Koronavírusu podľahlo v Taliansku viac ľudí, než v Číne

V epicentre koronavírusovej pandémie, v čínskom meste Wu-chan, prvýkrát nehlásia žiadnu novú infekciu. Taliansko prekonalo počtom mŕtvych už aj Čínu. Európa predtým pomohla Číne, teraz Čína pomôže Európe. Peking jej pošle rúška, respirátory a testy. Na celom svete sa koronavírusom nakazilo už vyše 235-tisíc ľudí a takmer 9 500 osôb ochoreniu podľahlo. Z nákazy sa podarilo vyliečiť viac ako 84-tisíc ľudí. Dianie sledujeme online.

19.03.2020 04:30 , aktualizované: 22:12
koronavírus Texas Foto: ,
Testovanie pacienta na koronavírus štýlom "drive-thru". Houston, Texas.
debata (409)

Na Slovensku bolo 19. 3. 2020 pozitívnych na koronavírusu 123 osôb, negatívnych 2 316. Viac informácií o situácii na Slovensku TU. Všetky opatrenia nájdete TU.

22:32 Predseda Európskeho parlamentu (EP) David Sassoli a lídri poslaneckých klubov sa vo štvrtok dohodli na usporiadaní mimoriadneho plenárneho zasadnutia europarlamentu, ktoré by 26. marca malo schváliť opatrenia na boj proti novému koronavírusu. Viac sa dočítate TU.

22:20 Európska komisia (EK) zverejnila odporúčania o osvedčených postupoch týkajúcich sa opatrení EÚ v oblasti verejného zdravia a boja proti koronavírusu, v ktorých zdôraznila dôležitosť celoúnijných opatrení. Cieľom odporúčaní, ktoré EK vypracovala spolu s novovytvorenou vedeckou expertnou skupinou, je presadzovať účinné a primerané opatrenia na úrovni celej Únie. Viac sa dočítate TU.

21:57 Mesto Bratislava požiadalo hlavného hygienika o stanovisko, ako postupovať pri nakladaní s komunálnymi odpadmi u osôb, ktoré sú v domácej povinnej karanténe v súvislosti so šíriacim sa koronavírusom. Dôvodom podľa magistrátu je, že súčasná platná právna úprava neupravuje spôsob, ako nakladať s odpadmi počas mimoriadnej situácie. Viac sa dočítate TU.

21:52 Vo Francúzsku podľahlo koronavírusu za posledných 24 hodín 108 ľudí. Celkový počet obetí nákazy sa tak vyšplhal vo Francúzsku na 372. Počet nakazených stúpol za posledných 24 hodín z 9130 na 10.995. „Počet infikovaných sa zdvojnásobuje každé štyri dni,“ uviedol generálny riaditeľ francúzskeho úradu verejného zdravotníctva Jérôme Salomon.

21:37 Britský premiér Boris Johnson vyjadril presvedčenie, Spojené kráľovstvo môže v nasledujúcich 12 týždňoch zvrátiť šírenie koronavírusu. Stane sa tak však iba vtedy, ak budú ľudia v boji s vírusom postupovať podľa odporúčaní vlády. Premiér oznámil, že prvý pacient s koronavírusom už začal skúšobne brať lieky, ktoré by mohli ochorenie vyliečiť. Vláda rokuje o kúpe „státisícov“ testov, podobných tehotenským testom, aby mohli zdravotníci overovať, či ľudia mali vírus a či sú imúnni.

21:36 Filmový festival v Cannes vo Francúzsku sa nebude konať v máji, ako bolo pôvodne plánované. Dôvodom je pandémia koronavírusu. Informovala rada riaditeľov festivalu, ktorá zvažuje odklad udalosti na koniec júna alebo na začiatok júla. Správu priniesla tlačová agentúra AFP. Najväčší filmový festival na svete sa mal konať od 12. do 23. mája.

21:34 Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov vyzvalo amerických občanov, aby sa okamžite vrátili zo zahraničia späť do krajiny. V opačnom prípade sa musia pripraviť na to, že uviaznu tam, kde sa nachádzajú.Americká diplomacia požiadala Američanov, aby za žiadnych okolností necestovali do zahraničia. V USA sa doposiaľ nakazilo viac ako 10.000 ľudí, pričom infekcii už v krajine podľahlo najmenej 150 osôb.

21:03 Rezort diplomacie doteraz eviduje celkovo 2500 žiadosti o repatriáciu na všetkých kontinentoch. V súvislosti so situáciou s koronavírusom informoval hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Tomaga. Vo štvrtok mali naplánovaný príchod občania z Maroka. Večer vyráža autobus do Madridu, ktorý cestou tam vezie francúzskych občanov. Ďalší autobus odchádza do Haagu. V piatok by mal odletieť tiež charter do Londýna. Viac sa dočítate TU.

