V Taliansku podľahlo nákaze za deň 475 ľudí, v ČR je 522 nakazených

Počet obetí koronavírusu SARS-CoV-2 v Európe je už vyšší ako v Ázii. Európa v stredu na poludnie zaznamenala najmenej 3 421 úmrtí, kým v Ázii ich je 3 384. Podľa kancelárky Merkelovej je situácia v Nemecku vážna. Pôvodné epicentrum pandémie koronavírusu, čínske mesto Wu-chan, hlásilo v stredu iba jeden nový prípad nákazy, a to už druhý deň po sebe. Počet prípadov nákazy koronavírusom prekročil v stredu 214 000. Vírusu podľahlo vyše 8700 ľudí, vyliečilo sa z neho viac ako 83 000 nakazených. Dianie sledujeme online.

18.03.2020 05:00 , aktualizované: 23:00
debata (377)

Na Slovensku bolo dopoludnia 18. 3. 2020 pozitívnych na koronavírusu 105 osôb, testovaných 1991 osôb, negatívnych 1886. Viac informácií o situácii na Slovensku TU. Všetky opatrenia nájdete TU.

22:59 Senát amerického Kongresu v stredu schválil balík finančnej pomoci na boj proti pandémii koronavírusu. Podľa agentúry DPA je navrhnutý tak, aby poskytoval pomoc pracovníkom, ktorí čelia finančným výpadkom v dôsledku šírenia koronavírusu SARS-CoV-2 v krajine. Zahŕňa bezplatné testovanie na koronavírus, rozširuje možnosti uplatnenia platenej práceneschopnosti a posilňuje niektoré dávky poistenia v nezamestnanosti. Zahŕňa taktiež ďalšiu pomoc vo forme potravinových programov.

22:13 Španielska prokuratúra v stredu oznámila, že začala vyšetrovať domov dôchodcov v Madride, kde možno podľahlo nákaze koronavírusom 19 ľudí. Spoločnosť, ktorá zmienený domov dôchodcov prevádzkuje, vo svojej správe, ktorú získal denník El País, uviedla, že v tomto zariadení zomrelo 19 ľudí. Prokuratúra vyšetruje na základe trestného oznámenia, ktoré podalo združenie Ombudsman pre pacientov. V liste predseda združenia kritizoval „extrémne nedostatočné zaistenie bezpečnosti a čistoty, personálu a prostriedkov“ v tomto zariadení.

22:11 Francúzska polícia udelila viac ako 4000 pokút v súvislosti s nedodržiavaním zákazu vychádzania, ktorý uvalila tamojšia vláda v snahe zabrániť šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2. Informoval o tom v stredu minister vnútra Christophe Castaner. Vo Francúzsku od utorka poludnia platí zákaz vychádzania z domu pre väčšinu obyvateľstva, z ktorého výnimku predstavujú len nevyhnutné prípady, ako napríklad nákup.

21:59 Rakúska polícia začne od polnoci zo stredy na štvrtok vykonávať aj na hranici s Nemeckom kontroly vrátane testov na koronavírus. Podobne ako na hraniciach s Talianskom, Švajčiarskom a Lichtenštajnskom budú pritom uzatvorené všetky menšie priechody. Ohlásené kontroly sú plánované do polnoci zo 7. na 8. apríla. Osoby, ktoré chcú vstúpiť na územie Rakúska, sa musia preukázať lekárskym osvedčením – výsledkom molekulárno-biologického testu spred najviac štyroch dní. Rakúski občania, ako aj osoby s bydliskom alebo povoleným pobytom v Rakúsku môžu pricestovať aj bez atestu, pokiaľ „bezodkladne“ nastúpia do 14-dňovej karantény. Dodržanie tohto pravidla musia potvrdiť svojím podpisom.

21:45 Počet prípadov nákazy koronavírusom prekročil v stredu 214.000. Vírusu podľahlo vyše 8700 ľudí, vyliečilo sa z neho viac ako 83.000 nakazených. Vyplýva to z údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO)a štatistiky americkej Univerzity Johna Hopkinsa v Baltimore. Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus zdôraznil, že „WHO naďalej odporúča, aby všetky prípady, ktoré lekári zachytia v ranom štádiu, boli izolované v nemocniciach, pokiaľ je to možné“. Ak to možné nie je, štáty by mali využiť verejné budovy, kde umiestnia nakazených pacientov a budú im môcť venovať pozornosť.

