Vzbura v kolumbijskej väznici si vyžiadala 23 mŕtvych a 90 zranených

Dvadsaťtri väzňov prišlo o život a ďalších 90 osôb utrpelo zranenia počas vzbury, ktorá vypukla v noci na nedeľu v preplnenej väznici v kolumbijskej metropole Bogota. Oznámila to agentúra AFP s odvolaním sa na kolumbijské úrady.

23.03.2020 00:34
La Modelo / Bogota / vzbura / väzni / väzeň /... Foto: ,
Väzni ukazujú nápis "Viac než 30 mŕtvych" po vzbure vo väzení La Modelo v kolumbijskej metropole Bogota , 22 marca 2020
debata (6)

Vzbura vo väzení La Modelo, druhom najväčšom v Bogote, sa začala hromadným pokusom trestancov o útek. Medzi zranenými je aj sedem dozorcov, dvaja z nich sú v kritickom stave. Približne polovicu zo zranených previezli do nemocníc.

Žiadnemu z väzňov sa napokon utiecť nepodarilo a zariadenie už plne ovládli príslušníci väzenskej stráže. Na slobodu sa podľa úradov mohlo dostať až 5000 trestancov, čomu však zabránil zásah dozorcov. K nepokojom v posledných dňoch došlo aj v ďalších kolumbijských väzniciach.

Kolumbijská vláda odmietla tvrdenia, že väzenské vzbury boli vyvolané nehygienickými podmienkami a obavami zo šírenia nového koronavírusu v nápravných ústavoch. V kolumbijských väzeniach zatiaľ oficiálne nezaznamenali ani jeden prípad nákazy. Kolumbia doposiaľ potvrdila 231 nakazených a dve úmrtia.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #väznica #kolumbia #vzbura