20:52 V Nemecku zaznamenali vyše 13 900 prípadov nakazenia koronavírusom a 44 úmrtí v dôsledku tejto nákazy. Najľudnatejšia spolková krajina Severné Porýnie-Vestfálsko zostáva podľa týchto údajov najhoršie postihnutou a eviduje vyše 4700 nakazených. Nasledujú Bavorsko s vyše 2200 a Bádensko-Württembersko s vyše 2180 prípadmi.

20:08 Primátor Matúš Vallo sa prihovára obyvateľom Bratislavy vo videu na sociálnej sieti v súvislosti s koronavírusom.

19:50 Počet potvrdených prípadov koronavírusu sa v ČR v priebehu piatkového popoludnia zvýšil zo 631 na 694. Vyliečení zostávajú traja ľudia. Informovala o tom spravodajská televízia ČT 24. V Čechách v piatok pribudlo 122 nakazených, čo je zatiaľ najväčší denný prírastok. Od štvrtka 14.00 h a na 30 dní vyhlásila vláda núdzový stav, na dlhší čas by to musela urobiť Poslanecká snemovňa. Viac sa dočítate TU.

19:43 Kríza týchto dní nás učí, že zdravie a pohoda druhých ovplyvňuje aj naše vlastné dobro a spolu tvoríme jeden celok. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová. Podľa nej je aktuálna kríza v súvislosti s koronavírusom zároveň príležitosťou dostať zo seba to najlepšie. Preto verí, že Slovensko vírus porazí. Ako uviedla, ubezpečilo ju v tom aj stretnutie s lídrami nastupujúcej aj dosluhujúcej vlády, ktorí podľa nej chápu vážnosť situácie a sú odhodlaní spolupracovať pre dobro všetkých občanov SR. Viac sa dočítate TU.

19:14 Čínsky manželský pár, ktorý bol prvým prípadom výskytu koronavírusu v Taliansku, sa už vyliečil a mohol opustiť príslušné oddelenie Národného ústavu infekčných chorôb Lazzara Spallanzaniho v Ríme. Dvojica turistov z mesta Wu-chan, známeho ako ohnisko koronavírusovej epidémie v Číne, bola v tomto zariadení hospitalizovaná od 30. januára. Žena sa má ešte podrobiť rehabilitačnej liečbe. Po odhalení nákazy u týchto dvoch turistov prerušilo Taliansko priame letecké spojenie s Čínou.

19:11 Švajčiarsko v čase pandémie informovalo o ďalších úmrtiach v dôsledku ochorenie COVID-19. V krajine dosiaľ zomrelo 33 ľudí, píše spravodajská televízia BBC. Za uplynulých 24 hodín sa počet nakazených v krajine zvýšil o ďalších vyše 400, celkovo je vo Švajčiarsku 3 438 potvrdených prípadov nákazy. Švajčiarsko je deviate v počte potvrdených prípadov.

19:09 Na koronavírus môžu zomrieť milióny ľudí, ak sa umožní jeho šírenie bez kontroly, varoval vo štvrtok generálny tajomník OSN António Guterres. „Ak necháme vírus šíriť ako požiar, najmä v najzraniteľnej­ších oblastiach sveta, zabije milióny ľudí,“ povedal Guterres. Podľa agentúry AFP vyhlásil, že „globálna solidarita nie je len morálnym imperatívom, je v záujme všetkých“.

19:01 Letisko v Innsbrucku, hlavnom meste rakúskej spolkovej krajiny Tirolsko, preruší nadchádzajúci pondelok až do odvolania svoju prevádzku. Opatrenie sa nebude vzťahovať na priľahlý heliport využívaný políciou a záchrannou službou. Samotné letisko bude naďalej pripravené odbavovať v naliehavých prípadoch ambulantné lety.

18:45 V Taliansku podľahlo nákaze spôsobenej koronavírusom ďalších 427 ľudí. Počet obetí sa tak vo štvrtok vyšplhal na 3 405, čím Taliansko prekonalo počet mŕtvych v Číne. Informovala o tom v agentúra AFP. V Číne, ktorá zaregistrovala prvý prípad koncom minulého roka, oficiálne podľahlo nákaze 3 245 ľudí. Podľa agentúry AP Taliansko oznámilo vo štvrtok ďalších 5 322 nakazených. Celkovo tak počet nakazených stúpol na 41 035.

