.

19:30 V karanténe musí ostať posádka Záchrannej služby Košice, ktorá v utorok zasahovala v jednom z košických hotelov v súvislosti s úmrtím ubytovaného zahraničného hosťa. „Vzhľadom na to, že tam bola pozitívna cestovateľská anamnéza, o ktorej sme nevedeli, tak posádka ostáva v karanténe najbližších minimálne 48 hodín, keď budeme čakať na výsledok testov,“ uviedol hlavný zdravotnícky záchranár košickej záchranky Vladimír Hosa. Na prípad upozornil portál Aktuality.sk.

19:18 Slováci, ktorí bývajú na maďarskom pohraničnom území, budú môcť cestovať za prácou na Slovensko. Informoval o tom Petar Lazarov, hovorca ministerstva vnútra. Dohoda medzi slovenským a maďarským ministerstvom vnútra zabezpečí voľný cezhraničný pohyb občanov Slovenska, ktorí bývajú alebo pracujú na území Maďarska najviac do 30 kilometrov od svojich hraníc a rovnaké pravidlá budú platiť pre občanov Maďarskej republiky, ktorí žijú alebo pracujú na Slovensku.

„Voľný cezhraničný pohyb týchto Slovákov bude platiť od štvrtka 19. marca 2020. Týmto opatrením sa vyrieši aj situácia slovenských občanov v Rajke a susedných obciach. Na túto skupinu slovenských občanov sa nevzťahujú povinné karanténne opatrenia,“ informuje Lazarov s tým, že rovnaké pravidlá budú platiť pre občanov Maďarskej republiky, ktorí žijú alebo pracujú na Slovensku. „Akékoľvek ďalšie úpravy tejto bilaterálnej dohody budú závisieť od nárastu výskytu pozitívnych prípadov koronavírusu na dotknutých územiach,“ dodal hovorca.

19:15 V Taliansku podľahlo nákaze koronavírusom ďalších 345 ľudí, čím sa počet úmrtí na ochorenie COVID-19 v tejto krajine za 24 hodín zvýšil na 2503. Infikovaných je 26 062 ľudí. Informovala o tom v utorok agentúra ANSA.

18:42 Na 71 mŕtvych stúpol v Británii počet obetí nákazy koronavírusom, čo je nárast o 14 osôb za deň. Informovala o tom spravodajská televízna stanica Sky News. Najnovšie prípady hlásili z Anglicka. Pacienti, ktorí podľahli ochoreniu COVID-19, boli vo veku 45 až 93 rokov a všetci mali vážne zdravotné problémy. Počet prípadov nákazy stúpol v Británii na 1950, čo je o štvrtinu (407) viac ako v pondelok. Do utorka rána bolo v krajine otestovaných 50.442 ľudí, z ktorých 48.492 malo testy negatívne.

18:20 Nemecká metropola Berlín plánuje postaviť novú nemocnicu, v ktorej bude možné ošetrovať až 1 000 pacientov trpiacich ochorením COVID-19. Dilek Kalayci, minister zdravotníctva vo vláde Berlína, ktorý má štatút samostatnej spolkovej krajiny, uviedol, že nová nemocnica má vzniknúť v priestoroch mestského výstaviska. Výstavba má podľa neho prebiehať v spolupráci s armádou. V Nemecku bolo dosiaľ potvrdených viac ako 6000 prípadov nakazenia koronavírusom SARS-CoV-2. Celkove 13 ľudí v dôsledku nákazy zomrelo.

18:05 K dnešnému dňu pribudlo na Slovensku 25 nových prípadov na ochorenie COVID-19. Spolu tak máme 97 nakazených.

17:45 Výsledky pacientky podozrivej na COVID-19, pre ktorú skončili desiatky zdravotníkov z bojnickej nemocnice v karanténe, sú negatívne.

