Putinov plebiscit imúnny voči nákaze?

K šéfovi Kremľa nepustia nikoho, kto by nemal test na koronavírus s negatívnym výsledkom. Rusko v obave z pandémie od stredy až do prvého mája zakázalo vstup cudzincov na svoje územie. A školáci v celej krajine budú mať od pondelka trojtýždňové mimoriadne prázniny. Napriek epidemiologickej hrozbe by sa ale desiatky miliónov Rusov mali o 34 dní vybrať do volebných miestností.

18.03.2020 16:17
Russia Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (3)

Prezident Vladimir Putin vypísal plebiscit na 22. apríla. V deň, na ktorý pripadá 150. výročie narodenia vodcu boľševickej revolúcie Vladmira Lenina, majú Rusi rozhodnúť o novelizovanom znení ústavy, ktorá súčasnej hlave štátu ,vynuluje štyri doterajšie funkčné obdobia, čo znamená, že sa ešte dva razy bude môcť uchádzať o znovuzvolenie a zotrvať v Kremli hoci až do roku 2036.

Hoci viaceré ruské médiá v utorok špekulovali, že termín hlasovania, naplánovaný v časovom okne medzi pravoslávnou Veľkou nocou a začiatok posvätného moslimského mesiaca Ramadán, sa môže presunúť na jún či september, Putin napokon večer podpísal dekrét s pôvodne zamýšľaným dátumom.

Všetci sa vzrušujete kvôli koronavírusu. Aký je v tom rozdiel, či ochoriete alebo nie, keď aj tak zomriete pri Putinovi? Alexandr Gorbunov, bloger známy ako StalinGulag

„Vidíme, že v krajinách, kde je situácia podstatne zložitejšia ako u nás, sa podobných politických podujatí nezriekli," odvolal sa na príklad Francúzska, kde sa minulý víkend konali komunálne voľby. „Bolo by dnes viacmenej nezmyselné podpisovať dekrét bez konkrétneho dátumu," dodal podľa BBC.

Putin navrhol novelizovať ústavu už v januári. Od minulého týždňa, po zaradení doplnku, ktorý mu umožní znova kandidovať, sa proces schvaľovania rozbehol nevídaným tempom. Návrh prijali obe komory parlamentu, odobrilo 85 subjektov federácie, prezident novelizovanú ústavu podpísal a poslal ju na posúdenie ústavnému súdu. Ten v pondelok text bez námietok odobril, čím prehodnotil svoj verdikt z roku 1998, keď vtedajšiemu prezidentovi Borisovi Jeľcinovi nepovolil odrátať si prvý mandát, získaný ešte na základe starej sovietskej ústavy.

Prezident sa s vypísaním referenda poponáhľal z viacerých dôvodov. Jedným z nich je, že v deň, keď dekrét podpisoval, ešte mohol konštatovať, že „situácia je vcelku pod kontrolou". Nákaza koronavírusom sa v Rusku do stredy v potvrdila u 147 osôb, čo na krajinu so 149 miliónmi obyvateľmi, ktorá má vyše 4000 kilometrov dlhú hranicu s Čínou, pôvodným ohniskom súčasnej pandémie, nie je nijako dramatický počet. Putin si súčasne nechal otvorené zadné dvierka, keď poznamenal, že ak si to epidemiologická situácia vyžiada, hlasovanie sa bude môcť odložiť. Ďalším dôvodom je, že globálna kríza, sprevádzaná prudkým prepadom cien ropy a rekordným oslabením rubľa, môže zmeniť nálady v spoločnosti. Predbežne prieskumy ukazujú, že hoci chuť zúčastniť sa na referende nie je nijako vysoká, z tých, ktorí hlasovať chcú, je jasná väčšina pripravená novelu ústavy schváliť.

V krízových situáciách sa ľudia zvyčajne zomknú okolo vlády, pripomína politológ Alexej Makarkin pravidlo, ktoré platí nielen v Rusku. „Môžu k nej mať vážne výhrady, ale vychádzajú z toho, že ochranu od nikoho iného čakať nemôžu," poznamenal pre portál Ježednevnyj žurnal. Mimoparlamentná opozícia síce obviňuje Putina z uzurpácie moci a z protiústavného prevratu, kritika režimu však podľa Makarkina dodnes neprekročila hranice subkultúry. Ohlásené demonštrácie v Moskve radnica pod zámienkou epidemiologickej situácie nepovolila, verejné zhromaždenia obmedzila na maximálne 50 osôb a dolná komora parlamentu v utorok ešte pre každý prípad prijala zákon, podľa ktorého za narušenie všeľudového hlasovania hrozí strata slobody až na štyri roky.

„Ľudia sú momentálne sústredení na koronavírus, a sú pripravení dať vláde ďalšie právomoci, ak tento problém zvládne," myslí si Makarkin. „Ale to platí dnes, a čo bude 22. apríla, to sa ešte len uvidí," dodal.

Emócie okolo šíriacej sa epidémie ako aj perspektívy, že dve desaťročia vládnuci Putin môže v Kremli zostať ešte ďalších šestnásť rokov, prajú milovníkom čierneho humoru. „Všetci sa vzrušujete kvôli koronavírusu," napísal Alexandr Gorbunov, bloger známy ako StalinGulag, ktorého účet na sociálnej sieti má státisíce odberateľov, a zaklincoval: „Aký je v tom rozdiel, či ochoriete alebo nie, keď aj tak zomriete pri Putinovi?"

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #ruská politika