Merkelová: Nemecko čelí najhoršej kríze od druhej svetovej vojny

Kancelárka Angela Merkelová to uvádza v televíznom príhovore občanom, ktorý má byť odvysielaný v stredu večer. Podľa vyjadrení zverejnených v predstihu tlačovými agentúrami DPA a AFP chce šéfka nemeckej vlády apelovať na občanov, aby nehromadili zásoby a prejavovali solidaritu.

18.03.2020 12:32 , aktualizované: 21:02
Angela Merkelová, koronavírus Foto: ,
Angela Merkelová počas rokovania schôdze nemeckej vlády v Berlíne.
debata (120)

„Situácia je vážna. Berte ju vážne. Nikdy od opätovného zjednotenia Nemecka, ba nikdy od druhej svetovej vojny naša krajina nečelila výzve, ktorá by tak veľmi závisela od našej kolektívnej solidarity,“ odkazuje Merkelová.

Hoci Merkelovej 15-ročné pôsobenie v úrade kancelárky poznačili aj iné vážne situácie, ako bola finančná kríza, utečenecká kríza či odchod Británie z Európskej únie, ešte nikdy sa priamo neobracala na občanov prostredníctvom éteru mimo tradičných novoročných príhovorov, poznamenala AFP.

„Úprimne verím, že môžeme uspieť v tejto úlohe, ak budú všetci občania úprimne chápať svoje vlastné úlohy,“ uvádza v stredajšom prejave. „Koronavírus v súčasnosti dramaticky zmenil život v našej krajine. Naše predstavy o zvyčajnosti, o verejnom živote, o sociálnej vzájomnosti všetko je vystavené veľkej skúške ako nikdy predtým. Milióny z vás nemôžu ísť do práce, vaše deti nemôžu ísť do školy alebo do predškolských zariadení, divadlá, kiná a obchody sú zatvorené a čo je snáď najťažšie všetkým nám chýbajú stretnutia, ktoré sú inokedy úplne samozrejmé,“ dodáva Merkelová.

Spolková vláda i krajinské vlády v uplynulých dňoch nariadili zatvorenie škôl, mnohých podnikov a verejných priestorov v snahe spomaliť šírenie nového koronavírusu, ktorým sa v Nemecku nakazili už tisíce ľudí. Na rozdiel od iných európskych krajín však zatiaľ v Nemecku nie je obmedzený pohyb osôb.

Nemecku hrozí taliansky scenár

Počet nakazených novým typom koronavírusy rastie v Nemecku podľa Inštitútu Roberta Kocha (RKI) exponenciálne. Keď sa ho nepodarí spomaliť, môže byť o dva až tri mesiace až desať miliónov infikovaných.

Inštitút, spadajúci pod ministerstvo zdravotníctva, počíta s tým, že môže trvať aj dva roky, než bude veľká časť obyvateľov voči koronavírusu imúnna a nákazu sa podarí zastaviť. Kancelárka Angela Merkelová sa v stredu večer pre túto situáciu v televíznom prejave obráti na občanov.

„Sme na začiatku epidémie, ktorá ešte mnoho týždňov a mesiacov bude v našej krajine,“ povedal na tlačovej konferencii v Berlíne šéf RKI Lothar Wieler. K polnoci bolo v Nemecku 8198 nakazených, čo predstavuje nárast o 1042 za 24 hodín. Na 100 000 obyvateľov zatiaľ spolková republika registruje 9,9 infikovaných.

Aký dopad na šírenie nákazy budú mať opatrenia prijaté centrálnou vládou aj spolkovými krajinami, sa podľa Wieler ukáže zhruba o dva týždne.

„Keď sa nám nepodarí zredukovať účinne a na niekoľko týždňov kontakty medzi ľuďmi, potom je možné, že za dva až tri mesiace budeme mať až desať miliónov infikovaných v Nemecku,“ poznamenal s tým, že by to viedlo k preťaženiu zdravotníctva.

Nakazený by v takom prípade bol takmer každý ôsmy občan. Prispieť k tomu, aby sa tento scenár nenaplnil, podľa neho môže každý. O prípadnom sprísnení doterajších opatrení je podľa Wielera nutné rozhodovať na základe konkrétneho vývoja.

„Môže trvať dva roky, než veľká časť obyvateľov prekoná COVID-19, než budú imúnni a infekcia bude zastavená,“ podotkol tiež.

120 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #koronavírus