17:28 Mesto Bratislava začalo pre zamedzenie šírenia koronavírusu distribuovať ochranné rúška pre zamestnancov, ktorí dennodenne zabezpečujú chod bratislavskej samosprávy a bratislavských mestských častí. Magistrát nakúpil ochranné rúška vo vlastnej réžii po tom, ako bolo podľa neho zrejmé, že nedokážu byť v tejto chvíli zabezpečené zo strany štátu. TASR o tom informoval hovorca Bratislavy Peter Bubla.

17:13 S cieľom ochrániť zdravie zamestnancov v prevádzke, ako aj obyvateľov miest a obcí Slovenská pošta pristupuje k pozastaveniu komerčných služieb. Od stredy (18. 3.) až do odvolania bude zastavený predaj produktov a poskytovanie vybraných služieb Poštovej banky, Poštovej poisťovne, Tiposu, telekomunikačného operátora 4ka, spoločnosti Ticketportal, pozastaví aj predaj produktov ponúkaných v PostShopoch.

„Zapísaným zásielkam uloženým na pobočkách pôšt, ku ktorým patria doporučené zásielky, úradné zásielky a poistené listy, predlžujeme odbernú lehotu. Odberná lehota všetkých spomínaných typov zásielok je predĺžená až o 14 dní. Napríklad, v prípade štandardných doporučených zásielok bude mať zákazník čas na vyzdvihnutie zásielky až 32 dní to znamená štandardných 18 dní plus predĺžených 14 dní,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej pošty Eva Rovenská.

16:40 U jedenej rodiny dieťaťa zo škôlky v bratislavskom Ružinove sa potvrdila nákaza koronavírusom. Na sociálnej sieti o tom informoval starosta mestskej časti Martin Chren.a Zároveň informoval o niekoľkých negatívnych testoch na koronavírus u detí z MŠ Palkovičova. U učiteľky z ďalšej ružinovskej škôlky – Velehradská, ktorá bola v kontakte s pacientom s potvrdeným koronavírusom, sa nákaza nepotvrdila.

17:06 Počet potvrdených prípadov nakazenia novým druhom koronavírusu v Rakúsku v utorok popoludní stúpol na 1332, zatiaľ čo z Viedne hlásili možnú štvrtú rakúsku obeť koronavírusovej pandémie. Tlačová agentúra APA o tom informovala s odvolaním sa na údaje z ministerstva zdravotníctva a iných oficiálnych zdrojov.

Spomedzi uvedeného počtu infikovaných, predstavujúceho stav o 15.00 h, sa deväť medzičasom vyliečilo. Úmrtia jednoznačne súvisiace s koronavírusom SARS-CoV-2 sú v Rakúsku oficiálne naďalej tri. Možnou štvrtou obeťou je 48-ročná žena, ktorá zomrela v domácej karanténe vo Viedni ešte v noci na nedeľu, výsledok pitvy však zatiaľ nie je dostupný a nie je jasné, či pacientka netrpela aj inými zdravotnými ťažkosťami.

16:30 Ústredná vojenská nemocnica (ÚVN) SNP v Ružomberku má druhý potvrdený prípad nákazy koronavírusom. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa nemocnice Petra Dišková. „Testy potvrdili nákazu u 58-ročnej ženy. Ružomberčanka sa 14. marca vrátila z Rakúska, kde pracovala ako chyžná. Po návrate na Slovensko prišla priamo na kliniku infektológie, kde je aj momentálne hospitalizovaná,“ uviedla Dišková s tým, že celkovo je vo vojenskej nemocnici hospitalizovaných šesť pacientov, z toho k dnešnému dňu sú dvaja s pozitívnym výsledkom.

16:27 Británia už eviduje 1 950 prípadov nákazy potom, čo sa jeho výskyt od pondelka potvrdil u ďalších približne 400 ľudí. Za deň sa tak bilancia zvýšila o 26 percent, napísala agentúra Reuters. Podľa britského ministerstva zdravotníctva bolo na prítomnosť koronavírusu v krajine testovaných už viac ako 50 000 ľudí. Prvého pacienta s chorobou COVID-19 ohlásila Británia 31. januára, od tej doby tu zomrelo 56 ľudí s touto diagnózou.