21:25 Izrael zakázal v stredu vstup do krajiny všetkým cudzincom s výnimkou tých, ktorí majú v krajine trvalý alebo prechodný pobyt. Ide o ďalšie z radu opatrení v boji proti koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP. Izrael dosiaľ potvrdil 433 prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2. Ďalších 44 prípadov potvrdili na území Predjordánska. Desaťtisíce ľudí sa nachádzajú v samoizolácii.

20:36 Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom sa v Českej republike k stredajšiemu večeru zvýšil na 522. Pre Českú televíziu (ČT) to povedal český premiér Andrej Babiš. Oproti utorňajšiemu večeru pribudlo 72 potvrdených prípadov. Podľa českého ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha, testovaných je stále viac ľudí, pričom sa do testovania zapojilo už 36 laboratórií. V utorok bolo podľa jeho slov na vírus testovaných 1362 osôb. Celkovo ich bolo v Česku otestovaných už 7664. Viac sa dočítate TU.

20:24 Vo Francúzsku podľahlo nákaze novým koronavírusom za posledných 24 hodín 89 ľudí. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na úrady. Celkovo sa tak počet obetí vyšplhal na 264.

20:17 Situácia, v ktorej sa ocitlo Nemecko v dôsledku koronavírusovej pandémie, je pre túto krajinu najvážnejšou od druhej svetovej vojny. Kancelárka Angela Merkelová to uvádza v televíznom príhovore občanom, ktorý má byť odvysielaný v stredu večer. „Situácia je vážna. Berte ju vážne. Nikdy od opätovného zjednotenia Nemecka, ba nikdy od druhej svetovej vojny naša krajina nečelila výzve, ktorá by tak veľmi závisela od našej kolektívnej solidarity,“ odkazuje Merkelová. Viac sa dočítate TU.

19:58 Veľvyslanci členských štátov Severoatlantickej aliancie sa v stredu stretli na pravidelnom zasadnutí Severoatlantickej rady (NAC), aby zhodnotili vývoj situácie okolo pandémie COVID-19. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pri tejto príležitosti privítal rýchlu reakciu spojencov na epidémiu a zdôraznil, že sily NATO sú aj naďalej pripravené udržiavať členské štáty v bezpečí. Poukázal tiež na to, že Aliancia má pripravené solídne plány a opatrenia na zabezpečenie pokračovania svojich hlavných činností.

19:50 Predseda Slovenskej advokátskej komory (SAK) Tomáš Borec adresoval predsedovi vlády SR Petrovi Pellegrinimu (Smer) otvorený list, v ktorom ho žiada, aby riešil situáciu advokátskeho stavu v súvislosti s novým koronavírusom. Žiada legislatívne opatrenie na zmrazenie lehôt, podobné tomu z čias sovietskej okupácie. SAK o tom informuje na svojom webe. Viac sa dočítate TU.

19:24 Čilský prezident Sebastián Piňera vyhlásil celoštátny stav katastrofy na nasledujúcich 90 dní. Urobil tak v dôsledku nárastu počtu prípadov nákazy koronavírusom v krajine. Vláda dostáva jeho vyhlásením mimoriadne právomoci – môže obmedziť pohyb osôb alebo zabezpečiť dodávky potravín a iných základných služieb, informuje agentúra Reuters. Podľa prezidenta v Čile doteraz potvrdili 238 prípadov nákazy, ale žiadne úmrtia. Krajina zatvorila školy, uzavrela svoje hranice a obmedzila verejné zhromaždenia.

19:18 Školy v Británii ostanú od piatka takmer pre všetky deti zatvorené. Školy budú uzavreté až do odvolania. Oznámili to v stredu britský premiér Boris Johnson a minister školstva Gavin Williamson, píše spravodajská televízia BBC. Výnimkou budú deti dôležitých pracovníkov, nasadzovaných v boji proti pandémii koronavírusu, ako sú policajti, zdravotníci a ďalší. Podľa Johnsona sa tak zabezpečí chod verejných služieb.