18:39 Počet pacientov s koronavírusom v meste Wu-chan, ohnisku nákazy v Číne, zmanipulovali počas minulotýždňovej návštevy prezidenta Si Ťin-pchinga, to povedal miestny lekár pre japonskú tlačovú agentúru Kjódó.

18:30 Bratislavský samosprávny kraj (BSK) nakúpil antibakteriálne rúška za viac ako 100-tisíc eur. Informoval o tom predseda BSK Juraj Droba. „Obstarali sme 30-tisíc kvalitných rúšok zo 100 % egyptskej bavlny so strieborným vláknom. Určené sú na opakované použitie,“ uviedol Droba. Cena za jedno rúško je 3,80 eura bez DPH. Rúška je možné prať a sú odolné proti baktériám aj vírusom. Prvé zásielky sú pripravené pre lekárov, zdravotníkov a sociálnych pracovníkov. Na úrade Bratislavského kraja každý deň zasadá krízový štáb.

18:22 V talianskom meste Como podľahli nákaze koronavírusom vo štvrtok dvaja lekári. Celkovo tak počet obetí medzi lekármi stúpol na 13, informovala agentúra ANSA. Štvrtkovými obeťami sú pneumológ Giuseppe Lanati a rodinný lekár Luigi Frusciante. Obaja boli na dôchodku, ale po vypuknutí nákazy sa vrátili do práce.

18:16 V Nemocnici akademika Ladislava Dérera na bratislavských Kramároch, ktorá je súčasťou Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB), realizujú triedenie pacientov v unimobunkách pred nemocnicou.

18:11 Na 137 mŕtvych stúpol v Británii počet obetí ochorenia COVID-19, čo je nárast o 33 úmrtí za posledných 24 hodín. Informovala o tom spravodajská televízna stanica Sky News. Dvadsaťdeväť najnovších prípadov hlásili z Anglicka. Pacienti, ktorí podľahli ochoreniu, boli vo veku 47 až 96 rokov a všetci mali vážne zdravotné problémy. Anglicko eviduje tak už 128 úmrtí.

Škótsko doposiaľ zaznamenalo šesť úmrtí, Wales má dve obete a prvé úmrtie vo štvrtok ráno potvrdilo Severné Írsko. Vo štvrtok ráno bolo v Británii 2 689 potvrdených prípadov nakazenia koronavírusom SARS-CoV-2.

17:54 Košický samosprávny kraj (KSK) dostal dodávku ochranných pomôcok od Štátnych hmotných rezerv SR. Pre lekárov v kraji žiadal takmer 3 170 000 kusov ochranných pomôcok, vrátane respirátorov, chirurgických rúšok, ochranných oblekov, rukavíc či okuliarov. Na Úrad KSK však z tohto počtu dorazilo iba 16-tisíc párov rukavíc, 16-tisíc návlekov na obuv a 10-tisíc chirurgických rúšok. Ochranné pomôcky distribuuje kraj do ambulancií vo všetkých okresoch kraja tým lekárom, ktorí aktuálne ordinujú. Celkovo pôjdu do 479 ambulancií zubného lekárstva, 372 ambulancií všeobecných lekárov, 188 pediatrických ambulancií a 50 pľúcnych ambulancií.

17:47 Prepravná aplikácia Bolt spúšťa rozvoz potravinových balíčkov po Bratislave od štvrtka aj v Košiciach. Vodiči už pri spúšťaní služby majú vo svojich autách pripravených niekoľko stoviek takýchto balíčkov, ich počty v prípade záujmu ľudí budú zvyšovať. V balíčku si ľudia cez aplikáciu objednajú základné trvanlivé balené alebo konzervované potraviny.

17:27 Linka dôvery IPčko.sk zaznamenala v súvislosti s pandémiou 729 kontaktovaní. Klienti sa pýtajú na to, ako zvládnuť rodinné vzťahy v karanténe, či a ako riešiť konfliktné situácie. Psychológovia z online poradni vnímajú aj zvýšené riziko domáceho a sexuálneho násilia, hovoria s ľuďmi aj o tom, ako zvládnuť čakanie na výsledky z testovania na koronavírus. Viac sa dočítate TU.

16:56 Monacké knieža Albert II. mal pozitívny test na koronavírus.. Informoval o tom vo štvrtok kráľovský palác, píše agentúra AFP. Podľa vyhlásenia paláca zdravotný stav 62-ročného kniežaťa „nie je dôvodom na obavy“. Hlava tohto mestského štátu bude v izolácii a ostáva pracovať zo svojho súkromného traktu v kráľovskom paláci.

16:39 Počet ľudí, ktorým v Slovinsku potvrdili ochorenie COVID-19, sa vo štvrtok popoludní zvýšil na 319. Podľa tlačovej agentúry STA je to nárast o 33 prípadov za posledných 24 hodín. V krajine dosiaľ otestovali 9 860 ľudí, z čoho v stredu zdravotníci uskutočnili 1 130 testov. Testovanie sa však zameriava iba na zdravotníckych a pohotovostných pracovníkov, starších ľudí, pacientov v nemocniciach a ľudí, u ktorých sa prejavujú závažnejšie príznaky.

16:22 Na viac ako 2000 stúpol v Rakúsku počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Oficiálne je dosiaľ známe nakazenie 2013 ľudí, informovala tlačová agentúra APA. Najnovšiu štatistiku, dokumentujúcu stav k 14.30 h, vydalo rakúske ministerstvo zdravotníctva.

16:11 Na oddelení intenzívnej starostlivosti Juhopeštianskej nemocnice Centrum ležia šiesti pacienti s ochorením COVID-19, ich stav je vážny. Informovala o tom v Budapešti šéfka maďarského Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová. Počet infikovaných v Maďarsku je 73 a 124 osôb je v karanténe.

15:47 Rusko ohlásilo prvé úmrtie na ochorenie COVID-19. Nákaze podľahla 79-ročná žena, ktorá sa liečila v Moskve, uviedla agentúra Interfax s odvolaním sa na operatívny štáb, ktorý sleduje vývoj infekcie v Moskve. Ruské úrady dnes ohlásili 52 nových prípadov, čím celkový počet nakazených stúpol na takmer dve stovky. Žena, ktorá trpela niekoľkými chronickými chorobami, podľahla zápalu pľúc, napísal denník Kommersant na svojom webe. Podľa premiéra Michaila Mišustina nie je dôvod „prepadať panike“, dodala agentúra AFP.

15:41 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom sa v ČR v priebehu piatka zvýšil z 572 na 631. Vyliečení zostávajú traja ľudia. Informovala o tom spravodajská televízia ČT 24.

15:11 Policajní prefekti viacerých oblastí vo Francúzsku, ktoré ležia v blízkosti morského pobrežia, vo štvrtok zakázali vstup na pláže. Zakázané je aj surfovanie, informoval spravodajský portál LCI. Policajní prefekti reagovali na množiace sa prípady, keď ľudia ignorovali vládne nariadenie o zákaze vychádzania z bytu či domu v neodôvodnených prípadoch.

14:56 Turecko má v pláne zintenzívniť testovanie obyvateľstva na koronavírus SARS-CoV-2 tak, aby denne bolo vykonaných do 15-testov testov. V tureckom parlamente o tom vo štvrtok informoval minister zdravotníctva Fahrettin Koca. Podľa agentúry AFP Turecko nateraz eviduje dve úmrtia na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, a 191 pozitívne testovaných.

14:55 Ruskí vedci dokázali sekvenovať úplný genóm nového koronavírusu. Podľa agentúry TASS o tom vo štvrtok informovala tlačová služba ruského ministerstva zdravotníctva s tým, že materiál pochádzal od pacienta s chorobou COVID-19 spôsobovanou koronavírusom SARS-CoV-2. Ako vysvetlil riaditeľ štátneho výskumného ústavu pre chrípkové ochorenia Dmitrij Lioznov, genetická analýza je dôležitá pre pochopenie, ako vznikol nový koronavírus, čo pomôže pri vývoji vakcín a liekov na liečbu.

14:52 Nemecko povoláva na boj s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 desaťtisíce záložníkov. S odvolaním sa na vyhlásenie nemeckej ministerky obrany Annegret Krampovej-Karrenbauerovej o tom vo štvrtok informovala agentúra AFP. Nemecká spolková armáda (Bundeswehr) začala podľa slov Krampovej-Karrenbauerovej prvé várky záložníkov mobilizovať už cez víkend, pričom ďalší by mali byť povolaní prostredníctvom „cielených povolávacích príkazov a generálneho povolávacieho príkazu“.

Na prvý povolávací príkaz reagovalo 2 300 záložníkov, z ktorých 900 môže byť nasadených v zdravotníckych službách. Ministerka uviedla, že vojaci by mali byť nasadení v situáciách, keď budú vyčerpané civilné zdroje.

14:48 V Nemecku bolo vo štvrtok k 14. hodine 13 632 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Počet úmrtí stúpol na 33, vyliečilo sa 113 ľudí, informoval denník Berliner Morgenpost. Nemecko je piatou najviac postihnutou krajinu na svete, a to po Číne, Taliansku, Iráne a Španielsku.