16:15 Brazília potvrdila prvé úmrtie v dôsledku koronavírusu, informovala agentúra AFP. Podľa úradov podľahol nákaze 62-ročný muž z mesta Sao Paulo. Muž zomrel v pondelok, ale úrady až v utorok potvrdili, že príčinou jeho smrti bol koronavírus. „Bohužiaľ, dnes ráno sa to potvrdilo,“ oznámil starosta Sao Paula Bruno Covas. V Brazílii evidujú vyše 230 prípadov nákazy.

15:25 Prešovská univerzita (PU) v Prešove prešla od utorka 17. marca do núdzového režimu a uzatvára všetky objekty s výnimkou tých, ktoré sú nevyhnutné pre zabezpečenie tohto režimu. Univerzita tiež zatvorila dva zo svojich internátov a študentov presunula na svoj najväčší internát. Zároveň rozhodla, že v prípade nutnosti poskytne budovu študentského domova na Námestí mládeže na účely zriadenia tzv. krízovej nemocnice, respektíve centra. O tejto možnosti univerzita informovala predsedu Prešovského samosprávneho kraja Milana Majerského

14:53 Ruskí vedci začali v utorok testovať prototypy vakcíny proti novému koronavírusu. Výsledky by mali byť známe do júna. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie šéfa laboratória v Štátnom biotechnologickom inštitúte. „Prototypy už sú na svete. Začíname s laboratórnym testovaním na zvieratách, aby sme zabezpečili účinnosť a bezpečnosť,“ uviedol Ilnaz Imatdinov pre ruskú televíznu stanicu Vesti Novosibirsk. Dodal, že vedci v júli predstavia jeden alebo dva prototypy, ktoré ukážu najlepšie výsledky.

Vakcínu testujú aj v americkom Seattli, kde sa klinické skúšky začali v pondelok. Experimentálnu vakcínu dostala prvá účastníčka. Na približne šesť týždňov trvajúcej prvej fáze testovania sa zúčastní 45 zdravých dobrovoľníkov vo veku od 18 do 55 rokov, uviedol vo vyhlásení Národný inštitút zdravia (NIH).

14:46Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok odporučila ľuďom s možnými symptómami ochorenia COVID-19, aby neužívali liečivo ibuprofen bez konzultácie s lekárom. Informovala o tom agentúra DPA. „V rámci samoliečby odporúčame paracetamol, nie ibuprofen,“ povedal na tlačovej konferencii v Ženeve hovorca WHO Christian Lindmeier. Zdôraznil pritom, že žiadne štúdie vykonané v poslednom období ibuprofen nespájajú so zvýšenou úmrtnosťou. Dodal však, že experti celú záležitosť v súčasnosti skúmajú.

14:37 Počet osôb infikovaných koronavírusom sa v Českej republike zvýšil na 396. Informoval o tom na tlačovom brífingu po mimoriadnom rokovaní vlády český premiér Andrej Babiš, uviedol spravodajský portál iDNES.cz. Oproti pondelňajšiemu večeru pribudlo 52 nových potvrdených prípadov, povedal Babiš. Otestovaných bolo už približne 6600 ľudí. Stav jedného pacienta z troch najťažších prípadov je vážny. Tieto tri osoby sú na jednotke intenzívnej starostlivosti na pľúcnej ventilácii.

14:23 Kazachstan uzavrie svoju metropolu Nur-Sultan, ako aj najväčšie mesto Alma-Atu po tom, ako v nich boli potvrdené prípady nového koronavírusu SARS-CoV-2. S odvolaním sa na utorkové vyhlásenie kazašskej krízovej komisie o tom informovali agentúry Ruters a TASS. Prvý prípad ochorenia COVID-19, ktorého pôvodcom je koronavírus SARS-CoV-2, potvrdili v Kazachstane 13. marca. Celkový počet infikovaných odvtedy vrátane najnovších prípadov stúpol na 27.