19:11 Šírenie koronavírusu v Rusku je pod kontrolou, oznámil v stredu šéf Kremľa Vladimir Putin. „Naše ministerstvo zdravotníctva a príslušné miestne orgány majú situáciu pod kontrolou,“ citovala ruského prezidenta agentúra TASS. Putin zároveň zdôraznil, že informácie o šírení koronavírusu, ktoré poskytuje štát, sú objektívne a ľudia by nemali veriť falošným správam. Podľa najnovších údajov v Rusku evidujú 147 prípadov koronavírusovej infekcie.

18:31 V Taliansku podľahlo nákaze koronavírusom ďalších 475 ľudí. Informovala o tom v stredu agentúra AFP. Podľa nej ide o najvyšší počet úmrtí v dôsledku koronavírusu počas jedného dňa na celom svete.

18:20 Urnový háj v krematóriu a verejný cintorín v Košiciach budú od štvrtka do odvolania pre verejnosť úplne uzatvorené. Viac sa dočítate TU.

18:15 Polícia určila v rámci Slovenska trasy, po ktorých odporúča presun nákladných motorových vozidiel, ktoré prevážajú tovar. Informovala o tom hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová. Mapu odporúčaných trás zverejnila polícia aj na sociálnej sieti. „Na určených trasách sú k dispozícii aj čerpacie stanice a odpočívadlá,“ priblížila hovorkyňa. Polícia opätovne žiada vodičov, aby sa riadili pokynmi policajtov, dodržiavali hygienické zásady, teda, aby si umývali ruky, nosili rúška a podobne, a aby tiež nepodceňovali situáciu.

18:10 Ani u jedného väzňa a ani u jedného príslušníka Zboru väzenskej a justičnej stráže nebol do stredy potvrdený nový koronavírus. Informovala hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská. V súčasnosti v zbore evidujú viacero väznených, zamestnancov aj príslušníkov zboru, ktorí sú v karanténe z titulu ich návratu zo zahraničia alebo prijatia do výkonu väzby a výkonu trestu odňatia slobody. „Opatrením je domáca karanténa príslušníkov a zamestnancov zboru a izolácia dotknutých väznených osôb v zariadeniach zboru v súlade s protiepidemickými pokynmi,“ uviedla hovorkyňa.

18:06 Talianske orgány podali za jediný týždeň trestné oznámenia v približne 43 000 prípadoch, keď obyvatelia porušili karanténne nariadenia prijaté s cieľom spomaliť šírenie nového koronavírusu. Celkove kontrolovali vyše milióna osôb, oznámilo v stredu talianske ministerstvo vnútra. Len za utorok podrobili v Taliansku kontrole 187 455 osôb a podali 8089 oznámení. V 154 prípadoch išlo o majiteľov obchodov, pričom 33 odobrali licencie, keďže i napriek karanténe mali stále otvorené.

17:54 Železničná spoločnosť Slovensko ubezpečuje cestujúcich, že predaj cestovných dokladov neruší. Predaj lístkov bol od 16. marca zrušený len v 66 menších staniciach, kde predaj vykonávali zamestnanci Železníc Slovenskej republiky. Cestujúci si môžu aj naďalej zaobstarať lístky viacerými spôsobmi. Vzhľadom na aktuálnu situáciu v súvislosti s výskytom koronavírusu však odporúča najmä zakúpenie lístkov cez mobilnú aplikáciu Ideme vlakom či cez responzívny e-shop ZSSK. K dispozícii sú naďalej aj osobné pokladnice na celom území SR. ZSSK od 16. marca zatvorila všetky svoje zákaznícke centrá a rezervačné pracovisko pre osobné vybavovanie

17:44 Mesto Bratislava zriadilo pre obmedzenia v súvislosti s koronavírusom telefonickú linku pre seniorov. Viac sa dočítate TU.

