Primárky v troch štátoch vyhral u demokratov Biden, u republikánov Trump

Bývalý viceprezident USA Joe Biden zvíťazil v utorkových primárkach Demokratickej strany v amerických štátoch Florida, Illinois a Arizona a získal veľký náskok nad straníckym rivalom Berniem Sandersom. Vedie teda v súboji o nomináciu demokratov do novembrových prezidentských volieb. Informovali o tom americké televízie, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AP.

18.03.2020 06:41
debata (5)

Biden (77) prevalcoval Sandersa (78) na Floride, v dôležitom štáte, a víťazstvo mu patrí aj v štáte Illinois a Arizona ako ukazujú projekcie televízií.

Víťazstvo v Arizone spolu s triumfom na Floride a v Illinois Bidenovi prinieslo takmer neprekonateľný náskok pred Sandersom v súboji demokratov o to, kto sa v novembrových prezidentských voľbách postaví proti republikánskemu prezidentovi Trumpovi.

Primárky sa mali konať aj v štáte Ohio, kde ich však pre obavy zo šíriaceho sa koronavírusu odložili na jún.

Primárky sa vo všeobecnosti konali v atmosfére obáv z koronavírusu medzi voličmi. Súčasný prezident USA Donald Trump je víťazom utorkových republikánskych primárok na Floride aj v štáte Illinois a prekročil už počet delegátov potrebných na získanie nominácie svojej strany do novembrových volieb.

Trump, ktorý mal v primárkach len symbolických súperov, si už zabezpečil viac ako 1276 delegátov potrebných na získanie nominácie, uviedla tlačová agentúra Associated Press (AP) na základe vlastného sčítania delegátov.

Vďaka tomu už je Trump nesporným nominantom republikánov – potrebný počet získal najskôr, ako to kalendár primárok dovoľuje. V Arizone sa republikánske primárky nekonali.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #primárky #Donald Trump #prezidentské voľby v USA