14:12 K Číne a Taliansku pribudlo v týchto dňoch aj Mongolsko, do ktorého nie je možné doručiť zásielky. Slovenská pošta od pondelka (16. 3.) neprijíma od zákazníkov zásielky s doručením do Mongolska. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej pošty Eva Rovenská. Priblížila, že aj naďalej je v záujme bezpečnosti pozastavené doručovanie do rizikových oblastí z dôvodu pretrvávajúceho šírenia nového koronavírusu v Taliansku.

13:03 Vo Francúzsku začal v utorok napoludnie platiť zákaz vychádzania z domu pre väčšinu obyvateľstva, z ktorého výnimku predstavujú len nevyhnutné prípady, ako napríklad nákup. Chcú tak zabrániť šíreniu nákazy. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Na dodržiavanie pravidiel bude podľa tamojšej vlády dohliadať v uliciach približne 100 000 policajtov. Tí môžu udeliť pokutu vo výške od 38 do 135 eur v prípade, že ľudia nebudú mať pri sebe písomné vyhlásenie o dôvode opustenia svojho príbytku.

12:58 Na Slovensku pribudlo 12 nových prípadov nákazy koronavírusom. Celkový počet evidovaných prípadov ochorenia COVID-19 teda stúpol na 84. Povedal to premiér Peter Pellegrini (Smer) po návšteve Zornice v Bánovciach nad Bebravou.

12:51 V USA potvrdili už najmenej 4 477 prípadov nákazy a 87 úmrtí. Informovala o tom v utorok televízia CNN. Najviac postihnutými štátmi sú Washington na západnom pobreží USA a New York, kde evidujú po vyše 900 infikovaných. Nasleduje Kalifornia so 450 prípadmi, uviedlo americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC)

V 70 prípadoch nákazy ide o občanov USA, ktorí sa vrátili zo zahraničia. Sú medzi nimi prevažne osoby evakuované z Číny či z výletnej lode Diamond Princess, ktorá bola v karanténe v Japonsku. Najviac úmrtí (48) je v štáte Washington, v Kalifornii (11), New Yorku (5) a na Floride (5).

12:42 Pacientom z okresu Sobrance, o ktorého pozitívnych výsledkoch na ochorenie COVID-19 informoval v pondelok (16. 3.) premiér Peter Pellegrini (Smer), je žena. Ako potvrdila riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Michalovciach Janka Stašková, pacientka sa nachádza v domácej izolácii. V zmysle usmernenia hlavného hygienika SR tiež uviedla, že ide o dospelú osobu z okresu Sobrance s pozitívnou cestovateľskou anamnézou. Opatrenia, ktoré sú v tejto súvislosti vykonávané, sú realizované „v zmysle usmernenia hlavného hygienika SR,“ uzavrela Stašková.

12:30 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) oznámila, že sa koronavírusom nakazili aj dvaja jej zamestnanci. Informovala o tom agentúra Reuters. „Zamestnanci odišli z kancelárie a keď boli doma, objavili sa u nich príznaky a bolo u nich potvrdené ochorenie COVID-19,“ povedal novinárom hovorca WHO Christian Lindmeier. „Máme teda dva potvrdené prípady,“ dodal.

WHO označila v pondelok pandémiu koronavírusu za určujúcu zdravotnícku krízu súčasnosti a vyzvala jednotlivé štáty, aby preverili každý podozrivý prípad.

12:12 Malajzia potvrdila prvé dve úmrtia na ochorenie COVID-19. Počet potvrdených prípadov nákazy v krajine dosiahol 673, informoval singapurský denník The Strait Times. Malajzia má najvyšší počet prípadov nákazy spomedzi krajín juhovýchodnej Ázie. K obom úmrtiam došlo v priebehu utorka.

11:57 Počet nakazených sa v Španielsku za posledných 24 hodín zvýšil o takmer 2 000 na 11 178, uviedlo dnes ministerstvo zdravotníctva. Obetí je podľa neho už 491. Oproti údajom oznámeným v pondelok ide o výrazný nárast, v pondelok dopoludnia hlásili miestne úrady asi o tisícku viac prípadov oproti predchádzajúce­mu dňu.

