Tajné služby USA pred šírením nákazy varovali

Nepočúval americký prezident Donald Trump varovanie tajných služieb pred koronavírusom? Šéf Bieleho domu tvrdí, že konal rýchlo a že za problémy nenesie zodpovednosť.

23.03.2020 09:00
Donald Trump Foto:
Americký prezident Donald Trump čelí kritike, že jeho vláda podcenila pandémiu.
debata (117)

Denník Washington Post však informoval, že už v januári a vo februári americké tajné služby upozorňovali na problém so šírením nákazy v Číne a v ďalších krajinách. Spravodajské organizácie tiež tvrdili, že Peking zakrýva rozsah problému.

Systém blikal na červeno

Donald Trump to možno neočakával, ale mnoho iných ľudí vo vláde áno. Len ho nemohli prinútiť, aby s tým niečo robil,“ citoval Washington Post predstaviteľa vlády s prístupom k správam tajných služieb. „Systém blikal na červeno,“ vyhlásil zdroj, ktorý si neželal byť menovaný.

V USA je momentálne takmer 27-tisíc potvrdených prípadov nákazy chorobou COVID-19. Pandémia si v Amerike už vyžiadala takmer 350 mŕtvych, 178 ľudí sa zatiaľ úplne zotavilo. Podľa viacerých expertov je vysoko pravdepodobné, že Spojené štáty budú mať postupne najvyšší počet infikovaných na svete. Čo sa týka tejto štatistiky, USA sú momentálne na treťom mieste za Čínou a Talianskom.

Podľa Washington Post tajné služby nehovorili o tom, do akej miery pandémia zasiahne USA. O ich správe bol okrem Bieleho domu informovaný aj Kongres.

„Nie je ničím novým, že Trump sa nezaujíma o spravodajské informácie alebo, širšie povedané, o názory iných, najmä expertov. Pandémia je však príkladom toho, čo sa stane, keď sa lídri a tvorcovia politík spoliehajú len na svoje inštinkty a sledujú iba politické motivácie. Riadenie krajiny si však v dnešnej dobe vyžaduje fungovanie masívnej byrokracie, v ktorej rozhodnutia expertov ovplyvňujú takmer každú súčasť našich životov,“ reagoval pre Pravdu bezpečnostný analytik John Sipher, ktorý takmer tri desaťročia pôsobil v CIA. „Tajné služby sa vždy budú snažiť, aby prišli s čo najlepším odhadom situácie, ktorý potom predkladajú prezidentovi a vláde. Ak sa ho však rozhodne Biely dom ignorovať, nemôžu s tým nič spraviť. Je na voličoch, aby povedali, či prezident berie svoju zodpovednosť vážne,“ povedal Sipher.

Trump: Článok je nepresný

Trump na tlačovej konferencii vyhlásil, že článok novín Washington Post je veľmi nepresný, hoci zatiaľ jasne nepovedal, v čom je chyba. Podľa neho by sa denník vraj mal hanbiť.

„Pripomeňme si však, že pred mesiacom hovoril Trump o víruse ako o podvode a konšpirácii demokratov, ktorí sa vraj aj za pomoci média snažia podkopať jeho vládu. Ešte 6. marca prezident tvrdil, že bude pokračovať v politických stretnutiach s voličmi a vyhlásil, že sa neobáva problémov s veľkými zhromaždeniami ľudí. Bolo to napriek jasným dôkazom, že sa pandémia rýchlo šíri,“ uviedol pre Pravdu James Forest, profesor bezpečnostných štúdií na Massachusettskej univerzite v Lowelli. „Ak je správa, ktorú sme čítali, pravdivá, tak potvrdzuje fakt, že Trump sa jednoducho nezaoberá informáciami, ktoré sa mu nepáčia. A napriek varovaniam o vážnom nebezpečenstve nespravil nič,“ tvrdí Forest.

„Tak ako popiera klimatické zmeny a iné vedecké fakty, tak Trump popieral aj koronavírus. Americké tajné služby a ľudia v Bielom dome nemali šancu, aby v januári a vo februári zmenili jeho postoje. Je jedno, koľko mal Trump informácií,“ myslí si Scott Lucas, profesor amerických štúdií na Birminghamskej univerzite. "Amerika prijala čiastkové opatrenia, ale spravili ich jednotlivé štáty a ľudia na lokálnej úrovni, nie Trump. Teraz už americká vláda robí viac a zapojila aj vedeckých poradcov, ale prišla o týždne drahocenného času,“ povedal pre Pravdu Lucas.

Robí to Trump dobre?

Pravdou však je, že konečnú známku za (ne)zvládnutie pandémie vystavia Trumpovi voliči v prezidentských voľbách, ktoré sa budú konať 3. novembra. Šéfa Bieleho domu určite potešil prieskum televízie ABC a agentúry IPSOS. Podľa neho si 55 Američanov myslí, že prezident dobre rieši krízu, 43 percent respondentov tvrdí opak.

„Prieskum ovplyvnil strach ľudí. V časoch, v akých sme, sa voliči upierajú na lídrov. Okrem toho stále sa ešte médiá málo sústreďujú na to, aká je Amerika nepripravená a ako dlho vláda popierala prichádzajúcu krízu,“ reagoval pre Pravdu na prieskum Steffen Schmidt, profesor politológie na Iowskej štátnej univerzite.

117 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #koronavírus