14:30 Britský minister obrany Ben Wallace vo štvrtok oznámil, že Británia z dôvodu šírenia nákazy koronavírusom sťahuje z Iraku časť svojich vojakov, ktorí sú súčasťou výcvikovej misie, informovala agentúra AFP. Británia vojakov sťahuje, pretože intenzita výcvikových aktivít v posledných mesiacoch poklesla.

zväčšiť Muž na letisku v americkom Denveri ukazuje... Foto: SITA/AP, David Zalubowski
koronavírus, Denver, Colorado Muž na letisku v americkom Denveri ukazuje symbol víťazstva. Zatiaľ sa však zdá, že víťazí koronavírus.

14:25 Polícia musela v uplynulých dňoch viackrát zasahovať počas takzvaných koronavečierkoch, ktoré sa konali vo viacerých nemeckých mestách, a to napriek odporúčaniam vyhýbať sa sociálnym kontaktom. Informovali o tom regionálne nemecké médiá. Polícia musela v noci na štvrtok podľa magazínu Focus rozpustiť v meste Freiburg v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko viacero takýchto akcií, pričom na niektorých sa zúčastnilo aj viac ako 100 ľudí.

14:23 Nová vláda bude mať k dispozícii 527 miliónov eur na boj s koronavírusom, povedal na tlačovom brífingu dosluhujúci vicepremiér Richard Raši.

14:16 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom sa v Českej republike vo štvrtok dopoludnia zvýšil na 572. Na Twitteri to oznámil minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Ďalej uviedol, že v ČR v stredu vyšetrili 1 738 osôb, pričom celkovo už bolo otestovaných 9 402 ľudí. Dosiaľ sa v ČR vyliečili tri osoby, ďalších päť je vážnom stave, píše denik.cz. V Česku od polnoci zo stredy na štvrtok začal platiť zákaz vychádzania bez rúška alebo inej ochrannej pomôcky zakrývajúcej tvár.

14:00 Počet obetí koronavírusu v Španielsku sa za uplynulých 24 hodín zvýšil o 169 na celkom 767 mŕtvych. Informoval o tom denník El País s odvolaním sa na koordinátora pre núdzové situácie na ministerstve zdravotníctva Fernanda Simóna. Pribudlo aj 3 431 nakazených (nárast o 25 percent), celkom ich je 17 147.

13:57 Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) začal s distribúciou osobných ochranných prostriedkov pre lekárov z TSK. Podľa predsedu TSK Jaroslava Bašku ochranné prostriedky dostali a dostanú lekári a sestry pracujúci na pohotovostiach a lekári primárneho kontaktu. Ide o 8 000 kusov jednorazových chirurgických masiek, 8 000 párov jednorazových chirurgických rukavíc a 8 000 párov jednorazových návlekov na obuv. Postupne si ich preberajú pohotovosti pre dospelých, tých je v kraji deväť, pohotovosti pre deti a dorast, tých je sedem (okrem Púchova a Bánoviec nad Bebravou), tri zubné pohotovosti a ambulancie všeobecných lekárov v okrese Trenčín.

13:45 Filipíny prestanú pre obavy zo šírenia koronavírusu vydávať víza pre cudzincov a zakážu na svoje územie vstup akýchkoľvek cudzích štátnych príslušníkov bez výnimky. Locsin na Twitteri uviedol, že podpísal nariadenie, na základe ktorého prestanú byť cudzincom udeľované víza.

13:46 Na bratislavskom letisku M. R. Štefánika pristálo lietadlo so zdravotníckym materiálom. Na jeho palube bol milión rúšok a 100-tisíc testov na koronavírus.

13:40 Na Srí Lanke v snahe obmedziť šírenie koronavírusu na neurčito odložili parlamentné voľby, ktoré sa mali konať v apríli. V krajine doteraz zaznamenali 53 prípadov nákazy. Tento týždeň táto ostrovná krajina uzavrela svoje medzinárodné letiská a v oblasti, kde žije 850 000 ľudí, vyhlásila zákaz vychádzania.

13:01 Irán oznámil, že za posledných 24 hodín pribudlo 149 úmrtí na ochorenie Covid-19. Celkový počet smrteľných obetí sa tak zvýšil na 1 284 a nakazených je už viac ako 18 000. S počtom 18 047 infikovaných osôb je Irán jednou z najviac zasiahnutých krajín na svete.

12:57 Ani jedna z troch laboratórnych súkromných spoločností nebude testovať samoplatiteľov vo vlastnej réžii. Po stretnutí s Asociáciou laboratórií o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. Ako uviedla, svoje kapacity na testovanie ponúknu len v prípade potreby, ak by štát uvedené kapacitne nezvládal.

12:44 V bratislavskej mestskej časti Staré Mesto vykonávajú mimoriadnu dezinfekciu verejných priestorov. Zamestnanci technických služieb Starého Mesta robia mimoriadne sanitárne čistenie, vrátane odstraňovania grafittov, a dezinfikovanie staromestských detských ihrísk, verejných toaliet, ktoré sú v súčasnosti zatvorené, ako aj košov na odpad.

12:35 Prvou smrteľnou obeťou koronavírusu v Mexiku sa stal 41-ročný muž, ktorý mal cukrovku.U muža sa prvé symptómy ochorenia Covid-19 objavili 9. marca, uvádza agentúra TASS.

Do stredy popoludnia bolo v Mexiku, kde sa vírus po prvý raz objavil 28. februára, 118 potvrdených prípadov nákazy. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador odmietol výzvy nariadiť obmedzenia pre verejnosť zamerané na zabránenie šírenia vírusu, a to i napriek tomu, že Spojené štáty aj Kanada tak už spravili. Dôvodom sú obavy z kolapsu tamojšej oslabenej ekonomiky.

12:26 Spoločnosť Penta vynaloží na boj s koronavírusom viac ako 15 miliónov eur. TASR o tom vo štvrtok informoval jej hovorca Gabriel Tóth. Peniaze chce využiť na nákup tzv. rapid testov na odhalenie ochorenia COVID-19 či špeciálneho zdravotníckeho materiálu.

12:04 Hlavný vyjednávač Európskej únie pre budúce partnerstvo s Britániou Michel Barnier vo štvrtok informoval, že bol pozitívne testovaný na koronavírus SARS-CoV-2. Oznámil to prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Twitter.

11:57 Na bratislavskom letisku Milana Rastislava Štefánika dnes pristane lietadlo so zdravotníckym materiálom. Lietadlo, ktoré vo štvrtok v poobedňajších hodinách privezie zdravotnícky materiál v súvislosti s výskytom koronavírusu, bude na letisku čakať dosluhujúci predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer) a ministerka vnútra SR Denisa Saková (Smer).

11:31 Zákaz vychádzania v súvislosti s epidémiou koronavírusu vo Francúzsku bude pravdepodobne potrebné predĺžiť. Podľa spravodajského portálu France Info to pripustila generálna riaditeľka vládnej agentúry pre verejné zdravie Genevieve Cheneová. Spresnila, že treba počkať dva až štyri týždne, aby sa dala sledovať dynamika epidémie koronavírusu. Vysvetlila, že táto dynamika závisí od toho, ako každý jednotlivec dodržiava nariadenia vlády súvisiace s obmedzením pohybu osôb. Podľa názoru Cheneovej „významné zbrzdenie“ epidémie koronavírusu by vo Francúzsku mohlo nastať v horizonte dvoch až štyroch týždňov.

10:55 Počet prípadov nákazy v Nemecku za 24 hodín podľa Inštitútu Roberta Kocha narástol o rekordných 2 801 na 10 999. Inštitút spadajúci pod nemecké ministerstvo zdravotníctva informoval o číslach aktuálnych k dnešnej polnoci na svojom webe. Úmrtí na chorobu COVID-19 je podľa úradu 20. Nemeckí politici vzhľadom k aktuálnemu vývoju uvažujú o prijatí ďalších opatrení.

10:07 Karanténa vyhlásená pre celé územie Talianska v súvislosti s koronavírusom bude platiť dlhšie než len do 3. apríla, uviedol taliansky premiér Giuseppe Conte. Opatrenia, ktoré sme prijali… musia byť predĺžené", uviedol Conte podľa štvrtkového vydania denníka Corriere della Sera. Conte vysvetlil, že vďaka reštriktívnym opatreniam sa Taliansko „vyhlo zrúteniu (zdravotného) systému“.

9:47 Počet osôb nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 v Poľsku prekročil 300 po tom, čo poľské ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok oznámilo 18 nových prípadov tejto nákazy, informovala agentúra PAP.

9:31 V Maďarsku potvrdili ďalších 15 prípadov nákazy koronavírusom, čím ich počet stúpol na 73. Informovala o tom vládna informačná webová stránka koronavirus.gov.hu. Z infikovaných boli deviati Iránci, jeden Brit a 62 Maďarov. Ochoreniu COVID-19 podľahol v Maďarsku jeden človek.

9:25 Severotalianske mesto Bergamo, ktoré je jedným z najviac postihnutých pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2, muselo povolať armádu, aby pomohla s odvozom mŕtvych tiel do krematórií v okolitých mestách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra ANSA.