11:34 Šíitskí konzervatívci prenikli na nádvoria dvoch významných iránskych svätýň, ktoré boli pre šírenie sa nákazy uzavreté. Informovali o tom dnes iránske štátne médiá. Iránske úrady sa snažia zastaviť ďalšie šírenie epidémie v krajine, ktorú ochorenie postihlo najviac zo všetkých štátov na Blízkom východe. Podľa agentúry AP tam má deväť z desiatich z viac ako 17-tisíc prípadov nákazy koronavírusom iránsku stopu.

V pondelok večer naštvaný dav prenikol na nádvorie svätyne imáma Alího Rezu v Mašhade a svätyne pomenovanej po sestre ôsmeho šiitského imáma Fatime v Kome. Davy sa na oboch miestach za normálnych okolností modlia 24 hodín denne, sedem dní v týždni a dotýkajú sa pri tom stien svätýň a bozkávajú ich. To vyvolalo obavy iránskych úradov zo zrýchlenia šírenia nákazy a vyzvali preto šiitskych duchovných, aby svätyne uzavreli.

11:27 Čína sprísnila monitoring osôb prichádzajúcich do krajiny zo zahraničia. Tento krok prichádza po tom, ako Čína zaznamenala nárast počtu ľudí nakazených koronavírusom v zahraničí. V pondelok Čína potvrdila 21 nových prípadov nákazy koronavírusom. Národná zdravotnícka komisia uviedla, že 20-ti z nich sú „importované prípady“, ktoré zachytili kontroly na letiskách. Iba jediný prípad pochádzal z Číny.

11:20 V Iráne dočasne nariadili prepustiť približne 85 000 trestancov vrátane politických väzňov. Ide o opatrenie na zabránenie ďalšieho šírenia nového koronavírusu SARS-CoV-2 v tejto blízkovýchodnej krajine. S odvolaním sa na utorkové vyhlásenie hovorcu iránskeho súdnictva o tom informovala agentúra Reuters. V Iráne bolo podľa najnovších údajov potvrdených 14 991 prípadov nákazy novým koronavírusom, ochorenie si tam vyžiadalo už 853 obetí.

11:08 Na základe posledných opatrení vlády SR o zákaze prevádzkovania taxislužieb na prevoz ľudí, služba Bolt pozastavila prevádzku na celom Slovensku. Taxíky spoločnosti nepremávajú od pondelka 16. marca.

10:50 Na bratislavskom obchvate sa tvoria kolóny z dôvodu uzavretia hraníc. Viac sa dočítate tu.

10:43 V uliciach Šale už začali dobrovoľníci z radov mestských poslancov rozdávať prvé ochranné rúška. Radnica ich začala distribuovať obyvateľom mesta, ktorí si ich doteraz nemali možnosť zaobstarať. Magistrát doručí rúška aj do všetkých denných centier, v ktorých sa poskytujú služby dôchodcom. „Je dôležité, aby sme chránili tých, ktorí to najviac potrebujú, teda našich seniorov,“ uviedla Dajana Hanesová z mestského úradu.

10:10 Odborníci z londýnskej vysokej školy Imperial College odporučili britskej vláde, aby krajina sprísnila opatrenia v súvislosti s nákazou koronavírusu. Informovala o tom v utorok na svojej webovej stránke stanica Sky News. Skupina vedcov z londýnskej Imperial College sa zaoberá výskumom v súvislosti s epidémiou koronavírusu SARS-CoV-2. Vedci odporučili, aby Británia zaviedla stratégiu „potlačenia epidémie“ na dobu v dĺžke až 18 mesiacov.

Opatrenia zahŕňajú obmedzenie kontaktu medzi ľuďmi v rámci „celého obyvateľstva“, domácu izoláciu potvrdených prípadov a domácu karanténu pre ich rodinných príslušníkov a aj možné uzavretie škôl. Tieto opatrenia budú podľa odborníkov musieť ostať v platnosti, až kým nebude k dispozícii vakcína. To môže trvať až 18 mesiacov.

10:05 Čína vyslovila v utorok „silné rozhorčenie“ nad vyjadreniami amerického prezidenta Donalda Trumpa, v ktorých označil nový typ koronavírusu za „čínsky vírus“. Informovala o tom agentúra AFP. Čínsky minister zahraničných vecí Keng Šuang vo svojej reakcii vyhlásil, že takéto spájanie koronavírusu s Čínou jeho krajinu „stigmatizuje“. „Cítime sa byť veľmi rozhorčení a vyjadrujeme svoj silný nesúhlas,“ vyhlásil minister.

9:55 Egypt potvrdil 40 nových prípadov nákazy novým koronavírusom. Ide o najvyšší nárast v tejto severoafrickej krajine v priebehu jedného dňa, informovala v utorok televízia CNN. Ministerstvo zdravotníctva v Káhire v pondelok neskoro večer informovalo aj o dvoch nových úmrtiach. Ochoreniu COVID-19, ktoré vírus spôsobuje, najnovšie podľahli 50-ročný Egypťan a 72-ročný Nemec.

9:53 Všetci poľskí ministri, ktorí sa zúčastnili na poslednom zasadnutí vlády, museli podstúpiť testy na koronavírus SARS-CoV-2. Stalo sa tak po tom, ako bola nákaza v pondelok potvrdená u ministra životného prostredia. S odvolaním sa na utorkové vyhlásenie Michala Dworczyka, šéfa úradu poľského premiéra, o tom informovala agentúra Reuters.

9:50 Popredné svetové sociálne médiá YouTube, Facebook a Twitter v pondelok upozornili svojich používateľov, že súlad zverejňovaného obsahu s ich pravidlami a reguláciami bude v zvýšenej miere kontrolovať umelá inteligencia, čo môže mať za dôsledok neopodstatnené mazanie obsahu. Spoločnosti musia totiž v súvislosti so šírením nového druhu koronavírusu vyprázdňovať kancelárie a posielať zamestnancov domov, píše agentúra Reuters.

9:41 V Rakúsku zaznamenali v utorok k ôsmej hodine rannej už 1132 potvrdených prípadov koronavírusu, pričom osem infikovaných pacientov sa vyliečilo. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva.

Počet nakazených v Maďarsku stúpol na 50. Dvaja iránski pacienti sa už z ochorenia Covid-19 uzdravili a opustili nemocnicu, informoval v utorok vládny informačný server koronavirus.gov.hu.

9:29 Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) vyzvala svojich členov a stúpencov, aby necestovali do Európy, pokým sa tam šíri koronavírus. Informovala o tom v utorok agentúra DPA. Príslušné varovanie sa objavilo v minulotýždňovom čísle internetového týždenníka IS an-Nabá. Organizácia v ňom apelovala na svojich prívržencov a operatívcov, ktorí sa nachádzajú mimo Európy, aby tam v súčasnosti necestovali. Tým, ktorí sa už nachádzajú v európskych krajinách, IS odporúča, aby tam aj zostali.

8:56 V Českej republike potvrdili v utorok ráno už 383 prípadov nákazy koronavírusom. Oproti pondelkovému večeru sa počet potvrdených prípadov nákazy zvýšil o 39. Z choroby Covid-19, ktorú vírus spôsobuje, sa v ČR vyliečili traja ľudia v Ústeckom kraji na severozápade ČR, informoval server iDNES.cz. Naopak traja pacienti sú vo veľmi vážnom až kritickom stave. Podľa údajov českého ministerstva zdravotníctva už v krajine celkovo vykonali viac ako 6300 testov.

8:47 Nemocnica s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach zriadila spolu s dobrovoľníkmi z civilnej ochrany stan pri vrátnici svojho areálu. Ten bude slúžiť tamojším zdravotníkom ako filtračná zóna pre pacientov v nadväznosti na šírenie koronavírusu.

„Od utorka bude zdravotnícky personál v stane merať teplotu prichádzajúcim pacientom, odoberať základnú cestovateľskú a epidemiologickú anamnézu a zbierať podpísané čestné vyhlásenie pacienta,“ informovala ďalej nemocnica na svojej stránke na sociálnej sieti.

V preventívnej karanténe je od pondelka 58 zamestnancov NsP Prievidza, z toho 22 lekárov, 30 sestier a šesť sanitárov. Nariadili im ju po tom, ako cez uplynulý víkend žena, ktorá bola v nemocnici od začiatku marca niekoľkokrát, priznala, že sa stretávala so svojou dcérou pracujúcou v Rakúsku. Žene odobrali vzorky na test prítomnosti nového koronavírusu, výsledky by mali byť známe v stredu.

Foto: SITA/AP, Sarah Reingewirtz
Kalifornia / USA / Koronavírus /

8:22 Globálny počet úmrtí v dôsledku nového koronavírusu dosiahol v utorok 7154. Z choroby sa vyliečilo 79 433 ľudí. Informovala o tom Univerzita Johna Hopkinsa v Baltimore. Priemerná úmrtnosť na chorobu Covid-19, ktorú spôsobuje vírus SARS-CoV-2, dosiahla 3,99 percenta. Najviac prípadov bolo evidovaných v Číne (81 051), nasledujú Taliansko (27 890), Irán (14 991), Španielsko (9942) a Južná Kórea (8320).

8:07 V snahe zabrániť šíreniu koronavírusu India uzavrela svoju najikonickejšiu pamiatku Tádž Mahal. Ministerstvo kultúry uviedlo, že mauzóleum denne navštívia tisícky ľudí a je „nevyhnutné ho zavrieť“. Okrem Tádž Mahalu v Indii zavreli aj ďalšie významné pamiatky a múzeá. Podľa ministra kultúry Prahlada Patela budú pamiatky zatvorené do 31. marca, pričom po tomto období opatrenie posúdia. Informuje o tom spravodajský portál BBC. India má 114 potvrdených prípadov ochorenia Covid-19, ktoré nový koronavírus spôsobuje, a dve s ním spojené úmrtia.

7:42 Japonská vláda požiada každého, kto do Japonska príde z Európy, aby sa na 14 dní dal do samoizolácie. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na japonskú televíziu Asahi. Toto opatrenie má spomaliť šírenie koronavírusu a platiť bude bez ohľadu na štátnu príslušnosť prichádzajúceho. Vláda takisto prestane púšťať do Japonska cudzincov, ktorí v uplynulom období navštívili niektoré časti Španielska, Talianska, Švajčiarska a Írska.

7:16 Zlodeji ukradli 50 000 ochranných rúšok na tvár zo skladu nemocničných zásob v nemeckom Kolíne. Mestský krízový tím nariadil všetkým kolínskym nemocniciam, aby skontrolovali, aké ochranné pomôcky vzhľadom na šírenie koronavírusu naliehavo potrebujú. Taktiež im nariadil, aby zlepšili ochranu pred krádežami.

„Toto je nový druh zlodejstva,“ uviedla hovorkyňa miestnych nemocníc pre agentúru DPA. „Hovoríme o veciach, ktoré stoja bežne pár drobných, ale teraz je zjavne po nich dopyt,“ konštatovala a dodala, že ani po tejto krádeži by nemal byť problém pri zásobovaní nemocníc rúškami.

6:53 Venezuelský prezident Nicolás Maduro vyhlásil kvôli šíreniu koronavírusu celoštátnu karanténu. V juhoamerickej krajine sa potvrdilo už 33 prípadov nákazy, informovala dnes agentúra Reuters. Svoje hranice sa rozhodla kvôli koronavírusu uzavrieť tiež Kolumbia, ktorá s Venezuelou susedí.

6:44 Americký oscarový herec Tom Hanks a jeho žena Rita Wilsonová opustili austrálsku nemocnicu, v ktorej boli od minulého týždňa kvôli nákaze koronavírusom. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej manželský pár zostáva v karanténe, tú strávi v prenajatom dome.

6:38 Stovky väzňov utiekli z najmenej štyroch väzníc v brazílskom štáte Sao Paulo po tom, čo miestne úrady zrušili ich dočasné priepustky pre obavy, že by pri návrate do zariadení mohli priniesť koronavírus. Podľa brazílskych médií mohlo ujsť až viac ako tisíc osôb.

Na krátkom videu z mesta Mongaguá, ktoré odvysielala TV Globo, možno vidieť stovky mužov, ako vybiehajú z väzenia. To má kapacitu zhruba 2 800 ľudí. Vláda v Sao Paule zakázala pre obavy z koronavírusu dočasné prepustenie zhruba 34-tisíc väzňov, ktorí majú polootvorený režim.

6:16 V americkom Seattli sa začala v pondelok klinická skúška vakcíny zameranej na ochranu proti koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na amerických zdravotníckych predstaviteľov. Experimentálnu vakcínu dostala prvá účastníčka skúšky. Približne šesť týždňov trvajúcej prvej fázy testovania sa zúčastní 45 zdravých dobrovoľníkov vo veku od 18 do 55 rokov, uviedol vo vyhlásení Národný zdravotnícky inštitút (NIH).

Jeho vedci vyvíjali očkovaciu látku s názvom mRNA-1273 spolu s biotechnologickou spoločnosťou Moderna z Cambridge v štáte Massachusetts. Americkí zdravotnícki predstavitelia uvádzajú, že úplné overenie potenciálnej vakcíny potrvá rok až rok a pol.

5:35 Španielsko o polnoci uzavrelo pozemné hranice cudzincom. Počet nakazených novým vírusom v Španielsku vzrástol v pondelok podľa denníka El País na 9300 a počet obetí na 330 z 288 hlásených v nedeľu.

5:30 Najhoršie zasiahnutá európska krajina Taliansko potvrdila v pondelok 3233 nových prípadov nákazy, celkový počet infikovaných sa vyšplhal na 27 980. Podľa šéfa talianskej civilnej obrany Angela Borrelliho počet novo nakazených klesá.

5:25 Írsko očakáva, že sa do konca marca sa v krajine nakazí koronavírusom okolo 15 000 ľudí. Povedal to premiér Leo Varadkar, podľa ktorého sa bude Írsko s pandémiou vyrovnávať „mnoho mesiacov, nie týždňov“. Ostrovný štát má podľa aktuálnej bilancie 223 infikovaných. Chorobe COVID-19, ktorú koronvirus spôsobuje, podľahli dvaja ľudia.

5:15 Francúzska od utorkového poludnia obmedzí pohyb obyvateľov na verejnosti. Druhé kolo miestnych volieb plánované na nedeľu sa odkladá. Od utorkového poludnia sa podľa prezidenta Emmanuela Macrona takisto na 30 dní uzavrú vonkajšie hranice schengenského priestoru.

Francúzsko má už viac ako 6600 potvrdených prípadov nákazy koronavírusy a 148 mŕtvych. „Sme vo vojne, sme v zdravotnej vojne,“ uviedol Macron. „Iste, nebojujeme proti armáde, ani proti inému národu. Ale nepriateľ tu je, neviditeľný, nepolapiteľný. A postupuje,“ dodal francúzsky prezident. Zdôraznil ale, že Francúzsko vojnu vyhrá.

5:00 Nákaza koronavírusom sa v pondelok v Číne preukázala u ďalších 21 ľudí. Trinásť ľudí podľahlo chorobe Covid-19, ktorá vírus spôsobuje. V provincii Chu-pej, odkiaľ sa začal vírus šíriť, zaznamenali v pondelok len jediného novo nakazeného. Zvyšných dvadsať prípadov sa preukázalo u ľudí, ktorí sa do Číny vrátili z cudziny.

Celkovo sa od začiatku šírenia vírusu v pevninskej Číne v minulom roku potvrdila nákaza koronavírusom u 80 881 ľudí. Bilancia obetí sa vyšplhala na 3226.

© Autorské práva vyhradené

434 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus