Prezidentské voľby v Abcházsku vyhral líder opozície, EÚ ich neuznala

Prezidentské voľby, ktoré sa v nedeľu i napriek epidémii koronavírusu konali v separatistickom Abcházsku, vyhral podľa predpokladov opozičný líder Aslan Bžanija. Podľa agentúry TASS to dnes oznámil predseda ústrednej volebnej komisie Tamaz Gogija. Európska únia oznámila, že tieto voľby neuznáva vzhľadom na to, že naďalej považuje Abcházsko za súčasť Gruzínska.

23.03.2020 08:44 , aktualizované: 13:56
Gruzínsko Abcházsko voľby prezidentské Aslan... Foto: ,
Abcházsky opozičný líder a prezidentský kandidát Aslan Bžanija (uprostred) pred svojimi podporovateľmi v meste Suchumi, v odštiepeneckej gruzínskej provincii Abcházsko v nedeľu 22. marca 2020.
debata (15)

Podľa oznámenia Gogiju získal Bžanija 56,5 percenta hlasov a možno ho už teraz považovať za nového prezidenta Abcházska. Definitívne údaje z volieb majú byť oznámené až v utorok, avšak podľa predsedu volebnej komisie sa na víťazstve Bžaniju už nič zmeniť nemôže.

Hovorca EÚ podľa agentúry APA dnes vo vyhlásení pripomenul, že únia naďalej považuje Abcházsko za neoddeliteľnú súčasť Gruzínska. Preto tiež nemôže uznať ústavné a právne podmienky, za ktorých sa uvedené voľby v Abcházsku konali.

Podľa miestnych zákonov by sa inaugurácia nového prezidenta mala uskutočniť 30 dní po tom, ako volebná komisia oznámi konečné oficiálne výsledky volieb. Posledné prezidentské voľby sa v Abcházsku konali v auguste 2019. So ziskom 47,39 percenta hlasov ich vyhral Raul Chadžimba, ktorý bol však neskôr donútený vzdať sa svojej funkcie.

Dôvodom Chadžimbovej rezignácie boli protesty, ktoré sa začali 9. januára. Demonštranti vtedy zaútočili na budovu prezidentskej kancelárie v Suchumi a zostali tam niekoľko dní, pričom požadovali prehodnotenie výsledkov prezidentských volieb, v ktorých Chadžimba podľa nich nezískal potrebný počet hlasov.

Právomocí prezidenta Abcházska sa na základe rozhodnutia parlamentu ujal premiér Valerij Bganba. Chadžimbovmu odstúpeniu predchádzal verdikt de facto najvyššieho súdu Abcházska, ktorý zamietol staršie rozhodnutie ústrednej volebnej komisie a vyzval na zopakovanie prezidentských volieb.

Abcházsko sa odtrhlo od Gruzínska začiatkom 90. rokov 20. storočia, keď sa rozpadol Sovietsky zväz. Po krátkej vojne s Gruzínskom v roku 2008 Moskva upevnila svoju kontrolu nad Abcházskom, ako aj Južným Osetskom, ďalším gruzínskym separatistickým regiónom. Rusko koncom augusta 2008 uznalo nezávislosť oboch regiónov a umiestnilo v nich svojich vojakov.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #voľby #Abcházsko #Aslan Bžanija