9:23 Rakúska spolková krajina Tirolsko je z dôvodu neustále rastúceho počtu osôb infikovaných koronavírusom v karanténe. Oznámil to v stredu večer krajinský premiér Günther Platter s tým, že toto opatrenie sa týka všetkých 279 miest a obcí a platí do 5. apríla, informovala agentúra APA.

9:19 Koronavírus SARS-CoV-2 si v Rusku vyžiadal prvú obeť, ktorou je staršia pacientka moskovskej nemocnice. S odvolaním sa na vyhlásenie ruského operačného strediska pre boj s koronavírusom o tom vo štvrtok informovala rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

9:06 Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus odkázal africkým štátom, že by sa kvôli šíreniu koronavírusu mali pripraviť na najhoršie. Doteraz koronavírusu v Afrike podľahlo 16 ľudí, šesť v Egypte, ďalších šesť v Alžírsku, dva v Maroku a po jednom v Sudáne a v Burkine Faso.

Afrika tak zatiaľ zostávala najmenej zasiahnutým kontinentom, odborníci sa však obávajú, že zdravotnícky systém mnohých afrických štátov by mohol začať pod náporom šírenia epidémie koronavírusu kolabovať.

8:59 Londýnske metro (Tube) uzavrie až 40 staníc s cieľom zmierniť šírenie nákazy koronavírusom, informovala vo štvrtok na svojej stránke stanica BBC.

8:40 Viacerí výrobcovia alkoholických nápojov vo svete darovali veľké objemy alkoholu na výrobu dezinfekčných gélov potrebných v čase súčasnej epidémie najmä v nemocniciach či lekárňach.

Francúzska firma Pernod Ricard tak firme Laboratoire Cooper, ktorá zásobuje lekárne vo Francúzsku, darovala 70 000 litrov čistého alkoholu, čo umožní vyrobiť 1,8 milióna flakónov gélu s objemom 50 ml. Podľa časopisu Paris Match sa zmobilizovali aj viaceré ďalšie firmy podobného zamerania: alkohol na výrobu hydroalkoholických gélov darovali aj švédsky výrobca vodky Absolut, ako aj mnohé liehovary v USA, španielsku či Írsku.

8:32 V súvislosti s koronavírusom má v Poľsku nariadenú karanténu takmer 15 000 ľudí. Poľskú políciu však zaskočil počet prípadov nerešpektovania tohto preventívneho opatrenia a navrhuje dať takýmto ľuďom elektronické náramky – ako v prípade odsúdených.

Podobný prístup k nedisciplinovaným ľuďom zvažuje aj Tunisko, ktoré ako ďalšiu možnosť pripustilo priebežnú telefonickú kontrolu osôb v karanténe, či inštaláciu aplikácie pre mobily, pomocou ktorej by bolo možné lokalizovať danú osobu. Elektronické náramky na monitorovanie ľudí začali využívať v Hongkongu. Náramok dostáva každý, kto po návrate zo zahraničia musí zostať v karanténe a pod dohľadom lekárov.

8:30 Nákazu koronavírusom potvrdili v stredu u dvoch brazílskych ministrov a predsedu Senátu. S celkovým počtom 529 nakazených je Brazília najviac postihnutou krajinou v Latinskej Amerike.

8:07 Mnoho Španielov sa v stredu pripojilo k výzve adresovanej bývalému kráľovi Juanovi Carlosovi, aby venoval štátu zo svojho majetku 100 miliónov dolárov (91,5 milióna eur) na boj proti koronavírusu. Ide o peniaze údajne prijaté ako úplatok od Saudskej Arábie a v súčasnosti ukryté na švajčiarskych účtoch, informovala agentúra APA.

8:02 Nigéria zakázala v stredu vstup na svoje územie občanom 13 krajín najviac zasiahnutých koronavírusom. Informovala o tom agentúra AFP. Stalo sa tak v čase, keď v tejto africkej krajine zaznamenali päť nových prípadov nákazy. Celkovo Nigéria hlási osem nakazených.

Nariadenie sa týka občanov Číny, Talianska, Iránu, Južnej Kórey, Španielska, Japonska, Francúzska, Nemecka, Nórska, Británie, Holandska, Švajčiarska a Spojených štátov. Ide o krajiny s viac ako 1000 prípadmi infekcie.

7:50 Agentúra AP uvádza, že Irán v očividnom úsilí o zastavenie šírenia koronavírusu, ktorý v krajine usmrtil vyše 1100 ľudí, doteraz dočasne prepustil už približne 85-tisíc väzňov.

7:07 Austrálsky premiér Scott Morrison vo štvrtok oznámil, že hranice krajiny sa pre koronavírus uzavrú pre všetkých návštevníkov. Opatrenie sa nevzťahuje na austrálskych občanov, osoby s trvalým bydliskom v krajine a ich blízkych rodinných príslušníkov, informovala agentúra DPA.

Austrália zatiaľ zaznamenala viac ako 700 prípadov nákazy novým koronavírusom, pričom ich počet každý deň výrazne stúpa. Úmrtí je v krajine zatiaľ šesť.

6:49 Holandský minister zdravotníctva Bruno Bruins v stredu odpadol počas vystúpenia na pôde holandského parlamentu. Bruins, ktorý je z titulu svojej funkcie ústrednou postavou boja proti koronavírusu v Holandsku, túto príhodu neskôr pripísal totálnemu vyčerpaniu po dvoch náročných týždňoch. V Holandsku koronavírusu doteraz podľahlo 58 osôb, nákaza bola potvrdená u 2 059 ľudí.

6.42 Opatrenia spojené s epidémiou koronavírusu veľmi pravdepodobne povedú k zvýšenej rozvodovosti, stačí si totiž predstaviť, čo sa stane s pármi, ktoré spolu skončia v karanténe. Podľa britskej televízie Sky to vyhlásila popredná britská právnička Fiona Shackletonová. (Viac k téme v autorskom článku Pravdy).

6:16 Južná Kórea informovala vo štvrtok o 152 nových prípadoch nákazy koronavírusom, čím sa ich celkový počet zvýšil na 8565. V predchád­zajúcich štyroch dňoch pritom pribúdalo menej ako 100 nových prípadov denne.

Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb uviedlo, že koronavírusu podľahlo ďalších sedem ľudí. Obetí choroby Covid-19 je tak zatiaľ 91, väčšinou išlo o starších pacientov trpiacich aj inou chorobou.

6:12 Člen Snemovne reprezentantov Ben McAdams sa v stredu stal už druhým americkým kongresmanom, ktorý informoval, že ho testovali pozitívne na koronavírus. Predtým to isté oznámil Mario Diaz-Balart, ďalší člen Snemovne reprezentantov, uviedla agentúra AFP.

4:50 Čína poskytne Európskej únii dva milióny rúšok, 200 000 respi­rátorov N95 a 50 000 testovacích sád na koronavírus. Po telefonickom rozhovore s čínskym premiérom Li Kche-čchiang to uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen.

„Zhodli sme sa na tom, že boj proti koronavírusu je (bojom) globálnym,“ uviedla. Podľa nej Čína nezabudla, že jej Európska únia v januári pomohla a poslala na boj s koronavírusom viac ako 50 ton zdravotníckeho materiálu.

4:45 Portugalsko prvýkrát od začiatku demokratickej éry v polovici 70. rokov minulého storočia vyhlásilo núdzový stav. Znamená to zavedenie prísnych opatrení, napríklad obmedzenia pohybu osôb či zákaz zhromažďovania. Na dodržiavanie týchto opatrení budú pritom môcť dohliadať ozbrojené zložky.

4:35 Donald Trump podpísal balík opatrení na boj s koronavírusom v hodnote okolo 100 miliárd dolárov. Spojené štáty tak po novom zabezpečia bezplatné testovanie na koronavírus, nemocenské poistenie pre všetkých zamestnancov zasiahnutých nákazou alebo potravinovú pomoc. Zamestnanci budú mať nárok až na dva týždne dovolenky v prípade, že sa u nich potvrdí nákaza, alebo sa na ňu budú liečiť. Nárok na ňu bude mať aj ten, komu lekár alebo úrady nariadi karanténu.

V Spojených štátoch sa koronavírusom zatiaľ nakazilo viac ako 8500 ľudí a medzi stredajšou šiestou hodinou rannou a šiestou hodinou večer pribudlo 2300 potvrdených prípadov.

4:30 Čínske mesto Wu-chan, odkiaľ sa na začiatku tohto roka do sveta rozšíril nový typ koronavírusu, vo štvrtok prvýkrát od začiatku pandémie nehlásia žiadny nový potvrdený prípad nákazy. V Číne ale pribúda importovaných prípadov infekcie, za stredu ich bolo 34 oproti utorkovým trinástich. To vyvoláva obavy z možnej druhej vlny nákazy.

Ako o importovaných prípadoch sa hovorí o chorých, u ktorých sa nákaza preukázala po príchode do Číny zo zahraničia. Celkom ich je asi 190. Agentúra DPA k tomu píše, že vo veľkej väčšine ide o Číňanov, ktorí sa vrátili do vlasti často v presvedčení, že tam prečkajú najhoršie obdobie pandémie. Ľudia, ktorí do Číny prídu, musia do prísnej karantény.

409 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus