Extrémistické Krídlo v rámci AfD sa rozpustí

Pravicovo extrémistické zoskupenie Krídlo (Der Flügel), ktoré doteraz pôsobilo v rámci nemeckej najsilnejšej opozičnej strany Alternatíva pre Nemecko (Alternative für Deutschland - AfD), rozhodlo, že sa rozpustí. Uviedla to verejnoprávna televízia ARD. Krídlo, ktoré sa dostalo do hľadáčika nemeckej kontrarozviedky, tak reagovalo na tlak vedenia strany.

21.03.2020 21:39
debata (17)

Spolkový úrad pre ochranu ústavy (Bundesamt für Verfassungsschutz – BfV), ako sa nemecká kontrarozviedka volá, o rozhodnutí sledovať Krídlo informoval minulý štvrtok. Zdôvodnil to tým, že neformálne zoskupenie s odhadom 7000 stúpencov je krajne pravicové a jeho hlavní predstavitelia – šéfovia AfD v spolkových krajinách Durínsko a Brandenbursko Björn Hock a Andreas Kalbitz – sú pravicoví extrémisti.

Krok kontrarozviedky, ktorý umožňuje nasadenie všetkých prostriedkov využívaných spravodajskými službami, utvrdil v postoji tých politikov a odborníkov, ktorí varujú pred stúpajúcou radikalizáciou AfD. Vo vnútri strany, ktorá rozhodnutie kontrarozviedky považuje za politicky motivované, zase vzbudil obavy z toho, že povedie k strate voličov.

Jeho čelní predstavitelia preto v uplynulých dňoch hľadali spôsob, ako sa k veci postaviť. Jednou z možností bolo, že sa dôrazne dištancujú od Höckeho a Kalbitza, u ktorého sa hovorilo aj o tom, že by mohol byť vylúčený. Nakoniec sa vedenie AfD v piatok uznieslo na nasledovnom:

„Predsedníctvo očakáva, že výsledkom zajtrajšieho (sobotňajšieho) stretnutia Krídla bude vyhlásenie o tom, že sa neformálne zoskupenie Krídlo do 30. apríla 2020 rozpustí.“

Hock a Kalbitz sa podľa televízie ARD tomuto rozhodnutiu podvolili a Krídlo rozpustia. Dohodli sa na tom v piatok neskoro večer.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #AfD