17:35 Kuba zaznamenala prvé úmrtie v dôsledku nového koronavírusu. Obeťou je 61-ročný taliansky turista. Talian vstúpil na Kubu, ktorá na rozdiel od mnohých krajín Latinskej Ameriky nezatvorila svoje hranice, 9. marca a v kritickom stave bol od nedele. Počet nakazených na Kube je desať, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

17:18 Turecko v dôsledku pandémie koronavírusu uzavrie v stredu o polnoci hranice s Gréckom a Bulharskom. Informovala o tom agentúra AFP. Turecké úrady k tomuto opatreniu pristúpili niekoľko týždňov po tom, čo Ankara vyhlásila, že otvára hranice pre utečencov smerujúcich do Európy.

17:10 Slovenskí väzni vyrobili do stredy za približne dva týždne 28 500 ochranných rúšok, ktoré pomáhajú v boji s nákazou novým koronavírusom.

zväčšiť Slovenskí väzni šijú ochranné rúška. Foto: TASR, Zbor väzenskej a justičnej stráže
Bratislava väzni ZVJS koronavírus rúška Slovenskí väzni šijú ochranné rúška.

16:58 Nemecká polícia za dva dni vrátila približne 21 000 cudzincov, ktorí chceli vstúpiť na územie Nemecka. Urobila tak po zavedení kontrol na hraniciach v súvislosti so šírením nového koronavírusu, informovala v stredu tlačová agentúra DPA.

16:40 Dve celé údolia a jednu samostatnú obec umiestnia do karantény úrady v rakúskej spolkovej krajine Salzbursko, kde sa podobne ako v iných častiach krajiny šíri koronavírus. Celkove majú byť od polnoci odizolované od okolia tri obce v údolí Gasteinertal, dve v údolí Grossarltal a samostatná obec Flachau. Osobám, ktoré v týchto obciach pracujú, umožnia dovtedy odcestovať, na čo úrady upozornia ich domovské obce. Karanténu predtým uvalili aj na niektoré oblasti v rakúskych spolkových krajinách Tirolsko či Vorarlbersko.

16:32 V Kyjevskej oblasti na Ukrajine vyhlásili dočasný núdzový stav z dôvodu pandémie koronavírusu, informovala agentúra Ukrinform. K 18. marcu na Ukrajine potvrdili 14 prípadov nákazy koronavírusom, dva z nich boli smrteľné.

16:27 Za posledných 24 hodín potvrdili v Británii 676 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím ich počet stúpol na 2626. Informovala o tom v stredu spravodajská televízia Sky News. Britské úrady v utorok oznámili, že nákaze spôsobenej koronavírusom podľahlo v krajine 71 ľudí.

zväčšiť Cukrár Torsten Roth ukazuje... Foto: TASR/AP, Jens Meyer
Nemecko Koronavírus Pekáreň Pralinky Cukrár Torsten Roth ukazuje "koronovírusové protilátkové pralinky" vo svojej pekárni v nemeckom meste Erfurt v utorok 17. marca 2020. Na tento nápad prišiel počas regionálneho veľtrhu, keď sa návštevníci nedostavili k jeho stánku kvôli šíreniu koronavírusu.

16:24 Región Lombardsko na severe Talianska apeluje na lekárov a zdravotné sestry v dôchodku, aby sa vrátili do práce a pomohli svojim kolegom v boji s pandémiou nového koronavírusu. Správu priniesla v stredu agentúra Reuters.

15:58 „Hospodárska a pracovná kríza spôsobená pandémiou COVID-19 môže zvýšiť globálnu nezamestnanosť o takmer o 25 miliónov,“ uviedla v správe Medzinárodná organizácia práce (MOP), špecializovaná agentúra OSN.

15:47 Švédska nábytkárska spoločnosť IKEA oznámila, že dočasne zatvorí ďalšie svoje obchody vrátane všetkých 50 v USA. Spojené štáty sú druhým najväčším trhom nábytkárskej firmy. Skupina Ingka Group, vlastník väčšiny obchodov značky IKEA, uviedla, že okrem USA sa zatvoria všetky obchody aj v Holandsku, Belgicku, Portugalsku, Dánsku a Kanade. Už skôr zatvorila obchody v Nemecku.

Veľký počet svojich obchodov zatvára aj dánska hračkárska firma Lego. Tá v stredu oznámila, že zatvorí všetky obchody až na tie v Číne, a to minimálne do 27. marca. Spoločnosť plánuje pokračovať v predaji cez internet.

15:43 Počet infikovaných v Juhoafrickej republike prudko stúpol na 116. Krajina preto zavádza nové opatrenia – uzatvárajú sa hranice pre cudzincov prichádzajúcich z najviac zasiahnutých krajín a od stredy sú zatvorené aj všetky tamojšie školy. Väčšina z nakazených sa infikovala v zahraničí, najmä v Británii. Najnovšie sa však potvrdilo aj 14 prípadov lokálneho prenosu koronavírusu v rámci komunity. V Kapskom Meste je na výletnej lodi uväznených 1 700 ľudí po tom, čo šesť osôb so symptómami COVID-19 previezli na testovanie na pevninu.

15:33 Spojené štáty v snahe predísť šíreniu koronavírusu zatvoria svoju hranicu s Kanadou pre dopravu, ktorá nie je nevyhnutná. Oznámil to v stredu americký prezident Donald Trump. Zdôraznil však, že opatrenie sa nevzťahuje na obchodovanie. V USA potvrdili ešte v utorok najmenej 4 477 prípadov nákazy a 87 úmrtí na COVID-19. Krajina už pozastavila bežné dopravné spojenie s Európu, Čínou, ako aj inými krajinami zasiahnutými nákazou.

15:20 Obyvatelia Benátok sa tešia aspoň z čistejších vodných kanálov. Vo vode, ktorá je väčšinou zakalená, je možné vidieť aj ryby. Ulice a kanály v meste sú takmer prázdne a kal vo vode sa tak mohol usadiť. Dôvodom sú zákazy, ktoré úrady vydali v súvislosti so šírením nového koronavírusu. Obmedzenia v turistami obľúbenom meste pomáhajú pri znižovaní znečistenia. „Kanály sú určite čistejšie. Na vode nie je možné vidieť žiadne člny, doprava je zastavená,“ povedal pre BBC miestny obyvateľ Serguei Michchenko.

14:30 V Rakúsku zaznamenali štyri ďalšie úmrtia na koronavírus, čím sa počet obetí zvýšil na osem. Po jednej obeti hlásili spolkové krajiny Dolné a Horné Rakúsko, dvaja ľudia zomreli v dôsledku ochorenia COVID-19 v Štajersku.

V Dolnom Rakúsku ochoreniu podľahol 76-ročný pacient, ktorý zomrel v nemocnici v meste Melk. Tam ho priviezli v utorok vo vážnom stave vyplývajúcom z iných ochorení. Prvou obeťou v Hornom Rakúsku je 27-ročná žena. Tá podľa Keplerovej univerzitnej kliniky v Linzi trpela závažným ochorením od svojich 14 rokov. Riaditeľ tamojšej nemocnice Ferdinand Waldenberger preto podľa televízie ORF zdôraznil, že tento prípad je s koronavírusom spojený len nepriamo.

14:08 Ďalšie dve úmrtia na koronavírus má Egypt. Obeťami sú 78-ročná Talianka a 70-ročný občan Egypta, ktorí zomreli v izolácii v nemocnici. Celkový počet obetí v tejto severoafrickej krajine sa tak zvýšil na šesť, píše britská spravodajská stanica BBC. Počet nakazených v Egypte stúpol na 196. Vyliečilo sa už 26 pacientov.

13:44 Saudská Arábia plánuje na budúci týždeň zorganizovať „mimoriadny virtuálny“ summit krajín skupiny G20, ktorý sa má zamerať na boj proti pandémii koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.

13:30 Jedným z prijatých opatrení v ČR v súvislosti s ochranou starších ľudí je, že do maloobchodných predajní s potravinami budú smieť v čase od 10.00 do 12.00 h vstúpiť len osoby nad 65 rokov.

13:16 Africký štát Burkina Faso oznámil, že v krajine podľahol nákaze prvý človek. Podľa agentúry AFP išlo o prvú obeť koronavírusu v subsaharskej Afrike. „Zaznamenali sme úmrtie 62-ročného pacienta s diabetesom, ktorý bol cez noc na jednotke intenzívnej starostlivosti,“ uviedol národný koordinátor Burkiny Faso pre boj s epidémiou koronavírusu Martial Ouédraogo.

12:58 Počet obetí koronavírusu SARS-CoV-2 v Európe je už vyšší ako v Ázii, odkiaľ sa rozšíril do celého sveta. Vyplýva to z bilancie agentúry AFP, podľa ktorej Európa v stredu na poludnie zaznamenala najmenej 3421 úmrtí spojených s novým koronavírusom, kým v Ázii ich je 3384.

12:24 Počet nakazených rastie v Nemecku podľa Inštitútu Roberta Kocha (RKI) exponenciálne. Keď sa vírus nepodarí spomaliť, môže byť za dva až tri mesiace až desať miliónov infikovaných. Inštitút, spadajúci pod ministerstvo zdravotníctva, počíta s tým, že môže trvať aj dva roky, než bude väčšia časť obyvateľov voči koronavírusu imúnna a nákazu sa podarí zastaviť. Kancelárka Angela Merkelová sa dnes večer kvôli situácii v televíznom prejave prihovorí občanom (viac v článku Nemecku hrozí taliansky scenár…).

12:05 V priebehu utorka pribudlo v Belgicku 243 ďalších prípadov nákazy koronavírusom. Celkovo ich je 1486. Belgické ministerstvo zdravotníctva potvrdilo, že nákazu vírusom neprežili ďalšie štyri osoby, čím sa celkový počet obetí v Belgicku zvýšil na 14 ľudí. Informovala belgická televízna stanica RTBF. Najmladšia zosnulá osoba mala 59 rokov, ostatné obete COVID-19 boli vo veku nad 60 rokov.

11:55 Česká vláda schválila v stredu zákaz vychádzania bez ochranného rúška, ktorý začne platiť od 18.00 h. Pre český Deník N to potvrdil minister zahraničných vecí Tomáš Petříček,. O tomto plánovanom kroku už predtým informoval aj server Aktuálně.cz.

11:33 Do týždňa sa v Taliansku začne s predklinickými testami vakcíny proti novému koronavírusu, ktorú vyvinula biotechnologická spoločnosť Takis na báze fragmentu genetického materiálu vírusu. Vakcínu budú testovať na zvieratách. Informovala o tom v stredu talianska agentúra ANSA s tým, že predklinické testovanie povolilo talianske ministerstvo zdravotníctva.

Prvé laboratórne testy naznačujú, že vakcína je schopná vyvolať „silnú reakciu imunitného systému“, uviedla spoločnosť Takis. Ak budú výsledky prvých testov na zvieratách uspokojivé, na jeseň sa začne s testovaním na ľuďoch.

11:08 Vláda SR rozšírila núdzový stav na celý sektor zdravotníctva. Viac sa dočítate tu.

10:36 Moldavsko v stredu ohlásilo prvú obeť koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie moldavského ministerstva zdravotníctva. Moldavská vláda ešte 11. marca rozhodla, že pre hrozbu rozšírenia tejto potenciálne smrtiacej nákazy budú zatvorené všetky školy. Zakázané boli taktiež masové podujatia s účasťou viac ako 50 ľudí.

10:11 Počet nakazených na Slovensku dosiahol 105. Doposiaľ pribudlo 8 nových prípadov. Viac sa dočítate tu.

10:11 Zamestnanci kancelárie ruského prezidenta sa podrobujú testom na koronavírus. Podľa agentúry RIA Novosti o tom v stredu informoval hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Otestovať sa museli dať aj novinári, ktorí prezidenta Vladimira Putina sprevádzajú počas jeho utorkovej návštevy na Kryme, dodal Peskov, ktorý to označil za preventívne opatrenie.

9:57 Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom sa v Českej republike k stredajšiemu ránu zvýšil na 464. Oznámil to na svojom účte na Twitteri český minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Ako ďalej uviedol, v porovnaní s utorkovým ránom tak počet nakazených stúpol o 81.

9:47 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v stredu pripustila, že politickí lídri „podcenili“ rozsah nebezpečenstva, aké predstavuje nový koronavírus.

„Myslím, že všetci z nás, ktorí nie sme expertmi, sme na začiatku koronavírus podcenili,“ povedala von der Leyenová v rozhovore pre nemecký denník Bild.

9:44 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Izraeli stúpol za 24 hodín o zhruba 40 percent na 427. Očakáva sa, že počet infikovaných bude ďalej strmo stúpať, keďže krajina zavádza rozšírenejšie testovania. Doteraz koronavírusu v Izraeli nikto nepodľahol.

9:33 Počet ľudí v Maďarsku, u ktorých laboratórne testy potvrdili koronavírus, stúpol z utorňajších 50 na 58. Z 36 hospi­talizovaných v Juhopeštianskej nemocnici Centrum sú štyria pacienti vo vážnom stave, informovalo v stredu internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság (HVG). Podľa primára Centra hematológie a infektológie Jánosa Szlávika všetci pacienti ležiaci v uvedenej nemocnici s ochorením Covid-19 sú vo veku nad 70 rokov a majú aj ďalšie choroby.

Na nákazu týmto vírusom zomrel v Maďarsku jeden človek, dvaja boli z ochorenia uzdravení.

9:28 V Rakúsku zaznamenali v stredu k ôsmej hodine rannej 1471 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva. Počet obetí zostáva oficiálne na čísle tri – na Covid-19 zomreli dve osoby vo Viedni a jedna v Štajersku.

9:02 Tuniský prezident Kajs Saíd v utorok vyhlásil zákaz nočného vychádzania, a to v čase od 18.00 h do 06.00 h. K tomuto opatreniu Tunisko pristúpilo v rámci boja proti šíreniu koronavírusu.

8:47 Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) vyvracia informáciu, že užívanie liekov s obsahom ibuprofénu „duplikuje“ množenie koronavírusu v ľudskom organizme. ŠÚKL o tom informoval v tlačovej správe, na tento hoax zareagoval aj na sociálnych sieťach. Podrobnosti tu.

8:39 OSN a deväť krajín (Alžírsko, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Holandsko, Británia, USA, Tunisko a Spojené arabské emiráty) vyzvali v utorok strany bojujúce v Líbyi, aby zastavili paľbu a umožnili zdravotníkom bojovať proti novému koronavírusu.

Nateraz v Líbyi neevidujú žiadny prípad nákazy vírusom SARS-CoV-2. Odborníci sa ale obávajú, že prepuknutie choroby Covid-19, ktorú vírus spôsobuje, môže byť pre krajinu katastrofou vzhľadom na stav tamojšieho zdravotného systému.

8:17 Nový koronavírus môže prežiť na povrchoch alebo vo vzduchu niekoľko hodín. Uvádza sa to v štúdii zverejnenej v magazíne The New England Journal of Medicine, ktorú financovala vláda Spojených štátov, ako napísala tlačová agentúra AFP.

8:04 Výskyt koronavírusu už evidujú vo všetkých 50 štátoch USA. Svoj prvý prípad v utorok ohlásila už aj Západná Virgínia.

6:56 Francúzska farmaceutická firma Sanofi je pripravená dať úradom k dispozícii milióny dávok antimalarika Plaquenil, ktoré vykázalo „sľubné“ testy pri liečbe choroby Covid-19. Viac čítajte tu.

6:49 Kirgizsko potvrdilo prvé tri prípady nákazy koronavírusom v krajine. Všetci traja jeho občania mali pozitívne testy po návrate zo Saudskej Arábie, informoval dnes minister zdravotníctva tejto stredoázijskej krajiny, ktorá už v utorok uzavrela hranice cudzincom.

6:45 Kolumbijský prezident Iván Duque vyhlásil v krajine stav núdze, čím sa snaží zastaviť šírenie koronavírusu. V stredu nadránom o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Duque na tlačovej konferencii oznámil, že v rámci nových núdzových opatrení musia zostať ľudia vo veku nad 70 rokov v izolácii, a to od 20. marca do 31. mája. Budú mať dovolené odísť z domu len na nákup nevyhnutných potrieb, na prehliadku k lekárovi alebo na nákup liekov.

6:42 Českí colníci objavili počas kontroly v sklade v priemyselnej zóne v meste Lovosice na severozápade Čiech až 680 000 respi­rátorov, 25 000 rúšok a ďalšie ochranné pomôcky. Je podozrenie, že mali byť vyvezené z Českej republiky.

Teraz si ich prevezme štát: časť pomôcok si nechá Ústecký kraj a zvyšok pôjde do Prahy. V utorok neskoro večer to uviedol hajtman tohto kraja Oldřich Bubeníček, ktoré citoval portál Novinky.cz.

6:17 Južná Kórea nahlásila v stredu, štvrtý deň po sebe, dvojmiestny číselný údaj týkajúci sa nových prípadov nákazy koronavírusom. Počty sa teda držia pod stovkou a celkovo je v krajine 8413 prípadov infekcie, informovalo Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC).

Zdravotnícke úrady sú však stále v pohotovosti, pretože po celej krajine sa vyskytujú nové zhluky prípadov tejto infekcie, napísala juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

6:12 Európa začína konať v duchu solidarity a Európsky parlament je pripravený urobiť potrebné kroky na ochranu života a živobytia Európanov, vyhlásil v utorok večer predseda EP David Sassoli. V správe pre médiá to uviedlo tlačové stredisko europarlamentu.

Ľudia v maďarskom meste Debrecín v odstupoch... Foto: SITA/AP, Zsolt Czegledi
Debrecín / Maďarsko / Koronavírus / Odstup / Ľudia v maďarskom meste Debrecín v odstupoch čakajúci v rade pred miestnou poštou, 16. marca 2020

6:00 Pôvodné ohnisko pandémie nového koronavírusu, čínske mesto Wu-chan, hlásilo v stredu iba jeden nový prípad nákazy, a to už druhý deň po sebe. Jedného nového nakazeného človeka vo Wu-chane hlásili v stredu a jedného v utorok, ale stredočínske veľkomesto je stále uzavreté. Tieto nádejné informácie nasledovali po vrchole pandémie, ktorý bol vo Wu-chane približne pred mesiacom.

Čína ohlásila v stredu len 13 nových prípadov nákazy po celej krajine. Všetkých 12 prípadov mimo Wu-chanu bolo „dovezených“ zo zahraničia – snaží sa tak mať ochorenie Covid-19, spôsobené vírusom, pod kontrolou.

5:25 Austrálsky premiér Scott Morrison varoval, že opatrenia proti koronavírusu budú trvať najmenej šesť mesiacov a vyzval ľudí, aby necestovalid do zahraničia. Krajina má už 454 potvrdených prípadov. Vyhlásila stav biobezpečnostnej núdze. Školy zatiaľ zostávajú otvorené, zhromaždenia nad 100 ľudí sa majú konať len v nevyhnutných prípadoch.

5:10 Írska vláda sa chystá odporučiť starším občanom, aby nevychádzali zo svojich domovov a niekoľko týždňov zostali doma. Občanom írsky premiér Leo Varadkar odporučil vyhýbať sa kontaktom s inými, bez prevencie sa postup koronavírusu nepodarí zastaviť. Premiér tiež uviedol, že epidémia spôsobí miestnej ekonomike značné a trvalé následky a náklady na prekonanie krízy budú ohromné. Očakávané výdavky bude potrebné splácať roky. Írsko eviduje viac ako 223 nakazených a dve obete nákazy.

5.00 V arlber­gskej oblasti na západe Rakúska bola vyhlásená karanténa a v utorok večer úrady nariadili uzavrieť známe lyžiarske stredisko Sölden a horskú obec Sankt Anton v Tirolsku. V Rakúsku je v súčasnosti 1332 ľudí nakazených koronavírusom, traja ľudia nákaze podľahli a deviatich lekári označujú za uzdravených.

377 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19